-
JulkaisijaArtikkelit
-
Olenko ainoa jota harmittaa useimmilla golfkentillä esiintyvä ’syyskunto’, toisin sanoen viheriöiden ja väylien kasvattaminen pitkiksi ja hiekottaminen yms. muut toimet. Ymmärrän kyllä täysin, että kentänhoidolliset toimet ovat välttämättömiä, mutta joskus tuntuu että niissä mennään liiallisuuksiin ja usein liian aikaisin kaudella. Täällä Eteläisessä Suomessa kausi jatkuu nykyään hyvinkin lokakuulle asti, mutta silti greenit ja väylät ovat usein erittäin pitkässä kunnossa jo syyskuun alkupuolella. Joku varmaan osaa minulle tyhmälle perustella miksi näin tehdään? Ja se ainainen hiekottaminen, ymmärrän että se tasoittaa (?) greenin pintaa, mutta pitääkö sitä laittaa niin paljon?!?
Nimenomaan kentän kuntoa siinä vaan ajatellaan ensi kautta silmällä pitäen. Nurmi talvehtii pitkänä paremmin, ja tähän aikaan syksystä Suomen kasvukausi on ohi, joten sen takia se saattaa olla aika pitkä. Sitä en tiedä miksi hiekkaa käytetään niin paljon, mutta se pyritään saamaan ruohon juureen harjaamalla.
olenko ainoa, jota harmittavat ihmiset, joiden mielestä
– kenttien hoitamisen ainoa tarkoitus on haitata heidän peliään niinä parina päivänä, joina he pystyvät hiekoituksen tai ilmastoinnin edes havaitsemaan?
– kenttätoimikunnan tehtävänä on vain viivyttää pelikauden alkua mahdollisimman pitkään ilman mitään todellista syytä
– ja jotka kuvittelevat, että ammattilaiskisojen huippukentät olisivat samassa kunnossa ympäri vuoden, vaikka esim. vuoden 2000 Openia ennen kyseisellä kentällä pelattiin koko vuosi niin, että väyliltä pelattiin – ei talvisäännöllä, ei edes tiiltä – vaan pieniltä muovimatoilta, joita pelaajat kuljettivat mukanaanTutustuminen kentänhoidon toimenpiteisiin ja niiden vaikutuksiin auttaa ymmärtämään miksi hiekoitetaan, ilmastoidaan, lannoitetaan ja kylvetään. Mikäli hiekan määrää vähennetään on ’kattaus’ tehtävä useammin eli eräänlainen kompromissi on käyttää enemmän hiekkaa harvemmin. Hiekan tarkoituksena on toimia eräänlaisena ’salaojana ja ilmastointikanavana’ sade- ja kasteluvedelle, sammaloitumisen estämiseksi ja ruohonkasvun parantamiseksi sekä tasoittaa epätasaisuuksia. Huonokin viheriö on kattauksen jälkeen ainakin tasainen. Palloon tosin tarttuu hieman hiekanjyviä mutta olosuhteet ovat kaikille sillä hetkellä samat. Kaikki kentän hoitotoimenpiteet ovat tarkoitettu pelaajien viihtyvyyden parantamiseksi! Kentänhoidon toimia opettelemalla ja kokeilemalla saat pihanurmikkosi hyvään kuntoon 🙂
Ymmärrän kyllä vastaajien kommentit. Hiekottaa pitää ja edes huippukentät eivät ole läpi vuoden ’luksuskunnossa’. Mutta lähinnä minua harmittaa se, että Suomessa greenit ja väylät pidetään 95%:sesti aivan liian pitkinä.
Jos väylältä lyödessä lähtee ns. flyeri, niin onhan siinä jotain pielessä. Ja jos klubin ilmoitustaululla lukee että viheriöt on leikattu 5 milliin ja todellisuus vastaa puoltatoistasenttiä, en näe siinäkään mitään järkeä.
Ymmärrän myös sen, ettei greenejä voi pitää läpi kautta 3 millissä (tosin harvalla kentällä ne ovat edes kerran kaudessa 3 millissä), mutta pitääkö niitä todellakin pitää 10 millissä 3/4 kaudesta? Tuskin se ruoho siitä mihinkään kuolee, jos sitä pidettäisiin 4-5 millissä?
Samoin väylät, jotka useinmiten jätetään n. 2 senttiin, kun keskivertopituus voisi olla edes sen sentin verran.
Ja mielenkiintoinen kenttä Suomessahan on Meri-Teijo. Lähes läpi talven kesägreeneille, jotka ovat vielä lyhyiksi leikatut! Enkä jaksa uskoa että kyseessä on vain suotuisa maaperä ja ilmasto (joilla varmasti on vaikutuksensa!).
Lisäkommentteja odotellen…
Vaikka en olekaan samaa mieltä kaikista ’Syyspelaajan’ esittämistä mielipiteistä, olen samoilla linjoilla leikkuukorkeuksien kanssa. Eikä ongelma ole ajankohtainen vain syksyllä.
Olisihan se mukavaa pelata edes kohtuulyhyillä viheriöillä (4-6 milliä) ja väylillä suurin osa kaudesta, mutta kun jopa ns. ’huippukentillä’ törmää liian usein järkyttävän pitkään nurmeen… Pelätään ilmeisesti nurmen palamista ja erilaisia tauteja, mutta toisaalta kuten ’syyspelaajakin’ mainitsi, esimerkiksi Meri-Teijossa leikkuukorkeudet ovat lähes aina alhaiset eikä siellä ole em. ongelmia havaittu.
Suomessa vain on pelaajat ilmeisesti totutettu pitkään ruohoon eikä kukaan oikein osaa lyhyempää vaatiakkaan…
Kun edes viitsisivät koneella puhaltaa maahan pudonneet lehdet pois viheriöiltä.
hommia ei todellakaan tehdä siksi että palaajilla olisi huonommat olosuhteet pelata. Toivottavasti kaikki ymmärtävät sen että kenttämestari saa paljon valitusta, että tämä pitää tehdä näin ja näin, kun katsokaas jokainen jäsen on aina omasta mielestään niin asiantunteva. Sitten kun tehdään jotain päätöksiä (nostetaan leikkuukorkeuksia, syväilmastointi ym ym ym), niin joku on aina erimieltä. Idea on se että kenttä on kunnossa ja kaikilla samat hyvät puitteet pelata. Jokainen voi miettiä valittaako välillä turhasta vai miten on, mutta myös paljon hyvää kommenttia varmasti annetaan.?!.
NimetönTämä ärsyttää myös minua.
Väylistä tulee raffeja.
Pallo ei vieri yhtään.
Kaksi faktaa: kasvukausi loppuu, kun vuorokauden keskilämpötila laskee alle +5 asteen, nythän se on lähempänä 10, joten ruoho kasvaa edelleen kohisten Eteläisessä Suomessa.
Ruoho myös talvehtii paremmin lyhyeksi leikattuna, koskee niin golfkenttiä kuin pihanurmikoita. Erityisesti erilaisten sienitautien on helpompi iskeä pitkään nurmikkoon.
Lyhyt on ihmisen muisti, miesmuistista puhumattakaan.
Itse arvostan sitä että kentät ovat hyvässä kunnossa mahdollisimman aikaisin keväällä. Jo toukokuussa on pitkiä valoisia iltoja ja töiden jälkeenkin ehtii pelaamaan täyden kierroksen.
Mutta muistatteko vielä millaisessa kunnossa useimpien kenttien greenit olivat viime keväänä?
Muutamilla kentillä päästiin pelaamaan normaalikuntoisilla greeneillä vasta elokuussa. Viime syksynä useilla kentillä talveen valmistautuminen jäi kesken, talvi ja routa tulivat jo lokakuun puolivälissä.
On fiksua että nyt syksyllä tehdään ajoissa kaikki hoitotoimet talvea varten. Hyvällä tuurilla päästään ensi keväänä jo toukokuussa asiallisille greeneille.
NimetönKyllähän se ottaa pattiin kieltämättä. Joilakin kentillä taitaa jo näin syssymmällä olla pulaa henkilökunnasta ja säästetään rahaa. Greenfeet kuitenkin muistetaan periä ongelmitta, hyvä että joku asia toimii klubilla moitteetta!
ahneus kunniaan…
kaikesta huolimatta itse olen sitä mieltä, että nuo klubit saisivat enemmän rahaa tileilleen, jos laskisivat greenfeet alemmas sitä mukaa kun kenttää ruvetaan valmistelemaan talvea varten. olisi näet mukava saada rahoilleen vastinetta. uskon myös vakaasti, että useat nuoremmat golffarit olisivat suunnattoman ilahtuneita näistä ’syys alennuksista’. ja mitä enemmän nuo nuoret pelaavat, sitä useampi heistä tulee hamassa lähitulevaisuudessa saamaan tasavertaisen mahdollisuuden pärjätä kansainvälisissä kilpailuissa. tai jotain.
NimetönMuisti on kieltämättä lyhyt.
Muistellaan nyt sitten sen verran pidemmälle, että edellisenä syksynä oli täsmälleen yhtä varhain leikkurien terät tylsyneet, mikä ei sitten kuitenkaan poikkeuksellisten sääolojen sattuessa auttanut asiaa yhtään.
Talven pamahtaessa päälle äkisti oli ainakin omalla klubillani jo talvigreenit olleet käytössä hyvän aikaa.
Poikkeuksellinen kevät oli varmaan suuri osasyyllinen greenien huonoon kuntoon, vaikka asiantuntija tässäkään asiassa en ole.
Suomi on karu ja kylmä pohjolan maa..
Mulla on tuossa työpöydällä karttapallo, kun siitä vilkaisee niin huomaa että olemme samoilla leveysasteilla kuin esim. Alaska. Pitää vaan hyväksyä ettei meillä golf-kentät voi olla ihan samanlaisia kuin jossain etelässä.
Mielestäni aikaisin saapuva pimeys haittaa enemmän syksyn pelejä, kuin kenttien hoitotoimet. Toivottavasti hiekotukset auttavat että pääsisimme keväällä tai viimeistään heti alkukesästä pelaamaan kunnon greeneillä.
Meilläkin on talvigreenit jo leikattu, reiät ja liput paikoillaan. Muuten, viime vuonna ei päästy niitäkään kiertämään – Talvi yllätti!
NimetönKyllä se juuri näin on, valitettavasti, kuten valtakunnan ykkösgolffari tapaa sanoa. No Mara pääsee lämpöisiin pelailemaan, kun luottamustoimissa häärää.
Mutta on se epäreilua, että kun peli kerrankin kulkisi, on puttaaminen yhtä lottoa.
(Ei niin, etteikö se olisi sitä myös priimagreeneillä)
Turhaa narinaa. Luulisi menneen kesän näyttäneen, miten asiat voivat olla, jos hoito laiminlyödään ja ahnehditaan greenien käyttöä keväisin sekä syksyisin.
Puolet kentistä idätteli ruohojaan vielä heinäkuussa.
Ymmärrän kyllä miksi hoitotoimet halutaan ajoittaa syksyyn: pelaajia on silloin kaikkein vähiten. Keväällä kaikilla on hirvee hinku kentälle, mutta ’syyspelaaja’ on niitä harvoja joilla on aikaa (ilmeisesti arkisinkin) ja motivaatiota vielä lokakuussa temmeltää.
Itse hoitotoimien tarpeellisuudesta ja järkevyydestä en lähtisi kenttähenkilökunnan kanssa väittelemään vaikka kivaahan se ois vähän lyhemmällä ruoholla pelailla vielä syksylläkin.
Tietäiskö joku muuten hyvän linkin kentänhoitoasioihin tutustumiseks?
Tietääkö muuten
Katsopas tuosta vasemmalla olevasta linkkipalkista kohta ’FGA’ nyt aluksi
Minä ainakin puttailen mielummin syksyllä hiukan pidemmällä griininurmella kuin keväällä täysin kaljulla ruohottomalla ns. griinillä.
Joten mielestäni on kuitenkin parempi aloittaa syystyöt sitten vaikka muutaman viikon etukäteen kuin yhden päivän liian myöhään. Viime syksynä taisi monella etelän kentällä jäädä syystyöt tekemättä kun lumi tuli maahan yllättävän aikaisin.
Mitenkähän Kytäjän’hyvinkääläiset’pelurit mahtaa suhtautua
päätökseen sulkea kenttä jo ensi viikonloppuna.Joka vuosi
valtavat narinat,kun kenttä suljettu lokakuussa.’Kaikkialla
muualla kentät kyllä auki näin lämpimällä,mutta meillä heti
vaan kiinni,kun pystyy’.Taitaa olla nyt eri ääni kellossa.
Golfkausi alkaa noin vappuna ja päättyy Everybodyyn.
Täytyy sanoa, että minäkin yllätyin tänään lukiessani seurani kotisivuilta, että toinen kenttä suljetaan huomenna syystöiden vuoksi. Viikonloppuna ei vielä ollut missään tietoa moisesta. Onneksi on toinen kenttä auki kesägriinein.
Oliko sattumalt kyseessä Nordcenter? No jos ei niin ainaki pitäisi sulkeutua näinä päivinä tai jokunen päivä sitten Benzin puoli.. En sitten tiedä että suljettiinko vai ei.
Kyseessä on St. Laurencen Pyhä Lauri, joka suljetaan huomenna.
Sääli, olisin vielä halunnut pelata kiekan siellä, mutta ehtiihän sitä ensi keväänäkin ;-).
Ai sekin suljetaan, huhhu.. Ihmettelen kyllä tosin miksi on niin tärkeää sulkea yksi kenttä ja toinen kestää sitten kauden loppuun sakka 😉
-
JulkaisijaArtikkelit