Aihe: Golfkenttätoiminta kokonaan arvonlisäverottomaksi? - Golfpiste.com

11.3.–18.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][11]
KilpailuaSuomalaista

Golfkenttätoiminta kokonaan arvonlisäverottomaksi?

Etusivu Foorumit Yleistä Golfkenttätoiminta kokonaan arvonlisäverottomaksi?

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • pjs

    EU-tuomioistuin antoi ennen joulua mielenkiintoisen yksityisen voittoa tavoittelematton golfklubin arvonlisäverovelvollisuutta koskevan ratkaisun. Siinä katsottiin, että Ison-Britannian ALV-säännös, jolla muun kuin jäsenen pelimaksu (GF) oli ALV:n alainen oli EU-oikeuden vastainen. C-495/12 Tällä voisi mielenkiintoisella tavalla olla merkitystä Suomeenkin. Sikäli, että tämän perusteella voisi lisäksi tehdä varovaisia päätelmiä siitä, että golfyhdistyksen (ja jopa tietyissä oloissa jopa golfyhtiön, mikäli se olisi yleishyödyllinen) harjoittama yleishyödyllinen golf(liike)toiminta voisi olla kokonaan arvonlisäverosta vapautettua. Huomattaa on, että EU-arvonlisävero-oikeudellisessa mielessä muukin kuin yhdistysmuotoinen toiminta voisi olla yleishyödyllistä. Tällä on vaikutusta Suomeenkin, jos ja kun joku taho lähtee arvonlisäverolakia ja Verohallituksen nykyisiä ALV-käytäntöjä riitauttamaan. Golfliitolla voisi tässä olla aihetta asian edistämiseen yleisestikin. Suomessahan yleishyödyllisyyden tulkintakriteerejä on kiristetty ja suunta on ennemminkin ollut vahvemman verovelvollisuuden suuntaan.

    Meidän seurassa taas luovuttiin yleishyödyllisyydestä ja tuli ’alv-velvollinen’, hyöty useita tuhansia euroja vuodessa.

    Mitä hyötyä on seuralle tai yhtiölle jos se ei ole arvonlisäverovelvollinen?

    Liikuntapalveluiden ALV on 10% ja palautusta saa ulkopuolisista hankinnoista ja palveluista täyden ALV:n eli jää voitolle!

    Mahdollisimman paljon rahaliikennettä Oy:n kautta jolloin hyödytään ALV vähennyksistä. RY hoitelisi vain pelaamisen liittyviä tehtäviä esm. kilpailut, koulutus, pikkujoulut ja talkoiden järjestäminen.

    Tämä toimii jos seura on ’suljettu’ ja vuosittain menot ja tulot menevät päikseen eli ei synny ylijäämää. Seura on aktiivinen ja kaikki jäsenet saavat osansa kun osallistuvat johonkin tapahtumaan. Mutta kun monet seurat ovat nykyisin avoimia eikä läheskään kaikkia jäseniä kiinnostaa muu kuin greencard ja golfliiton jäsenyys, eivät siis osallistu mihinkään toimintaan niin seuran kassa alkaa vähitellen ’pullistella’. Milläs siirrät rahoja Oy:lle tai jos siirrät verollisia kuluja Oy:lle niin seura rikastuu vielä enemmän. Taitamaton seurajohto ja OY:n hallitus syyllistyy helposti verokikkailuun ja -vilppiin, jos ei tunneta verolainsäädäntöä.

    pjs

    skuuppari kirjoitti: (8.1.2014 22:57:17)
    Mitä hyötyä on seuralle tai yhtiölle jos se ei ole arvonlisäverovelvollinen?

    Liikuntapalveluiden ALV on 10% ja palautusta saa ulkopuolisista hankinnoista ja palveluista täyden ALV:n eli jää voitolle!

    Seuran tai yhtiön kannalta tilanne tosiaan saattaa olla taloudellisesti se ja sama, jos asiat on järjestetty fiksusti.

    Jäsen tai osakas saattaisi tosin olla toista mieltä. Olisihan se varmaan ihan kivaa, jos ei verottoman hinnan päälle tarvisi maksaa 10 % tai 24 %:n ALV:ia. Täysin nolliin tätä ei ALV:illisten menojen vuoksi tietenkään saa (ts. veroton hinta nousisi, mutta kokonaishinta laskisi), mutta periaatteessa siis ’ulosmyyntihintoja’ voisi olla sopivalla suunnittelulla mahdollista laskea siten, että yhtiön tai yhdistyksen taloudellinen tila säilyisi samana.

    Pelleily arvonlisäveron osalta on nappikauppaa. Moni asiansa hoitava golfseura on jo vapaaehtoisesti ilmoittaunut alv -listalle.

    Lisäksi on KHO:n päätös 27.12.2011, jonka mukaan itse asiassa kaikki golf -yhtiön maksut tulisi lukea arvonlisäveron piiriin.

    Monessa yhtiössä kerätään rahoitusvastiketta josta ei peritä alv. Tästä on em. ratkaisussa todettu, että: Arvonlisävero on kuluttajan maksettavaksi säädetty vero. Veron pitäisi
    olla neutraali siitä riippumatta, miten vastikkeet nimetään. Kulutusveron luonteeseen sopisi huonosti se, että osakas kuluttajana voisi itse päättää yhtiökokouksessa, yhtiöjärjestyksen muutoksella tai muutoin, miltä osin yhtiön palvelusuoritus on arvonlisäverollinen. Yhtiön perimä korko rahoitusvastikkeesta on nyt esillä olevassa asiassa olosuhteet ja oikeudellinen asiayhteys huomioon ottaen vastiketta verollisesta pelioikeudesta.
    Yhtiön investointien kautta osakkaan pelioikeus on laadukkaampi.
    Rahoitusvastikkeen on myös katsottava vastaavan arvoltaan sitä palvelua, jonka
    osakas on valmis pelioikeudestaan maksamaan.

    pjs

    skuuppari kirjoitti: (14.1.2014 15:03:28)
    Lisäksi on KHO:n päätös 27.12.2011, jonka mukaan itse asiassa kaikki golf -yhtiön maksut tulisi lukea arvonlisäveron piiriin.

    Pelkistetysti sanottuna: EU-oikeus menee Suomen lain ja KHO:n tulkinnan edelle.

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
Vastaa aiheeseen: Golfkenttätoiminta kokonaan arvonlisäverottomaksi?

Etusivu Foorumit Yleistä Golfkenttätoiminta kokonaan arvonlisäverottomaksi?