16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista

Firstbeat ja golf

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Firstbeat ja golf

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 27)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Kyselen arvon forumilaisilta käyttökokemuksia tai ajatuksia Firstbeat- softan soveltuvuudesta golf- harjoittelun apuvälineenä. Elikkäs onko harjoittelun ja mm. palautumisen tulkinnassa ohjelmiston hyötysuhde tasoa ”ionisoivat rannekkeet” vai voisiko tästä innovaatiosta oikeasti olla hyötyä tavoitteellisessa golf- harjoittelussa? Firstbeat.

    Firstbeat on tarkoitettu lähinnä kestävyyshikiurheilun harjoittajille. Vaikka golfissa suoritus kestääkin pitkään ja hikikin nousee ainakin otsalle, niin sitä ei varsinaisesti lasketa kestävyyshikiurheiluksi.

    Firstbeat perustuu EPOCin (Excess Post-excercise Oxygen Consumption) ja sydämen sykevälivaihtelun analysointiin ja yrittää opastaa käyttäjää tekemään optimaalisen vasteen harjoituksia ja pysymään poissa ns. ylikunnon eli elimistön ylirasituksen alueelta. Ylirasitustilassa sydämen sykevälit ovat tasaisia ja softan pitäisi huomata asia ja Training Coach -toiminallisuus suosittaa sopivia harjoituksia seuraavan viikon ajalle. Näin olen ainakin asian ymmärtänyt.

    Olen käyttänyt softaa pari vuotta pääasiassa hupimielessä ja harjoituspäiväkirjana, mutta en ole oikein päässyt yksimielisyyteen omien tuntemusten ja sen suositusten kanssa. Tuntuu, että se suosittaa jatkuvasti liikaa lepopäiviä ja liian kevyitä harjoituksia :-).

    Firstbeatissa asetetaan tavoite harjoittelulle ja jos laittaa ’paranna kuntoa’, niin kyllä se sieltä nousee. Golfilla ei pelkästään pysty TE (training effect) nostamaan kovin korkealle, joten se vaatii esim. kovempia juoksulenkkejä. Mukava lisä softa on varsinkin tavoitteelliseen harjoitteluun. Suunnon laitteilla saa parhaan hyödyn sovelluksesta.

    Kävin sivuilla kurkkaamassa ja ovat näköjään soveltaneet teknologiaa moneen muuhunkin juttuun.

    Husqvarna kirjoitti: (20.1.2011 21:50:11)
    Kävin sivuilla kurkkaamassa ja ovat näköjään soveltaneet teknologiaa moneen muuhunkin juttuun.

    Niin, duota ja ohuen ymmärryksen mukaan ko. softa / teknologia oli kotimaistenkin mj- pelaajien ’varusteena’ amatöörien EM- kisojen valmistautumisessa jokunen vuosi sitten.

    Tais olla Vanaja 2008…

    Raportteja…

    Varoitus!

    Linkki ei sitten sovi kaikille;)

    ts

    Lipulle kirjoitti: (21.1.2011 0:11:05)

    Niin, duota ja ohuen ymmärryksen mukaan ko. softa / teknologia oli kotimaistenkin mj- pelaajien ’varusteena’ amatöörien EM- kisojen valmistautumisessa jokunen vuosi sitten.

    Tais olla Vanaja 2008…
    )

    Vaikuttaa todella ohuelle ymmärrykselle. Mutta pääasia tietty että pääsee dissaamaan muiden tekemistä. Ei niillä farktoilla tai pohjatiedoilla niin merkitystä.

    Eikä ainakaan sitä kannata miettiä, mihin ja miten tuollaista softaa on käytetty. Pääasia että pääsee dissaamaan…

    Mun on ihan pakko kysyä nimimerkiltä Lipulle, että kuinka perseelleen sun omta systeemit oikeen on menny, kun jatkuvasti katkeruus paistaa läpi? Hei ihan oikeesti, se ei oo muiten vika jos sulla ei homma toimi.

    Nimetön

    Piti ensin vastata alkuperäiseen kysymykseen, että vaikeaa on löytää hyötyjä perusgolfarille. Tuossa ensimmäisessä viestissä ei puhuta mitään maajoukkuetason golfista, ehkä tarkoituksella, että saatais muutama vähättelevä viesti kalasteltua. Nimimerkin Lipulle kanta nykyistä valmentajaa ja valmennusta kohtaan on tullut jo aikaisemmin selväksi.

    Tuossa Firstbeatissähän on kaupallistettu se, mitä monet lajiliitot ovat tehneet jo vuosikymmeniä. Tietysti välineet on kehittyneet. Näkisin sovelluksen hyvinkin tehokkaana työkaluna huipulla oleville ja sinne tähtääville pelaajille ja ennen kaikkea valmentajille. Tuotahan käytetään testaamiseen ja analysointiin. Ei sillä mitään kestävyysurheilijoita tehdä. Sillä saadaan vahvitusta siihen, ollaanko menossa oikeaan vai väärään suuntaan. Urheilijoita kun on niin monesta puusta veistettyjä. Osa hakkaa päätään seinään ja harjoittelee kahta kauheammin vaikka pitäisi ymmärtää jo levätä. Osaa saa repiä väkisin fysiikkaharjoituksiin.

    Nuo analyysit on myös keino motivoida urheilijoita. Onhan se mukava urheilijan tietää, että harjoitus ei ole mennyt hukkaan. Samalla lisääntyy tietoisuus omasta kehosta ja harjoittelusta.

    Mielestäni on hyvä, että tällaisia kaupallisia sovelluksia on alettu tehdä, ettei jokaisen lajiliiton/urheilijan tarvitse palkata omia testaajia veritesteineen ym. sekä muuta raskasta organisaatiota palkkalistoilleen. Firstbeat on luullakseni vain yksi työkalu muiden joukossa maajoukkueen valmentajille, tuskin läheskään tärkein.

    Koitin tässä perustella hyötyjä maajoukkuegolfareille, voisitko Lipulle kertoa muutaman Firstbeatin haitan? Olisiko parempi ottaa käyttöön perinteiset Cooperin testit tai vastaavat? Vai pitäisikö koko kestävyyspuoli unohtaa kokonaan?

    Nimetön

    Jatkaisn vielä hiukan.

    Kannattaisi aina muistaa, että yhteen golfkierrokseen vaadittavat ominaisuudet ovat kaukana kestävyysurheilusta. Mutta huipulla tärkeintä on harjoitella, että jaksaa harjoitella.

    Lipulle kirjoitti: (19.1.2011 23:15:19)
    Kyselen arvon forumilaisilta käyttökokemuksia tai ajatuksia Firstbeat- softan soveltuvuudesta golf- harjoittelun apuvälineenä.

    Elikkäs onko harjoittelun ja mm. palautumisen tulkinnassa ohjelmiston hyötysuhde tasoa ”ionisoivat rannekkeet” vai voisiko tästä innovaatiosta oikeasti olla hyötyä tavoitteellisessa golf- harjoittelussa?

    Firstbeat.

    Firstbeatia ei voi verrata ’ionisoiviin rannekkeihin’ tai muuhun vastaavaan humpuukiin. Jotain kertoo myös se, että millaisia referenssejä ko. palvelulla on esittää: Referenssit

    Luulisi että ohjelmistolla olisi enemmänkin annettavaa golfille, sillä tuon liikunnan ja palautumisen lisäksi Firstbeatin mittauksella pystytään mittaamaan myös elimistön stressireaktioita. Siinä voisi vallmentaja katsoa harjoituskierroksella/-kisoissa että missä kohtaa peliä pelaajan sipuli jäätyy ja alkaa kädet täristä. 🙂

    Ko. firman tuotteita on käytössä ja tulokset on olleet vakuuttavia ainakin kunnon nousun osalta. Ja ei kai siitä hyvästä fyysisestä kunnosta ainakaan haittaa golfissa ole…

    B

    Huuhaan tunnusmerkistö täyttyy. Mut ei se mitään, jos joku innostuu liikkumaan tältä pohjalta niin eihän se haittaa. Sikäli tämä ei pystynyt pärjäämään ionisoivalle rannekkeelle huuhaa-rankingissa, että tämä ei toimi vainajilla.

    B kirjoitti: (22.1.2011 10:35:56)
    Huuhaan tunnusmerkistö täyttyy. Mut ei se mitään, jos joku innostuu liikkumaan tältä pohjalta niin eihän se haittaa. Sikäli tämä ei pystynyt pärjäämään ionisoivalle rannekkeelle huuhaa-rankingissa, että tämä ei toimi vainajilla.

    Vai että ’huuhaan tunnusmerkistö’!?Jos hieman tarkemmin viitsisi tutkia asiaa niin kävisi ilmi että ko. firman palvelut perustuvat Kihu:n eli kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen professorin tekemään tukimukseen. Nämä samaiset ’huuhaa’ tuotteet on käytössä Suomessa Urheiluopistoissa sekä monissa eri urheilulajien ja -joukkueiden valmennuksessa. Niin ja jos tuosta aiemmin linkitetystä referenssilistasta jaksaa/osaa lukea niin myös ulkomailla on monia huipp-urheiljoita ja -joukkueita, jotka ko. firman palveluja käyttävät. Vain osa niistä on mainittu tuossa referenssilistassa.

    Mutta ilmeisesti kyseisellä kirjoittajalla on vahvemmat näytöt liikuntatieteestä ja -tutkimuksesta kuin noilla professoreilla ja laitoksilla ja sillä perusteella kumoaa reilun kymmenen vuoden aikana tehdyn tutkimus- ja tuotekehitystyön parilla lauseella.

    Jos jaksoit lukea näin pitkän tekstin niin ehkä jaksat lukea vielä tämänkin linkin takana olevan tarinan: Tarina

    FIrstbeat softaa voi kokeilla mobiliin
    http://en.firstbeat.fi/index.php?page=151
    (Joskus sai ilmaisen demon ja kokeilin sitä vähän aikaa. Se näytti itselleni, että harjoittelin aivan liikaa. Luultavasti asetin alkuasetukset väärin?)

    Prof. Heikki Rusko on tiukka hiihtomies ja varmasti kehittämisen perustana on juuri kovan luokan kestävyysharjoittelu. Tämä tietysti näkyy voimaharjoittelun, liikkuvuuden ja koordinaation puuttumisella tulkinnasta. Kestävyysurheilijalle EPOC on tietysti selvä – eli kun harjoitellaan kovaa, palautuminen pitäisi saada jossain vaiheessa tehtyä muuten elimistö on hapoilla koko ajan.

    En tiedä onko ohjelmasta mitään haittaa golfin harjoittelussa. Ehkä jos kestävyysharjoittelu syrjäyttää jotain muita osa-alueita? Tai jos ohjelmisto ei sovellu hyvin alhaisiin intensiteetteihin – siis samalla itselläni tuli EPOCia, koska ’treeniajat’ olivat pitkiä eli 5 kierrosta golfia viikossa. Todellisuudessa aerobinen kynnys ei edes ylittynyt (Itselläni 108 krt/min).

    Itse kallistuisin päivittäisen kokonaisrasituksen mittaamiseen eli esimerkiksi http://www.bodymedia.com/ tyyppisellä ratkaisulla. Meille tulee vähintään yhtä paljon rasitusta työstä ja muusta vapaa-ajasta kuin golf, joten rasituksen hallintaan pitäisi ottaa mukaan koko vuorokausi ja rasituksen intensiteetin vaihtelut koko vuorokaudelta. (Ehkä myös jonkinlainen mikrotarkastelu keho-osittain tai harjoitteittain….)

    MUTTA hyvin selviää myös kynällä ja paperilla sekä oman vireystilan tarkkailulla ja erityisesti unen laadun tarkkailulla. (Huippu-urheiluun tähtäävä voi vaikka mitata aamulla leposykkeen ja tarkkailla sitä niin huomaa ylirasituksen, jos sellaista pelkää.

    B

    Älä Ernie Hermostu. Parilla rivillä tuskin pystytään tuotteen maailmanvalloitusta estämään. Sitä huonommin, mitä komeampi tarina tuotteelle on laadittu. Tarinasta ja titteleistä huuhaan menestys ei koskaan jää kiinni. Oli sitten kyse rannekkeista, pyramidisijoittamisesta tai homeopatiasta jne. Ripaus fysiologisia faktoja ja fiktioita pohjalle Sovelias muuttuja, jolle on kätevä ja halpa mittausmenetelmä ja softa työntämään käppyrää paperille. Tai siis niin minä sen tekisin. Tästä toki en tiedä mitään. Ehkä huuhaatutkani kastui tänään golfkentällä?? Mahtavatkohan biorytmini olla laakson pohjalla?? Sormenpään stressitesteri demagnetisoitunut?? Pupillini maksimaalisesti supistuneet?? Toinen iiris ruskea ja toinen sininen. Apuvaaa.

    HoLEINONEN kirjoitti: (22.1.2011 18:19:20)
    FIrstbeat softaa voi kokeilla mobiliin
    http://en.firstbeat.fi/index.php?page=151
    (Joskus sai ilmaisen demon ja kokeilin sitä vähän aikaa. Se näytti itselleni, että harjoittelin aivan liikaa. Luultavasti asetin alkuasetukset väärin?)

    Itse kallistuisin päivittäisen kokonaisrasituksen mittaamiseen eli esimerkiksi http://www.bodymedia.com/ tyyppisellä ratkaisulla. Meille tulee vähintään yhtä paljon rasitusta työstä ja muusta vapaa-ajasta kuin golf, joten rasituksen hallintaan pitäisi ottaa mukaan koko vuorokausi ja rasituksen intensiteetin vaihtelut koko vuorokaudelta. (Ehkä myös jonkinlainen mikrotarkastelu keho-osittain tai harjoitteittain….)

    Tohon asiaan vastauksena voisi taas lainata Vierumäen testaupäällikköä Heikkilän Mattia, joka on todennut että kaikki löpinä jostain hyötyliikunnasta ym. on aivan puppua. Jos kuntoa halutaan nostaa niin se vaatii vähintään kolme kertaa viikossa hengästyttävää ja hikoiluttavaa urheilua. Tietenkin jos olet metsuri ja teet kahdeksan tunnin päivää tukkimetsällä niin työkin saattaa riittää kunnon kasvattamiseen/ylläpitoon. Mutta meille normi konttorirotilla tuo ’hyötyliikunnasta’ höpiseminen on itsensä huijaamista ja hyvä tekosyy olla liikkumatta,

    Firstbeatin ohjelma aloittaa urheilun ohjeistamisen aika varovasti parina ekana viikkona koska ei yhtään tiedä että mikä on henkilön tausta liikunnassa. Mutta kun sitä vähän aikaan käyttää niin alkaa ohjeistukset tiukentua.

    B kirjoitti: (22.1.2011 20:27:13)
    Älä Ernie Hermostu. Parilla rivillä tuskin pystytään tuotteen maailmanvalloitusta estämään. Sitä huonommin, mitä komeampi tarina tuotteelle on laadittu. Tarinasta ja titteleistä huuhaan menestys ei koskaan jää kiinni. Oli sitten kyse rannekkeista, pyramidisijoittamisesta tai homeopatiasta jne. Ripaus fysiologisia faktoja ja fiktioita pohjalle Sovelias muuttuja, jolle on kätevä ja halpa mittausmenetelmä ja softa työntämään käppyrää paperille. Tai siis niin minä sen tekisin. Tästä toki en tiedä mitään. Ehkä huuhaatutkani kastui tänään golfkentällä?? Mahtavatkohan biorytmini olla laakson pohjalla?? Sormenpään stressitesteri demagnetisoitunut?? Pupillini maksimaalisesti supistuneet?? Toinen iiris ruskea ja toinen sininen. Apuvaaa.

    En hermostu, mutta pitäisi pystyä erottamaan Powerbalancen kaltaiset tuotteet, joista ei ole julkaistu yhtään tieteellistä tutkimusta ja tällaiset oikeat innovaatiot, joita oikeasti käytetään ns oikeassa urheilussa. Tietenkin perusgolffarille tuo kunnon kasvattaminen ja aerobinen kunto yleensäkin on aika tuntematon käsite…

    Lainaus Ernieltä:
    Tohon asiaan vastauksena voisi taas lainata Vierumäen testaupäällikköä Heikkilän Mattia, joka on todennut että kaikki löpinä jostain hyötyliikunnasta ym. on aivan puppua. Jos kuntoa halutaan nostaa niin se vaatii vähintään kolme kertaa viikossa hengästyttävää ja hikoiluttavaa urheilua. Tietenkin jos olet metsuri ja teet kahdeksan tunnin päivää tukkimetsällä niin työkin saattaa riittää kunnon kasvattamiseen/ylläpitoon. Mutta meille normi konttorirotilla tuo ’hyötyliikunnasta’ höpiseminen on itsensä huijaamista ja hyvä tekosyy olla liikkumatta
    …………..

    Onpa Matti Heikkilä päästänyt sammakoita suustaan. Todellisuudessa keskiverto kansalainen rasittaa itseään enemmän muussa toiminnassa kuin liikunnassa. Väittiin tueksi nimeäsi vaikka liikunnalta professorin Esko Mälkiän ( koska professoreiden tietämyksen taakse mentiin jo aikaisemmin.)

    Itse pidän tärkeänä hetkellisten korkeiden intessiteettien merkitystä. Väittäisin, että kestävyysominaisuudet kehittävät jo tasolla 50% maksimista – oli kyse voimasta tai aerobisesta kestävyydestä. MUTTA lyhyitä ( 20min – 60 min) korkeampia suorituspiikkejä tarvitaan myös.

    OK – miksi ’hyötyliikunta’ – tai siis mikä tahansa liikkuminen voi olla merkittävä. Siksi, ettei kaikilla ole sama maksimi ( esimerkiksi 20 MET, kuten nuorilla.) Voi siis olla, että ikäihminen rasittuu jo tavallisessa työssä huomattavasti – eikä siinä tarvitse mitään metsurin 6000 Kcal päiväkulutusta. (Muuten Prof. Mälkiä oli juuri se metsureita tutkinut hemmo silloin 25 – vuotta sitten.)

    Sä missasit mun pointin. Eli puhuin kunnon kohottamisesta, en vuorokauden aikana tapahtuvasta rasituksesta. Ja siitä näkökulmasta katsottuna tuo kommentti on aivan oikea. Eli jos haluaa kuntoa nostaa niin siihen ei riitä se, että kävelee toimistolla yhden kerroksen verran portaita ylös eikä käytäkään hissiä ja luulee saaneensa aikaiseksi merkittävää kunnon kohotusta! Ikävä fakta kaikille kunnon kohottajille ja laihduttajille! 🙁

    Valitettavasti nykyään suomalainen ’keskivertokansalainen’ on niin huonossa kunnossa ja liikkuu niin vähän, että tuo väitteesi siitä että ihminen rasittaa itseään enemmän muussa toiminnassa kuin liikunnassa, pitää varmaan paikkansa.

    Siinä olet oikeassa että joku liikuntamuoto voi olla toiselle kuntoa kohottavaa kun taas toiselle sillä ei ole vaikutusta kunnon nousuun. Esim. itsellä golfissa on sykkeet sen verran alhaalla että sitä ei oikein voi laskea kuntoa kohottavaksi liikunnaksi, mutta kalorejahan siinäkin kuluu kävellessä. Mutta jollekin kierros golfia kävellen saattaa olla hyvinkin tehokas liikuntasuoritus.

    Mutta mm. Firstbeatin ohjelmia ja palveluita käyttämällä saa faktat selville ja voi alkaa harjoitella siten että kehitystä tapahtuu. Tai sitten menee Vierumäelle Heikkilän testattavaksi ja kuulemaan totuuden omasta kunnostaan. 🙂

    Lainaus Ernieltä:
    ’Sä missasit mun pointin. Eli puhuin kunnon kohottamisesta, en vuorokauden aikana tapahtuvasta rasituksesta.’

    Vastaukseni: kunto kehittyy rasittamalla ja sitten ravitaan ja levätään. Siis rasitus on tiukassa yhteydessä kunnon kehitykseen. Toisaalta rasittuminen riippuu myös kunnosta eli toiset rasittuvat huomattavasti vähäisemmästä liikunnasta, joka kuitenkin parantaa heidän kuntoaan. Ehkä missasin sinun pointtisi, mutta vuorokauden kokonaisrasitus on tärkeä elementti kuntoiluun liittyen. Jotta voi nostaa intensiteettiä, pitäisi olla kapasiteettiä.

    Sitten heittosi hyötyliikunnasta:
    Lainaus:’Eli jos haluaa kuntoa nostaa niin siihen ei riitä se, että kävelee toimistolla yhden kerroksen verran portaita ylös eikä käytäkään hissiä ja luulee saaneensa aikaiseksi merkittävää kunnon kohotusta!’

    …No joo… itse pyöräilen töihin ja joka toinen päivä juoksen töistä kotiin. Matka on 6 km suuntaansa. Väitän, että tällä on merkitystä peruskuntoon. Elimistö ei kertakaikkiaan voi tietää milloin juoksen lenkkiä ja milloin juoksen töistä kotiin.

    Lainaus: ’Mutta mm. Firstbeatin ohjelmia ja palveluita käyttämällä saa faktat selville ja voi alkaa harjoitella siten että kehitystä tapahtuu.’ Saako todella faktaa? Kertooko ohjelma todella sen miten pitäisi harjoitella ja erityisesti miten paljon pitäisi levätä. Omassa testauksessa en vakuuttunut – ehkä pitäisi testata uudestaan. Voi olla, että ohjelman tarkkuus riippuu jostain perustiedosta?

    En ole ollut Heikkilän testattavana, mutta Jarmo Heiskasen testeissä LIKES:llä ( eli samassa ’firmassa’ kuin First beat ja tietysti Lehtosalon Jorkin testeissä. Lehtosalo olnee yksi Suomen kokeneimmista testaajista.) Yritän käydä perusteellisessa testissä kerran vuodessa. Keskustelussa ei ollut kyse minun kunnostani vaan First Beat ohjelman hyödystä tai haitasta golfarin harjoitteluun. Edelleen en näe ohjelman käytössä paljoa haittaa, jos ei juuri hyötyäkään. Jos ohjelman käyttäminen antaa jollekin motivaatiota kuntoilla niin silloin siitä on hyötyä. Harjoitteluohjelman puolesta uskon, että emme pääse niin intensiiviseen harjoitteluun, että EPOC tulee todellisuudessa merkittäväksi. Jos tulee niin harjoitteluohjelma on huomattavan vääristynyt golfiin. (Kuntoelementeistä golfissa en pidä aerobista ja erityisesti anaerobista kestävyyttä kovinkaan merkittävänä. Hyvä peruskunto on aivan riittävä, mutta sen lisäksi pitäisi olla lihasvoimaa, -kestävyyttä, kimmoisuutta, liikkuvuutta ja koordinaatiota – siis aivan erilaisia elementtejä kuin EPOC antaa tulokseksi.)

    Valitettavasti en voi liittyä herrojen name dropping contestiin, mutta omana kommenttina sanoisin, että aerobisella kunnolla on ainakin klubituupparille kohtuullisen iso merkitys kierroksen onnistumiseen. Rapakuntoisena suorituksen taso ainakin raskaammilla keleillä laskee loppua kohden huonokuntoisilla. Toisaalta luulen, että lihaskunnon eri elementeillä on kuitenkin suurempi merkitys. Hyvä liikkuvuus ja koordinaatio puolestaan paremminkin parantavat edellytyksiä laskea tasoitusta kuin antavat eväitä tasaiseen suoritukseen koko kierroksen ajan.

    Loppukaneettina sanoisin, että ei hyvä aerobinen tai jopa anaerobinen kunto ainakaan haitaksi golfille ole ja varmasti ainakin pidentävät golfarin uraa sieltä loppupäästä :-).

    Myönnän, että tuli heiteltyä nimi, mutta ovat perhetuttuja:-)

    Husqvarna varmaan huomasi, että kirjoitin ’hyvä peruskunto on aivan riittävä’. Tämä tarkoittaa, että kunto on hyvä, mutta ei tarvitse olla kansainvällisen tason kestävyysurheilija. Siis hapenotto joka on yli 50 ml/kg on golfiin riittävä – ei tarvitse mitään 76 ml/kg tuloksia kuten huippuhiihtäjillä.

    Itse on niukasti yli 50v. eli mukavasti urheiluuran keskivaiheilla:-)

    Saattaa se liikkuvuus auttaa myös kierroksen tasaisuuteen – ainakin jos se vähentää paikkojen kipeytymistä.

    Ehkä firstbeatin suhteen parasta tietoa saamme, kun muutama kokeilee ohjelmaa ja kertoo tuntemuksistaan – 2 – 3 kuukautta voisi olla mini – toki kyseessä olisi kuitenkin vain jonkun henkilökohtainen mielipide, mutta olisihan sekin parempaa kuin ihan fiktiivinen keskustelu . (Itselläni oli ehkä 10 päivän mobiilidemo, joka ei paljoa kerro.)

    Itse käytän sitä tällä hetkellä pääasiassa harjoituspäiväkirjana ja VK-tyyppisissä harjoituksissa yritän opetella saamaan aikaan tasaisesti nousevan EPOC-käyrän. Jos EPOC alkaa laskemaan harjoituksen aikana, on tyypillisesti kyseessä liian pitkä/liian kovaa aloitettu treeni. Ikää myös reilu 50 v ja lajeina hiihto, juoksu ja pyöräily. Yritin liittää alle ruutukaappauksen Training Coachista, mutta en osannut.

    HoLEINONEN kirjoitti: (24.1.2011 15:33:21)
    …No joo… itse pyöräilen töihin ja joka toinen päivä juoksen töistä kotiin. Matka on 6 km suuntaansa. Väitän, että tällä on merkitystä peruskuntoon. Elimistö ei kertakaikkiaan voi tietää milloin juoksen lenkkiä ja milloin juoksen töistä kotiin.

    No just! 🙂 Myöntänet itsekin että et kuitenkaan ole ihan keskimääräisen kansalaisen kuntotasoa edustava Perus-Pertti, vaan siihen parempikuntoiseen vähemmistöön kuuluva. Ja nuo sinun työmatkasi juosten/fillarilla ovat ihan oikeata liikuntaa eikä mitään hyötyliikuntapuuhastelua. Joten siinä suhteessa kommenttini hyötyliikunnasta ja kunnon kohottamisesta eivät ihan päde sinuun vaan lähinnä tuohon perusperttiin…

    Ja hyvä fyysinen kunto auttaa ihan varmasti golfissakin mutta laji ei kuitenkaan vaadi mitään älytöntä peruskestävyyttä. Kunnon nousun vaikutuksesta tulosten paranemiseen ei ole kokemusta kun on yleensä suhteellisen hyvässä kunnossa läpi vuoden. Mutta kuten Husqvarna sanoi aiemmin, niin jos fysiikka pettää kierroksen lopussa niin yleensä se näkyy tuloksessakin.

    Mutta mielenkiintoisempaa kuin tuo Firstbeatin Sportsin/Kuntovalmentajan soveltuvuus golfiin olisi tuo stressimittaus, joka heidän laitteillaan/ohjelmistoillaan pystytään tekemään. Jospa sillä pystyisi tsekkaamaan sen että missä tilanteessa tai missä kohtaa peliä stressikäyrät ovat huipussaan ja vaikuttaako se peliin ja mitä asialle voidaan tehdä jos vaikuttaa. Siitä luulisi valmennuksessa olevan hyötyä.

    Keskustelu lähti siitä, että onko firstbeat ohjelma sopiva golfarille – tai onko siitä hyötyä.
    Jos se motivoi harjoittelemaan, siitä on hyötyä, mutta harjoittelun monipuolisuus kärsii eli aerobinen osa-alue korostuu muiden kustannuksella….

    Earnie viittasi omaan kuntooni. Olen kohtalaisen ahkera pelaamaan eli noin 130 kierrosta vuodessa. Talvella yritän tehdä 10 harjoitusta viikossa, joista osa on kovia.
    -Siis 2 – 3 juoksua 6 km – ehkä pienessä hangessa, kuten tänään:)
    – 2 – 3 punttia (Nappasin netistä golfia varten tehdyn ohjelman)
    – 2 – 3 kamppailulaji treeniä (Han Moo do tai säkin hakkaaminen)
    – 2 – 3 tekniikka, kuntoutus tai venytys treeniä (yleensä kaikkea niitä yhdessä)
    Yritän pitää 1 – 2 lepopäivää, joten yhdelle päivälle tulee useampi harjoitus.

    Tähän ei tietysti tarvitse erityistä tietokone sovellusta. Teen ohjelman tavalliselle paperille ja mukautan sitä tuntemusten mukaan. Jos yöllä ei uni maista, seuraavan päivän rasitusta pitäisi vähentää…

    B

    Kuivattelin huuhaatutkani tuolla pizzauunin päällä, mutta hälyttelee vielä vaan. Mikähän siihen on mennyt ?:-(

    Piippasko se silloin kun kirjoitit tuota viestiä?

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 27)
Vastaa aiheeseen: Firstbeat ja golf

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Firstbeat ja golf