23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golf Center – Suomen ensimmäinen golfalan erikoisliike

Golf Center viettää koko elokuun ajan synttäreitään Tapiola Golfin liikkeessä, jota pidetään yhtenä Euroopan moderneimmista.

Tapiola Golfin parkkipaikka on elokuisena arkipäivänä jo ennen puoltapäivää hyvällä käyttöasteella. Kentällä ja rangella on kuhinaa, tiuhaan käy myös ovi klubitalolle, jossa caddiemasterin tiskin lisäksi ravintola Vistan lounaspöytään on tunkua.

Klubitalon alakertaa isännöi Golf Centerin välinemyymälä ja sen yhteydessä oleva matkatoimisto OnGolfin toimipiste.

Tapiola Golfin klubitalo pitää sisällään varsin kattavat palvelut golfia harrastavalle.

Golf Centerin myymälän tärkeänä osasena ovat kolme mailan fitttaukseen ja opetukseen suunniteltua lyöntistudiota. Suuren osan vuodesta studioiden takaseinä on avoinna rangelle. Näkymä on hyvin houkutteleva kaikille lyömisestä pitäville.

”Nämä studiot ovat meidän ydinjuttumme. Korkeatasoinen opetus ja mailojen räätälöinti yhdistettynä myymälämme tuotevalikoimaan ovat osoittautuneet erittäin vetovoimaiseksi paketiksi. Kokonaisuuden täydentävät Gripster Oy:n tuottamat huolto- ja korjauspalvelut”, hehkuttaa Golf Centerin toinen pääomistaja Panu Parviainen.

Toni Salakari (oik.) on yksi maamme arvostetuimmista mailanfittaajista.

Klubitalo ja etenkin Golf Centerin myymälä ovat saaneet runsaasti suitsutusta paitsi golfkaupan alalla vaikuttavilta, myös kansainvälisiltä vierailta. Monet välinemerkkien edustajat ovat nostaneet myymälän arvioissaan yhdeksi Euroopan edistyneimmistä ja toimivimmista lajissaan.

Kesäkuussa 2016 avattu Tapiola Golfin klubitalo on entistä keskeisemmällä paikalla parantuneiden liikenneyhteyksien, etenkin Turun moottoritieltä nousevan uuden liittymän johdosta.

Golf Center aloitti toimintansa jo 1984

Golf Center viettää koko elokuun 25-vuotisjuhliaan. Asiakkaille tämä näkyy Tapiolassa lähes päivittäisinä tuote-esittelyinä, tarjouksina sekä erikoistapahtumina. Keskiviikkona 15.8. asiakkaiden ja median kuultavana oli edellisenä päivänä PGA Championshipista palannut Mikko Korhonen.

”Ensimmäiset muistikuvani Golf Centerista ovat jo 90-luvun alkupuolelta, jolloin kävin Haagan liikkeessä ostoksilla”, Korhonen muisteli junnuvuosiaan.

Tässä vaiheessa on välttämätöntä tehdä juonipaljastus. Golf Center on tuottanut golfalan palveluja jo vuodesta 1984. Sen toimialaan kuului golfalan tuotteiden jälleenmyynnin lisäksi 80-luvulla myös Wilsonin tuotteiden edustus ja jakelu jälleenmyyjille.

Golf Centerin ensimmäinen myyntipiste oli Espoon Golfseuran pro-shop. Koko alan ensimmäisen kivijalkamyymälän Golf Center avasi Haagaan Vanhalle Viertotielle, jossa se toimi kahdessa eri osoitteessa vuoteen 2006.

Golfvälinekaupan suomalaispioneereihin kuuluvan Janne Altosen pyörittämä Golf Center siirtyi 1996 Greenbrains Oy:lle. Samassa yhteydessä Greenbrainsin nimeksi vaihdettiin Golf Center Oy.

”1980-luvun puolivälissä myynti oli vielä pientä, mutta se kasvoi nopeasti. 90-luvun alkupuolen lamavuodetkaan eivät katkaisseet golfin pelaamisen tai välinekaupan kasvua, vaikka tahti olikin rauhallisempaa”, muistaa Altonen.

Janne Altonen rakensi 12 ensimmäisen vuoden ajan Golf Centerin brändiä, vähittäismyyntiä ja tukkymyyntiä ympäri Suomen.

25-vuotta tulee siis kuluneeksi Greenbrainsin perustamisesta. Yritys perusti Classic Golf nimisen golfvälineliikkeen Espoon Keilaniemeen 1993

Perusajaosakkaat Janne Kaijärvi, Eero Kukkola, sekä Panu Parviainen näkivät tuolloin sopivan hetken golftoiminnan laajentamiselle ja kahden myymälän pyörittämiselle Altosen siirryttyä Acushnetin tuotteiden (Titleist, Foot-Joy) maahantuojaksi.

Muutama vuosi myöhemmin Kaijärvi ja Kukkola myivät osuutensa, toiseksi pääomistajaksi tuli Mikko Koivisto ja Golf Center oli ainoa kuluttajille näkyvät brändi.

Keilaniemen myymälä muutti Niittykumpuun, Golf Center levittäytyi myös Helsingin itälaidalle Herttoniemeen 2004. Haagassa kauppaa käytiin vuoteen 2006, jolloin Golf Center täytti Lauttasaaressa operoineen Nevada Bob´sin liiketilan tämän huomattua Suomen markkinan liian haastavaksi.

Mika Piltz (vas.) on tehnyt Golf Centerin kanssa yhteistyötä vuodesta 2016. Pertti Itkonen (kesk.) pisti Tapiola Golfin projektin käyntiin vuosituhannen vaihteessa. Oikealla Golf Centerin toimitusjohtaja Marko Paski.

Kun Vantaanportin myymälät avattiin Kehäkolmosen varteen, Golf Centerilla oli kolme myymälää pääkaupunkiseudulla.

”Puhdasta sattumaa on se, että Haaga (-2006) , Herttoniemi (-2014), Lauttasaari (-2016) ja Vantaanportti (-2018) toimivat kukin kymmenen vuotta. Tapiolassa meillä on 40 vuoden vuokrasopimus”, Parviainen ynnäilee.

Golfvälinekaupassa kulut on pidettävä kurissa

Pääkaupunkiseudulla kilpailu erikoisliikkeiden välillä on käynyt viimeisten 30 vuoden aikana useaan otteeseen varsin kiivaana. Osansa markkinoista ovat luonnollisesti ottaneet urheilukaupat.

Uusia kivijalkamyymälöitä perustettiin jo 1980-luvulla ja etenkin 1990-luvun puolella. Tuolloin perustetuista toimintaansa jatkaa edelleen Golf Centerin lisäksi vain Diswest.

Golfia pidempään pelanneille tutuiksi tulivat sekä maahantuontia että jälleenmyyntiä tehneet M-Tuonti, Golf House, Multifac sekä Golf Company.

Stockmannilla oli vuosien ajan varsin näyttävä golfosasto keskustan myymälässään.

”Yrittäjiä on ollut nopeasti kuumenneilla markkinoilla paljon. Haasteena on, kuten vähittäismyynnissä yleisesti, kulujen pitäminen kurissa, kurinalaisuus tältä osin on elintärkeää”, Parviainen tähdentää.

Tarjontaa oli yli tarpeen myös muutama vuosi sitten. Lyhyessä ajassa toimintansa pääkaupunkiseudulla lopettivat Peltomäki Golf ja Golfpoint. Golf Center sulki Herttoniemen, Lauttasaaren ja Vantaanportin myymälöidensä ovet.

Uudeksi merkittäväksi tekijäksi pääkaupunkiseudulle tuli vuoden 2017 alussa omalla myymälällään Pirkanmaalla toimintansa aloittanut Golf Sky.

Liikevaihdolla mitattuna golfvälineiden jälleenmyyjistä suurin on Golf Balance (6,6 miljoonaa euroa), Golf Center (5,0 milj.) on kakkosena.

Palvelun laatu ja verkkokauppa nostaneet merkitystään

Nykyisellään Golf Centerillä on vain Tapiolan myymälä, sekä verkkokaupan noutopiste Vantaanportissa sijaitsevan keskusvaraston yhteydessä.

Gripster-mailapajaa Golf Centerin tiloissa pitävä Mika Saastamoinen on saanut vankan markkina-aseman välineiden huolloissa ja korjauksissa, sekä mailojen rakentamisessa.

”Tarkkailemme markkinatilannetta huolella ennen mahdollisia seuraavia siirtoja. Mailojen räätälöinti asiakkaille on meillä kaiken toiminnan avain. Tapiolassa meillä on tältä osin kaikki palaset kohdillaan. Vastaavaavia markkinapaikkoja näin loistavalla sijainnilla on Suomessa kuitenkin hyvin harvassa, jos ollenkaan.”

Panu Parviainen näkee vähittäiskaupan olevan suuressa murroksessa kaikilla aloilla.

”Me uskomme hyvään palveluun perustuvan kaupanteon tulevaisuuteen golfalalla, jossa asiakaskunta on keskimääräistä vaativampaa ja laatutietoista.”

”Verkkkokaupan kasvu jatkuu. Vastikään Vantaanportissa aloittamamme verkkokaupan noutopistepalvelu on kustannustehokasta ja hyvin tarpeellinen osa palvelua. 25 prosenttia liikevaihdostamme tulee verkon kautta, mutta arviomme mukaan 75 prosenttia asiakkaista pohjustaa käyntiään vähittäiskaupassa tutustuen netissä olevaan tarjontaamme”, Parviainen jatkaa.

Asiakkailla on maailman hintatiedot taskusssaan

Verkkokauppa käynnistyi golfissa jo 90-luvun lopulla. Suomalaiset kauppiaat tulivat toden teolla mukaan näille markkinoille vasta 2000-luvun lopulla.

”Kaikilla asiakkaillamme on netin kautta golfvälineistä maailman hintatiedot taskussaan. Tältä osin haluamme olla kilpailukykyisiä. Pelkkään hintaan hirttäytyminen markkinointikeinona on kuitenkin maailman huonoin strateginen valinta. Meidän tavoitteemme on auttaa kuluttajaa löytämään hänelle parhaat mailat ja muut välineet. Tällöin palaamme taas kokonaisvaltaisen palvelun merkitykseen.”

Tapiola Golfissa on käynnistetty elokuun alusta kampanja viheriöiden alastulojälkien korjaamisen aktivoimiseksi. Tuloskortissa on tähän liittyen oma sarakkeensa. Kuva: Lassi Pekka Tilander.

Golf Centerin vuokraamissa tiloissa toimii myös Suomen suurin golfmatkoihin erikoistunut matkatoimisto Travelon Matkat (Ongolf ja Onsail), jossa Golf Center on osakkaana. Yhtiön liikevaihto on samat viisi miljoonaa kuin Golf Centerilla. Golfmatkojen osuus on tästä neljä miljoonaa.

”OnGolf on ydinosa kasvutarinassamme, se tuplasi liikevaihtomme. Synergiaetuja on runsaasti, yhdessä pystymme tarjoamaan golfarille huomattavasti aiempaa enemmän”, Panu Parviainen muistuttaa lopuksi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)