Pääkirjoitus

Se onko golfin harrastajalla lajin parissa kivaa, ratkaisee karkeasti ottaen kaiken.

Se onko golfin harrastajalla lajin parissa kivaa, ratkaisee karkeasti ottaen kaiken.

kuva Jorma Marstio

Puntarissa golfin tarjoama kokonaiselämys

Golfin menestyksen lajina ratkaisee perin yksinkertainen yhtälö: jos harrastajilla on lajin parissa kivaa, koko toimiala lentää – jos taas ei ole, snorkkelit esiin ja sukeltamaan.

Harrastuksestaan nauttiva golfari viihtyy lajin parissa pitkään, golfin tapauksessa usein vanhuuden vuosiin asti, käyttää harrastukseensa enemmän aikaa ja rahaa, ja parhaassa tapauksessa tuo kentälle vielä kaverinsakin mukanaan. Vastaavasti golfari, joka ei harrastuksestaan nauti, on entinen golfari, toimialalle tyhjä kaivo ja entinen lajimarkkinoinnin lähettiläs.

Se, onko golfin harrastajalla lajin parissa kivaa, ratkaisee karkeasti ottaen kaiken.

Golfharrastuksen nautinnollisuus, ’kiva golf’, on jo astetta moni­mutkaisempi yhtälö. Toiselle golfin nautinto on hauskuudessa, toiselle lajin tarjoamassa haasteessa. Toiselle kyse on luonnossa liikkumisesta, toiselle kilpailun viehätyksestä. Osa haluaa viettää laatuaikaa itsensä seurassa, osalle golf taas tarjoaa elintärkeän sosiaalisen ympäristön.

Kaikkien kohdalla kyse on kuitenkin golfin tarjoamasta kokonaiselämyksestä.

Tähän elämykseen pureutuu myös Golflehden Kenttäranking 2015, Suomen kautta aikojen laajin kenttäarviointi. Se poikkeaa monista golfkenttärankingeista erityisesti siinä, miten kentän käsite ymmärretään. Perinteisissä golfkenttärankingeissa sillä tarkoitetaan itse pelikenttää, sitä maastoon rakennettua yksittäisten reikien muodostamaa kokonaisuutta, jossa golfia pelataan. Nämä rankingit arvottavat ensisijaisesti sitä, miten golfkentän suunnittelija on työssään onnistunut. Golf­arkkitehti Lassi Pekka Tilander johdattaa kirjoituksessaan (Golflehti 8/15 s. 44) ansiokkaasti tämän kenttä-käsitteen arvioinnin ytimeen.

Golflehden Kenttärankingissa kentällä tarkoitetaan kuitenkin kokonaisvaltaisemmin sitä koko harrastusympäristöä, jossa golfin harrastaja lajin parissa kuluttaa aikaansa ja kokee elämyksiä. Itse pelikokemus on kokonaisuudessa vain yksi, joskin edelleen olennaisin, osa. Siihen, millaisena harrastuspaikkana golfari kentän mieltää, vaikuttavat kuitenkin muutkin seikat kuin kentän reititys tai reikien vaihtelevuus. Kokonaiselämyksen arvioinnissa kaikki harrastajat ovat tasa-arvoisia asiantuntijoita. Koettua elämystä kun ei kukaan voi toisen puolesta arvioida.

Golflehden Kenttäranking 2015 -kyselyyn vastasi lyhyessä ajassa peräti 8 721 oman golfelämyksensä asiantuntijaa, ja jokaista kenttää kohti tehtiin keskimäärin yli 300 arviota, yhteensä yli 44 000 kappaletta.

Tulokset ovat kiistämättömiä. Väistämätöntä on, että uusi Kenttäranking tulee herättämään runsaasti keskustelua sekä puolesta että vastaan. Lukijoille Kenttäranking tarjoaa niin hyödyllistä informaatiota kuin herkullista viihdettä. Kentille se puolestaan toimii suuren asiakastyytyväisyystutkimuksen luonteisesti mitä oivallisimpana työkaluna oman toiminnan arvioimiseen ja kehittämiseen – mikäli kentät vain ovat valmiina ottamaan saamansa palautteen vastaan. Se nostaa esiin uusia onnistujia ja ravistelee kenttiä, jotka ovat rankingmenestykseen ehtineet jo tottua. Osalle tulos on kiitos hyvin tehdystä työstä, osalle taas sitkeämpi pala purtavaksi. Mutta sylkemään ei silloinkaan kannata ryhtyä. Pisarat lentävät asiakkaan kasvoille.

Jere Jaakkola toimituspäällikkö

© (2018) Golf Digest Publications. Kaikki oikeudet pidätetään.