Kenttäranking 2015

Kenttäranking 2015

Golfkenttärankingit ovat perinteisesti perustuneet golftoimittajien, kenttäarkkitehtien, golfkenttien johtohenkilöiden tai muiden golftoimialalla työskentelevien asiantuntijoiksi miellettyjen henkilöiden arvioihin. Lähtökohtana on ollut, että kenttien paremmuusjärjestyksen kertoo parhaiten toimialan ja golfkentän anatomian tuntevan asiantuntijaraadin valistunut näkemys. Arvioinnin kohteena on ollut ensisijaisesti, usein jopa yksinomaan, golfkenttä ja itse pelaaminen. Määrän sijasta on panostettu arvioiden ”laatuun”.

Golflehden Kenttäranking -tutkimus on toteutettu moniltakin osin toisin. Kaiken lähtökohtana on ollut golfkierroksen pelaajalle tarjoama kokonaiselämys. Siitähän golfin harrastamisessa viime kädessä on kysymys. Nautitko olostasi kentällä? Haluatko palata kentälle uudestaan? Ratkaisuusi vaikuttavat silloin monet muutkin tekijät kuin se, toimiiko arkkitehdin suunnittelema erilaisten reikien rytmitys tai haastaako pelaamasi kenttä sinut käyttämään koko lyöntivalikoimaasi.

Suurelle osalle harrastajista kokonaiselämyksen kannalta voi reitityksen sijaan olla paljon tärkeämpää vaikkapa kentällä koettu ilmapiiri, caddiemasterin ystävällinen palveluasenne tai klubiravintolan laadukkuus. Näiden arvioinnissa jokainen kentällä vieraillut pelaaja on asiantuntija. Asiantuntevinkaan raati ei voi toisen henkilön puolesta määritellä, onko tällä ollut kentällä kivaa tai haluaako hän suositella kenttää ystävilleen. Tunne ja sitä seuraava ratkaisu ovat aina henkilökohtaisia.

Golfkenttää emme edelleenkään ole halunneet väheksyä. Kenttä on luonnollisesti golfin harrastamisen kokonaiselämyksen keskiössä. Ilman golfkenttää ei lajia harrasteta, ilman klubitaloa tai taukokioskin käsienpesuallasta se kyllä sujuvasti onnistuu.

Vaikka vain kolme kahdeksasta arviointikriteeristä kohdistui suoraan itse golfkenttään, ne saavat kokonaisarviossa 50 prosentin painoarvon. Kentän suunnittelua arvioiva design, reititys ja pelattavuus –kategoria saa kokonaisarviossa painokertoimen 2, kunto ja viimeistely sekä estetiikka -kategoriat puolestaan kertoimen 1,5.

Niin sanotusta asiantuntijaraadista, jota myös arvovaltaisissa, vuosina vuosina 2007–2013 tehdyissä Suomen Golf Digestin kenttärankingeissa käytettiin, on tällä kertaa kokonaan luovuttu. Valta on haluttu antaa tasa-arvoisesti kaikille lajin harrastajille – ja huutoon on todella vastattu. Kenttäarvioinnin Golflehden kanssa yhteistyössä toteuttanut tutkimuslaitos IRO Research lähetti tutkimuskyselyn yli 121 000 sähköpostiosoitteeseen. Kyselyyn vastasi lyhyessä ajassa peräti 8 721, jotka tekivät maamme 147 golfkentästä kymmeniä tuhansia kenttäarvioita.

Kenttäranking 2015 -digilehden seuraavilla sivuilla tarjoamme kattavan paketin tutkimuksen tuloksista. Tuloksia pääsee tarkastelemaan sekä palkintokategorioittain että kentittäin. Kenttäkohtaisilta sivuilta löytyvät kunkin kentän saamat pisteet ja sijoitukset sekä valikoima sanallisia vapaapalautteita.

© (2018) Golf Digest Publications. Kaikki oikeudet pidätetään.

Video

Video