Pelaa paremmin | Henkinen valmennus

Teksti Sanna Nuutinen kuva GettyImages

Kilpagolfin suurimpia ja mieleen­painuvimpia romahduksia on saatu todistaa Masters Tournamentissa. Vuoden 1996 kilpailussa ratkaisu­kierroksen paine oli liikaa Greg Normanin hermoille.

 

Mitä on henkinen vahvuus?

Hyvästä keskittymiskyvystä, rauhallisuudesta ja itsevarmuudesta on hyötyä myös harrastajalle.

Henkisestä vahvuudesta puhutaan mediassa paljon, mutta silti se tuntuu olevan käsitteenä abstrakti ja voidaan ymmärtää monella eri tavalla. Jos joku on fyysisesti vahva, tiedämme, että hän todennäköisesti jaksaa nostaa suuria painoja. Mutta mitä ominaisuuksia on henkisesti vahvalla? Ilmaus ei ole yksiselitteinen. Monelle se merkitsee ainoastaan sitä, että alisuoriutumisen sijaan urheilija pystyy parhaimpaansa paineen alla.

Me kaikki kohtaamme haastavia tilanteita niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Pelko epäonnistumisesta ja siitä syntyvä ahdistus ei näissä tilanteissa helpota. Kyky suoriutua vaikeista tilanteista ja pysyä itsevarmana, päättäväisenä, rauhallisena ja keskittyneenä paineen alla, on merkki psyykkisestä vahvuudesta, määrittelee tiede. Mentaalinen vahvuus ulottuu kuitenkin paljon laajemmalle kuin yksittäisiin haastaviin tilanteisiin ja niistä selviämiseen. Se on läsnä arjessa.

Urheilijalle paras tapa rakentaa henkistä vahvuutta ja itseluottamusta on jokapäiväinen lajiharjoittelu. Golf on ennen kaikkea taitolaji. Psyykkisestä vahvuudesta ei ole tuloksenteon kannalta apua, jos pallon lyöminen ja muut tekniset osa-alueet eivät ole kehittyneet tarvittavalle tasolle. Itsevarmuus ja kyky voittaa kilpailuja tulee vain kovan harjoittelun ja taitojen oppimisen myötä. Oikoteitä ei tässäkään asiassa ole.

Henkinen vahvuus ilmenee jokapäiväisissä valinnoissa. Puskenko vielä kymmenennen toiston penkkipunnerruksessa vai jätänkö yhdeksään? Nousenko sängystä kuudelta, jotta ehdin vastaamaan sähköposteihin ennen työpäivää? Käynkö lyömässä vielä yhden korillisen palloja kierroksen jälkeen?

Motivaatio tulee ja menee. Välillä olemme hyvinkin inspiroituneita ja innokkaita. Sen varaan on kuitenkin turha laskea. Rutiinit ja johdonmukaisuus ovat sen sijaan hyviä ennustamaan menestymistä. Tee menestymisestä tapa.

Tiukat kilpailutilanteet ja paineet suoriutumisesta ovat vain jäävuoren huippu. On surullista, kuinka pelaajaa sätitään epäonnistumisten jälkeen sitä, miten pää ei kestänyt. On vaadittu tuhansia tunteja kurinalaisuutta ja pään kestävyyttä, jotta itseään on edes mahdollista päästä testaamaan kovassa paikassa. Harva huippu-urheilija on henkisesti heikko. Pää kyllä kestää – kun sitä oppii käyttämään oikein.

“Psyykkisellä vahvuudella ei välttämättä voiteta mitaleita, mutta sen avulla voi olla häviämättä niitä”, onkin varmasti paikkansa pitävä väite. Tämä pitää sisällään kasan psyykkisiä taitoja, jotka auttavat pitämään pään kylmänä tiukoissa paikoissa.

Persoonallisuuden vaikutusta menestymiseen on tutkittu paljon. Ei ole löydetty mitään synnynnäistä ominaisuutta, joka erottaisi huiput muista. Menestyneitä urheilijoita yhdistää kuitenkin ainakin yksi piirre: psyykkiset taidot. Näillä ei myöskään ole juurikaan tekemistä lahjakkuuden kanssa. Sehän on ilouutinen, henkinen vahvuus ei riipukaan äidinmaidosta, vaan on kaikkien tavoiteltavissa.

Samaan tapaan kuin toiset ovat notkeampia tai kestävämpiä, toiset meistä ovat luonnostaan alttiimpia stressille ja ahdistukselle. Toisilla leposyke ei juuri nouse kiperissäkään tilanteissa. Mieltä voi harjoittaa aivan samoin kuin liikkuvuutta voi kehittää venyttelemällä ja kestävyyttä pitkillä hikilenkeillä. Hakeutuminen mentaalivalmennukseen ei yleensä ole osoitus henkisestä heikkoudesta, vaan päämäärätietoisuudesta.

Mitä hyötyä psyykkisistä taidoista sitten on harrastajalle, jonka ei tarvitse kamppailla menestymisen paineiden kanssa, vaan joka pelaa lähinnä onnistumisen tunteiden toivossa?

Hyvää keskittymiskykyä tarvitaan jo pelkästään yksittäisen lyöntisuorituksen toteuttamisessa. Henkisesti vahvalla harrastajalla on kyky hallita tunteita ja ajatuksia, ja hän osaa nauttia golfkierroksestaan olosuhteista ja vastoinkäymisistä välittämättä. Epäonnistuminen pelikavereiden edessä ei jännitä, ja positiivinen asenne ruokkii uusia onnistumisia.

Kirjoittaja on golfammattilainen Ladies European Tourilla, joka opiskeli urheilupsykologiaa Yhdysvalloissa.

Lue Sanna Nuutisen
blogeja Golfpiste.comista

Henkisesti vahva nauttii kierroksesta vastoinkäymisistä välittämättä.

© (2018) Golf Digest Publications. Kaikki oikeudet pidätetään.