Pelaa paremmin | Säännöt

Teksti Arto Teittinen kuva Getty Images

Pallon merkkaaminen

Pieni esine, suuria tapahtumia

Merkkausnasta, merkki, merkkinappi, lantti… Rakkaalla lapsella ja pienellä esineellä on monta nimeä ja muotoa. Yhtä kaikki, sen tarkoitus on merkitä golfpallon paikka silloin, kun pallo nostetaan ylös. Golfsäännöt (sääntö 20-1) edellyttävät pallon paikan merkitsemistä aina silloin, kun se nostetaan ylös, ja se pitää palauttaa takaisin paikalleen. Useimmin tämä tapahtuu viheriöllä. Toki pallon paikan voi joutua merkitsemään muuallakin, mutta keskitymme nyt vain tapahtumiin viheriöllä.

Golfsääntö ohjeistaa merkitsemään pallon mahdollisuuksien mukaan tuolla pienellä esineellä asettamalla tuo pieni esine välittömästi pallon taakse. Pallon ollessa viheriöllä en millään keksi tilannetta, jossa merkkausnastaa ei saisi asetettua pallon taakse – siis en millään. Yli 30-vuotisen golfurani aikana en ole törmännyt missään sellaiseen tilanteeseen, jossa merkkiä ei olisi viheriöllä saatu asetettua pallon taakse. Silti jotkut pelaajat yhä edelleen merkitsevät pallonsa asettamalla merkkinsä pallon etupuolelle. Kenestäkään ei pitäisi ensimmäisenä uskoa pahaa, mutta uskon tällä tavoin pallonsa merkitsevien pelaajien yrittävän huijata siten, että he asettavat pallonsa takaisin merkkinsä etupuolelle ja saavat näin pallonsa hitusen lähemmäs reikää. Tämä on tietenkin rangaistavaa ja tuottaa pelaajalle kahden lyönnin rangaistuksen, mikäli tällainen menettely havaitaan.

Miten sitten tulisi toimia tällaisessa tilanteessa, jos haluaa säilyttää ryhmäharmonian myös loppukierroksen ajan? Jokainen voi miettiä itselleen luontevimman tavan, mutta on muistettava, että lyöntipelissä toimiessamme merkitsijänä olemme osaltamme vastuussa, että kaikki pelaajat pelaavat sääntöjen mukaan. Itse kerron pelaajalle jo silloin, kun hän yrittää laittaa merkkinsä pallon etupuolelle, että säännöt edellyttävät pallomerkin asettamista pallon taakse silloin, kun se on mahdollista ja että mielestäni juuri nyt viheriöllä on mahdollista laittaa merkki pallon taakse. Mikäli en ehdi kertomaan tätä pallon merkintävaiheessa, otan asian esille silloin, kun hän palauttaa palloa takaisin paikalleen. Yleensä ei ole tarvinnut huomauttaa kuin kerran.

Lähes 20 vuotta sitten vuoden 1998 Trophee Lancome -kilpailussa Jarmo Sandelin syytti joitakin päiviä kilpailun jälkeen kilpailun voittajaa Mark O’Mearaa pallon asettamisesta viheriöllä lähemmäksi reikää kuin se oli nostettaessa. Eurooppa Tourin otettua kilpailun videonauhat tutkintaan he havaitsivat ainakin yhdellä viheriöllä käyneen Sandelinin kertomalla tavalla. O’Meara oli asettanut pallon reilun puolen metrin putissa noin sentin lähemmäksi reikää kuin alkuperäinen paikka. Koska kilpailun tulokset oli jo julistettu ja O’Meara kertoi tilanteen olleen vahinko, sillä hän katsoi tilannetta pallon takaa yläviistosta, ei O’Mearaa rangaistu ja tulokset säilytettiin ennallaan. Mikäli Sandelin olisi puuttunut tilanteeseen heti kentällä pelin vielä ollessa käynnissä, hän olisi saattanut itse olla pitämässä voittajan puhetta kilpailun jälkeen.

Vuosien varrella merkitsemistilanteessa on sattunut monenlaisia möhläyksiä ja virheitä, hyvin kalliitakin. Kallein tapahtuma lienee vuoden 2010 Euroopan Tourin päätöskilpailussa Abu Dhabissa Ian Poulterille tapahtunut sähläys hänen uusiessaan kilpailun voitosta. Poulterin lähestyessä pallomerkkiään golfpallo putosi hänen kädestään osuen pallomerkkiin ja liikutti tätä hieman. Sääntöjen mukaan tästä koitui Poulterille yhden lyönnin rangaistus, ja birdieputti muuttuikin par-putiksi. Hävittyään kyseisen reiän hän sai tyytyä kakkostilaan ja noin 400 000 dollaria pienempään palkintosekkiin.

Myös suomalaisille on sattunut ja tapahtunut pallon merkitsemisen kanssa. Vuonna 2014 Ruotsissa pelatussa Euroopan Tourin osakilpailussa ensimmäisellä kilpailukierroksella Roope Kakko pudotti samalla tavoin pallonsa merkkinappinsa päälle, ja merkki liikahti hieman. Paikalle kutsuttu tuomari ei nähnyt rangaistusta aiheelliseksi, ja peliä jatkettiin ilman rangaistuksia. Kilpailun johto kuitenkin muutti tuomarin tulkinnan kierroksen jälkeen, ja Kakolle lisättiin yksi lyönti vielä tuloskortin palauttamisen jälkeen. Vaikka tuloskortista puuttuikin yksi lyönti, Kakko välttyi kilpailusta sulkemiselta, koska kyseessä oli tuomarin tekemä virhe. Kakko karsiutui kahdelta päätöskierrokselta kolmen lyönnin erolla, joten kovin kalliiksi ei tuo yhden lyönnin rangaistus tässä tapauksessa tullut.

Tästä vuodesta eteenpäin sekä Poulter että Kakko selviäisivät tilanteistaan ilman rangaistusta, sillä Euroopan Tour on ottanut käyttöön paikallissäännön, jonka mukaan pelaajaa ei rangaista, jos hän vahingossa aiheuttaa pallonsa tai merkin siirtymisen viheriöllä.

Tämän paikallissäännön ottavat tai ovat ottaneet käyttöön myös muut isompien kilpailujen järjestäjät ja suurimmat kiertueet. Se tulee voimaan myös Suomen Golfliiton kilpailuissa kaudella 2017. Suosittelen käyttöönottoa kaikille Suomen kentille, jotta turhilta vahinkorangaistuksilta vältytään.

Golfsääntö ohjeistaa merkitsemään pallon asettamalla pieni esine välittömästi pallon taakse.

© (2018) Golf Digest Publications. Kaikki oikeudet pidätetään.