Elina Saksa, Daniella Barrett ja Iida Rissanen lukeutuvat Suomen lupaa­vimpiin nuoriin golfareihin.
Elina Saksa, Daniella Barrett ja Iida Rissanen lukeutuvat Suomen lupaa­vimpiin nuoriin golfareihin.

Ruissalon menestystehdas

Aura Golfissa on hiottu menestyjiä kilpaviheriöille vuosikymmenten ajan. Viime vuonna seuran tytöt dominoivat juniorisarjoja. Mikä viisasten kivi Ruissalon multaan on kätketty?

Teksti Sami Sarpakunnas kuvat Aura Golf

Junioriurheilussa ei ole poikkeuksellista, että yhdeltä paikkakunnalta ponnistaa melko lyhyellä aikajänteellä oman lajinsa huipulle useita lahjakkuuksia. Mutta vaikka paikkakunnan lajiperinteet olisivat vahvat, ei kansalliselle huipulle välttämättä silti nouse lahjakkuuksia tasaisesti, vaan pikemminkin ryöppyinä.

Ilmiö ei ole poikkeuksellinen golfissakaan. Kultaisia sukupolvia on tupsahtanut, ja tulee tupsahtamaan, pinnalle eri puolilta valtakuntaa tasaisin väliajoin. Ei kuitenkaan ole sattumaa, että huiput tulevat niin usein samoista seuroista.

Tuorein menestystarina löytyy Turusta, jossa Aura Golfin juniorimylly on jauhanut kansalliselle huipputasolle monta menestyjää. Aura Golf suorastaan dominoi tyttöjen Finnair Junior Touria kaudella 2016 viemällä kokonaiskilpailun neljästä ensimmäisestä sijasta nimiinsä kolme: ykkönen oli Daniella Barret, toinen Iida Rissanen ja neljäs Elina Saksa. Turkulaisrintamaa ei rikkonut edes Harjattula Golf & Country Clubia edustavan Katri Bakkerin kolmas sija, sillä klubit sijaitsevat linnuntietä vajaan 15 kilometrin päässä toisistaan.

Menestyksen perinne

Aura Golfissa mitalisateeseen on totuttu. 2000-luvun alkuvuosina nykyiset ammattilaiset Kalle Samooja ja Joonas Granberg putsasivat palkintopöydät.

”Kallen ja Joonaksen lisäksi hyviä pelaajia oli niin paljon, etteivät kaikki mahtuneet edes kisoihin. Keskinäinen kilpailu oli niin kovaa, että se vei myös eteenpäin”, Aura Golfin toiminnanjohtaja Sami Pere muistelee.

Vuosituhannen alun jälkeen Ruissalossakin on eletty kilpagolfmenestyksen suhteen laihoja vuosia. Notkahdus huomioitiin ja toimintatapoja tarkastettiin. Taustalla vaikutti sekin, että seurapohjaisena toimiva Aura Golf oli täynnä, eikä uusia jäseniä mahtunut seuraan. Siksi myöskään junioreita ei rekrytoitu.

Urheiluseura

Aura Golf on perinteisesti satsannut vahvasti junioritoimintaan ja kilpagolfiin. Yhteisö on halunnut olla muutakin kuin golfklubi harrastajille.

”Me olemme urheiluseura. Junioreiden kilpagolf on tärkeä osa urheiluseuratoimintaa. Malli on nykyään se, että suurin taloudellinen tuki menee nimenomaan kärkeen, kun taas pyramidin alareunaan panostetaan toisella tavalla. Kilpapelaajia pyritään tukemaan taloudellisesti esimerkiksi leirityksissä ja kisakuluissa”, Pere sanoo.

Viime vuosina Aura Golf on pyrkinyt saamaan entistä enemmän lapsia ja nuoria mukaan ohjattuun toimintaan. Moni seuran nykyhuipuista on kuitenkin lyönyt ensimmäiset lyöntinsä muualla.

”Daniella ja Elina ovat Harjattulan kasvatteja, mutta he halusivat vaihtaa meille. Emme haali pelaajia, siinä ei olisi mitään järkeä, vaan se lähtee aina heistä itsestään. Tarjoamme parhaat mahdolliset olosuhteet ja tuen, mutta menestymisen takana ovat pelaajat itse: lahjakkuus, intohimo, palo ja keskinäinen kilpailu ovat tärkeitä asioita. Asenne harjoitteluun on kuitenkin ehkä ratkaisevin”, Pere näkee.

Aura Golfissa itsekin huippupelaajaksi jalostunut seuran nykyinen päävalmentaja Sakari Aho näkee asian samoin. Huippuja yhdistää Ahon mukaan se, että he osaavat tunnistaa oman potentiaalinsa, asettavat tavoitteensa korkealle ja ovat valmiita tekemään työtä enemmän kuin muut.

”Niin se oli Kallella ja muillakin aikoinaan. Silloin tekeminen on joka päivä parempaa. Se tarkoittaa pieniä päätöksiä arjessa ja myös luopumista joistain asioista. Siinä ei ole mitään väärää, että tykkää lajista ja haluaa vain pelailla, mutta huipulle meneminen vaatii jotain muuta”, Aho sanoo.

Menestyksen takana on työtä

Nuorelta pelaajalta kysytään paljon uskoa, luonteenlujuutta ja päättäväisyyttä, kun hän päättää sitoutua tavoitteisiinsa ja harjoitteluun siinä määrin kuin mitä se golfin kohdalla tarkoittaa.

”Talvella harjoittelen golfia noin 20–30 tuntia viikossa. Päälle sitten fysiikat, aamutreenit, salit ja lenkit 4–5 kertaa viikossa. Kesällä tulee pelkästään lajia noin 45–50 tuntia viikossa”, Daniella Barrett kertoo.

Kyse ei ole pienestä valinnasta, vaan arkea vahvasti määrittelevästä elämäntavasta. Nuoren pelaajan kohdalla tukea tarvitaan usein enemmän kuin varttuneempien kohdalla.

”Tuki henkiselläkin tasolla on merkittävä. Sen huomaa, että kaikki seurassa ovat oikeasti mukana siinä jutussa, eivätkä ainoastaan tee siellä duunia”, Barrett sanoo.

Aura Golf huokuu perinteitä ja vahvaa kilpagolfkulttuuria. Esimerkin rooli on tärkeä: kun ennenkin on onnistuttu, voin minäkin onnistua. Kun seurassa myös julkilausutusti satsataan nuorten kilpagolfiin, syntyy yksilöille varmuus siitä, että valittu tie on oikea ja se vie menestykseen. Henkinen selkäranka on olemassa.

”Aura Golf on kilpagolfiin panostamisessa ihan huippu. Homma toimii, saadaan kisoihin tukea ja ihan sekin, että kysellään, että miten menee. Annetaan neuvoja ja pidetään huolta. Ja kilpapelaajilta otetaan ideoita vastaan, meitä kuunnellaan”, Elina Saksa sanoo.

Pelaaja edellä

Valittu linja ei ole sattumaa, vaan heijastelee päävalmentaja Ahon suhtautumista valmentamiseen. Ammattilaiseksi vuonna 1997 siirtynyt Aho otti kotiseuransa valmennusvastuun harteilleen vuonna 2000.

”Ei tämä koskaan ole ollut massaseura. Valmennuksen tehtävä on kasata sopivat ryhmät ja innostaa eteenpäin”, Aho sanoo.

Vaikka Aura Golfissa tarjotaan mahdollisuus panostaa kilpagolfiin, ei harrastajia työnnetä kisaryhmiin väkisin. Sopiva harjoitusryhmä määrittyy paitsi taitotason myös tavoitteiden kautta. Jos mieli matkan varrella muuttuu, on ryhmää mahdollista vaihtaa.

”Aika nuorena poimitaan ne kaikkein kirkassilmäisimmät harjoittelemaan hiukan enemmän. He, joista nähdään, että kiinnostusta on enempään”, Aho sanoo.

”Oma filosofia on se, että pelaajiin on oltava hyvä kontakti ja luottamus. Vain siten he innostuvat lajiin ja harjoitteluun.”

Aho lähestyy menestymistä harjoittelun ja työnteon kautta. Sattumaa tai ei, samasta asiasta puhuvat myös hänen valmennettavansa. Seuravalmentajan roolin lisäksi Aho toimii Barrettin henkilökohtaisena valmentajana.

Kolmikko on toisilleen tuttu kilpakentiltä ja harjoitusviheriöiltä, mutta tänä ja edellisvuonna yksi on ollut joukosta poissa: Iida Rissanen asuu ja opiskelee vaihto-oppilaana Uudessa-Seelannissa koko kuluvan vuoden. Elina Saksa puolestaan oli viime vuoden vaihdossa Yhdysvalloissa. Myös Barrett on harjoitellut pitkiä jaksoja isänsä kotimaassa Uudessa-Seelannissa. Kaikille myös oleskelu ulkomailla linkittyy golfiin, ei pelkästään elämysmatkailuun.

”Jo se kertoo, että he haluavat lajilta enemmän kuin moni muu”, Aho tiivistää.

Pahin kilpailija ja rakas ystävä

Golf on laji, jossa menestys ratkaistaan monesti henkisellä tasolla. Suomalaisessa huippu-urheilussa henkinen valmennus on tullut mukaan suhteellisen myöhään, mutta Aura Golfissa on kuljettu eturintamassa tässäkin asiassa.

”Siitä on todella hyviä kokemuksia. Ei välttämättä joka tasolla ja jokaiselle, mutta yleisesti ottaen. Hyödyt voivat tulla myöhemmin”, Aho sanoo.

Henkisen puolen korostamisesta ja huomioon ottamisesta kertoo sekin, että seurassa havahduttiin muutamia vuosia sitten huomaamaan, että tietyssä iässä tytöt mieluusti harjoittelevat yhdessä toisten tyttöjen. Harjoitusryhmissä kaikki tytöt on siksi pyritty sijoittamaan samaan ryhmään.

”Se motivoi heitä ja kokemukset ovat olleet hyviä. Se saattaa olla iso tekijä taustalla”, Aho kertoo.

Vaikka kolmikko Barrett–Saksa–Rissanen on viime vuosina ollut hajallaan maailmalla, on se hitsautunut tiiviisti yhteen niin treeniviheriöillä kuin kisakentilläkin.

”Siitä saa tosi paljon positiivista virtaa, että pääsee treenaamaan samantasoisten tyttöjen kanssa. Siinä oppii toinen toisiltaan, esimerkiksi lähipelijuttuja: kun joku oivaltaa jotain, niin aika nopeasti se tieto menee eteenpäin muille”, Barrett kertoo.

Talvella tytöt harjoittelevat yhdessä lähes päivittäin. Treeneissä ollaan, mutta ei niinkään harjoitella yhdessä.

”Mulla on omat tavoitteet ja selvät sävelet. Oppia ja vinkkiä tulee, kun syntyy keskustelua, mutta ei me varsinaisesti lähdetä neuvomaan ja tyrkyttämään mitään kenellekään”, Saksa katsoo.

Vaikka pelaajat edustavat samaa seuraa, on lähtökohta kilpailutilanteessa aina se, että jokainen haluaa voittaa. Urheilussa vain yksi voi olla paras. Kuinka siis sulatetaan tappio omalle ystävälle?

”Se on kirittämistä, ei kilpailemista negatiivisella sävyllä. Osaamme olla toistemme onnistumisista iloisia ja saamme siitä energiaa. Tietenkin silloin kun kilpailen, keskityn omaan tekemiseen, mutta koska toisaalta välitän näistä ihmisistä niin paljon, ei kisaaminen pilaa kaverisuhdetta”, Saksa painottaa.

Hän muistuttaa myös siitä, etteivät läheiset kaverisuhteet ole mitenkään poikkeuksellisia maailman huippujenkaan keskuudessa.

Olosuhteet kunnossa

Aura Golfissa on 18-reikäisen kentän lisäksi 5-reikäinen par 3 -harjoituskenttä Huiskalassa. Range ja lähipeliviheriöt ovat laadukkaita, mutta ­harjoitusolosuhteet eivät sentään selitä menestystä.

Tytöiltä Auran kenttä saa suitsutusta. Se oli merkittävä vetovoimatekijä, kun Barret ja Saksa vaihtoivat Aura Golfin väreihin Harjattulasta, jossa ottivat ensiaskeleensa golfin parissa.

”Se on kilpapelaajalle parempi ja haastavampi kenttä. Nimenomaan haastavampi kuin moni muu tällä alueella”, Barrett sanoo.

Ahon mukaan nuorten kohdalla perheen panostus ja sitoutuminen harrastukseen on isossa roolissa. Barrettin, Saksan ja Rissasen kohdalla sekin osa-alue toimii.

”Kolme koota, eli kannustaminen, kustantaminen ja kuskaaminen toimii, mutta ilman painostusta”, Aho kehuu.

Menestys on monen tekijän summa

Kurkistus Aura Golfin menestystehtaaseen saa ymmärtämään taannoisen huippu-urheilun muutostyöryhmän epätoivoista urakkaa hitusen paremmin. Menestys näyttäytyy monen asian summana. Se on vaikeasti määriteltävissä eikä mahdu lokeroihin. Paljolti kyse on asenneilmapiiristä ja toimintakulttuurista: myönteisestä suhtautumisesta juniori- ja kilpaurheiluun ja sen synnyttämästä tahtotilasta viedä valmennusta eteenpäin ja auttaa lahjakkaita, nousevia kykyjä kaikilla käytettävissä olevilla tavoilla.

Tärkeitä palasia ovat pitkäjänteinen, suunnitelmallinen ja tavoitteellinen valmennustoiminta, hyvät ja riittävät harjoitus- ja toimintaolosuhteet sekä yhteisössä vallitseva kannustava ilmapiiri. Vaikka urheilussa kyse on aina yksilöistä, ei ole yhdentekevää, millaisessa ympäristössä yksilöt jalostavat lahjakkuuttaan.

Kun perusteet ovat kunnossa, lahjakkuuksilla on mahdollisuus kypsyä ja parhaassa tapauksessa innostaa myös muita saman seuran junioreita ottamaan askelia menestyksen suuntaan. Saman ikäluokan lahjakkuudet ruokkivat toistensa kehitystä terveen ja motivoivan kilpailuasetelman kautta. Vaatimustaso pysyy korkeana jokaisessa harjoituksessa, kun harjoitusseurana on paitsi hyvä kaveri myös vastustaja. Treeniporukassa viihtymisen rooli on nuorille erittäin tärkeä. Treeneissä viihdytään, kun seura on hyvää ja tunnelma kannustava.

Aura Golfissa kilpagolfin kulttuuri on pitkällä, ja sillä on selvä jatkumo tulevaisuuteen. Päävalmentaja Aho on erityisen iloinen siitä, että menestyjiä on kasvamassa lisää. Seura on saavuttanut juniorijoukkueiden SM-kilpailuissa kaksi hopeaa kolmen viime vuoden aikana.

”Meidän on pysyttävä mukana valmennuksessa ja tuettava pelaajia, eikä ainakaan tulla tielle. Jos osaaminen ei riitä, on ymmärrettävä käyttää asiantuntijoita. Myös Suomen uusi päävalmentaja on painottanut tätä asiaa”, Aho sanoo.

Osaltaan kehittyminen näyttää edellyttävän tiettyä avarakatseisuutta ja valmiutta muuttaa ja kehittää omia toimintatapoja jatkuvasti. Se on mahdollista, kun perusta on vahva ja turvallinen.

Viisasten kiveä Ruissalon mullasta ei löytynyt. Ehkä siksi, että se vierii eteenpäin.

”Nyt on hyvä tohina valmennuksen kehittämisessä. On satsattu, ja paljon on tapahtumassa. Nyt vasta ollaan ottamassa isoja askelia eteenpäin”, Aho sanoo.

Saavutukset 2016

Elina Saksa, 16

Finnish Junior Amateur Ranking 1.

FJT finaali 2.

European Young Masters 1. (epäviralliset U16 EM-kilpailut)

SM-reikäpeli U16, 1.

SM-lyöntipeli U16, 2.

SM-joukkuekilpailu naiset, 1.

SM-joukkuekilpailu nuoret, 2.

Nashville Junior Shootout USA, 1.

Sneds Tour Elite Series USA, 1.

Daniella Barrett, 17

Finnish Junior Amateur Ranking 2.

SM-lyöntipeli U18, 1.

SM-reikäpeli U18, 2.

SM-lyöntipeli naiset, 4.

SM-joukkuekilpailu naiset, 1.

SM-joukkuekilpailu nuoret, 2.

Finnish Tour Nordcenter 1.

Iida Rissanen, 17

Finnish Junior Amateur Ranking 4.

SM-lyöntipeli U18, 3.

SM-joukkuekilpailu naiset, 1.

SM-joukkuekilpailu nuoret, 2.

Aura Golfin  vahva juniorityö kantaa hedelmää.
Aura Golfin vahva juniorityö kantaa hedelmää.

Saavutukset 2016

Elina Saksa, 16

Finnish Junior Amateur Ranking 1.

FJT finaali 2.

European Young Masters 1. (epäviralliset U16 EM-kilpailut)

SM-reikäpeli U16, 1.

SM-lyöntipeli U16, 2.

SM-joukkuekilpailu naiset, 1.

SM-joukkuekilpailu nuoret, 2.

Nashville Junior Shootout USA, 1.

Sneds Tour Elite Series USA, 1.

Daniella Barrett, 17

Finnish Junior Amateur Ranking 2.

SM-lyöntipeli U18, 1.

SM-reikäpeli U18, 2.

SM-lyöntipeli naiset, 4.

SM-joukkuekilpailu naiset, 1.

SM-joukkuekilpailu nuoret, 2.

Finnish Tour Nordcenter 1.

Iida Rissanen, 17

Finnish Junior Amateur Ranking 4.

SM-lyöntipeli U18, 3.

SM-joukkuekilpailu naiset, 1.

SM-joukkuekilpailu nuoret, 2.

© (2018) Golf Digest Publications. Kaikki oikeudet pidätetään.