Old school -chippi

Säästä lyöntejä tällä unoh­tuneella tekniikalla.

Teksti A.J. Avoli ja Ron Kaspriske kuvat J.D. Cuban

Golfarit ovat unohtaneet yksinkertaisen tavan toimittaa pallo lipulle griinin tuntumasta. Enää näkee hyvin harvoin kenenkään chippaavan kuten edesmennyt ja Hall of Fameen nostettu Paul Runyan. Se on sääli, sillä tämä tekniikka lisää tarkkuuttasi vähäisellä harjoittelulla. Kunhan tulet tutuksi lähtöasennon kanssa ja opit puttia muistuttavan rytmisen liikkeen, selviät yhdellä putilla entistä useammin. Vanhassa vara parempi.

Tilannearvio

Vaikka tätä lyöntiä voi hyödyntää monin tavoin, turvaudu tekniikkaan vain silloin kun olet karheikossa tai lyhyeksi leikatulla alueella ja kun etäisyyttä griiniin ei ole viittä metriä enempää. Koska lyönti tehdään vakiomittaisella liikkeellä ja aina samalla vauhdilla, sinun täytyy vain oppia valitsemaan tilanteeseen sopiva maila. Valitse griiniltä piste, johon pudottamalla uskot pallon rullaavan lipulle. Lue sitten lyönti kuin putti.

Mikä on oikea maila? Hae harjoitusalueella tuntumaa lyönteihin pitching wedgellä, rautaysillä ja -kasilla ja paina mieleen pallon käyttäytyminen vakioidulla lyöntiliikkeellä. Voit kokeilla muitakin mailoja, mutta näillä kolmella tulokset ovat yleensä johdonmukaisimpia.

Toteutus

Suuntaa aluksi lyöntipinta valitsemaasi pudotuspaikkaan. Muista, että lyönti on luettava kuin putti. Jos griinillä on kallistusta, ota tarvittava ennakko huomioon. Pidä puristusvoima kohtuullisena ja kohota lavan kanta kevyesti irti maasta (pikkukuva). Tämä on ensiarvoisen tärkeää, sillä näin lapa liukuu nurmella siihen takertumatta.

Kannan kohottaminen nostaa varren normaalia pystympään asentoon. Grippi nojaa hieman kohteen suuntaan, ja paino on etujalan puolella. Pidä käsivarret rentoina – hieman koukistettuina – ja niiden kautta kulkeva linja kohdelinjan suuntaisena. Pallo on yleensä aavistuksen stanssin keskikohdan takana, mutta voit pallon paikkaa kevyesti muuntelemalla vaikuttaa pallon ilmassa ja maassa kulkemaan matkaan.

Itse lyöntiliike ei voisi helpompi olla. Se on kuin putti – hartiat ja käsivarret tekevät suurimman työn ja ranteet pysyvät passiivisina. Keskity svingaamaan mailaa aina samalla rytmillä ja voimalla. Gripin ei pitäisi kulkea lantion ulkopuolelle. Backsvingi ja downsvingi ovat saman mittaisia.

Pidä liike päättäväisenä ja mielellään hieman kiihtyvänä. Loppuasennon säilyttäminen auttaa rytmin löytymisessä. Voit hakea apua keksimällä lyhyen sanaparin ja lausumalla mielessäsi toisen sanan backsvingin ja toisen downsvingin aikana. Ees-taas käy hyvin, tai vaikka tik-tak. Keksi itse parempi.

A.J. AVOLI on yksi Golf Digestin avustajista.  Hän vastaa opetustoiminnasta Kalifornian  Omni La Costa Resort & Spassa.
A.J. AVOLI on yksi Golf Digestin avustajista. Hän vastaa opetustoiminnasta Kalifornian Omni La Costa Resort & Spassa.
© (2018) Golf Digest Publications. Kaikki oikeudet pidätetään.