Golfia ja elämää | Mitä kuuluu?

teksti Teemu Tyry kuva Tomi Natri

Sami Välimäki

Palaset ovat loksahdelleet paikoilleen

Golfin aloitin vanhempieni seurassa viisivuotiaana. Green cardin suoritin vuotta myöhemmin.

Jääkiekko oli pitkään päälajini. Tavoitteeni oli nousu ikäisteni maajoukkueryhmään. Kun sain paikan Golfliiton Talenttiryhmään, golf nousi ykköseksi.

Portugalin avointen voittoa arvostan neljästä ulkomailla saavuttamastani voitosta eniten. Osanottajakaarti oli varsin kova. Gecko Tourin ykköstila tuli ensimmäisessä Suomen rajojen ulkopuolella pelaamassani ammattilaiskisassa.

Kentällä olen rauhallinen. Pyrin huomioimaan kanssapelaajani, mutta viihdyn kierroksella omissa ajatuksissani. Nuorempana olin räiskyvämpi, haitaksi asti. Mentaalivalmentaja Pertti Rasilainen on tärkeä palanen kehittymistäni.

Kävin ensimmäistä kertaa urani aikana kattavassa mailafittauksessa talven aikana. Sain varmistuksen sille, että uudet työkaluni muodostavat minulle sopivan kokonaisuuden.

Timo Karvinen otti vastuun valmennuksestani kauden 2016 loppuvaiheilla. Yhteistyö on käynnistynyt todella hyvin. Hän on vaativa ja keskusteleva valmentaja. Ajatuksemme tulevaisuuden haasteistani ovat hyvin saman oloisia.

Jos saisin haastaa maailmanhuipun yksittäiseen lyöntiin shootoutissa, valitsisin matkaksi 128 metriä. Tuuli kevyesti oikealta vasemmalle, lippu vihieriön takanurkassa vasemmalla ja kädessä rautaysi.

Eniten kehitettävää pelissäni on 50–100 metrin matkoilta. Draiverilla olen riittävän pitkä, ja rautapeli on kokonaisuutena ottaen vahvuuteni.

Kansainväliset suurkilpailut, Amateur Championship, Ranskan avoimet, Royal Lytham Trophy ja henkilökohtaiset EM-kisat, ovat alkaneen kauden päätavoitteeni.

Kotimaassa pelaan ainakin lyöntipelin SM-kilpailut. Vierumäki Finnish Challenge olisi myös hyödyllinen kokemus, jos paikka sinne aukeaa.

Syksyllä osallistun European Tourin karsintoihin. Mikäli työpaikka ET:lle tai CT:lle niissä aukeaa, ammattilaiseksi siirtyminen tulee ajankohtaiseksi. Palaset pelissäni ovat loksahdelleet hyvin paikoilleen. Uskon saman kehityksen jatkuvan vielä usean vuoden ajan.

Sami Sälimäki ikä 18

Kotipaikka Nokia

Kotiseura Nokia River Golf

Saavutuksia 2017

Ensimmäinen suomalaispelaaja, joka voitti ammattilaisten Gecko Tourilla; Portuguese Amateur -voitto

Valmentaja Timo Karvinen mentaalialmentaja Pertti Rasilainen

© (2018) Golf Digest Publications. Kaikki oikeudet pidätetään.