Kolumni

Kierroksella tavattu

Närhi on ruuankätkijä ja pesärosvo. Se on näyttävän kirjava ja kookas: siipien kärkiväli on yli viisikymmentä senttiä. Tämä kaikkiruokainen paikka- ja vaelluslintu on mieltynyt pähkinöihin ja tammenterhoihin, joita se kätkee runsaasti eri paikkoihin toivoen löytävänsä ne myöhemmin. Närhi, sen vaappuva lento, kuuluva rääkäisy ja naukaisu ovat varsinkin pienten syysvaellusten aikana tuttuja juttuja golfkentillä. Värikään varislinnun tapaa yleisesti Keski-Lappia myöten. KK

kuva: Lasse J. Laine

Lasketaan linnut

Suomalaisten tunneside luontoon on ikiaikaista. Maamme luonnonsuojelun vaikuttaja Reino Kalliola kirjoitti vuonna 1946 kirjan ”Suomen kaunis luonto”. Sen prologissa hän kuvaa ylevästi luonnon henkistä merkitystä meille suomalaisille:

”Sielumme näivettyy, jos emme saa nähdä ja kuulla, kaikin aistimimme tuntea luonnon rikkautta ja kauneutta - Jumalan kunniaa luonnossa. Mikään tekniikka tai rationalisointi ei koskaan voi sammuttaa synnynnäistä luonnon kaipuutamme.”

Olemme riippuvaisia luonnosta, ympäristöstämme ja sen reunaehdoista. Luonnon merkityksen ja suojelutarpeen oivaltaminen ei ponnista vain tosiasioista. Kyse on myös siitä, kuinka koemme luonnon fyysisesti ja henkisesti ja mitä siitä tiedämme. Kaikkinainen ja välttämätön luonnonsuojelu saa voimansa luonnon tuntemisesta ja luontokokemuksista.

Noihin luontokokemuksiin liittyy myös ajatukseni siitä, että maamme kaikilla golfkentillä järjestettäisiin keväisin lintukisa, jossa saisi uudella tavalla tuntuman oman kentän luontomaailmaan.

Kotikentälläni Porvoon Virvikissä ”Lintukisa” on järjestetty jo useana vuonna. Lintukisaan osallistuva on pelaaja, ei lintutuntija tai harrastaja. Kyseessä on normaali pistebogey-kilpailu, jossa palkinnot ovat lintuaiheisia.

Kierroksen aikana kukin pelaajaryhmä merkitsee paperille kentältä ilman apuvälineitä näkemänsä ja kuulemansa lintulajit. Normaalikisan voittajien lisäksi palkitaan eniten hyväksyttyjä havaintoja tehnyt ryhmä.

Kilpailupäivänä aamuvarhain olemme toisen Porvoon seudun lintuyhdistyksen ornitologin kanssa kiertäneet kentän ja kirjanneet havaitsemamme linnut. Ennen kisan alkua on klubitalolla annettu lyhyt opastus lintujen tunnistamiseen. Pelaajien havainnoista on ”ammattiryhmän” listaan tullut aina muutama lisälaji. Aamun ja kierroksen havainnot yhdistäen on helposti ylletty yli 60 eri lintulajiin.

Lintukisaan osallistuneet kertovat, että kierros on tavanomaista rennompi, kun siirtymien aikana ja muutoinkin on tullut tarkkailleeksi luontoa ja lintuja eikä vain harmitellut edellistä, vähemmän hyvää lyöntiä.

Olen keskustellut lintukisan toteuttamisesta BirdLife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkomaan kanssa. Uskomme molemmat, että maamme kahdestakymmenestäyhdeksästä alueellisesta lintuyhdistyksestä löytyy lintutuntijoita avustamaan lintukisan tuomarointia ja suorittamaan ennen kilpailua golfkentän linnuston pikakartoituksen.

Tällaisen henkisesti vapauttavan ja lintujen avulla luontokontaktin synnyttävän kilpailun toivon toteutuvan mahdollisimman monella maamme golfkentällä.

Lintukisan saa kenties mahtumaan oman jäsenistön kilpailukalenteriin nytkin ja ehkä golfliitto ja BirdLife voisivat yhdessä tehdä tästä joa oikean projektin.

Suomen Golfliitto täytti vastikään 60 vuotta. Kukin meistä golfareista voisi halutessaan kirjata koko kauden aikana kierroksilla havaitsemansa eri lintulajit ja kerätä listalleen yhtä monta kuin Golfliitolla on vuosia.

Astetta haastavampi tapa lintujen tarkkailussa on osallistua itsenäisyytemme juhlavuonna BirdLife Suomen järjestämään Tunnista 100 lintulajia -kampanjaan. Se kestää koko vuoden, ja havaintoja voi tehdä kaikkialla Suomessa. Organisaation kotisivuilta löytää lisätietoja ja tunnistuslistan - ja myös yhteystiedot alueellisiin lintuyhdistyksiin.

Moni väittää, ettei tunne lintuja. Suomalainen luontomme tuntee niitä yllättävän paljon, maassamme on nimittäin havaittu yli 470 lajia, joista täällä pesii noin 250.

Kimmo Kajaste on Golflehden luontokolumnisti. Monipuolisesti luonnon hyväksi työskennellyt maakuntaneuvos ja aktiivinen lintu­harrastaja pelaa golfia tasoituksella 18.

© (2018) Golf Digest Publications. Kaikki oikeudet pidätetään.