Golf Pirkkala on vuoden 2016 naisystävällisin golfyhteisö.
Golf Pirkkala on vuoden 2016 naisystävällisin golfyhteisö.

Iloiset syntymäpäivät

60-vuotias Golfliitto juhli pyöreitä vuosiaan riemukkaissa tunnelmissa Helsingin Finlandia-talossa.

Teksti Jere Jaakkola ja Teemu Tyry kuvat Inka Porttila

Suomen Golfliiton perustamisesta tuli 4. päivänä maaliskuuta 2017 kuluneeksi tasan 60 vuotta. Päivä osui sattuvasti lauantaille, mikä antoi Golfliitolle hyvän syyn juhlia pyöreitä vuosia täsmällisesti syntymäpäivänä Helsingin Finlandia-talolla.

Golfliiton 60-vuotisjuhlagaalaa pohjustettiin juhlaseminaarilla, jonka pääpuhujaksi oli kutsuttu lähes stand up -koomikon lavapresenssillä esiintynyt suorasukainen kenttäarkkitehti Peter Harradine. Hän ravisteli seminaariyleisön hereille ja pohtimaan keinoja, miten golf selviytyy sitä kohdanneista haasteista. ”Golfin on oltava hauskaa”, kuului Harradinen keskeinen viesti.

Seminaarissa puheenvuoron käyttivät myös omissa tehtävissään tuoreet kasvot, Golfliiton puheenjohtaja Hanna Hartikainen, Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallio sekä Golfliiton uusi päävalmentaja Fredrik Jendelid.

Illan golfgaalasta muodostui odotetusti ­Golfliiton historian suurin juhla- ja palkitsemistapahtuma. Yli 400 golfseurojen, alan järjestöjen sekä muiden yhteisöjen ja yhteistyökumppaneiden edustajaa oli kokoontunut Finlandia-talolle juhlistamaan sekä Golfliittoa että lukuisia golfin parissa ansioituneita henkilöitä.

Hanna Hartikainen avasi tilaisuuden juhlapuheellaan. Hän toi esiin sen, miten merkittävää lajin varhaisten vaikuttajien työ oli golfin leviämiselle Suomessa. Hartikainen kertasi 60-vuotisen historian tärkeimpiä vaiheita Suomen Golfliiton matkalla maan suurimmaksi lajiliitoksi. Kiitoksensa hän osoitti myös Suomen huippupelaajille, joiden erinomainen kansainvälinen menestys on tuonut positiivista julkisuutta ja lisäarvoa koko lajille.

Hartikainen latasi gaalassa seremoniallisesti omaan puhelimeensa ensimmäisen eBirdie-sovelluksen, joka toimii alkavalla kaudella myös Golfliiton sähköisenä jäsenkorttina. eBirdie tulee sovelluskauppoihin ladattavaksi 17. maaliskuuta. Lue lisää eBirdien ominaisuuksista ja käyttöönotosta sivuilta 85–86.

Kansainvälistä väriä Finlandia-talolle toi tervehdyksellään R&A:n klubitoimikunnan puheenjohtaja David Bird. Hän muistutti eurooppalaista golfia hallinnoivan ja taloudeltaan vakavaraisen järjestön tuen kohdistuvan myös Suomessa käynnistettyyn Tyttögolf-projektiin.

Rion olympialaisten merkitys lajin huomioarvon lisäämisessä ja imagon parantamisessa huomioitiin palkitsemalla Suomen olympiajoukkueen pelaajat Mikko Ilonen, Roope Kakko, Noora Tamminen ja Ursula Wikstöm Vuoden golfteosta. YLE Urheilu sai puolestaan olympialaisten golfkilpailujen ansiokkaasta televisioinnista ja uutisoinnista Vuoden urheilutoimitus -palkinnon.

Golfliiton kaikkien kilpailusarjojen ranking-pisteiden perusteella maan parhaaksi kilpaseuraksi nousi jälleen kerran Pickala Golf Club. Siuntiolaisseura vei tittelin nimiinsä jo kuudennen kerran peräkkäin. Naisystävällisimpänä ­golfyhteisönä palkittiin Golf Pirkkala.

Kuuden loppusuoralle päässeen seuran joukosta Vuoden golfseuraksi valittiin Karelia Golf Kontiolahdelta. Arvostetun tunnustuksen lisäksi Karelia Golfille myönnettiin Veikkauksen 1000 euron stipendin junioritoimintansa kehittämiseen.

Katso kaikki juhlagaalassa palkitut seuraavalta sivulta.

Golfliiton 60-vuotisgaalassa iloinen juhlatunnelma –
kohokohtana Hall of Famen julkistaminen

vuoden 2016 palkitut golftoimijat

Vuoden juniorikilpailun järjestäjä, Tsemppitour

Koski-Golf

Vuoden nuorisotoimija

Aki Keronen, Karelia Golf

Vuoden tuomari

J-P Salakari

Mid-pelaajien rankingin voittajat

Naiset: Taina Olenius, Etelä-Pohjanmaan Golf

Miehet: Mikael Piltz, Tapiola Golf

Suomen Golfseniorit, rankingvoittajat

Minna Kaarnalahti-Salakari, Sarfvik Golf Club

Ari Vauhkonen, Suur-Helsingin Golf

Suomen Golfliiton eliittimerkki Nro 43

Ari Vauhkonen, Suur-Helsingin Golf ry

FGMA-palkinto, Vuoden tyttöjuniori (alle 18-v)

Daniella Barrett

Hannu Tarmio -palkinto, Kauden tulokas

Daniella Barrett, Aura Golf

Heikki Vaiste -palkinto, Vuoden poikajuniori (alle 18-v)

Oliver Lindell, Virvik Golf

Finnish Amateur Rankingin voittajat

Naiset: Matilda Castren, Espoon Golfseura

Miehet: Kim Koivu St. Laurence Golf Club

Finnish Junior Amateur Rankingin voittajat

Tytöt: Elina Saksa, Aura Golf

Pojat: Matias Honkala, Nevas Golf

Jalo Grönlund -palkinto, Vuoden urheiluteko

Elina Saksa, Aura Golf, (European Young Masters -turnauksen voitto)

Vuoden urheilutoimitus

YLE Urheilu (Rion golfin olympiaturnauksen televisiointi ja uutisointi)

Vuoden golfteko

Rion golfin olympiajoukkueen pelaajat Ursula Wikström, Noora Tamminen, Roope Kakko ja Mikko Ilonen

Vuoden golftapahtuma

Aulanko-Lahti -kaupunkiottelu

Veikko Salli -palkinto, Suomen Golfliiton ympäristöpalkinto

Kartanogolf, Joroinen

Suomen liikuntakulttuurin ansiomitali

Juha Juvonen, Erkki Mommo, Pauli Pesonen, Pekka Sivula

Suomen liikuntakulttuurin ansiomitali kullatuin ristein

Hannu Grandell, Ari Kärki, Peter Mattson, Aleksi Valta, Mika Wikström, Teija Laitto

Suomen liikuntakulttuurin ansioristi

Asko Arkkola, Jusa Hämäläinen, Heikki Kouhi, Outi Kunttu, Pekka Lindroos, Petteri Nykky, Eeva Tamminen, Lassi Tilander

Suomen liikuntakulttuurin kultainen ansioristi

Antti Peltoniemi

Suomen golfin Hall of Fame

Eljas Erkko, Erkki Lehto, Jalo Grönlund, Hannu Tarmio, Pekka Sivula, Asko Arkkola, Arja Sipronen, Lassi Tilander

Suomen Golfliiton kultaiset ansiomerkit

Nro 24: Antti Peltoniemi, Etelä-Pohjanmaan Golf

Nro 25: Pekka Lindroos, Suur-Helsingin Golf

Nro 26: Toni Laakso, Aura Golf

Vuoden kilpaseura

Pickala Golf

Arja Sipronen -palkinto, Naisystävällisin golfyhteisö

Golf Pirkkala

Vuoden Golfseura

Karelia Golf

hall of fame kunnianosoitus suomalaisen golfin merkkihenkilöille

Suomen Golfliiton perustama Hall of Fame -kunniagalleria julkistettiin Golfliiton 60-vuotisjuhlagaalassa Helsingissä. Se on Suomen golfperheen kunnianosoitus henkilöille, jotka ovat antaneet oman erityisen panoksensa suomalaisen golfin ja sen kehittämisen eteen.

Hall of Fameen valitaan henkilöitä kahdessa kategoriassa: ­pelaaja- ja elämänurakategoriassa.

Ensimmäisellä valintakerralla Hall of Fameen nimettiin kahdeksan merkittävää golfvaikuttajaa: Eljas Erkko, Erkki Lehto, Jalo Grönlund, Hannu Tarmio, Pekka Sivula, Asko Arkkola, Lassi Tilander ja Arja Sipronen.

Valinnat julkisti juhlagaalassa Suomen golfin grand old man, Lassi Tilander, joka ei valittujen henkilötarinoita gaalayleisölle kertoessaan vielä aavistanut tulleensa itsekin valituksi kunniagalleriaan. Muiden nimitysten jälkeen suoritettu ja Tilanderin perusteellisesti yllättänyt palkitseminen oli yksi golfgaalan kohokohdista.

Uusia jäseniä Suomen golfin Hall of Fameen valitaan jatkossa kahden vuoden välein. Kummastakin valintakategoriasta voidaan valita kerrallaan korkeintaan kaksi henkilöä.

Tutustu tarkemmin Hall of Famen jäsenten tarinoihin ja ansioihin Golfliiton Hall of Fame -verkkosivuilla osoitteessa: golf.fi/hall-of-fame

Suomen golfin Hall of Fame

#1 – Eljas Erkko (1895–1965)

Ministeri Eljas Erkko oli Suomen golfin varhaisen historian merkittävin vaikuttaja. Erkko oli mukana perustamassa Suomen ensimmäistä golfseuraa, Helsingin Golfklubia, ja hänet nimitettiin vuonna 1957 perustetun Suomen Golfliiton ensimmäiseksi puheenjohtajaksi. Talissa vuosittain pelattava Erkko Trophy on yksi Euroopan merkittävimmistä amatöörikilpailuista.

#2 – Erkki Lehto (1918–1999)

Porin Golfkerhon Erkki Lehtoa on pitkälti kiittäminen siitä, että Suomen Golfliitto perustettiin vuonna 1957. Aloite liiton perustamiseen tuli Porista, ja Lehto ajoi liiton perustamista voimakkaasti. Hän istui Golfliiton hallituksessa yhteensä 14 vuotta ja toimi yhtä pitkään myös kotiseuransa puheenjohtajana. Vaimonsa Marjatan kanssa Erkki Lehto pelasi golfia yhdessä peräti 60 vuotta.

#3 – Jalo Grönlund (1933–2000)

Jalo Grönlund oli Suomen kansallisen kilpagolfin ensimmäinen suuri nimi. Hän vei nimiinsä seitsemän ensimmäistä miesten Suomen mestaruutta vuosina 1957–1963, ja voitti tittelin kaikkiaan ennätykselliset kaksitoista kertaa. Grönlund voitti komealla urallaan myös kaksi ensimmäistä Erkko Trophya vuosina 1966–67. Vuonna 1962 Grönlundille myönnettiin Golfliiton eliittimerkki numero 1.

#4 – Hannu Tarmio (1932–2015)

Hannu Tarmio perusti WSOY:n pääjohtajan tehtävästä eläköidyttyään Viestintä Tarmio Oy:n, joka toimitti Suomen Golflehteä 25 vuoden ajan. Golfkansa tuntee vuonna 2015 edesmenneen Tarmion ennen kaikkea Golflehden rakastettuna ’Baarimestarina’, joka johdatti golfin harrastajat golfin syvimmän olemuksen äärelle. Hannu Tarmio toimitti ja kirjoitti myös runsaasti golfkirjallisuutta.

#5 – Pekka Sivula (1924–)

Arkkitehti Pekka Sivula näytteli tärkeää roolia Suomen golfhistorian keskeisimpiin seuroihin kuuluvan Aura Golfin alkutaipaleella. Suunniteltuaan kotikenttänsä jälkimmäiset yhdeksän reikää Sivulasta kehkeytyi Suomen golfhistorian toiseksi tuotteliain kenttäsuunnittelija. Suomen Golfliiton hallituksessa Pekka ­Sivula istui vuosina 1977–1983, ja 80-luvun alussa hän toimi Aura Golfin puheenjohtajana.

#6 – Asko Arkkola (1940–)

Talin golfkentän pihapiirissä kasvanut Asko Arkkola on hengittänyt golfia syntymästään saakka. Arkkola on Suomen PGA:n kunniapuheenjohtaja, ja hän on istunut kahteen otteeseen myös Suomen Golfliiton hallituksessa. Arkkola menestyi hyvin kansallisen tason kilpagolfissa huippusaavutuksenaan vuoden 1971 Erkko Trophyn voitto. Golfyleisölle hän tuli tutuksi golfin arvoturnausten selostajana.

#7 – Lassi Tilander (1934–)

Lassi Tilander on Suomen kenties monipuolisin golfvaikuttaja. Hän on toiminut aktiivisesti sekä seura- että liittotasolla ja vaikuttanut myös kilpagolfin parissa. Tilander on selostanut golfin arvoturnauksia televisiossa ja tuottanut runsaasti golfkirjallisuutta. Tilander kirjoitti kolumneja Golflehdelle ja on edelleen Golfpiste.com:n blogisti. Golfia hän on pelannut ympäri maailmaa pitkälti lähes 800 golfkentällä.

#8 – Arja Sipronen (1943–)

Arja Sipronen raivasi tien Suomen naisten kansainväliselle kilpagolfille. Sipronen voitti naisten Suomen mestaruuden ennätykselliset seitsemän kertaa ja siirtyi ensimmäisenä suomalaisnaisena ammattilaiseksi vuonna 1984. Arja Sipronen ryhtyi kilpauransa jälkeen opettavaksi ammattilaiseksi ja on perehdyttänyt suomalaisia golfin saloihin Suur-Helsingin Golfissa, Pickala Golfissa sekä Sea Golf Rönnäsissä.

Golfliiton hallintomalli kevenee

Suomen Golfliiton liittovaltuusto lakkautetaan ja Golfliitossa siirrytään kahden vuotuisen liittokokouksen hallintomalliin.

Golfliitto kokoontui 60-vuotisjuhlapäivänsä alkajaisiksi ylimääräiseen liittokokoukseen Helsingin Finlandia-talolle. Kokouksen keskeisenä päätöskohtana oli Golfliiton liittohallituksen esitys Golfliiton toimintasääntöjen muuttamisesta.

Käydyn keskustelun ja suoritetun äänestyksen jälkeen liittokokous hyväksyi hallituksen esityksen selvin lukemin 153–35. Sääntöjen muuttamiseen vaadittiin kolmen neljäsosan enemmistö (141 ääntä).

Sääntömuutosesityksen keskeisin kohta, joka hallitsi keskustelua myös asiasta päättäneessä liittokokouksessa, oli Golfliiton liittovaltuuston lakkauttaminen ja siirtyminen keveämpään kahden vuotuisen liittokokouksen hallintomalliin. Sen uskotaan parantavan entisestään päätöksenteon avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.

Sääntöjä muutettiin samassa yhteydessä myös muilta osin. Keskeisimpiä muutoksia olivat:

Seurajäsenten lisäksi Golfliittoon voidaan ottaa yhteisöjäseniksi myös muita golfyhdistyksiä minimiäänioikeudella (yksi ääni) sekä kumppanuusjäseniä ilman äänioikeutta. Kunniajäsenyys säilytettiin yhtenä jäsenyyden muotona.

Sääntöihin kirjattiin vaatimus kaikkien Golfliiton kuuden alueen ja molempien sukupuolten edustuksesta Golfliiton liittohallituksessa. Muutoksella halutaan turvata mahdollisimman laaja edustuksellisuus hallituksessa.

Seurojen äänimäärät muutettiin jäsenmääräperusteisiksi. Kullakin Golfliiton jäsenseuralla on liittokokouksessa käytössään 1–3 ääntä, yksi ääni kutakin alkavaa 500 jäsentä kohti.

Hallituksen toimikausi yhdistettiin tilikauteen. Aiemmin hallitus vaihtui liittovaltuuston syyskokouksessa.

Golfliiton toimintasääntöihin kuvataan jatkossa myös toiminnanjohtaja rooli.

Sääntöihin kirjattiin kohta, jonka mukaan henkilö voi toimia samassa hallitusroolissa korkeintaan kolme perättäistä kaksivuotiskautta, eli yhteensä kuusi vuotta.

Golfliiton nykyinen liittovaltuusto kokoontuu viimeisen kerran kevätkokoukseensa 22. huhtikuuta, jonka jälkeen valtuusto lakkautetaan. Ensimmäinen uuden hallintomallin mukainen syysliittokokous järjestetään loppuvuonna marras–joulukuussa.

Suomen Golfliiton hallintomalli kevenee –
toimintasäännöt uuteen aikakauteen

Golfliiton hallintomalli kevenee

Suomen Golfliiton liittovaltuusto lakkautetaan ja Golfliitossa siirrytään kahden vuotuisen liittokokouksen hallintomalliin.

Golfliitto kokoontui 60-vuotisjuhlapäivänsä alkajaisiksi ylimääräiseen liittokokoukseen Helsingin Finlandia-talolle. Kokouksen keskeisenä päätöskohtana oli Golfliiton liittohallituksen esitys Golfliiton toimintasääntöjen muuttamisesta.

Käydyn keskustelun ja suoritetun äänestyksen jälkeen liittokokous hyväksyi hallituksen esityksen selvin lukemin 153–35. Sääntöjen muuttamiseen vaadittiin kolmen neljäsosan enemmistö (141 ääntä).

Sääntömuutosesityksen keskeisin kohta, joka hallitsi keskustelua myös asiasta päättäneessä liittokokouksessa, oli Golfliiton liittovaltuuston lakkauttaminen ja siirtyminen keveämpään kahden vuotuisen liittokokouksen hallintomalliin. Sen uskotaan parantavan entisestään päätöksenteon avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.

Sääntöjä muutettiin samassa yhteydessä myös muilta osin. Keskeisimpiä muutoksia olivat:

Seurajäsenten lisäksi Golfliittoon voidaan ottaa yhteisöjäseniksi myös muita golfyhdistyksiä minimiäänioikeudella (yksi ääni) sekä kumppanuusjäseniä ilman äänioikeutta. Kunniajäsenyys säilytettiin yhtenä jäsenyyden muotona.

Sääntöihin kirjattiin vaatimus kaikkien Golfliiton kuuden alueen ja molempien sukupuolten edustuksesta Golfliiton liittohallituksessa. Muutoksella halutaan turvata mahdollisimman laaja edustuksellisuus hallituksessa.

Seurojen äänimäärät muutettiin jäsenmääräperusteisiksi. Kullakin Golfliiton jäsenseuralla on liittokokouksessa käytössään 1–3 ääntä, yksi ääni kutakin alkavaa 500 jäsentä kohti.

Hallituksen toimikausi yhdistettiin tilikauteen. Aiemmin hallitus vaihtui liittovaltuuston syyskokouksessa.

Golfliiton toimintasääntöihin kuvataan jatkossa myös toiminnanjohtaja rooli.

Sääntöihin kirjattiin kohta, jonka mukaan henkilö voi toimia samassa hallitusroolissa korkeintaan kolme perättäistä kaksivuotiskautta, eli yhteensä kuusi vuotta.

Golfliiton nykyinen liittovaltuusto kokoontuu viimeisen kerran kevätkokoukseensa 22. huhtikuuta, jonka jälkeen valtuusto lakkautetaan. Ensimmäinen uuden hallintomallin mukainen syysliittokokous järjestetään loppuvuonna marras–joulukuussa.

Suomen Golfliiton hallintomalli kevenee –
toimintasäännöt uuteen aikakauteen

© (2018) Golf Digest Publications. Kaikki oikeudet pidätetään.