Golfia ja elämää | Golfmatka

PGA Nationalin Champion on Palm Beachin alueen ykköskenttä.
PGA Nationalin Champion on Palm Beachin alueen ykköskenttä.

Etelä-Floridan golfparatiisi

Palm Beach

Moni suomalainen viihtyy eteläisen Floridan rantavyöhykkeellä ­Palm Beachin piirikunnassa, jonka golfkenttätarjonta asukasmäärään suhteutettuna on runsainta koko maailmassa.

Teksti Teemu Tyry kuvat Teemu Tyry ja golfkentät

Floridan suurimpien kaupunkien Miamin ja Orlandon välimaastossa sijaitseva Palm Beachin piirikunta hemmottelee Yhdysvaltain muista osavaltioista ja ulkomailta saapuvia ”lumilintuja”. Sateista ja välillä tukahduttavan kuumaa kesää lukuun ottamatta golfareita hellii ympärivuorokautinen lämpö (20–28°), joka aktivoi elämänmenoa ja etenkin liikuntaan liittyviä harrasteita.

Hyvää elämänlaatua ja rajattomasti harrastusmahdollisuuksia tarjoava Palm Beach houkuttelee turisteja runsaalla golftarjonnallaan sekä edullisella hintatasollaan. Piirikunnan golftarjonta vastaa koko Suomen kenttätarjontaa.

Rata toi turistit etelään

Turistit löysivät tiensä Floridan eteläisiin osiin vasta 1890-luvulla. West Palm Beachin kaupunki perustettiin 1894, Miami kaksi vuotta myöhemmin. Tietä raivasi John D. Rockefellerin ja Samuel Andrewsin kanssa Standard Oil ­Companyn perustanut ja sillä rikastunut liikemies Henry Flagler, joka vakuuttui Etelä-­Floridan mahdollisuuksista lomakohteena.

Hän aloitti junaradan rakennuttamisen osavaltion pohjoisosasta Jacksonvillestä 1880-luvulla ja eteni itärannikkoa pitkin etelään. Rata ulottui West Palm Beachiin ja Miamiin vielä saman vuosisadan puolella. Key Westiin, ­Floridan eteläisimpään kärkeen, junalla pääsi vuonna 1912.

Flagler rakennutti junaratansa varrelle rantakohteisiin lukuisia ylellisiä hotelleja. Hänen investointinsa Palm Beachin ja sillan mantereen puolella olevalle West Palm ­Beachin alueelle olivat 1800-luvun lopulla sekä 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä ratkaisevia virstanpylväitä alueen kehittyessä muiden osavaltioiden varakkaan väestönosan talvikohteeksi.

Oman talvikotinsa Whitehalllin hän rakennutti Palm Beachin pikkukaupunkiin häälahjaksi ensimmäiselle vaimolleen. Upea linna toimi Flaglerin kuoltua lyhyen aikaa hotellina. Nykyisin Whitehall toimii Henry Flagler -museona, joka avaa matkailijalle Etelä-Floridan historiaa sekä yläluokkaista elämäntyyliä 1900-luvun alkupuolella. Se on ehdottoman suositeltava vierailukohde.

Kaikki tiet vievät Etelä-Floridaan

Nykyisin Florida on asukasmäärältään Yhdysvaltain kolmanneksi suurin osavaltio ja Palm Beach Floridan kolmanneksi suurin piirikunta. Väestön kasvuvauhti on hurjaa, samoin liikenteen. Suurimman kaupungin, West Palm Beachin, sekä Miamin välisellä moottoritiellä on parhaimmillaan seitsemän rinnakkaista kaistaa yhteen suuntaan. Paikallisten mielestä uudet tiehankkeet ovat aina vähintään yhden tahdin liikennettä jäljessä. Palm Beachissa asuvat ja lomailevat välttävät kuitenkin pahimmat Miamin ympäristön liikenneruuhkat.

Kaikki tärkeimmät palvelut ja golfkentät löytyvät Palm Beachissa läheltä, vaikka reittisuunnitteluun ja liikenteeseen lähdön ajankohtiin kannattaakin nähdä vaivaa.

Golfin lisäksi Palm Beachissa on paljon mahdollisuuksia myös muihin liikuntamuotoihin sekä penkkiurheiluun. Tarjonta on runsasta myös viihteen ja kulttuurin saralla.

Alueella viihtyvät myös monet kilpagolfin huipulta. Jack Nicklaus muutti Palm Beachiin jo 60-luvun lopussa. Kovakuntoiset Dustin ­Johnson ja Camilo Villegas viilettävät pyörillään vauhdikkaita lenkkejään pitkin upeita rantamaisemia. Kotinsa rantaviivaa pitkin kulkevan alueen pikkukaupungeista ovat löytäneet myös Tiger Woods, Ernie Els, Rory ­McIlroy sekä kasvava joukko muita huippupelaajia.

Auringonoton ja rantaelämän lisäksi West Palm Beachin, Jupiterin ja Boca Ratonin kaltaiset rantakaupungit tarjoavat valtavan kirjon tasokkaita ravintoloita sekä sporttibaareja ­urheilutapahtumien seurantaan. Tigerin omistama illallisravintola The Woods Jupiter yhdistää laaturuokailun ja urheilun seuraamisen. Se on myös urheilijoiden ja julkisuuden henkilöiden suosima illanviettopaikka.

Woods itse on mieltynyt kalastukseen, sukeltamiseen ja asuinkaupunkinsa Jupiterin rauhalliseen ilmapiirin. Kalastusmahdollisuudet Palm Beachissa ovatkin erinomaiset. Atlantin rantaviivaa Palm Beachin piirikunnalla on lähes sata kilometriä. Sukeltajille, surfaajille, veneilijöille ja muiden veteen liittyvien harrasteiden ystäville Palm Beach on huippukohde.

Pelaamisen sietämätön helppous

Floridan 1 100 golfkentästä noin joka kahdeksas sijaitsee Palm Beachissä. Yhteensä kenttiä on piirikunnan alueella peräti 140.

”Vaikka asukasmäärä on kovassa kasvussa, golfreikiä on täällä edelleen eniten henkilöä kohden koko maailmassa”, sanoo Amerikan Uutiset -lehden kustantaja ja päätoimittaja Mikko Koskinen.

Koripalloilijana ja mainostoimiston vetäjänä Suomessa tunnettu Koskinen matkasi nykyisille asuinsijoilleen ensimmäisen kerran laulaja Eino Grönin kutsusta 1990-luvun alussa.

Muurein ja aidoin suojattuja yksityiskenttiä ja resorteja löytyy ympäri piirikunnan. Samoin puoliyksityisiä kerhoja, joilla pelaaminen onnistuu suhteiden avulla ja keskimääräistä tuhdimmalla dollarinipulla.

Suurin osa kentistä myy kuitenkin starttiaikojaan kohtuulliseen hintaan netissä. Yleensä aikoja myös on hyvin saatavilla. Paras sesonki käynnistyy joulun jälkeen ja kestää maaliskuun alkupuolelle.

Täyden kierroksen pelimaksu hyvällä kentällä sekä monilla kierroksilla pakollinen golfauto maksavat sesonginkin aikaan 30–60 dollaria. Syyskaudella loka–marraskuussa ja vielä ennen jouluakin hinnat joustavat edellisestä kysynnän ja tarjonnan mukaan. Netissä sitkeästi kyttäävä voi tehdä todellisia löytöjä.

Palvelu tiskillä pelaa yleensä ripeään tahtiin ja ystävällisesti, ja usein varttuneempien lajin harrastajien hoitamana. Yksi firma pyörittää usein useamman kentän hoitoa, hallintoa ja klubitalon palveluita, yksinkertaisesti mutta tehokkaasti.

”Jokaisen suomalaisen, joka pelaa golfia ja matkustaa, pitäisi tulla tänne kerran elämässään vähintään kahdeksi viikoksi. ’Tervetuloa golfparatiisiin’ on lause, jolla olen tätä seutua mainostanut sadoille ystävilleni ja tutuille”, Mikko Koskinen luonnehtii.

Suomalaisten kaksi maihinnousua

Floridassa asuu vakinaisesti huomattava joukko suomalaisia, mutta kokonaismäärää ei kukaan kykene tarkasti arvioimaan.

”Väestörekisterin kaltaista tilastointia asukkaista ei Yhdysvalloissa ole. Jos lasketaan yhteen osavaltiossa vakituisesti asuvat suomalaiset, Yhdysvalloissa syntyneet toisen ja kolmannen sukupolven edustajat, pidennetyllä viisumilla talvehtivat asukit ja pidempään lomailevat turistit, voidaan päästä lähelle kymmentä tuhatta. Koko maassa on erään tutkimuksen mukaan peräti 26 000 taloutta, joissa puhutaan suomea”, Mikko Koskinen ynnäilee.

Varsinainen muuttoaalto Palm Beachin piirikuntaan koettiin 1950–70-lukujen rakennusbuumin aikaan, jolloin etenkin käsityöläisammattien harjoittajia muutti Suomesta pysyvästi Floridaan. 60-luvun lopulla ja 70-luvun alkuvuosina suomalaisia tutustutti Etelä-Floridan aurinkoiseen ja mutkattomaan elämäntyyliin myös Kalevi Keihäsen Keihäsmatkat.

”Pelkästään Lake Worthissa asui parhaimmillaan 7 000 suomalaista, 20 prosenttia koko kaupungin väestöstä”, tietää suomalaisten historiaa USA:ssa laajalti tutkinut Koskinen.

Lake Worthin ja Lantanan kaupungeissa on edelleen vahva suomalaisyhteisö, Suomi-talo sekä vanhainkoti.

Koskisen nykyisin kustantama Amerikan Uutiset perustettiin Michiganissa 1932. Floridaan lehden toimitus siirtyi 1985.

”Eri puolilla Yhdysvaltoja on ilmestynyt yhteensä yli 300 suomalaista sanomalehteä. Amerikan Uutiset on näistä ainoana jäljellä. Väki ikääntyy, mutta heille lehti on tärkeä side suomalaisuuteen ja suomen kieleen”, Mikko Koskinen kertoo.

Senioripelaajien pitkä talvileiri

Koskinen on aktiivinen vaikuttaja West Palm Beachin ja Lake Worthin ympäristössä asuvan suomalaisyhteisön liikuttajana. Kerran viikossa kokoontuvaan ”Dollarigolfiin” osallistuu vakiintuneesta porukasta 20–30 enimmäkseen seniori-ikäistä golfaria.

Pelit sujuvat omalla painollaan. Tulosten laskuun, tasoitusten päivittämiseen ja rahanjakoon liittyvät keskustelut ovat näyttävä, kortin peluuseenkin verrattava tapahtuma.

Porukkaan kuuluvat Alpo Mäntykorpi ja Kari Nyman ovat lunastaneet Palm Beach County Golf Passportin 385 dollarin hintaisen vuosikortin, jolla voi pelata viidellä kunnallisella kentällä kaksi kierrosta kullakin. Muista kierroksista kyseisillä kentillä saa lisäksi tuntuvan alennuksen.

Vaikka useimmilla Floridan kentillä ajetaan golfautolla, kävelemisen sallivia kenttiäkin löytyy, vieläpä huokeampaan hintaan.

”Hakeudumme mieluusti niille. Olen pelannut Palm Beachin alueella 30–35 kenttää. Muutamaa näistä tulee pelattua säännöllisesti. Keskimääräinen kierroksen hinta on noin 35 euroa, jota pidän kenttien tason ja ilmaston huomioiden todella hyvänä”, Mäntykorpi jatkaa.

Suosikkikentästään Nyman ja Mäntykorpi ovat yksimielisiä.

”Osprey Point Golf Course tarjoaa kolme tasokasta yhdeksikköä ja tämän alueen parhaat harjoitusolosuhteet kunnon ruoholta”, Kari ­Nyman sanoo.

Suomalaisten talviharjoittelukohde

Palm Beachissa on alkanut viime aikoina viihtyä myös moni Suomen kilpapelaajista.

Mikko Ilonen osallistui talvikaudella 2015 WGC-Championshipin kisaan Miamissa ja vietti kisan jälkeen pidemmän ajan Etelä-Floridassa. Kokemukset olivat niin positiivisia, että seuraavien kahden sydäntalven aikana hän on leireillyt West Palm Beachin yksityisklubeilla reilun kuukauden jakson kerrallaan.

”Olosuhteet ovat harjoittelun osalta parhaat mahdolliset. Täällä on kavereita ­European Tourilta ja PGA Tourilta sparraamassa. Tärkeintä on kuitenkin se, että etenkin lapset viihtyvät. Päästään elämään hyvin normaalia arkea, harrastamaan muita lajeja ja seuraamaan urheilua myös paikanpäältä”, Florida Panthersin jääkiekkopeleissä Jussi Jokisen opastuksella pukuhuonetiloihin tutustunut Ilonen kertoi.

Challenge Tourin kilpailukauteen valmistautuvat Tapio Pulkkanen ja Antti Ahokas kiersivät puolestaan tammikuussa pitkään West Palm Beachin kenttiä ja harjoitusalueita.

Palm Beachin piirikunta

Perustettu: 1909

Asukasmäärä: noin 1,6 miljoonaa

Suurin kaupunki: West Palm Beach (noin 100 000 asukasta)

Muita merkittäviä kaupunkeja: Boca Raton, West Palm Gardens, Boynton Beach, Jupiter, Lake Worth, Palm Beach

Golfkenttien lukumäärä: 140

Tapio Pulkkanen (vas.), Antti Ahokas ja PGA Nationalin Champion -kentän kuuluisa  The Bear Trap.
Tapio Pulkkanen (vas.), Antti Ahokas ja PGA Nationalin Champion -kentän kuuluisa The Bear Trap.
Osprey Point, Falcon  -kentän 3. reikä
Osprey Point, Falcon -kentän 3. reikä
Aurinko laskee Okeechobee Golf & Country Clubin Floridalle tunnusomaisessa maisemassa.
Aurinko laskee Okeechobee Golf & Country Clubin Floridalle tunnusomaisessa maisemassa.
The Woods Jupiter on Tiger Woodsin omistama tyylikäs sporttibaari ja illallisravintola.
The Woods Jupiter on Tiger Woodsin omistama tyylikäs sporttibaari ja illallisravintola.
Kari Nyman (vas.) ja Alpo Mäntykorpi viihtyvät Floridassa.
Kari Nyman (vas.) ja Alpo Mäntykorpi viihtyvät Floridassa.

Palm Beachin piirikunta

Perustettu: 1909

Asukasmäärä: noin 1,6 miljoonaa

Suurin kaupunki: West Palm Beach (noin 100 000 asukasta)

Muita merkittäviä kaupunkeja: Boca Raton, West Palm Gardens, Boynton Beach, Jupiter, Lake Worth, Palm Beach

Golfkenttien lukumäärä: 140

© (2018) Golf Digest Publications. Kaikki oikeudet pidätetään.