Pelaa paremmin | Golftunti

Teksti Dave Stockton ja Matthew Rudy kuvat J.D. Cuban

5 minuutin klinikka

Lisää itse­luottamusta lähipeliin

Avaukset ja lähestymiset eivät aina suju parhaiden päivien malliin. Jopa tour-pelaajilla on välillä vaikeaa. Mutta lähipeli voi auttaa välttymään bogeilta (tai pahemmilta) ja pelastamaan par’in. Vahva usko lähipeliin kantaa pitkälle. Kohteet alkavat näyttää isommilta ja esteet vähemmän pelottavilta.

Mikä tuntuukaan paremmalta kuin se, että onnistut nostamaan pallon bunkkerista lipulle ja tasaamaan reiän kahden putin par’in tehneen kaverin kanssa?

Ei mikään. Usko pois.

On aika opetella par’in pelastamisen jalo taito.

Dave Stockton, kaksinkertainen PGA Championshipin voittaja, opettaa Red Lands Country Clubilla Kaliforniassa ja avustaa Golf Digestia.

Bunkkerilyönnit

Älä lyhennä svingiä liikaa

Griinibunkkerit ovat ongelma pelaajille, joista tuntuu siltä, että heidän pitäisi saada pallo ulos lyhyellä ja nopealla svingillä ja välttyä samalla lyömästä palloa liian pitkälle. Asetu sen vuoksi lyöntiin lapaa avaamalla ja vie kädet backsvingissä niin korkealle, että et tunne tarpeelliseksi svingata supervauhdilla läpi hiekan. Svingaa ikään kuin olisit lyömässä normaalia pitchiä bunkkerin ulkopuolelta. Ota tavoitteeksesi osua hiekkaan pallon takana ja viedä lyönti korkeaan loppuasentoon asti.

Kallistuvat putit

Lukemalla tieto haltuun

Lue griiniä paikasta, josta saat tarkimman mahdollisen tiedon pinnanmuodoista. Jos kallistusta on paljon, aloita pallon takaa ja siirry sitten kallistuksen alimpaan kohtaan, lakipistettä vastapäätä. Luo mielikuva puttilinjasta, päätä mistä kohdasta reiän reunaa haluat pallon putoavan sisään, asetu lyöntiin ja saata pallo matkaan kaikki keräämäsi tieto tuoreena mielessäsi.

Pitchit

Pallo ylös alempaa kättä hölläämällä

Kun haluat nostaa pallon korkealle griinin tuntumassa, vastusta kiusausta puristaa mailaa ja hakea nopeaa svingiä. Sellainen tuottaa harvoin onnistumisia. Pidä sen sijaan oikean käden ote hyvin pehmeänä koko kontrolloidun svingin ajan. Voit avata lapaa ja lisätä näin nostokulmaa, mutta oikean käden rentous on onnistumisen avain. Anna oikean käden myös työntyä vasemman alle sen liikkuessa osuma-alueen läpi. Syntyy tunne kuin vasemman käden liike pysähtyisi. Näin saat lavan liukumaan nurmella ja nostamaan pallon ylös.

Pituuden hallinta

Tii kertoo oikean voiman

Näen usein, kuinka amatööriystäväni upottavat muutaman kolmemetrisen putin ja jättävät sitten harjoitusgriinin tyytyväisinä. Putin upottaminen on aina kivaa, mutta he eivät silloin ole oppineet mitään lyöntivoiman hallitsemisesta. Se on kuitenkin ykkösasia kolmien puttien välttämisessä.

Mikä on ihanteellinen lyöntivoima? Sellainen joka saattaa pallon reikään asti ja korkeintaan 30 senttiä sen taakse. Voit hakea siihen tuntumaa painamalla tiin griinin pintaan 30 senttiä reiän takana. Puttaa sitten useilta eri etäisyyksiltä ja pidä ohi menneet pallot reiän ja tiin välissä.

Chippaaminen

Älä kumartele

Kun lyöt peruschippiä, haluat mailan osuvan vakioidulla tavalla maahan karvan verran pallon etupuolella. Helpoiten se onnistuu, kun säilytät luontevan pystyn asennon ja käännät jalkateriä hieman kohteen suuntaan (kuva). Kun pelaajat kierroksen aikana väsyvät ja alkavat tulla huolimattomiksi, moni on taipuvainen kumartamaan selkäänsä ja asettumaan lyöntiin liian kohtisuoraan kohteeseen nähden. Näin vartalon on pakko suoristua osuma-alueella, mikä vaarantaa puhtaan osuman. Kun säilytät hyvän lähtöasennon, saat puhtaampia osumia ja pelastat enemmän par’eja.

© (2018) Golf Digest Publications. Kaikki oikeudet pidätetään.