20.–28.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][15]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Sami Sarpakunnas

Zikavirus, mikä ihana tekosyy!

Hetkinen, onko minulta mennyt jotain ohi tai olenko käsittänyt jotain väärin? Eikö zikavirus olekaan oireiltaan flunssaa vastaava virustauti, joka kiistattomasti on sikiölle erittäin suuri riski, mutta vain kuuden kuukauden ajan tartunnasta? Eikö sairastumisriski Rio de Janeirossa olekaan niin pieni kuin on annettu ymmärtää, vaikka Maailman terveysjärjestö WHO luokittelee riskin erittäin matalaksi?

Entä vainoaako zikavirus sittenkin jostain mystisestä syystä intohimoisesti juuri golfareita enemmän kuin muiden lajien urheilijoita? Tunnistaakohan se minutkin golfariksi, vaikken Riossa golfmailoja mukanani kantelekaan? Tuskin minulla on mitään pelättävää, ehkä se vainoaa vain erityisen taitavia golfareita?

Jos olen käsittänyt asiat väärin, ymmärrän Jason Dayn, Rory McIlroyn ja kumppaneiden päätöksen jättää Rion olympiakisat väliin, mutta muussa tapauksessa minun on sitä vaikea ymmärtää. Ainakaan esitettyjen perustelujen valossa.

Lajimme huippunimien päätös nimittäin uhkaa romuttaa koko golfin mainetta ja vesittää paluun olympiaperheeseen.

Brasiliassa esimerkiksi Rory McIlroyn päätökseen on suhtauduttu suurella pettymyksellä. Etelä-Amerikan suurin lastensairaala lähetti McIlroylle avoimen kirjeen, jossa se pyytää häntä harkitsemaan päätöstään. Kirjeessä ääneen pääsi mm. jalkapallosuuruus Pele.

Se, että yksi urheilutoimittaja jossain melko pienessä golfmaassa vuodattaa pettymystään siitä, etteivät kaikki maailmanhuiput pelaa Riossa, ei tietenkään vaikuta mihinkään. Mutta se, että useat urheilutoimittajat ja urheilujärjestövaikuttajat ympäri maailmaa pettyvät golfareiden reaktioihin, vaikuttaa.

Golf on Riossa ja Tokiossa mukana, mutta se on lajina koeajalla. Jos ensivaikutelma lässähtää eikä tulokas vastaa häneen kohdistettuihin odotuksiin, on edessä koeaikapurku, tyyliin: Olympiaperhe ei kaipaa palveluksianne, kiitos ja hyvästi! Meillä on tuolla takaovella pitkä jono tulokkaita, jotka ovat ihan oikeasti tästä innoissaan. Ei mahda nyt mitään, olisitte miettineet tätä ajoissa.

Golfin jatkosta päätetään ensi vuonna. Olympialaisista on aikaisemmin tiputettu pois mm. baseball (vuoden 2008 kisojen jälkeen), kun se ei pystynyt houkuttelemaan kisoihin suurimpia tähtiään.

On totta, että zikavirus on todellinen riski. Sekin on selvää, että golfarit ovat lajinsa puolesta monia muita urheilijoita huomattavasti suuremmassa tartuntavaarassa. Kun urheilija sanoo jättävänsä olympiakisat väliin suojellakseen itseään ja perhettään, hän lyö pöytään argumentin, jota vastaan on vaikea taistella ilman, että antaa itsestään kuvan sydämettömänä moralistina.

Silti suuhun jää valju maku. Perusteluketju ei vakuuta. Siis se, että urheilija päättää jättää väliin mahdollisuutensa saavuttaa olympiakultamitali siksi, että lisääntymistä on lykättävä puolella vuodella – jos siis sattuu sairastumaan zikavirukseen.

Olisiko sittenkin niin, että zikavirus on oiva tekosyy. Todellista syytä voi vain arvailla, mutta yhtä kaikki, olympialaiset eivät näytä herättävän muutamissa huippupelaajissa tarpeeksi tunteita.

Kulunut – mutta usein niin toimiva – sanonta sanoo, että kun on tahtoa, on tie.

Nyt puuttuu tahto. Silloin on poliittisesti järkevämpää vierittää syy zikaviruksen niskoille. Hyvää on sekin, että laji kärsii vähemmän kuin siinä tapauksessa, että huippupelaajat sanoisivat suoraan, ettei kisa yksinkertaisesti motivoi tarpeeksi.

Monen on vaikea ymmärtää syitä motivaation puutteelle. Maailman huipuilla on rahaa niin paljon, etteivät he koskaan ehdi sitä käyttää, pienempiä kisoja riittää voitettavaksi joka viikko ja majoreihinkin ehtii valmistautua, vaikka olympiakisat niin perin ikävällä tavalla aikataulua sotkevatkin. Onneksi vain joka neljäs vuosi!

Vaikka on sekin ääneen sanottu, että ei vain nappaa. Adam Scott nimittäin ilmoitti ensimmäisten joukossa, etteivät olympiakisat kiinnosta häntä. Formaatti on kuulemma väärä ja osallistujalista kehno. Scott väläyttää jopa, että kisoissa pitäisi kilpailla amatöörien. Mielipiteistä voi olla montaa mieltä, mutta ainakin Scott on rehellinen.

Lajina golf haluaa kovasti olla vakavasti otettavaa urheilua ja myös osa urheilutapahtumista ikonisinta, olympialaisia. Minusta golfilla on siihen täydet edellytykset. Jopa paljon selkeämmin kuin monella muulla olympialajilla.

Golfin huippunimet ovat lajinsa tulenkantajia hyvässä ja pahassa. Poisjäävät urheilijat, ainakin jos joukko laajenee, uhkaavat romuttaa lajiväen tavoitteet siitä, että golf palaisi menestyksekkäästi olympiaperheeseen.

Olympialaisten arvostus tuntuu jakavan huippuja vahvasti kahteen leiriin. Kun muutamat isot nimet ovat kieltäytyneet kunniasta, on unohdettu, että esimerkiksi Dustin Johnson, Bubba Watson, Sergio Garcia, Martin Kaymer ja Lydia Ko ovat puhuneet erittäin lämpimästi olympiagolfin puolesta. Myös suomalaiset olympiakandidaatit ovat suhtautuneet tapahtumaan innostuneesti.

Kyse taitaa loppujen lopuksi olla siitä, millaisia tunteita tapahtuma kussakin henkilössä herättää.

”Jos olen ihan rehellinen, niin olen paljon enemmän innoissani siitä, että olen olympialaisissa kuin peloissani zikaviruksesta”, maailmanlistan ykkösnainen Lydia Ko sanoi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (7 kpl)

 • Vipsu says:

  Arvostuksesta:

  Kisojen valintaperuste neljä maansa parasta pelaajaa top15:sta ja sen jälkeen kaksi kustakin maasta rajaa aika paljon pelimiehiä pois turnauksesta. Osallistujalistalta karsiutuu välittömästi useita maailmanlistan top50-pelaajia korvaten ne heikommilla suorittajilla. Karrikoiden major-voittajat vs kakkoskiertueiden eksoottiset nimet.

  Rioon otetaan 60 hyvää golffaria, mutta kaikki nämä eivät edusta lajin parhaimmistoa. Sikäli maarajoitteiden lieventäminen nostaisi kilpailun vaikeustasoa ja nostaisi sitäkautta myös arvostusta piireissä. Toinen radikaali vaihtoehto olisi vähentää kilpailijamäärää puoleen.

  Kisapaikasta:

  Zika-virus ei ole ainoa asia, mikä on uhka urheilijoille. Rikolliset, leviävät taudit, saasteet… Listaa voi jatkaa myös epänäköisempiin uhkiin, mutta näkökulma tulee varmasti selväksi. Rio de Janeiro ei ole tällä hetkellä turvallisin paikka urheilijalle pitää olympiakisat.

  Ammattiurheilijoiden pitää aina pitää mielessä, että elämä jatkuu myös kisojen jälkeenkin vuosikymmeniä. Minusta on hullunkurista riskeerata rahakas urheilu-ura yksien kisojen tai yksittäisen suorituksen takia.

 • Dile Tantti says:

  Kiitos, Sami Sarpakunnas, erinomaisesta kolumnista.
  Arvelit, että tähtien poisjäännissä ei voine olla kyse rahasta, koska heillä on tuhlattavaa yllin kyllin. Itse olen taipuvainen uskomaan, että juuri esim. majorien isot potit ovat houkuttelevampia kuin olympiakunnia, josta ei juuri rahaa heru.
  Pidän erittäin ikävänä sitä, että suurimmat nimet, Day ja McIlroy jäävät pois. Myös viime aikoina heikosti menestynyt McDowellin poistjäänti harmittaa.
  Toisaalta näiden tähtien kohdalla voi olla niin, että paremmat puoliskot ovat enemmän hädissään kuin itse tähdet. Perheenlisäys kun voi olla mahdollista heistä jokaisella.

 • Freddie says:

  Olen kirjoittajan kanssa samoilla linjoilla. Harmillista, että pelaajat jäävät pois kisoista. Ymmärtääkseni Zikaviruksen sairastumisen todennäköisyys on erittäin alhainen ja lisäksi huolet Rion turvallisuudesta vaikuttavat ylimitoitetuilta. Riossa pidettiin pari vuotta sitten jalkapallon mm-kisat ja ei käsittääkseni silloinkaan mitään ongelmia ollut.

  Rorysta myös juuri juttu, että hän olisi hetki sitten matkustanut Barbadokselle, jossa virusmahdollisuus on samalla tasolla.. Selittelyltä siis hieman haiskahtaa, toivotaan kuitenkin että hyvät kisat saadaan aikaan!

 • VanZant says:

  Olen vähän eri mieltä. McDowellin perheeseen syntyy toinen lapsi kai aika tarkkaan kisojen aikaan. Jo etäisyyden vuoksi on täysin normaalia että mies ei halua matkustaa Brasiliaan.

  Sitten Roryn kohdalla kuvittelisin että hän miettii että zika-virus on riski, vaikka ehkä pienikin. Vaikuttaako se puoli vuotta, vuoden vai kuinka pitkään. Miten se vaikuttaa jos perustaa perhettä vaikka vuoden päästä. Minusta täysin normaalia että nuori mies ajattelee elämää pidemmälle kuin vain tähän kesään.

  Ja kuten yllä mainittiin, on rikollisuus saasteet, leviävät taudit. Jos nämä huiput oikeasti haluaisivat tekosyyn poisjäännille, heillä löytyy kaikilta lääkäri joka tarvittaessa voi kertoa selkävaivojen äityneen pahaksi juuri ennen olympialaisia.

  Eikä golf kyllä ole ihan sopiva laji olympialaisiin muutenkaan.

 • peejii says:

  Ei kannata uikuttaa, golf ei todellakaan ole olympialaji. Asia on vain Suomen Golfliiton johdolle tärkeä, kun kisojen varjolla voi matkustaa
  ”liiton rahoilla” Brasiliaan. Onnea ja menestystä Rion yössä.

 • konttinen47 says:

  Tässähän tämä riski ja tauti siirretään omalle tulevalle lapselle. Kuka pystyy sen kanssa elämään, jos riski toteutuu.

 • Shänkki says:

  Dustin Johnsonkin kieltäytyi. Samaa mieltä Samin kanssa että taitaa olla tekosyy. Käsittääkseni sitä vastaan voi suojautua. Ei ole hyvä golfin kannalta. Toivottavasti Suomi pojat ja tytöt ovat mukana.