Koko kevään olemme kuulleet huhuja siitä, että lajin päättävät elimet (USGA ja R&A) ottaisivat jotain kantaa ns. pitkiin puttereihin, mutta mitään ei näytä tapahtuneen ja tuskin enää tapahtuukaan. Täysin hampaattomiksi muuttuneet lajimme perinteiden vaalijat ovat taas kerran panneet päänsä pensaaseen ja tehneet tilaa ns. kehitykselle joka halveksii niitä.
Vielä 1960-luvulla päättäjät hylkäsivät armotta vanhan legendan Sam Sneadin puttityylin, jossa hän otti rintamasuunnan kohti reikää ja löi palloaan krokettipelistä tuttuun tyyliin jalkojensa välistä. Syyksi silloin riitti se, ettei se oikein näyttänyt golfilta. Tämän päivän sääntökirjan kohta 16-1e kirjoitettiin todennäköisesti juuri tuon tapahtuman ansiosta. Sivumennen sanoen todettakoon, että tänään (27/5) tuon saman, ennätykselliset 82 PGA Tour voittoa nimiinsä keränneen legendan syntymästä, on kulunut tasan 100 vuotta.
Pitkän putterin tarina alkoi 1980-luvun alkuvuosina kun senioritourilla pelannut Charles Owens hankki itselleen leukaan saakka ulottuvan työkalun, jolle hän antoi vielä nimenkin ”Slim Jim.” Toinen, vähän nimekkäämpi seniori, Orville Moody siirtyi myös sellaiseen ja muutaman vuoden kuluttua USA:n istuva presidentti George Bush vanhempi, sai pitkällä putterilla eliminoitua viheriöillä ”kipsiin” menneet kätensä. USGA ei nähnyt asiassa mitään vaaraa ja piti ilmiötä jonkinlaisena vanhojen herrojen viimeisenä oljenkortena. Merkitystä oli myös sillä, että presidentin sekä isä (Prescott Bush), että isoisä (George Herbert Walker) olivat olleet aikanaan USGA:n maineikkaita puheenjohtajia. Pitkän putterin rintamalla oli vuosikausia melko hiljaista, mutta aivan viime vuosina on yhä useampi ja myös entistä nuorempi pelaaja tarttunut tähän vanhojen herrojen ”pelastusrenkaaseen.” Eräänlaisena huippuna oli tietenkin ensimmäinen pitkän putterin major-voitto viime kesänä, kun alle 30-vuotias Keegan Bradley voitti sen avulla PGA:n.
Nyt alkaisi olla todella korkea aika kieltää vartalosta tukea ottava puttaaminen koska tapa ei ole onneksi suuremmin levinnyt rivigolfarien keskuuteen. Yksi syy tähän on ilmeisesti se, että pitkä putteri on vähän epäkäytännöllinen ja mahtuu huonosti golflaukkuun tai matkapusseihin. Luin kuitenkin juuri jostain, että Ping on nyttemmin kehittänyt pitkän putterin eräänlaisella teleskooppivarrella, jolla mailan pituutta voidaan säädellä ja mainittu este poistuu. Ammattigolfareista ei ole niinkään väliä, mutta sen jälkeen kun kymmenen miljoonaa golfaria on hankkinut pitkän putterin, ei sen kieltäminen taida olla enää mahdollista. En ole suinkaan ainoa huutavan ääni korvessa, sillä myös Tiger Woods on lobannut kiivaasti näitä, vartalosta tukea hakevia puttereita vastaan.
Kumpaahan tässä nyt kritisoidaan, putterin pituutta vai vartaloon tukemista? Jos pituutta, niin mikähän on liian pitkä??? Kun lakiemme vaalijoita tituleerataan asiassa hampaattomiksi, jää kritiikkiin vähän hampaattomiksi kun ei edes kerrota omaa mielipidettä siitä mihin se raja pitäisi vetää. Maristaan vai marisemisen ilosta.
Teleskooppivarsi kuulostaa aika erikoiselta, koska mailan peliominaisuuksia ei kierroksen aikana saa muuttaa. Jos tuo Pingin kehittely on totta, niin mielenkiintoista tulee olemaan keskustelu R&A:ssa, kun moinen teleskooppimaila pitäisi hyväksyä sääntöjen mukaiseksi. Itse en ole mikään pitkien puttereiden ihailija, mutta pelkästään esteettiset syyt tuskin voivat olla syynä niiden kieltämiseen (”ei näytä golfilta”). Onhan valitettavasti niin, ettei meistä suurimman osan peli näytä lainkaan golfilta…
Golfiin eivät kuulu pitkät putterit, eivät myöskään etäisyysmittarit. Uskomatonta, että kakenlaisia viritelmiä sallitaan.
Miksi ihmeessä pitkä putteri pitäisi kieltää? 6-7 vuoden kokemuksella voin sanoa ettei kupitus ole helppoa silläkään. Myöskään esteettinen puoli ei voi olla perusteena,kentillä näkee sellaisia swingejä niin raudoilla,puilla kuin puttereillakin, ettei niillä ole kyllä golfin tai liikkeen sulon kanssa mitään tekemistä. Luulen että isoin syy yleistymiseen on ihmisten pelko kanssapelaajien arvostelulle. Muutama on yrittänyt inistä itsellekin, satakiloiselle pahasuiselle HD:llä kentälle ajavalle singelipelaajalle, mutta aika nopeasti suut on sulkeutuneet. Ja vinkkinä niille jotka eivät siirry siksi ettei mahdu lentosuojaan: Kun pitkästä pätkäisee sopivasti pois tai napaputteriin tekee n.20 cm jatkon, voi putata kuten pitkällä ja mahtuu lentosuojaan. Kokeilkaa pitkää ihmeessä,ei golf eikä etenkään välineet ole enää samoja mitä skotlantilaisilla lammaspaimenilla joskus taannoin oli. Maailma muuttuu, vaikka jotkut huru-ukot ei sitä halua myöntääkään. Miksi Tigerille muuten kelpaa usein edellisen kauhistelun aihe kilpikonnakaulus, kun pitkä putteri nyt on niin kauheata? Ja tietäähän sen niin Tigerin kymmenet, kuin varmaan lähes kaikki muutkin naiset: Jos valitsemaan pääsee, niin mieluummin pitkää kuin pätkää.
Luulen että taistelu pitkää putteria vastaan on jo hävitty. Kyseessä on sen luokan mailabusiness että valmistajat painavat tämän läpi. Esimerkiksi jos ja kun 20 miljoonaa peluria ostaa satasen luudan, kasassa on pari miljardia. Näin tehdään businesta. Tulee mieleen laskettelusukset jossa harrastaja-aikanani on menty suksimalleissa pitkä-lyhyt-pitkä-lyhyt. Eipä tuosta luudasta haittaa ole kuin marginaalisesti jossain kuljetustilanteessa. Tätä kun verrataan puumailojen kehitykseen viimeisten vuosikymmenien aikana niin kyse on pikkujutusta. Puumailat muuttuivat puusta ensiksi metallipuiksi, sitten grafiittivartisiksi, sitten trampoliinipintaisiksi mopontankeiksi. Edelleen väyläpuut muuttuivat hybrideiksi trampoliiniominaisuuksilla korvaten pitkät raudat väylälyönneissä. Tästä kaikesta seurasi keskimääräisten avaus- ja lähestymislyöntien pituuksien kasvu kymmenillä metreillä ja jopa tavallinen tuuppari 70-luvun kentän par4:lla lähestyy griiniä tänä päivänä wedgellä, ja par5:iin tullaan – ainakin yritetään – kahdella päälle. Tästä seuraa kenttien pidentämisen tarve ja myös leventäminen mikäli ”ampumasektorit” halutaan pitää samanlaisina. Mistä tähän löytyy lisämaata ja varoja? Ei ainakaan ruuhka-alueilla maata lisää synny. Missä olivat kenttien edustajat, liitot ym vastuulliset silloin kun tätä kehitystä vietiin eteenpäin?
Mitä väliä sillä on pelaako joku pitkällä vai lyhyellä putterilla? Jäi vähän LT:n jutusta epäselväksi MIKSI PITKÄ PUTTERI TULISI KIELTÄÄ? Siis MIKSI?? Tuo Pingin kehittelemä teleskooppivartinen putteri on tarkoitettu säädettäväksi ennen peliä, samaan tapaan kuin säädettävät ajurin nupitkin. Ei siis pelin aikana. Itse pelaan lyhyellä putterilla, mutta en näe siinä mitään ogelmaa jos joku haluaa pelata pitkällä. Miksi näkisin?