19.9.–26.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][14]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Vihamielinen ympäristömme

Viime viikolla 44 Helsingin kaupunginvaltuutettua teki aloitteen Talin golfkentän muuttamiseksi asuntoalueeksi. Joukko koostui luonnollisesti vasemmistovaltuutetuista, sekä vihreistä joiden suosikkilajeihin tämä, pallopeleistä vihrein, ei ilmiselvästi lukeudu. Aina kun näille ihmisille avautuu mahdollisuus tölviä golfia, puhua siitä pahaa tai äänestää sen pyrkimyksiä ja toiveita vastaan, he eivät epäröi. Verukkeena käytettiin tällä hetkellä tonttipulaa, vaikka Helsinki on äskettäin saanut haltuunsa laajoja alueita Sipoon suunnalta. Aina aluksi, ennen kuin muita paikkoja edes harkitaan, halutaan golfarit häätää pois heidän yli 80 vuotta hallinnoimaltaan kartanoalueelta. Onneksi viimeisin sopimuksemme näyttäisi takaavan meille oikeuden pysyä Talissa ainakin vuoteen 2034.

Eniten tässä pännii se hanakkuus jolla kimppuumme aina tilaisuuden tullen käydään. Syy on tietenkin osittain meissä itsessämme. Me emme kerta kaikkiaan ole osanneet kertoa ympäristöllemme siitä, mistä tässä pelissä on kysymys. Vaikka me kaikki tiedämme, että golf on jo vuosikaudet ollut aivan tavallisten ihmisten harrastama mielenkiintoinen ja terveellinen pallopeli, ei tätä sanomaa ole koskaan saatu läpi. Ikivanha mielikuva, eliitin puuhastelusta näyttää istuvan erittäin sitkeästi, eikä asiaa ole yhtään auttanut se, että olemme jo pitkään yrittäneet hokea, että: ”ei me sellaisia olla.”

Ehkä meidän pitäisi vähän miettiä tapaamme tiedottaa ja kertoa lajistamme. Me saatamme esimerkiksi innostua kovasti, nostaa suuri haloo ja tehdä jopa juttujakin siitä kun joku julkkis tai merkkihenkilö saadaan mukaan golfiin, vaikka juuri se saattaa pönkittää tuota vanhaa elitististä leimaa. Henkilökohtaisesti minua on jo pitkään ärsyttänyt myös se, kun jonkun isomman kilpailun voittajaa kuvataan valtavaksi suurennetun sekkinsä kanssa luomassa mielikuvaa siitä, että rahaa on millä mällätä.

Vaikka Suomen Golfliiton täytyy tulevana vuonna säästää, pitäisi sen ainakin miettiä sitä, miten saisimme ympäristömme suhtautumaan meihin paljon nykyistä suopeammin. En usko, että ammattilaisgofin tukeminen edistää yhtään sitä asiaa. Pitäisi vain osata hyvin kertoa kuinka upea ja terveellinen harrastus golf on kaikenikäisille ihmisille.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (25 kpl)

 • Greecard-koe pois says:

  Kävin viime 90-luvun loppupuolella USA:ssa. Asuin siellä tavallisessa perheessä. Minua ihmetytti se, että televisiomainoksissa tuotteita kuten virvoitusjuomia ja makeisia mainostettiin golfin avulla. Golf oli siellä valtavirtaa. Minulla oli tullut Suomessa golfin pelaamisesta siihen aikaan kuva, että se oli lähinnä typerää hienostolua. Sillä matkalla pelasin ensimmäiset kierrokset täysimittaisilla kentillä ilman jäsenyyksiä tai greencardeja erittäin edulliseen hintaan. Kuva golfista muuttui täysin. Jos Suomessa golf haluaisi päästä valtavirtaan, pitäisi pelaamisen aloittamista huomattavasti helpottaa. Pitäisi olla kunnon kenttiä, jossa voisi kohtuulliseen hintaan käydä koittamassa golfia ilman greencardia tai pukeutumisvaatimuksia. Tuskinpa tällaista toimintaa mikään taho lähtee rahoittamaan. Myös greencard tulisi lopettaa. Se luo turhaa mystiikkaa golfin aloittamiseen.

 • Tilteist says:

  Lassi,kerro miksi esim Kivinokka tulee rakentaa?? Miksi siellä olevat sadat mökkiläiset pitää ajaa pois ja rakentaa asuntoja ,muka poistamaan Helsingin asutopulaa!!Miksi ei tätä samaa voida tehdä Talin maille??!! HGK on alusta lähtien ollut Helsingin herrojen suosikki ja osanut mielistelyn ja nuoleskelun taidon.Seon nähty mitättömissä maavuokrissa yms. Vähänkin golfista puhuva kunnallispolitikko on aina ”yllättäen päässyt” Talin jäseneksi ,kun tavallinen golfari on joutunut jonottamaan ja hankkimaan suosituksia yms. Tätä perinnettä yritetään siellä pitää kynsin hampain yllä,mutta se alkaa pikkuhiljaa murtumaan.Enää ei ole (kaikille) politikoille niin hienoa kuulua HGK:hon ,on tullut tilalle jotain muuta ja nyt alkaa olla perusTalilaiset pulassa!!! Maailma muuttuu, ajatukset myöskin, jokapaikassa hyväveli järjestelmä ei enää toimikkaan niin sujuvasti kun aikanaan, kun Erkko ja Frenkell saneli mitä Helsingissä tehdään =)

 • Greencard pois says:

  Ei Greencardia voi lopettaa. Sehän tappaisi paikallisten golfopettajien isoimman ansaintamahdollisuuden. GC :n keksittiin aikanaa jotta opettavat ammattilaiset saisivat edes jotain töitä, niitä alkoi kasaantua, kun loistava tulevaisuus ´Toureilla olikin takanapäin.

 • puttaaja says:

  Lassi, kirjoitat että ”golf on jo vuosikaudet ollut aivan tavallisten ihmisten harrastama mielenkiintoinen ja terveellinen pallopeli, ei tätä sanomaa ole koskaan saatu läpi. Ikivanha mielikuva, eliitin puuhastelusta näyttää istuvan erittäin sitkeästi…” Ei ole kauan siitä, kun kirjoittelit jotensakin niin että Golfliiton pitäisi ruveta määräilemään kuinka monta jäsentä golfseurat saisivat ottaa,. Kumpaanko suuntaan Lassi haluat että mennään, 1) että golf olisi koko kansan laji, helppoa ja edullista aloittaa (= aloittelijalle mahdollisimman vähän vaatimuksia millaisia kortteja, jäsenyyksiä, pakollisia kursseja, aloitusmaksuja, vuosimaksuja) VAI 2) että golfseurojen jäsenmääriä rajoitettaisiin? (-> ei varmasti kasvata kysyntää ”tavallisten ihmisten” keskuudessa) ************” Kun molempia ei ehkä voi saada?

 • Kalervo K says:

  Lassi kirjoitti: ”Joukko koostui luonnollisesti vasemmistovaltuutetuista, sekä vihreistä joiden suosikkilajeihin tämä, pallopeleistä vihrein, ei ilmiselvästi lukeudu. Aina kun näille ihmisille avautuu mahdollisuus tölviä golfia, puhua siitä pahaa tai äänestää sen pyrkimyksiä ja toiveita vastaan, he eivät epäröi.” Onko se sitten kääntäen ajateltava, että oikeistolaiset golfarit ovat kääntyneet julkisten tukipalvelujen kannattajiksi, ainakin kun kysymys on golfista ja tuesta itselleen.

 • Perusgolfari 20 vuotta says:

  Asiaa puolin ja toisin, ja kommentoijat ovat hyvin lähellä totuutta. HGK/Tali jos mikä on niin teoissa kuin puheissa pitänyt huoen siitä että se on ”parempien” ihmisten kerho. Ja sama (joskin ei-golfaava) wannabe-eliitti Talia asunnoiksi havittelee, ei sitä keskituloisten asuntoja varten havitella. Tämä on syy myös ”tonttipulaan”. Helsinki on loppujen lopuksi aika pitkälle pusikkoa, mutta arvoasunnot menee kaupaksi vain pienessä ydinkeskustassa. Ja vaikka rakentamisessa on hyvät katteet, arvoasunnoissa paljon paremmat! Mitä tulee golfin tulevaisuuden suosioon, niin aloituskynnys ja -kustannukset voi etenkin nuorille olla merkittävä ongelma. Tosin viime vuosina vuokraoikeuksia on saanut kohtuuhinnalla. Eikä greencardin suorittaminen ole yhtä lasketteluviikonloppua kalliimpi, (joskin samat perustaidot voisi halvemmallakin saada). Hyviä käytettyjä mailoja saa puoli-ilmaiseksi. Sitä en ymmärrä miksi vaatetusta pidetään ongelmana. Muutama pikeepaita, siistit puuvillahousut/shortsit ja kengät. Pääseekö edes lenkkeilyssä halvemmalla? Hiihdossa ei ainakaan, ei myöskään trendisaleilla. Toki paljon pelaava tarvitsee vaatteita säähän kuin säähän ja toisen parin kenkiä, etenkin märkänä aikana, mutta alkuun pääseminen ei sitä paljoa vaadi. Tarvitseehan ihan peruslenkkeilijä/hiihtäjä vaihtovermeet jos usein harrastaa.

 • tuki ja tuki says:

  Kalervolle kysymys: Mitä julkista tukea golf saa? On ainoa harrastus jossa joutuu harrastaja itse joutuu maksamamaan kaiken alusta loppuun. Uimarit ei uimahalleja maksa, ei myöskään jääkiekkoilijat tai jalkapalloilijat omia areenoitaan, eikä edes sunnuntaiulkoilijat ulkoilureittien maita tai edes ylläpitoa. Kaikkein kalleimmaksi meille muille tulee kulttuuriharrastusten tukeminen; ooppera ja musikkitalot, teatterit, ym verovaroin täysin maksettavat huvit. Jos viittaat Talin vuokriin, niin lienevät markkinahintaa edullisemmat, mutta heille ei tietääkseni makseta toiminnan pyörittämisestä tukea? Paljonko Helsinki jakaa muihin harrastuksiin ja tapahtumiin suoraa tukea meidän (golfareidenkin) taskuista?

 • Kalervo K says:

  Nimimerkillä tuki ja tuki on asiasta erikoinen näkemys, kun ei ole mieltämässä n. 600000€ vuokrakompensaatiota tueksi. Ja pitäisikö maksaa vielä lisätukeakin, riko 500€ jäsentä kohden ole riittävä.

 • Osakas says:

  Tuki ja tuki Valitettavasti puolet nykypelaajista ei todellakaan ole osallistunut kenttien rakentamiseen tai rahoittamiseen, vaan pelaavat ”markkinatalouden” tuomalla oikeudella,. Tämä johtuu osakkenttien omistajien munattomuudesta ja halusta vuokrata osakkeitaan tai kaupata pelilippuja / muita pelimahdollisuuksia alle itse maksamansa hinnan. Tämä peli ei kauaa vetele sanoi entinen impotentti– jotain on muutettava tai muuten tulee pää vetävän käteen, ja maksajat lopettaa makselemisen ja liittyvät ulkolaisiin yhdistyksiin jotta saadaan pelata pelilipuilla superilla yms halvemmalla markkinatalouden kaverina..

 • Tuulipukugolffari says:

  Tällä viikolla Lassi Karavaanari kertoo golfarin olevan kaikkien kaveri, elitismistä ei puhettakaan. Viikko sitten oltiin sitä mieltä että golf kuuluu vain sitoutuneille pelaajille.Melkoinen tuuliviiri. Vai onko Talin norsunluutorni niin korkea ettei sieltä näe että keskivertokansalainen pitää väistämättä elitistisenä lajia jonka pelaaminen vaatii muutaman tonnin alkusijoituksen ja halua maksaa vajaan tonnin joka vuosi maailman tappiin. Nyt osake ei sitä maksa, mutta näyttää olevan kova halu päästä takaisin siihen tilanteeeseen että maksaa. Lassi on kuin perusgranilainen Volvon suhteen. Volvo voi olla tavisauto Kauniaisissa, muualla se on edelleen vahvaa pikkuporvariluokkaa.

 • McCoist says:

  Mielipiteet vaihtuvat tilanteen mukaan. Jo vuosia sitten sama kirjoittaja antoi ymmärtää, että golfia ei pitäisi pelata jos ei ole valmis sitoutumaan ja tasoitus ei laske muutamassa vuodessa alle 30:n. Nyt kun Talin käyttöä kyseenalaistetaan, puhutaan koko kansan pallopelistä. Järki käteen nyt. Miksi ensisijaisesti pitäisi rakentaa asunnot Sipooseen, josta kestää julkisilla 1-1,5h keskustaan töihin ja samalla pitää Talin alue pienen piirin leikkipaikkana. Aika turha puhua koko kansan pelistä kun samaan aikaan Talin jäseneksi pääsy edellyttää kahta suosittelijaa, eli ilman suhteita ei jäseneksi ole asiaa. Olisi hyvä ymmärtää, että kaikki eivät vain yksinkertaisesti näe golfia kaikkein tärkeimpänä asiana. Tennisihmiset joutuivat 90-luvulla katsomaan kuinka Tennispalatsista tehtiin leffateatteri ja museo. Tennisihmisenä voin todeta, että hyvä näin. Sillä paikalla nykyinen käytttapa on huomattavasti järkevämpi. Vertailu ei toki ole täydellinen, eroja tilanteissa löytyy.

 • Kari Lahtinen says:

  Pari kommenttia McCoistin kirjoitukseen. Asutuksen rakentaminen Helsingin kaupungin Sipoosta hankkimille alueille on normaalia haja-asutuspolitiikkaa. Korpeen rakentaminen on aina aluksi kivuliasta, mutta asutuksen kasvaessa homma helpottuu ja liikenneyhteydetkin kehittyvät. Jo nykyäänkin noilta seuduilta pääsee ruuhka-aikana metroa ja bussia käyttämällä keskustaan reilussa puolessa tunnissa, mutta kun keskustassa ei ole kaikkien pk-seutulaisten työpaikka. Siksi asuinpaikan valitseminen pk-seudulla on haastavaa. Eivät kaikki haluaisi asua Talissakaan. Mitä tulee Tennispalatsiin, niin sen funktio ymmärrettiin hyvissä ajoin täysin turhaksi. Kuka kumma haluaa ajaa autollaan sinne ruuhkaisimpaan ydinkeskustaan lyömään karvapalloa sisätiloissa, kun tarjontaa on yllin kyllin nopeampienkin yhteyksien varrella? Tennispelaajahan ei julkisilla kulje, vaikka kannossa on golfbägiä verrattomasti pienempi pussukka…

 • keijo says:

  Kyllä Helsinki tukee HGK:ta junnutyöstä ihan kuten muitakin urheiluseuroja. Ja eurot tulee jos junnu on stadilainen. Voisi tuohon aikuistenkin jäsenkriteereihin tuon stadilaisuuden lisätä. Ja jättää pois ne kaksi suosittelijaa. Nythän näyttää siltä että jäseneksi pääsee jonon ohi kuka tahansa golftärkiö jostai Lahest tai vastaavast.

 • Taliaivo says:

  Tali sitä, Tali tätä – joka blogissa. Tylsää.

 • tuki ja tuki says:

  Osakas Osakkeenomistajana tiedän että golf-osake ei enää ole taloudellisesti hyvä sijoustus. Eikä sen ole tarkoituskaan olla. Saan sen avulla harrastaa niin paljon kuin sielu sietää. Ei ole odotusta että tuleva ostaja maksaisi harrastukseni. Toki, jos osakkeen on ostanuit spekulointia varten niin lyhyellä tähtäimellä voi tulla tappiota siinä missä voittoakin, kuten muissakin omistuksissa. Tiedän että valtaosa pelaajista ei ole osallistunut nykykenttien rakentamiseen ja että pelioikeus hankitaan mistä edullisimmin saa. Hyvä niin! Näitä vaihtoehtoja harrastamisen aloittamiskynnyksen alentamiseksi todella tarvitaan lisää, jos halutaan jäsenmäärän kehittyvän tai edes pysyvän. Jos harrastajamäärät kääntyvät laskuun, putoaa osakkeiden kysyntä edelleen ja hinta laskee. Tosin, mitä tuo käytännössä vaikuttaa muille kuin kuin osakkeensa myyville? Mitä tulee pelilipuilla, green feellä tai yritysten rahoilla pelaaviin, niin nämä tuovat rahaa kerhon kassaan siinä missä osakkaatkin. On jokaisen klubin oma asia haluaako maksaa kaiken itse ja pitää klubi suljettuna tai toivottaa muutkin maksajat tervetulleiksi. Molemmille on tarvetta. Myös golfareissa on niitä jotka pelaavat harvemmin ja ilman green feetä eivät pelaisi ollenkaan (=vähemmän rahaa kenttien ylläpitoon) ja niitä jotka pelaavat paljon jolloin osake on edullisempi tapa. On klubien omaa tyhmyyttä jos päästää ulkopuoliset halvemmalla kuin omat osakkaat. Tämä uskomus tosin on pitkälle täyttä puppua. Oma hyvin hoidetun 27-reikäisen kentän osakkeeni kuoletettuna 5 vuodessa + vuosimaksi vastaa 20 greenfeetä. Jos harrastaa golfia vaikka 20 vuotta, niin kustannus vastaa 11 greenfeetä! Green feet ovat klubeille kultakaivos! Tervetuloa kaikki vieraat meidän kentälle greenfeellä pelaamaan, niin pääsen jatkossa vielä halvemmalla. Markkinatalous osakkeissakin on pelkästään hyvä juttu. Jos tulee välivuosi työn, sairauden, ym takia, voi osakkeen vuokrata pelaavalle ja saada kulut itseltä pois. Jos nykyhinnat ja vuokrat ovat huonon kysynnän takia alle uusien kenttien rakentamiskulujen, niin tarjontaa on riittävästi eikä uusia kenttiä pidä rakentaa! Suuri ongelma Suomessa on juuri vaihtoehtojen puute. Aina pitää olla uusi 18-reikänen ja heti ensimmäisenä vuonna huippukuntoinen osake-kenttä. Totta helvetissä maksaa. Aloitin golfin klubissa (ei Suomessa) jossa kenttä rakennettiin pitkälle talkoovoimin. Aluksi range, sitten muutama reikä ja kolmantena vuonna jo ”oikea” 9-reikäinen kenttä. Mitä kustantaa tänä päivänä siellä pelaaminen? Vieraalle 25€ ja jäsenelle 250€ vuosi. Vuosien varrella väylänreunoja fiksattu ja vetää vertoja mille perusklubille tahansa. Ilman yhteiskunnan tukia, ellei sitten taas kerran tueksi lasketa golfiin hurahtaneen maajussin kohtuuvuokralla tarjoamat maat.

 • Sitä saa mistä maksaa says:

  Hei tuulipukugolfari. Tuo granivertaus on hyvä. Lassilla on paljon hyviä näkökulmia asiohin ja paljon tietoa lajista, mutta sitten tulee puheeksi Tali, jolloin näkemys on hyvin nurkkakuntainen. Kuin se olisi hänen oma piha eikä muuta maailmaa olisikaan. Sinne halutaan vain oikeanlaisia golfareita, paitsi se onkin yhtäkkiä kaikille avoin kuin joku muukin havittelee aluetta. En halua että aluetta rakennettaisiin pilalle ökyasunnoilla (tai kerrostalohelvetillä mikä on epätodennäköisempää). Jonkun kaveri tienaisi sievoiset summat ja alue olisi jatkossa vielä harvempien aluetta, tosin ehkä eri yksilöiden. Tarkoitus on vain ja ainoastaan saada pikavoitto rahassa ja näkyvyydessä populismin keinoin. Vaikka olen golfari ja vaalin perinteitä, en kuitenkaan ymmärrä miksi juuri Talin jäsenillä pitää ola erikoisoikeudet. Jos haluaa olla eliittiä, pitää olla vara maksaa alueen käytöstä käypä hinta tai sitten elitismi pois. Siinä mielessä on helppo ymmärtää miksi Tali aina joutuu populistien silmätikuksi. Toivon että Lassikin tajuaa tämän, sillä sokeus tältä ristiriidalta vie kirjoittajan uskottavutta.

 • Jusu says:

  Lassilta aika itsemurhateko halveerata kunnallisia demokraattisesti valittuja päättäjiä asiasta, johon ovat itse itsensä vuosien aikana ajaneet. Etenkin vaarallista on ottaa kantaa puoluepoliittisesti noin selvästi, sitä eivät vastustajat tule unohtamaan, eikä hänen kannattajiensa risupersekommari- kommentit ymmärrystä lisää vaan karkottaa kaikki maltillisesti ajattelijat. Täytyy todella tapahtua ihmeitä jotta elitistinen leima Talin päältä katoaisi. Omasta mielestäni leimaantuminen on todellisuutta suurempaa, mutta sanonnan mukaan asiat ovat siten miltä näyttävät.

 • Diletantti says:

  Ympäristön vika, me ollaan aika oikeassa 😉 Lassin juttu ja otsikko ovat kuin suoraan liikkeenjohdon koulukirjasta peili/ikkuna vertaus: Kun hyvä johtaja kokee onnistumisia, hän katsoo ulos ikkunasta ja toteaa ympäristön olleen meille suotuisa. Huonoina hetkinä hän katsoo sen sijaan peiliin ja etsii syyllistä sieltä Kun huono johtaja kokee onnistumisia, hän ihailee peilikuvaansa. Huonoina hetkinä hän katsoo ulos ikkunasta ja etsii sieltä ”vihamielistä ympäristöä” Kumpaakohan tyyppiä Lassin kirjoitus mahtaa edustaa??

 • Myyrä says:

  Tali tulisi pikimmiten muuttaa asuinalueeksi, perustelut: – asuntoja tarvitaan juuri Helsingin ydinalueen lähelle – kenttä on sen verran vaatimaton (kerta riitti itselleni) – Talin porukka enimmäkseen elitististä, joka nauttii huomattavasta taloudellisesta edusta, kun otetaan huomioon maa-alueen arvoon, kun se kaavoitetaan asuinrakentamiseen – Muita, alikuormitettuja, pelikenttiä on jo nyt tarjolla myös Talilaisille PS En ole vasemmistolainen enkä Lassin tarkoittama vihreäkään

 • Kimmo says:

  Tosiasiassa Golfseuran ja kentän toimintaa keskellä Helsinkiä kohdeltu aika hellästi. Vaikea kuvitella, että minkään muun asian varjolla olisi voitu näin pitkään nauttia esim. aika edullisesta vuokrasta. Syy lienee se, että seuran jäsenissä on paljon jonon ohi valittuja päättäjiä tai muuten vaikutusvaltaisia henkilöitä. En osaa sanoa mikä olisi paras käyttötarkoitus alueelle, mutta tällä hetkellä hieno iso alue on todella rajoitetun piirin käytössä.

 • lokki-golffari says:

  Kimmo ja Myyrä, Eikös Tali ole puolet vuodesta täysin muiden kuin golfia pelaavien käytössä, golf sesongin ajan kaikki kulkutiet ovat vapaassa käytössä, valveutunut golffari ottaa heidän turvallisuuden myös huomioon. Toisin kuin esim. Vuosaari golf, se on suljettu alue, golfkentällä ei saa kulkea muut kuin golffaajat, vaikka alue on kaupungin omistuksessa. Asuuhan jotkut jopa vuokralla Munkkiniemessä ??

 • Jusu says:

  Lokki, Munkkiniemessä vuokralla asuvat ovat myyneet asuntonsa voitolla firmalleen ja asuvat työsuhdeasunnossa pilkkahintaan.

 • Pikkuhoususykerö says:

  Talissa erittäin epämiellyttävä ilmapiiri. Jäsenet katsovat muita nenänvartta pitkin ja jos joutuu / saa pelata heidän kanssaan niin pitäisi tehdä rikosilmoitus syrjinnästä. Tai vaatia rahat takaisin. Tilalle vain uusi Jakomäki.

 • Kari Lahtinen says:

  Myyrä kirjoitti: ”Tali tulisi pikimmiten muuttaa asuinalueeksi, perustelut: – asuntoja tarvitaan juuri Helsingin ydinalueen lähelle” Miksi kummassa sinne? Eivät ne työpaikat siellä lisäänny, joten miksi pitää ehdoin tahdoin lisätä kantakaupungin ruuhkia? Asunnot tulee rakentaa kehäteiden ja junaratojen läheisyyteen eikä kantakaupungin harvojen viheralueiden tilalle.

 • Johannes says:

  Eikö siitä Talista voisi tehdä pay&play kentän. Kaikille avoin ja aikojen varaus sama kaikille.