7.7.–14.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Uudet säännöt koetuksella

Tuli oltua muutama viikko sitten noin sadan golfarin matkassa Tunisiassa ja 10-päiväisen kilpailurupeaman jälkeen sain hyvän kuvan siitä, kuinka niin sanottu suuri sääntömuutos oli omaksuttu ja mitä mieltä niistä noin yleensäkin oltiin.

Suurin hässäkkä syntyi odotetusti viheriöillä, kun neljän hengen ryhmissä pelanneet golfarit suhtautuivat lipputankoon melkein säännönmukaisesti neljällä eri tavalla. Jotkut halusivat sen sisään pitkissä puteissa, mutta poistaa sen aina lyhyemmissä. Jotkut, kuten minä itse, haluttiin pitää se koko ajan sisällä ja sitten oli vielä välimuotoja. Hyvätapaiset golfarit halusivat myös koko ajan tietää, halusiko vuorossa ollut varmasti sen poistaa, vai pitää sisällä.

Lisämausteen tähän sählinkiin toi lisäksi kova tuuli, joka painoi tangot vinoon. Aikaa tähän kaikkeen kului paljon entistä enemmän tai ainakin enemmän kuin kuin se pallon etsinnässä mahdollisesti säästetty kaksiminuuttinen.

Silti olen kuitenkin sitä mieltä, että juuri tämä uudistus sopii hyvin ainakin itselleni. Se nopeuttaa pitkissä puteissa, kun tankoa ei tarvitse enää huoltaa ja helpottaa selvästi lyhyissä suorissa puteissa kun on nyt paljon kuppia pienempi tähtäyspiste.

Katselin viime viikonvaihteessa, kun LPGA Tourin osakilpailua pelannut Korean tyttö, Jin Young Ko, ei missään vaiheessa poistanut lipputankoa kupista. Voittoputiksi jääneen vajaan metrisen hän pamautti suoraan tankoon niin että kolahti.

Huvittavaa katsottavaa tuotti uusi droppaussääntö, kun oikeaan asentoon vääntäytyminen sai meidät ikäihmiset – niitähän me melkein kaikki olemme – mitä naurettavimpiin asentoihin. Pelkään, että sivulliset saavat tästä taas aivan uuden aiheen meitä pilkatakseen.

Sääntöuudistuksen suuria tavoitteita oli tehdä ne esimerkiksi aloittelijoille vähän helpommiksi. Lähes ainoa tällainen uudistus on mielestäni se, ettei bunkkeriin tarvitse enää jäädä loppupäiväksi vaan, että sieltä voi “ostaa” itsensä vapaaksi kahdella rankkarilla.

Uskon, että kun uusi kausi kohta lähtee käyntiin, tulevat uudet säännöt pikavauhtia tutummiksi. Mutta sattuu virheitä kokeneillekin

pelimiehille. USA:n kuulua Rickie Fowleria rangaistiin WGC:n osakilpailuissa Meksikossa, kun hän ei uusinut väärää droppiaan.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

  • Putti-Possu says:

    Tuo lipputangon asennon korjaaminen tulee muuten vielä aiheuttamaan sääntöongelmia. Jos lipputanko on kallellaan puttajaan päin, sitä ei saa kallistaa poispäin (sääntö 13.2.a(1)). Jos lipputanko on kuitenkin pois paikoiltaan vinossa, sen saa saman säännön mukaan asettaa reiän keskelle. Ongelmallinen tilanne voi syntyä, jos pelaaja korjaa itseensä kallistuneen lipputangon keskelle, mutta se kallistuu kuitenkin poispäin. Kun pohjan reikä on aina jossain määrin väljä, on melkoinen tulkintakysymyt, milloin se on asetettu keskelle ja milloin tarkoituksellisesti kallelleen. Tätä varmaan HD videoista tutkitaan.