5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Typerä Call Hole

Jossain nuoremmissa golfkulttuureissa tulee par-3 -rei’illä silloin tällöin vastaan pelin nopeuttamisen nimissä keksitty Call Hole -käytäntö. Viimeksi törmäsin tähän vähemmän älykkääseen ”keksintöön” parin viikon takaisella Turkin matkallani Sueno -hotellin kentillä, joissa suuret taulut kehottivat meitä greenille päästyämme siirtymään syrjään ja antamaan tilaa takana tulevien avauksille. En kuitenkaan huomannut viikon aikana kenenkään noudattavan tuota kenttäyhtiön toivomusta, mikä oli hyvä asia koska toimenpiteellä ei juuri koskaan voiteta yhtään mitään. Kaikkein suurin ongelma asiassa on kuitenkin viheriön takana odottavien pelaajien turvallisuus, sillä tiedän varmuudella ainakin kaksi tapausta joissa kuvatussa tilanteessa päähän osunut pallo on aiheuttanut elinikäiset vammat. Golfin harrastajat ovat nimittäin keskimäärin vanhempaa väkeä, eikä näkökyky ole aina paras mahdollinen. Jos taas turvallisuussyistä pitäisi mennä jonnekin kauemmaksi suojaan, käy sitten niin, että tullaan takaisin viheriölle melkein yhtä aikaa takana tulevien kanssa ja mitä ajan säästöä se sellainen enää olisi.. Joillekin kentille on tällaisissa tapauksissa pystytetty jonkinlainen suoja-aita, jonka taakse neljä golfaria juuri ja juuri piiloon mahtuu, mutta kuten hyvin tiedämme, ovat tällaiset ylimääräiset kiinteät haitat epätoivottuja koska ne istuvat yleensä huonosti maisemaan. Suomessa tiedän oikeastaan vain yhden par-kolmosen jossa Call Hole -idealla saattaisi olla käyttöä. Tarkoitan sitä Nokian River Golfin reikää (14?) joka lyödään korkealta ja reilusti yli 200 metrin päästä alas ison joen rannassa odottavalle viheriölle. Kävely alas tiiltä kestää nimittäin sen verran pitkään, että edellä menevät ovat sillä aikaa ennättäneet jo kauaksi. Täälläkin tarvittaisiin kuitenkin se suoja aita joka muuten taisi siellä joskus ollakin. Mielestäni Call Hole sopii siis ainoastaan jollekin hyvin pitkälle par-kolmoselle, joka sijaitsee kentän loppupäässä. Jos uusi ja innokas kenttätoimikunta yrittää tuoda tällaista systeemiä omalle kotikentällenne, ja jopa kaikille kolmosille, niin suhtautukaa asiaan epäilevän kriittisesti.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (7 kpl)

 • Kari Lahtinen says:

  Samaa mieltä Lassin kanssa, Call Hole ei nopeuta peliä pätkääkään, ruuhka syntyy vain eri kohtaan kenttää. Muistini mukaan Riverin Molokillakin käy ruuhka-aikana siten, että odotus tapahtuu 13. tiin sijaan 14. tiillä, siis sen parvitosen tiillä. Ei siinäkään mitään konkreettista ajansäästöä siis synny, odotus vain tapahtuu eri tiillä.

 • skaba-doo says:

  Ihan sama onko call hole tai ei , mitä se kenellekään kuuluu, kas kun ei kirjoiteta että naapuritalon mummu kävi Siwassa vaikka viimeiset kaksi viikkoa on käynyt vain LIDL:ssä ! No jollekin kaikki on aina vaan vääriin ja mikään ei riitä, ollaanko nyt menossa L…i-niiloon ?

 • Kokeiltu on ja toimii says:

  Toivottavasti kukana ei pahoita mieltään, mutta kyllä se joissain tapauksissa nopeuttaa peliä ja purkaa ruuhkia. Esimerkkinä VGC:n väylä 4 par-3, jossa kovinharva lyö ilmassa griinille. ja seuraavana par-5. Parhaillaan siellä oli 5 porukan jono, mutta valvoja onnistui purkamaan sen reilussa puolessa tunnissa käyttämällä call hole menetelmää. Kannattaa kokeilla, (paitsi jos on se makkaratarjoilu). Sellaisella par-3 väylällä jossa iso osa porukkaa lyö ilmassa griinin pintaan tai ylie se tuskin auttaa tai edes toimii kunnolla olematta turvallisuusriski.

 • Soittorasia says:

  Call hole:lla (Reberbahnilla tosin niitä kutsutaan ihan eri nimellä…) menkää seisomaan siihen lipun kylkeen. Siinä on se turvallisin paikka.

 • Kiitollinen says:

  Tämä menee ehkä hieman aiheen ohi, enkä edes tiedä luetko Lassi näitä kommentteja, mutta pakko mainita seuraavasta. Olin pään magneettikuvauksissa viime viikolla ja pelkäsin aivan tajuttomasti. Muistin kuitenkin sinne mennessäni tarinan, jonka olin jostain lukenut, missä Lassi kerroit, että ollessasi vastaavassa tilanteessa, luettelit mielessäsi Golfin major-voittajia järjestyksessä? Se sai minutkin yrittämään jotain vastaavaa, jotta nuo karmeat ahdistavat ajatukset edes jotenkin pysyivät kurissa. Haluan kiittää sinua siitä, vaikka se voikin tuntua pieneltä asialta. Jos luit tämän, niin olisi hienoa jos pystyisit sen jotenkin seuraavassa blogitekstissä esim. jotenkin mainitsemaan. Se olisi minulle tärkeää, että tiedät miten paljon tuo auttoi vaikeassa tilanteessa.

 • Aina Pallo Hallussa says:

  Kerimäen 14.Suoja heti griinin takana.

 • Ykä says:

  Sehän on looginen mahdottomuus, että peli voisi call hole -systeemillä nopeutua. Takana tuleva ryhmä saapuu klubille edellä olevan ryhmän jälkeen ja mitä enemmän hidastetaan edellä pelaavien peliä, sitä myöhemmin päästään siis klubille. Jos edellä pelaavat joutuvat odottelemaan heidän edellään kulkevia, silloin nettoviive saattaa olla nolla – odottelut vain siirtyvät eri kohtiin. Missään tapauksessa ei siis peli nopeudu. Jos halutaan päästää takana tulevat ohi, tilanne onkin tietysti aivan toinen.