26.9.–3.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][18]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Tyhmä Call Hole

Kaikista pelin nopeuttamiskeinoista kyseenalaisin on varmasti ns. Call Hole -systeemi, johon törmää aika ajoin varsinkin golfin kehitysmaissa. Siinähän viheriölle selvinnyt ryhmä merkkaa pallonsa, siirtyy sivuun ja antaa takana tulevien lyödä omat lähestymisensä. Viime viikolla ihmettelin tätä asiaa Suenon kentillä Turkin Belekissä, jossa harva niitä, isoista ohjetauluista huolimatta, noudatti muutoin kuin valvojien käskyttämänä. Thaimassa niitä on myös paljon käytössä ja muistan hyvin kuinka verenpaineeni nousi kun meidät ensin pakotettiin siirtymään viheriöltä sivuun odottamaan takana tulevien lähestymisiä ja sitten heti seuraavalla väylällä saimme valvojan kimppuumme kun olimme, viivyttelemään pakotettuina, vähän jääneet edellä pelaavista! Sen lisäksi, ettei Call Hole yleensä nopeuta golfkierroksia, on se myös turvallisuusriski. Tiedän varmuudella kaksi tapausta joissa viheriön takana odottavalle on aiheutunut vakava, pallon osuman aiheuttama kallovamma, eli jos tätä käytäntöä jossain halutaan kokeilla, on aina varauduttava jonkinlaisen suojaverkon rakentamiseen mikä taas on, monissa tapauksissa, täysin tarpeeton, uusi ja tyhmä kiinteä haitta vaikuttaen myös viheriön seudun kauneusarvoihin. Olen tietenkin miettinyt voisiko Call Hole jossain tapauksissa todella olla hyödyksi ja päätynyt siihen, että ehkä aivan kentän loppupäässä oleva pitkä par-kolmonen voisi olla sellainen paikka. Suomesta mieleen tulee Nokian kentän joelle päin lyötävä pitkä, jyrkkään alamäkeen pelattava reikä 14, jossa tämä käytäntö taisi joskus ollakin käytössä. Tiiauspaikalta kävely viheriölle kestää siellä niin kauan, että edellä menevät ovat sillä välillä ennättäneet kauaksi. Toinen vastaavan tuntuinen ja myös jo Call Hole -käytössä ollut paikka löytyy Kerimäeltä, jossa yksi loppupään par-kolmonen lyödään korkealta järven yli. Juuri tällä reiällä sattui muuten yllä kuvaamani kallovamma. Tämän tyyppisissä tapauksissa Call Hole -käytännöstä voisi olla vähän hyötyä, mutta se ruma suoja-aita pitää aina kuitenkin rakentaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (5 kpl)

 • Matti Mesiäinen says:

  Olen samaa mieltä kanssasi. Tyhmä sääntö. Pinesin väylällä 7 ryhmät noudattivat tätä määräystä, mutta siinä vaiheessa kun greenille yrittänyt rouvashenkilö joutui jatkamaan peliä droppipaikalta, luvan antaneet pelaajat jatkoivat peliään normaalisti. Eli käytännössä ei mitään hyötyä.

 • Kannatan says:

  Ilman valvontaa todella tyhmä systeemi, mutta esim VGC:n nelosväylä tukossa peroitis viikonlopulla jos ei lasketa valvotusti availemaan kun edellinen ryhmä viheriöllä. Se on muuten väylä johon ei juurikaan kannata perustaa Greenihaarukkakauppaa, niin harvinaisia putoamisjäljet viheriöllä on jos teeboxit normaalipaikoissa.

 • Antti Puustinen says:

  Nokian Riverillä se on yleensä väylä 13 johon kertyy usein ruuhka-aikoina 2 ryhmää tiiboksille odottelemaan vuoroaan. Tämä johtuu lyhyestä par4 väylästä (200 m greenille) ja siitä että yleensä yritetään lyödä ekalla päälle tai vasemmalle ainakin forelle. 13 väylän pelattua kenttä rullaa taas hyvin, vaikka 14 väylällä siirtyminen greenille kestääkin melko kauan. Luin juuri Riverin sivuilta ideakilpailusta pelin nopeuttamiseksi ja ensimmäisenä tuli mieleen juuri tuollainen ”call hole” systeemi 13 väylälle, mutta eipä siinä tarkemmin miettiessä ole kyllä mitään järkeä. Vähän kuin leikkaisi lyhyestä peitosta jalkopäästä 20 cm ja ompelisi sen yläpäähän. 14 väylällä tuota ”call hole” toimintaa käytettiin viime syksynä mestaruuskisojen viimeisenä päivänä kun aivan päivän lopussa alkoi kertyä ruuhkaa tuolle tiiboksille.

 • Ykä says:

  Tämä on aivan pähkä järjestely, paitsi jos on tarkoitus järjestää sopiva ohituspaikka takana tulevalle ryhmälle. Takana tulevat eivät pääse ennen edessä pelaavia klubille ja jokainen viivästys edellä pelaavien pelissä (siis suojautuminen ja odottelu, kun takana tulevat lyövät pallojaan sille par3:lle) viivästää yleensä saman verran jälkimmäisetn klubille saapumista. Yleensä, sillä tilanne riippuu toki siitä, onko kenttä miten ruuhkainen näiden kahden ryhmän edessä. Call hole -systeemi vain siirtää sen odottelun toiseen paikkaan ja – hieman pitempänä! Kokonaispeliaika ei missään tilanteessa tästä lyhene, yleensä päinvastoin.

 • anssi n. says:

  Toimii Nordcenterin Fream väylän 5 ruuhkan poistajana kilpailuissa todella hyvin.