Tilander tuulettaa |
14.6.2017

U.S. Open valvottaa

Torstaina (15.6.) alkava US Open tuhoaa viikonvaihteen yöuneni kuten niin monena vuonna aikaisemminkin. Nyt taidetaan selvitä sentään 7 tunnin aikaerolla, mutta kun kisa kahden vuoden päästä viedään – taas kerran -Tyynenmeren rannalle Pebble Beachin kentälle, ollaan jo 10 tunnissa.

Kisaa isännöi nyt suhteellisen uusi ja mielenkiintoisen tuntuinen kenttä Erin Hills, joka sijaitsee Wisconsinin osavaltiossa. Lähin suurempi kaupunki on nimeltään Milwaukee. Kenttä on aikaisempia Open-kenttiä pidempi, yli seitsemän kilometrin mittainen ja aivan viime päivinä sieltä on kuultu kilpailuun valmistautuvien pelaajien valituksia polvenkorkuisesta ja tuuheasta raffista. Kentän väylät ovat kuitenkin reilun leveitä, eikä karheikkoon joudu kuin todella vinoilla draiveilla. Hiekkaesteet ovat toisaalta niin haastavia, että niihin joutuvan ensimmäinen ajatus tulee olemaan pelkästään kunniallinen poispääsy.

Kentän suunnittelusta vastanneen kolmikon yksi jäsen on nimeltään Ron Whitten, joka on lehtimiehenä yli 30 -vuoden ajan kirjoitellut ja kritisoinut golfkenttiä alan julkaisuissa. Kolmikon tunnetuin nimi on kanadalainen tekijämies nimeltä Michael Hurdzan. Kenttä istutettiin luontoon niin taitavasti, ettei sen teko vaatinut suuria maansiirtotöitä vaan väylien ja viheriöiden paikat piti vain löytää tältä melkein 300 hehtaarin suuruiselta alueelta. Vaikka muihin rakenteisiin upposi paljon rahaa, ei itse kenttä tullut maksamaan kuin 3 miljoonaa dollaria.

Suurin ennakkosuosikki on luonnollisesti viime vuoden voittoa puolustava maailman listan ykkönen Dustin Johnson. Juuri toisen lapsensa saanut mestari aloitti tämän vuoden useammalla voitolla, mutta huhtikuisen loukkaantumisen jälkeen ei hän ole saanut paljoakaan aikaan. Suomessa Veikkaus antaa hänelle kertoimen 8. Itse voisin panna vähän rahaa likoon aina varman Justin Rosen puolesta, jonka voitto palauttaisi sijoituksen 24-kertaisena. Hän oli kakkonen Mastersissa ja pelaa yleensä sitä paremmin, mitä kovempi kenttä on kysymyksessä. Yllättäjän viitan pukisin hyväkuntoisen ja taannoisen Masters-voittajan Etelä- Afrikan Charl Schwartzelin hartioille. Hänen kertoimensa on tällä hetkellä niinkin korkea kuin 56.

Kilpailun järjestäjä USGA pitää tapansa mukaan huolta siitä, että olosuhteet ovat todella haastavat. Joskus mestarit ovat valittaneet, että järjestäjät haluavat ehdoin tahdoin nöyryyttää maailman parhaita pelaajia. Tähän syytökseen on USGA:lla vastaus valmiina. ”Ei suinkaan! Haluamme vain selvittää kuka on todella paras!”

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Tilaa Golfpisteen maanantaisin ja perjantaisin lähetettävä uutiskirje, niin pysyt ajan tasalla golfalan ilmiöistä ja uutisista! Tilaa kirje syöttämällä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään.

Kommentit

Oma kommentti