16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Onnittelut 60-vuotiaalle

Suomen Golfliitto perustettiin juuri tänä päivänä,( 4/3 1957) 60 vuotta sitten Helsingin Pörssiklubilla. Paikalla olivat edustettuna kaikki silloiset neljä seuraa, Helsingin Golfklubi, Viipurin Golf, Porin Golfkerho ja Kokkolan Golf. Kolme ensin mainittua olivat syntyneet jo 1930-luvulla, mutta Kokkola vasta muutamia viikkoja ennen liiton perustamista. Liiton ensimmäiseksi puheenjohtajaksi kutsuttiin ministeri Eljas Erkko, joka toimi tuolloin myös HGK:n puheenjohtajana. Aloite liiton perustamiseksi tuli Porista, josta maan vanhinta seuraa yllytettiin toimimaan asiassa useamman kirjeen voimalla.

Nuoren liiton asioita hoidettiin pitkään talkoovoimin ja vasta 1970-luvun loppupuolella konttoriin otettiin ensimmäinen palkkaa nauttiva työntekijä. Siitä on pitkä matka tähän päivään jolloin on alettu ihmetellä onko siellä jo liikaa väkeä hommissa. Juuri nyt liitossa puhaltavatkin muutoksen tuulet ja esim. maamme varmasti kokenein golfjohtaja Petri Peltoniemi on yllättäen lähdössä.

Golf on vuosien mittaan kasvanut suorastaan kansanliikkeeksi ja aikuisjäsenten määrällä mitattuna olemme jo pitkään olleet maan suurin lajiliitto. Jäsenmäärän kasvu on kylläkin pysähtynyt, mutta väkeä on silti aivan tarpeeksi pitämään toiminta nykytasolla.

Entä golfin tulevaisuuden näkymät?  Suurin kasvupotentiaali on edelleenkin vanhemmissa ikäryhmissä, jotka saavat golfista uskomattoman paljon kaikinpuolista hyvinvointia. Liitto ja seurat panostavat paljon nuorisoon, jonka mukaan saaminen aina ollut ja aina oleva hyvin haasteellista. Vanhenevia ihmisiä ei tarvitse maanitella, he tulevat mukaan lähes automaattisesti.

Liitto on viimevuosikymmenet satsannut paljon huippugolfiin palkkaamalla mm. oman päävalmentajan. Nuoret lupaukset kasvavat yleensä omissa seuroissaan ja omien valmentajiensa hoivissa, enkä ole aina oikein ymmärtänyt mitä lisäarvoa heille voi olla liiton opeista. Liiton valmentajien rooliksi on usein jäänyt pelkän matkanjohtajan – tosin varmasti hyvän sellaisen – tehtävät. Kilpagolfista puheen ollen toivon myös, ettei liitto enää koskaan osallistu ammattilaiskilpailujen järjestämiseen.

Minusta liiton tärkein tehtävä on huolehtia siitä, että golfseuroilla menee hyvin, mikä taas takaa sen, että myös jäsenet viihtyvät seurassaan ja kokevat saavansa paljon irti jäsenyydestään. Olen vähän huolestuneena seurannut kuinka ns. ”paperittomien” pelaajien määrä on maailmalla lisääntymään päin. Naapurimaassamme Ruotsissa on rekisteröityjen pelaajien määrä 470.000, mutta väitetään, että golfareita maasta löytyisi peräti 600.000. Siis jopa 130.000 sellaista, jotka pelaavat kentillä, joille raha on niin tärkeätä, ettei muita dokumentteja paljon kysellä. Tämän tyyppistä kehitystä on tänään juhlivan liiton varmasti syytä pitää silmällä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (5 kpl)

    Putti-Possu says:

    Lassi: ”Siis jopa 130.000 sellaista, jotka pelaavat kentillä, joille raha on niin tärkeätä, ettei muita dokumentteja paljon kysellä. Tämän tyyppistä kehitystä on tänään juhlivan liiton varmasti syytä pitää silmällä.”

    Eiköhän tuo Lassin kommentti liity vanhojen hyvien aikojen muisteluihin. Pelasin jokin aika sitten Amerikassa ja siellä naureskeltiin tälle systeemille, jossa golfia pelatakseen piti esittää ”jokin seuran tasoituskortti”. Amerikassa golf on koko kansan harrastus ja sentään puolet maailman kentistä on Amerikassa. Itse en huomannut mitään ongelmaa siinä, ettei pelikavereilla ollut mitään seurakortteja tai muita dokumentteja. Siis kuka niitä tarvitsee. No, Lassin kommentti päättyykin monimerkityksellisesti: ”varmasti syytä pitää silmällä” 😉

    onier says:

    Kyllä monella suomalaisellakin kentällä, puhumattakaan eurooppalaisista tai aasialaisista kentistä jäsenkortiksi kelpaa vallan hyvin 50 euron seteli. Jäsenkortin vaatiminen ei kuulu mitenkään seuralle tai liitolle, sen vaatimisesta päättää oy. Oman osakkeen pelioikeudella voi aina pelata ilman mitään jäsenyyttä.

    TUPLAVAARI says:

    Kommentti Onierin kirjoitukseen.
    Varmistin juuri pelaamani kentän yhtiöjärjestyksestä:
    ”Golfkentällä pelaavan henkilön tulee olla jonkin rekisteröidyn golfyhdistyksen jäsen.”
    Joten käyttämäsi ”aina” oikeus pelata ilman jäsenyyttä ei pidä paikkaansa. Ja luulen että vastaava kirjaus löytyy muidenkin yhtiöiden yhtiöjärjestyksistä. Ja huomioitavaa on että ko kirjaus on YHTIÖN tekemä ei ry:n.
    Se on sitten mielipideasia onko ko kirjaus kaikkien mielestä ok eli eikö ole.
    Itse olen aina ollut kovin hämmentynyt kaikesta Oy vs ry väännöistä. Aivan kuin osakkeenomistus vs golfin pelaaminen ( sis jäsenyyden) eivät liittyisi mitenkään toisiinsa, mutta tämä on ehkä oman keskustelun paikka.

      onier says:

      Saattaa tällaisiakin yhtiöjärjestyksiä olla, on myös sellaisia ns.peliohjesääntöjä, joissa näin on sanottu. Lain vastaisia tosin ovat tällaiset klausuulit. Useimmissa ja kaikissa niitten kenttien yhtiöjärjestyksissä, joilla minä olen pelannut on maininta, jotta osakkeen tuoma pelioikeus oikeuttaa pelaamaan yhtiön golfkentillä. Tarkemmasta pelaamisesta päättää yhtiön hallitus. Hallitus ei voi päättää, että osakkeen pelioikeuden käyttäjän on oltava jonkun golfseuran jäsen. Suomessa on tietääkseni yhdistysvapaus. Yhdistyksenhän ei tarvitse lain mukaan ottaa ketään jäseneksi, jos se ei sitä halua. Automaattisesti ei varmaan mihinkään golfseuraan pääse. Sen jäsenyyttä anotaan. Mitä tapahtuu, jos seura ei jostain syystä ota pelaajaa jäsenekseen tai erottaa jäsenen seurasta. Silloihan osakkeen omistaja ei voisi pelata osakkeellaan ja yhdistys voisi päättää osakkaan pelaamisesta. Pelaamisestahan päättää oy osakeyhtiölain petusteella, eikä yhdistys yhdistyslain perusteella.
      Tämä on täysi harhaluulo, jolla perustellaan pakkojäsenyyttä ja suuri joukko tähän jopa uskoo.

      Putti-Possu says:

      Nämä kirjaukset ”jonkin rekisteröidyn golfyhdistyksen jäsen” taitavat olla ns. Kuolleita kirjaimia – sitä paitsi rekisteröidyn golfyhdistyksen voi perustaa jopa ihan itse 🙂