Tilander tuulettaa |
17.10.2017

Naisgolf on Koreassa ISO juttu

Aamu-unet jäivät viikonvaihteessa vähiin, kun piti jo kuudelta herätä seuraamaan suurta Koreassa järjestettyä naisten LPGA Tourin osakilpailua, jossa kaikki parhaat olivat paikalla. En ole nähnyt samanlaista yleisön paljoutta missään aikaisemmin seuraamassani naisten kilpailussa. Selostajat väittivät paikalla olleen viimeisenä päivänä jopa 30 000 ihmistä.

Muistan samantapaisen tungoksen vuodelta 2003, kun Annika Sörenstam otti miehistä mittaa virallisessa PGA Tourin osakilpailuissa Fort Worthin Colonial Country Clubilla. Siellähän parikymmentä tuhatta katsojaa jätti miehet pelailemaan keskenään, kulkien pelkästään Annikan kintereillä.

Tämän viikonvaihteen kilpailu muodostui loppuvaiheessaan, yhdessä pelanneen kolmen korealaistytön jännittäväksi keskinäiseksi kamppailuksi lähes loppumetreille saakka. Suurin voittajasuosikki näistä kolmesta oli tämän vuoden tulokas ja kesällä jo U.S.Openin voittanut 25-vuotias Sung Hyun Park. Tämä vähän uneliaan oloinen hoikka tyttö lyö palloa pitkälle ja esim. hänen loppuasentonsa harvinaisen komea ja jäntevä.

Ryhmän toisella jäsenellä, 24-vuotiaalla In Gee Chun’illa on jo kaksi major-titteliä ja hän oli LPGA Tourin tulokas vuosi sitten. Kauniin svingin lisäksi hänessä kiinnittyy huomio eleganssiin ja hyvään käytökseen. Katsojien suosionosoituksiin hän vastaa aina kauniisti nyökkäämällä. Joukon kolmas oli aivan uusi tulokas, 22-vuotias Jin Young Ko, joka on niittänyt mainetta toistaiseksi lähinnä kotimaassaan, joskin yllätti vuosi sitten British Openin kakkossijalla. Hänen vahvuutensa olivat tässä kilpailussa aivan laserin tarkat lähestymislyönnit kerta toisensa jälkeen. Ne riittivätkin lopulta selvään voittoon ja näin on Korea taas esitellyt muulle maailmalle mainion uuden pelaajan, joita sieltä tuntuu aina vaan riittävän.

Paras USA:n tyttö oli neljänneksi tullut meksikolaistaustainen Lizette Salas, mutta maan suurimmat tähdet kuten Lexi Thompson ja Cristie Kerr jäivät nyt kauaksi. Pariisissa viikkoa aikaisemmin voittanut Kerr on muuten mielestäni yksi maailman parhaista puttaajista, miehet mukaan lukien. Myös alkukierroksilla hyvin pelannut ja vasta 19-vuotias Angel Yin jäi mieleen erittäin pitkillä lyönneillään, jotka lähentelevät jo miesten pituuksia. Ilmeisesti korealaistaustainen Yin on syntynyt USA:ssa ja edusti maataan jo tänä kesänä pelatussa Solheim Cupissa.

Lopuksi on todettava, että olen viime aikoina viihtynyt todella hyvin – tosin vain kotisohvalta pelejä seuraten – maailman parhaiden naispelaajien seurassa.

Kommentit

Pienenä korjauksena.
Kerr ei ole maailman paras puttaaja. Donald Trump on.
Näin hän on tv:ssä itse kertonut.

Tämä kommentti on ANUMILLE ja oikeastaan kaikille, joilla on kapea-alainen näkemys naisgolfista.
Korealaiset ovat hyviä naisgolfissa, mutta laskeppa huvikseen montako korealaista on maailmanlistan 10 tai 50 joukossa. Tee sama myös miesten maailmanlistan suhteen. Montako amerikkalaista siellä on? Tai katso tämän vuoden voittajat PGA ja LPGA kiertueilta. Mitä kansallisuuksia siellä on? Se siitä ylivoimasta.
Mitä tuohon ”kone” kommenttiin tulee, nii tottakai kentällä pitää olla ”kone” pärjätäkseen. Mutta kentän ulkopuolella voin satavarmasti sanoa, että naisgolfarit ottavat faninsa paremmin huomioon kuin PGA tourin pelaajat.

Siinäpä se, naisgolf tosiaan on iso juttu Koreassa, mutta muualla korealaisten suuri määrä syö suosiota. Kun kisassa kolme parasta on korealaisia ja suunnilleen puolet kymmenen parhaan joukossakin niin ylivoima on samaa luokkaa kuin norjalaisten latuvaltius.

Keskustelin amerikkalaisten, englantilaisten ja skotlantilaisten katsojien kanssa Alfred Dunhill kisan katsomossa taannoin ja kaikki sanoivat, että naisgolf ei enää kiinnosta, kun sinne ovat tulleet korealaiset KONEET. Pelistä on mennyt ilo ja jännitys. Kaikki idän ihmeet ovat kuin vahanukkeja, pikkusieviä käveleviä robotteja. Eli korealaisten takia naisgolf menettää kiinnostavuuden ja samalla katsojat.
Sellaisia persoonia kuten Davis, Inkster tai Sörenstam on entistä vähemmän.

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.