Tilander tuulettaa |
7.9.2017

Muutokset huolestuttavat

Näinä päivinä ovat golfin valtaapitävät saaneet eri tahojen vastauksia suunnittelemilleen sääntömuutoksille, joita jotkut ovat kutsuneet jopa käänteentekeviksi. Sitähän ne eivät toki vielä ole, mutta suunta on mielestäni väärä, koska muutosten perimmäinen tarkoitus on kuulemma tehdä pelistä helpompaa ja kivempaa. Toivon, että ehdotukset ovat saaneet kunnon kritiikkiä osakseen.

Olen itse pelaillut nyt jo 56 vuotta, enkä ole koskaan tavannut ketään jonka mielestä golfin pitäisi olla yhtään sen hauskempaa kuin mitä se nyt on. Olen kuulemma joskus lausunut, että ei golfin ole tarkoituskaan olla kivaa ja sillä tarkoittanut sitä, että se on niin kovin paljon muutakin. Siksi on mielestäni lähes loukkaus lajia kohtaan jos sitä pidetään pelkästään kivana. En ollenkaan usko, että suunnitellut muutokset tuovat lisää väkeä golfin pariin tai, että ne pitäisivät heidät mukana pitempään. Sen sijaan odotan sydän kylmänä sääntömuutosten seuraavia vaiheita. Eräs suuren mailatehtaan johtaja oli joitakin vuosia sitten ehdottomasti sitä mieltä, että reikien pitäisi olla ämpärien kokoisia ja ellemme pidä varaamme, ehdottaa joku pian, että palloa saa jokaisen reiän aikana kerran heittää! (Norsk golf)

Golf on, varsinkin suurissa golfmaissa menettänyt paljon väkeä, mutta ei sen takia ole mitään syytä mennä paniikkiin. 200 vuotta sitten laji oli melkein kuolla pois ja silloin apuun tulivat skotlantilaiset vapaamuurariyhdistykset jotka pitivät lajin juuri ja juuri hengissä. Uusi kasvu alkoi sitten 50 vuotta myöhemmin mm. uuden halvan pallokeksinnön myötä. Golf on kuitenkin edelleen maailman suurimpia lajeja kymmenine miljoonine harrastajineen.

Olisi siis todella sääli jos tämä hieno laji vesitetään vain siksi, että jotkut tahot voisivat myydä enemmän välineitä tai saada lisää väkeä epärealististen odotusten vuoksi rakentamilleen kentille. Uusissa ehdotuksissa on toki jotain hyvääkin ja tarkoitan sillä tietenkin vesiestesääntöjen selkiyttämistä. Veikkaisinpa, että meistä vain noin 10 % ymmärtää näitä nykyisiä.

Otan tulevissa blogeissani esille sääntöehdotuksista poimimiani ”kukkasia” ja totean lopuksi vanhan viisauden: ”Ei mikään laji voi pysyä hengissä 600 vuotta, olemalla pelkästään kivaa ja hauskaa.”

Kommentit

Buaahhhaa. Aloin nauraa tottuneesti jo otsikon perusteella. Wanha ja vakaa Tilander taas tuulettaa Wakaan Wanhoja ajatuksiaan.

Hänen kaltaista vanhoja herroja kalkkipintaisine käsityksineen on sääntöelimet pullollaan. Yhtään en ihmettele tämän osalta, että laji ei kehity eikä varsinkaan houkuta nuoria.

Monikohan vanhoista parroista saa sydänkohtauksen näiden uusien sääntöjen takia. ”Kyllähän se ennekin vahingossa liikutettu pallo griinillä toi rangaistuksen”.

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.