29.9.–6.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][17]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Kaksi päivää Urheilukilpailuissa

Vietin nyt viikonloppuna paljon aikaa aivan aidoissa urheilukilpailuissa. Kysymyksessä olivat viestinjuoksun Suomenmestaruuskilpailut, joissa mestaruudet ratkottiin pitkiä perinteitä tihkuvalla Eläintarhan urheilukentällä. Eltsu on minullekin tärkeä paikka, sillä ahkeroin siellä – kauan sitten – monien lajien parissa kymmenkunta nuoruuteni kesää. Monisatapäinen osanottajajoukko toi tällä kertaa Eltsuun sellaista iloista pöhinää jota siellä ei ole sitten Paavo Nurmen aikojen koettu ja urheilemisen ilo oli lähes käsin kosketeltavaa. Maksaneita katsojia oli tietenkin vain kourallinen, mutta se ei menoa haitannut. Myös medialle varatut ”pulpetit” ammottivat tyhjyyttään, mikä onkin ymmärrettävää, sillä kukapa nyt nykyisessä, ammattimaiseksi muuttuneessa urheilun maailmassa, haluaisi tietää mitään amatöörien toilailuista.

107-vuotias entinen seurani Helsingin Kisaveikot vastasi onnistuneista ja vauhdikkaista järjestelyistä, eikä kentällä juuri kuolleita hetkiä koettu. Itselleni aivan uusia lajeja olivat pääsuoralla juostut aitajuoksuviestit joissa todellakin sattui ja tapahtui.

Aloin jälkeenpäin ajatella, että pitäisikö sanojen, urheilu/urheilija käyttö rajoittaa pelkästään näihin iloisiin amatööritapahtumiin, jossa väki liikkuu vapaa-ajallaan ja tekee sitä lähinnä omaksi ilokseen. Toinen äskettäinen tapahtuma, jota tosin seurasin vain television välityksellä, oli Jukolan viesti, joka toi mieleen aivan samanlaisia ajatuksia. Tuhannet sateisessa ja pimeässä metsässä vapaa-ajallaan kirmaavat ihmiset, jos jotkut, ansaitsevat todella tuon urheilija -nimityksen.

Kun urheilemisesta tulee ammatti, on kysymyksessä aina vähän eri asia. Niin kauan kun löytyy maksajia sille, että saa nähdä jonkun urheilevan, on toiminta tietenkin OK. Ennen vanhaa näitä maksullisia temppuja tehtiin lähinnä sirkuksessa, nykyään myös urheiluareenoilla.

Golfissa minua on pitkään kiusannut se kun meitä ns. amatöörejä kutsutaan alan mediassa vähän alentuvasti harrastelijoiksi, vaikka juuri me, pelaamisellamme ja maksuillamme pidämme pystyssä kaikkea toimintaa. Olen sitä mieltä, että myös pelatessamme me olemme juuri se porukka joka aidosti urheilee.

Vastasin joskus kysymykseen ammattilaisgolfista, että  ”se on toimintaa jota me amatöörit joskus iloksemme kustannamme!”   

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)