Blogit | Teemu Tyry |
3.4.2017

Lexi Thompsonin käsittämätön virhe ja pelaajan vastuu

Golfin sääntötulkinnoista muihin lajeihin verrattuna lähes ainutlaatuinen on ulkopuolisen tahon, esimerkiksi katselijan esiin nostama havainto tilanteen jälkeen.

Sääntöhourailua ja ulkopuolisten puuttumista voidaan monella tavalla pitää järjettömänä, mutta joidenkin sääntöjen osalta ne ovat erittäin vaikeasti poistettavia.

Tuoreita ”ulkopuolinen näkee paremmin” tapauksia on runsaasti.

Tiger Woodsin uinahdus / erehdys droppipaikan suhteen 2013 Mastersissa, sekä Anna Nordqvistin onneton mailan hipaisu bunkkerissa backsvingissä hiekkaan ennen osumaa olivat kisan kulun kannalta ratkaisevia ja noloja lukuja huippugolfin historiassa.

Woodsin erheen huomasi ja raportoi järjestäjille TV-kuvasta USGA:n entinen tuomari, Nordqvistin hiekanjyväsen liikahduksen tuotantoyhtiön kameramies.

Kuva: Getty Images

Lexi Thompsonin virheen huomannut taho halusi pysyä nimettömänä laittaen viestinsä LPGA:n fanisivulle.

Spekulaatiot siitä, olisiko muistutuksen takana ollut jonkun pelaajan läheinen, silminnäkijä tai muu taho, jolla oli intressinsä kilpailun kulkuun, elävät loputtomiin jollei asia muuten selviä.

ANA Inspiration kaudella 2017 jää lajin historiaan mielestäni tähän asti mystisimpänä ja loppuratkaisultaan valitettavimpana majorina.

Maailmasssa tuskin on montaa ihmistä, joka ei haluaisi poistaa ulkopuolisten huomioitsijoiden vaikutusta sääntötulkintoihin.

Lexi Thompsonin pallon merkkaaminen ja sen lähes välitön palauttaminen useiden arvioiden mukaan  yli sentin päähän alkuperäisestä kohdastaan herättää merkittävän kysymyksen. Lexi Thompsonin pallon merkkaaminen ja pallon asettaminen takaisin maahan.

Kuinka kymmeniä tuhansia kertoja pallonsa merkannut maailmantähti voi huomaamattaan ja tahattomasti sortua noin karkeaan virheeseen?

Kaikki golfia pelaavat tietävät, että tasaisella ja hyväkuntoisellakin viheriöllä on kohtia, jotka näyttävät silmään kuopilta tai piikinjäljiltä.

Kiusaus siirtää palloa merkkauksen yhteydessä parempaan paikkaan, ei välttämättä lähemmäs reikää on iskenyt miljooniin golfareihin maailmassa. Valitettavan suureen joukkoon jopa kroonisesti.

Näin voidaan toki toimia aina, jos kyseessä ei ole kisa.

Huippugolfissa tämän osalta pitäisi olla ehdoton nollatoleranssi. Tilaisuus tekee lähes kaikissa muissa lajeissakin osasta ihmisiä varkaan, omaa toimintaa venytetään sääntöjen rajamaille. Tältä osin golf ei muodosta poikkeusta.

Ensireaktiona suuri osa pelaajista ja lajifriikeistä purkautui Lexi Thompsonin puolesta sosiaalisessa mediassa kritisoiden sääntöjen mahdollistamaa ulkopuolisten osallistumista.

Savun hälvennyttyä pintaan on noussut myös pelaajan vastuuta perääviä lausuntoja.

Lee Westwood muistutti siitä, että ”kaikki tämä sekaannus asian tiimoilta olisi jäänyt kokematta, mikäli Lexi olisi kyennyt asettamaan sääntöjen mukaisesti pallon  samaan paikkaan, josta hän sen nosti.”

European Touria vuosituhannen vaihteesta menestyksellä kiertänyt Gregory Havret oli pohdinnoissaan pari piirua suorempi.

”Olenko minä ainoa henkilö, joka näki että Lexin pallo oli pienessä kolossa hänen laitettuaan merkin sen taakse ja täydellisessä makuussa hänen siirrettyään sitä sivusuunnassa”, Havret ihmetteli.

Ajoin edellisvuoden puolella kaksi tuntia suuntaansa Floridan rämeikön laitaa päästäkseni seuraamaan lähietäisyydeltä Bryson DeChambeun ja Lexi Thompsonin peliä pareittain käytävässä  Shark Shootoutissa.

Lexi Thompson lyö pitkälle, mutta jää avauksissa luonnollisesti 10-35 metriä PGA Tourin keskivertopelaajille tuulesta ja tilanteesta riippuen. Kuva: getty images

DeChampbeau teki melkoisen vaikutuksen valoisana henkilönä kentällä ja sen laidalla ottaen aidon tuntuisesti yleisön huostaansa.

Lexi Thompsonin tarina junioritähdestä LPGA Tourin jaa LET:n nuorimmaksi kilpailun voittajaksi ja majorin haltijaksi (ANA Inspiration) on sykähdyttävä.

22-vuotiaana hän on golfarina pian parhaassa iässään. Vaikka svingi on aina ollut levoton, pallo lentää pitkälle. Tarinansa ja ulkonäkönsä  mahdollistamaa yleisönsuosikkia hänestä ei ole kuoriutunut. Naama on lähes aina peruslukemilla tai vakava.

Vaikka kuinka yritin, ei muistikirjaani tullut 3,5 tunnin intensiiivisen seuraamisen jälkeen yhtään positiivista huomiota. Viheriötyöskentelyssä ja puttipelissään, hän oli aurinkoa tarkempi.

Jos joku olisi tuolloin ennustanut, että Lexi Thompson menettää major-voiton asetettuaan pallonsa tahattomasti yli sentin päähän alkuperäisestä paikastaan, en olisi sitä kuuna päivänä uskonut.

Olen surullinen kisan vesittymisestä, videotuomaroinnista jota on vaikea poistaa, mutta kaikkein eniten Lexi Thompsonin  toiminnasta merkkausvaiheessa ja jälkipyykin pesussa.

Riippumatta siitä, oliko pallonsiirto Thompsonin oikeustajun mukaan tahaton tai tahallinen, hän olisi voinut nostaa  kätensä ylös todeten, ”tein virheen ja maksoin siitä kohtuuttoman kovan hinnan.”

ANA Inspirationin jälkeen Lexi Thompsonin nimen perään jäi valitettavasti lajia seuraavien keskuudessa  sekä oikeusmurhan uhrin, kuin myös pelin sääntöjen ja arvojen väärälle puolelle eksyneen urheilijan leimaa.

 

 

 

Teksti: Teemu Tyry

Kommentit

Oma kommentti