11.–18.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][22]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Teemu Tyry

Vierumäki toi golfin 80-luvulla koko kansan lajiksi – kurssikäyntejä yli 50 000

Vierumäki Finnish Challenge toi hienon sulan järjestäjien hattuun. Molempien kenttien kuntokin on parantunut merkittävästi 30-vuotisjuhlien kunniaksi.

Viikonloppu Vierumäen Cooke Coursella oli upea, Finnish Challengen neljä kisapäivää sekä niitä edeltänyt pro-am keskiviikkona suomalaisten lasien takaa tarkasteltuina kuin satukirjasta.

Oliver Lindell pelasi pro-amissa tuloksen 59 (-13), Kim Koivu oli trillerimäisen CT:n kisan ykkönen sunnuntaina uusinnan jälkeen.

Sää suosi ja kenttä oli etenkin viheriöiden osalta mainiossa kunnossa, yleisöä oli runsaasti, se sai itselleen mieluisan voittajan Koivusta, joka edellisenä vuonna ei edes mahtunut kisaan mukaan.

Kun kärkiviisikossa oli kolme suomalaista, edellisten kuuden Suomessa järjestetyn kisan vaatimaton kokonaissaldo, yhteensä kaksi top 10-sijoitusta (9. ja 10.) jäivät hetkessä taka-alalle.

Kim Koivun uusintareiän uponnut putti Vierumäellä nousee suomalaisen kilpagolfin hienoimpiin hetkiin.Kuva: Tomi Natri.

Kim Koivulla ja Kalle Samoojalla on Vierumäen menestystensä jälkeen lähes molemmat jalat jo European Tourilla kaudelle 2019.

Myönnän hymyilleeni sisäänpäin Kim Koivun kerrottua kesällä 2016 tavoitteestaan, pelaamisesta PGA Tourilla. Se tuntui silloin hullunrohkealta visiolta.

Seurattuani tämän jälkeen useaan otteeseen pidemmän aikaa Koivun ja valmentajansa David Silvan työskentelyä, nostan hattua korkealle työmoraalille ja tekemisen intensiteetille, joka yhteistyöstä paistaa läpi. Kim Koivu on monella tavalla poikkeuksellinen yksilö, kuten useimmat huippu-urheilijat.

Samoojan nousu monen vaisun ammattilaisvuoden jälkeen Challenge Tourin eliittiin on sekin upeimpia kasvutarinoita, joita kotimaisessa golfissa on viimeisten vuosien aikana koettu.

Cooke Course oli osittaisesta kuivuudestaan huolimatta niin murean oloinen, että nyökkäilin niille useille kommentoijille, joiden mielestä sen kunto oli parempi kuin koskaan aiemmin.

Kausilla 2016–2017 en rohjennut suositella Cooke Coursella vierailua tutuille. Nyt teen sen mieluusti. Edelleen ihmetyttää kuitenkin se, kuinka vähäinenkin sateen määrä jättää viheriöillä veden pintaan.

Vierumäki on tehnyt kunnianhimoisesti neljän vuoden ajan remonttia Classic-kentällä ja saanut peliviihtyvyyden kärsimisen takia myös reilusti kritiikkiä. Uudistustyöt ovat loppusuoralla. Isännät kehuivat viikonloppuna Classicin kuntoa erinomaiseksi, vieraspelaajat kelvolliseksi.

Omaa arviota en työkiireiden takia ehtinyt vielä tehdä. Perjantain jälkeen aiheesta lisää. Cooken pelaamisen lisäksi aion huolella tutustua uudistettuun Classiciin, etenkin sen kehuttuun 15:een väylään.

Golfia kaikille-Vierumäki muokkasi tenniksen kurssitoiminnan golfiin

Maanantaina 13.8. tuli kuluneeksi tasan 30 vuotta Vierumäen Classicin avauslyönnistä, jonka suoritti silloinen Golfliiton puheenjohtaja Erkki K.M. Leppävuori.

  • Yhdeksänreikäisenä avattu kenttä oli keskimäärin vähän kokemusta omanneille pelaajille enemmän kuin haastava. Seuran mestaruuskisoissa ensimmäisenä päivänä 12:sta osallistujasta vain kaksi alitti sadan lyönnin rajan. Juha Viljamaa kruunattiin mestariksi tuloksella 176 lyöntiä (+32)

Jo vuotta aiemmin Vierumäellä oli avattu range, jolla Reima Kaija järjesti alkeiskursseja. Laji kasvoi Suomessa nopeasti, Vierumäen kurssit nousivat käsitteiksi. Hinta-laatusuhde oli kohdillaan, valtionapu varmisti myös Vierumäelle hyvän katteen jokaisesta kurssitetusta.

Parhaimpina kausina opettajia oli parikymmentä, kurssitettuja yli 3 000.

Vierumäen golfhistoria on 30 ensimmäisen vuoden osalta pistetty kansiin Kalle Virtapohjan ja Riina Haran kokoamassa kirjassa ”Golfia kaikille.”

Se julkaistiin Vierumäki Finnish Challengen yhteydessä.

Kalle Virtapohja (vas.) ja Vierumäen 30-vuotishistoriikin idean isä, Jyrki Aaltonen (vas.)ovat olleet keskeisissä rooleissa kirjan saattamiseksi painovalmiiksi.

”Kirjan nimi tulee Tapani Ilkan määritelmästä. Vierumäki avasi golfkoulutuksen ja pelaamisen kurssituksen kautta kaikelle kansalle. Vierumäen vaikutus suomalaisen golfin kehittymiseen on ollut 30 vuoden ajan hyvin keskeinen myös kilpailutoiminnan keskeisenä vaikuttajana jo ennen kolmea perättäistä Challenge Tourin kisaa”, muistuttaa Kalle Virtapohja .

Kun Suomessa ylitettiin 2000-luvun alkupuolella 100 000 jäsenen raja, Reima Kaija laski kurssien ja tutustumistilaisuuksissa kävijöiden määräksi 35 000.

”Tuossa määrässä on laskettu myös uusintakävijät, joten henkilömäärä on oleellisesti pienempi”, Kaija täsmensi lukujen oikeellisuutta tätä häneltä varmistaessani.

Reima Kaijan pitkä ura golfalalla, etenkin Vierumäen golfkurssien kehittäjänä, huomioitiin joulukuussa 2016 Sigge Nyström -palkinnolla.

Kaija lähti uusiin haasteisiin Vierumäeltä jo toistakymmentä vuotta sitten. Golfia kaikille kirjassa arvioidaan 30 vuoden aikana alkeiskoulutuksen saaneiden määräksi 50 000–60 000.

Vaikka tähän on luultavasti laskettu kertauskurssilaiset ja tutustumistilaisuuksiin osallistuneet mukaan, määrä on valtava.

Golfia kaikille on nimensä mukaisesti normaalia seuran / kenttäyhtiön historiikkia moninaisempi teos.

Se tiivistää kotimaisen golfin ensimmäisestä, 80-luvun puolivälistä käynnistyneestä kasvuboomista lähteneen kehityksen laajemmalla näkökulmalla tähän päivään ja osin tulevaisuuteenkin.

Vierumäki on kymmenille tuhansille golfareille tuttu kohde, näistä suurelle osalle rakkaan harrastuksen kehto.

Useimmilla Vierumäellä golfia pelanneilla ja sinne palaavilla on jokin henkilökohtainen mieltymys sen kenttiin tai puitteisiin.

Minusta tuli Vierumäki-fani jo ensimmäisillä Golfliiton leireillä 80-luvun loppupuolella. Urheiluopiston tunnelma ja henki, sekä muiden lajien urheilijoihin tutustuminen avarsivat näkemystä. Fysiikkatreenien sisällyttäminen omien leiripäivienkin ohjelmaan on käynyt normaalia luonnollisemmalla tavalla.

Kalle Samooja Cooke Coursen rangella Vierumäki Finnish Challengessa. Kuva: Tomi Natri

Vierumäellä on helppoa elää terveellisesti. Ylivertaiset mahdollisuudet harrastaa muita lajeja ovat aina kolahtaneet.

Muistan ikuisesti legendaarisen testipäällikkö Matti Heikkilän tuomion fysiikkatestien tuloksia purettaessa.

”Teemu, sinä olet fyysisiltä ominaisuuksiltasi aivan selkeästi kestävyysurheilija.”

Kiehtovinta Vierumäen golfissa minulle on edelleen seurata Classicin rangella palloa lyövien aherrusta. 30 vuoden aikana tähän on avautunut mahdollisuus kymmeniä kertoja.

Urheiluopiston & Resortin asiakaskunta on niin taustaltaan niin moninaista, että ”Golfia kaikille” kuvaa hyvin sitä tunnelmaa, joka Vierumäellä on edelleen käsin kosketeltavissa.

Golfin saaminen Vierumäen lajivalikoimaan ja palvelujen osaseksi on vauhdittanut suomalaisen golfin kasvua ja kehittymistä enemmän kuin minkään muun kotimaisen kentän tai palveluntuottajan toiminta.

Siitä iso hatunnosto Vierumäen 80-luvun pioneereille ja muille asianosaisille.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje