Lassi Pekka Tilanderin suunnittelema Aulangon Eversti-kenttä toimii ESGA:n joukkuemestaruuskisojen päänäyttämönä.
Kuva: Aulanko Golf
Blogit | Teemu Tyry |
5.8.2018

250 kansainvälistä golfsenioria valtaa kaupungintalon ja torin – Hämeenlinnan tiilaakso on voimissaan

Kotikaupungin oman pojan Juha Selinin toivotaan nostavan seniorimaajoukkueen taas mitalitaistoon EM-kisoissa.

Nyt on taas aika nostaa hattua Hämeenlinnan golfille sekä Suomen Golfsenioreille.

Osanottajamäärältään Suomessa järjestettävistä arvokisoista kautta aikojen suurimmiksi nousevat tiistaina Hämeenlinnassa käynnistyvät 55+ vuotiaiden miesten joukkuekisat.

Mukana on 22 maata, jotka tuovat sekä tasoituksettomaan, että tasoitukselliseen kisaan kuuden hengen joukkueet.

Luxemburg on ainoa poikkeus, sillä on mukana vain kuusikko tasoitukselliseen sarjaan.

Aulangon (Eversti) ja Tawast Golfin kentillä on yli 250 pelaajaa, jotka pelaavat epävirallisista maanosan joukkuemestaruuksista.

Kun mukaan lasketaan joukkueiden mukana Suomeen ja Hämeenlinnaan matkaavat pelaajien sekä johtohenkilöiden puolisot, osallistujia on reilusti yli 300.

Tawastin seitsemäs on reikä, joka maisemiensa vuoksi jää useimmille vieraspelaajille mieleen. Taustalla Katumajärvi.
Kuva: Tawast Golf

Kisojen merkitys Hämeenlinnalle on taloudellisestikin huomattava ja koko tapahtuma omiaan tukemaan Suomen tiilaakso brändiä.

Heinäkuun lopulla Linna Golfissa järjestettiin Manner-Euroopan ja Iso-Britannian & Irlannin välinen St. Andrews Trophy, jossa suomalaisista loistivat voittaneessa joukkueessa Sami Välimäki ja Matias Honkala.

Linna Golf nousi heti valmistuttuaan 2000-luvun puolivälissä maamme ykköskenttien joukkoon. Se on isännöinyt lähes vuosittain merkittäviä arvoturnauksia ja tämä sarja saa varmasti jatkoa tulevina vuosina.

Pohjaa Hämeenlinnan golfkulttuurille on kuitenkin tehty jo 1940-luvulta Aulangon Hugo-kentän avauduttua.

Tawast ja Aulangon uusi kenttä, Eversti, muodostavat edellä mainittujen kanssa kaupungista kadehdittavan tasokkaan golfkeitaan. Tiilaakson kokonaisuutta täydentävät naapurikuntien puolella sijaitsevat saman talousalueen Hattula Golf ja Lepaa.

Menestystoiveille on perusteluja

Kolmipäiväiset lyöntipelikisat käynnistyvät keskiviikkona. Hämeenlinnan katukuvassa kisat näkyvät jo tiistaina, jolloin joukkueet marssivat juhlavasti Hämeenlinnan torille avajaistilaisuuteen ja tämän jälkeen kaupungintalolle illallisille.

Järjestävä taho, ESGA on toiminut vuodesta 1982 organisoiden kisoja jäsenmaidensa seniori-ikäisille joukkueille. Viimeisten vuosien aikana se on laajentanut toimintaansa myös vanhempiin ikäluokkiin 55-vuotiaiden sarjan lisäksi.

Euroopan golfmaiden virallinen yhdistys (EGA) järjestää erikseen viralliset EM-kisat myös seniori-ikäisille. Tuoreen ikärajamuutoksen vuoksi ESGA:n mestaruuskisat ovat 55-vuotialle ainoat.

EGA:n mestaruuskisoista nuorimpien seniorien sarjan ikäraja on 50 vuotta.

Suomen joukkue ESGA:n kisoissa Aulangolla:
Kari Lindström (vas.) Jaakko Malinen, Juha Selin, Peter Kaske, Ari Vauhkonen. Kuvasta puuttuvat Juha Koponen sekä kapteeni Kyösti Puustinen.

Suomen joukkue on saavuttanut kaksista edellisistä ESGA:n kisoista 55-vuotiaiden tasoituksettomassa sarjassa pronssia. Vaikka maanosan kaikki parhaat pelaajat eivät ESGA:n kisoihin ole osallistuneet, saavutuksilla on hyvä painoarvo kotimaisen kilpagolfin tilaa arvioitaessa.

Seniori-ikäisistä löytyy yhä enemmän itsensä ja golfinsa kehittämiseen panostavia kilpailuhenkisiä harrastajia.

Suomalaisisännät ovat ennakko-odotuksissaan piirrelleet perustellusti kullan kuviakin huoneentauluillleen. Kahden perättäisen pronssin jälkeen tämä on varsin luonnollista.

Lumi toimii Juha Selinin harjoituskaverina

Hämeenlinnassa kisojen seuratuin pelaaja ennakkoon on Aulangon Hugolla peliuransa vappuna 1975 aloittanut Juha Selin.

12-vuotias juniori löysi tiensä Aulangolle kaverien perässä ja kehittyi nopeasti maamme eturivin taitajiin sekä maajoukkuemieheksi.

Miesten lyöntipelimestaruutta hän sai kuitenkin odotella vuoteen 1992, jolloin Kuusankoskella lyötiin käteen kultainen mitali.

Juha Selin on saanut , Lumi-nimisestä Bishon frisé rotuisesta blondista itselleen harjoitusseuraa. rangelle.

”Seuraavana päivänä siirryin ammattilaiseksi. Kansainvälistä menestystä ei tullut, jäin rivimieheksi rahapeleissä”, kotimaassa kolme ammattilaisten kisaa urallaan voittanut vähättelee tyypilliseen tapaansa saavutuksiaan.

1997 hän ryhtyi yrittäjäksi, Hämen Pintarakenne Oy työllistää hänen itsensä lisäksi muutaman ihmisen.

”Seniori-iän lähestyttyä kilpaileminenkin alkoi kiinnostaa enemmän. Jo edelliskaudella asetin itselleni tavoitteeksi olla mukana näissä kisoissa”, amatöörioikeutensa takaisin saanut Tawast Golfia edustava Selin kertoo.

2017 hän pelasi menestyksekkäästi 50+ vuotiaiden kisoja Suomessa, osallistuen myös EGA:n EM-kisoihin.  Nyt on edessä debyytti ESGA:n karkeloissa.

”Todella vaikea kausi on ollut. Jostain syystä olen lyönyt huonosti, eikä siihen ole oikein apua löytänyt. Viikonloppua vietän mökillä tyttären koiran (Lumi) kanssa. Illalla Lumi tulee mukaan rangelle katsomaan lyöntejäni.  Ehkä tälläinen valmistautuminen tuo rentoutta ja tulosta kisoista.”

Ne jotka oppivat  tuntemaan Selinin parhaina aktiivivuosinaan  80-luvulla tietävät, että oman kunnon vähättely ennen kisoja oli  hänelle luonteeseen liittyvä tapa siirtää odotuksia muiden harteille.

Tulospaineita Selin ei suostu ottamaan kotikaupungissaan pelattavissa kisoissa, vaikka hän on menestyksen kannalta melkoinen luottokortti ja jokeri Suomen joukkueessa.

Juha Selin selvisi kahdelle viimeiselle nykyisellä kotikentällään Tawastissa pidetyissä lyöntipelin SM-kisoissa.

Selinin päätä seniorikisojen tunnelman ei pitäisi kipsata. Hänellä on lähes kaikkiin kilpakumppaneihinsa nähden lähes ylivertainen kokemuspankki ja muistikuvia voittamisesta.

”Joukkuekisan tunnelman kautta viikosta tulee varmasti ikimuistoinen. Parhaani teen tiimin eteen. Palloa väylälle, siitä griinille ja putteja sisään. Tilanteiden edelle ei voi mennä”, Juha Selin muistuttaa itseään.

Teksti: Teemu Tyry

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.