Tapio Pulkkasen sivuuttaminen Urheilugaalassa kertoo ymmärryksen puutteesta - Golfpiste.com

14.1.–21.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][3]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Sami Sarpakunnas

Tapio Pulkkasen sivuuttaminen Urheilugaalassa kertoo ymmärryksen puutteesta

Challenge Tourin rahalistan voittanut Tapio Pulkkanen ei ole ehdolla Läpimurto-kategoriassa 18.1 järjestettävässä urheilugaalassa.

Läpimurto-kategoriassa ehdokkaina ovat Eero Hirvonen (yhdistetty), Esapekka Lappi (ralli) ja Lauri Markkanen (koripallo). Kategorian ehdokkaiden määrä on 3–5, tänä vuonna siis vain kolme. Voittajasta ei ole epäselvyyttä, varsinkaan kun ehdolla ei ole keihäänheittäjää.

Eri urheilulajeihin liittyvien saavutusten ja suoritusten yhteismitallistaminen on haastavaa, ellei mahdotonta. Erilaisia malleja voidaan laatia, mutta osaltaan kyse on aina lajeihin liittyvistä mielikuvista ja arvostuksista. Mutta kyse on myös siitä, miten hyvin lajit tunnetaan ja miten hyvin osataan arvioida se, mitä menestyminen missäkin lajissa ja milläkin tasolla vaatii.

Suuren yleisön ei voi olettaa ja odottaa tuntevan kaikkia lajeja perinpohjaisesti, mutta Urheilugaalan ehdokasvalinnoista vastaavan 19-henkisen, Kalervo Kummolan johtaman palkintolautakunnan voi ja pitää.

Lautakunnassa istuu Golflehden entinen päätoimittaja, pitkään lajia seurannut Kalle Virtapohja. Hän on varmasti osannut määritellä, millaisesta saavutuksesta Pulkkasen ranking-voitossa on kyse. Palkintolautakunnan silmissä Pulkkasen saavutus ei kuitenkaan riittänyt ehdokkuuteen Läpimurto-kategoriassa.

Golf on urheilulajina edelleen heikosti tunnettu. Moni mieltää lajin lähinnä ikääntyvien miesten harrastuksena. Kilpaurheiluna golf on edustettuna jo olympiatasollakin, mutta se ei tunnu riittävän.

Tapio Pulkkanen oli ennen kauden alkua maailmanlistalla 1039:s
Nyt sijoitus on 197, sen oltua parhaimmillaan 188:s.
Kuva: Arto Teittinen.

Tapio Pulkkanen voitti Challenge Tourin rahalistan. Niille, jotka eivät tunne ja ymmärrä ammattilaisgolfin kiemuroita, CT saattaa näyttäytyä divaritasoisena, puoliammattimaisena puuhasteluna. Sitä se ei ole. Kiertueella pelaa meritoituneita urheilijoita ja nousevia kykyjä, eikä menestyminen siellä tunnetusti ole helppoa. Ei etenkään voittaminen – saati koko kauden mittaisen kokonaiskilpailun voittaminen.

Pulkkanen pystyi siihen ensimmäisenä suomalaisena ja murtautui voittonsa myötä läpi maanosan ykköskiertueelle. Se jos mikä oli läpimurto.

Kun tällaista saavutusta ei noteerata Urheilugaalassa Läpimurto-kategorian ehdokkuudella, ei voi olla kyseenalaistamatta palkintolautakunnan asiantuntemuksen laajuutta, lajiymmärrystä ja kykyä täyttää tehtäväänsä.

Urheilugaala on hieno instituutio, jolla on oma paikkansa suomalaisessa urheilukulttuurissa. Paitsi palkita niin sanottujen valtalajien edustajia, voi Urheilugaala nostaa laajemman yleisön tietoisuuteen vähemmän seurattujen lajien urheilijoita ja täten lisätä suomalaisen urheilun näkyvyyttä ja ymmärrystä laajemminkin. Urheilugaalan nettisivuilla asia määritellään seuraavalla tavalla:

”Urheilugaalan tavoitteena on nostaa suomalaisen urheilun ja liikunnan arvostusta yhteiskunnassa ja tehdä näkyväksi urheilijoiden, taustavoimien ja fanien arvo ja merkityksellisyys.”

Siis tiivistetysti: kehittää suomalaista urheilukulttuuria.

Kazakstanissa voittoa juhliva Tapio Pulkkanen pelaa European Tourilla kaudella 2018. Kuva: Kalle Samooja

Urheilugaala on kuitenkin kärsinyt viime vuosina suurista uskottavuusongelmista. Yleinen arvio on se, että Vuoden urheilija on keihäänheittäjä tai hiihtäjä, riippumatta siitä, miten muiden lajien urheilijat ovat menestyneet. Se ei kehitä suomalaista urheilukulttuuria.

Omilla valinnoillaan palkintolautakunta ja Urheilugaala voivat olla sivistämässä suomalaista urheilukansaa ja laajentamassa urheilua seuraavien ihmisten tietämystä ja ymmärrystä urheilusta ja eri urheilulajeista. Tässä tehtävässä niiden ei voi katsoa onnistuneen erityisen hyvin ainakaan golfin kohdalla.

Tapio Pulkkasen ehdokkuus olisi ollut oikeus ja kohtuus, ja suorastaan itsestäänselvyys. Se olisi ollut tärkeää ennen kaikkea lajin julkisuuskuvalle ja tunnettuudelle. Urheilugaalalla olisi ollut mahdollisuus osoittaa avarakatseisuutta ja lajiymmärrystä, ja edistää suomalaista urheilukulttuuria. Kuten lajiväkikin, Pulkkanen onneksi itse tietää ja ymmärtää saavutuksena arvon ilman Urheilugaalaakin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (12 kpl)

    golftintti says:

    Hyvä asia ja hyvä, että tästä suoraan kirjoitit. Suomen urheilumaine näyttää nousevan ja kaatuvan pariin lajiin.
    Golfarit itse voivat myös vaikuttaa Tourien arvostukseen. Valitettavan monta kertaa, täältäkin luettuna, suomalaiset golfarit näkevät CT:n luusereiden puuhasteluna. Kun sieltä sitten noustaan seuraavalle Tourille, ovat odotukset epärelistiset, yhtäkkiä pitäisikin olla huipulla, muuten ei ole mitään.
    Jokaisen pitäisi lukea Ian Poulterin kirja monivuotisesta taistelusta päästä maailman huippujen joukkoon. Siinä on realismia kerrakseen ja meidänkin pitäisi muistaa, että jo pääsy CT:lle osoittaa tasoa, joka on vain pienellä prosentilla ammattilaisuuteen tähtäävistä golfareista. Ei CT:llä ole varattuja paikkoja maakohtaisesti, suomalaiset kilpailevat sinne pääsystä tasapuolisesti kaikkien muiden kanssa.

    Kuuma putteri says:

    ”Läpimurto” -kategorian ehdokkaat ovat kai yleensä nuoria.
    Hirvonen on 21 v, Markkanen on 20 v.

    Esapekka Lappi on jo 26 v eli kyllä minusta myös yli-ikäinen tähän kategoriaan. Samaa mieltä olisin Pulkkasesta jos olisi listalla.

    peejii says:

    Ei pidä syyttää ymmärryksen puutteesta, vaan Golfliitossa on aika katsoa peiliin. Vuosia on odotettu että liitto tekisi lajia tunnetuksi myös muiden lajiliittojen keskuudessa. Lisäksi lajia pitäisi markkinoina ja tehdä tunnetuksi myös ei harrastavien keskuudessa. Pelaavat yksilöt, eli menestyjät joutuvat tekemään kovan työn itse saadakseen julkisuutta ja mm. taloudellisia tukijoita. Samasta syystä golf putosi myös tukien piiristä. Josko uusi toimiva johto ymmärtäisi mitä varten heidät on Suomen Golfliiton tehtäviin palkattu. Vanha johto keskittyi aivan muuhun, kuin lajin menekin edistämiseen ja tunnettuuteen.

    omega says:

    Olen samaa mieltä, että Hattu olisi pitänyt olla ehdolla. Mutta urheilu-uutisia lukien ja katsoen, niin on selvää, että siellä on vain yksi todellinen ehdokas. Niin paljon on Lauri Markkasen tekemisiä uutisoitu!
    En usko olevani väärässä!

    MarX says:

    Mitä urheilua gof on. Normisti vanhat äijät kulkee hissuksiin keppi kädessä etsen hukassaolevaa palloa. Muutama nuorempi valitta ettei ole tarpeeksi vauhtia ja siinä se tunnettavuus.

    Ammattilaisilla on kepinkanto-orja mukana joka raahaa pelvälineitä kaverin puolesta, kertoo matkat ja tarjoilee juomaa sekä tarjoaa jopa sateensuojaa lyöntien välillä.

    Supsis says:

    Minkäköhän takia golf ei innosta isoja massoja ? Itse näkisin että golfilla on edelleen äärimmäisen elitistinen maine, ja kaikenmaailman toimitusjohtajien pyöriminen kentillä hole-in-one pulloineen ei varmasti tee lajista helpommin lähestyttävää. Olen itse työelämässä törmännyt useasti näihin ”urheilijoihin”, jotka sitten illalla umpitunnelissa kertovat peleistään. Lopetin oman pelaamisen näistä syistä. Toiseksi golf on edelleen äärimmäisen kallis laji, ja lahjakkaimmat urheilijat jäävät auttamatta lajin ulkopuolelle. Tähän on liiton löydettävä ratkaisu. Californiassa asuessani golf oli mielekästä, johtuen että siellä 90 % pelaajista pelasi rakkaudesta lajiin. Täällä 90 % pelaa imagosyistä.
    Ei oikeasti ihme että myös erilaisissa palkitsemistapahtumissa golf jää varjoon.

      Jiiär says:

      Supsis:

      ”Minkäköhän takia golf ei innosta isoja massoja ? Itse näkisin että golfilla on edelleen äärimmäisen elitistinen maine, ja kaikenmaailman toimitusjohtajien pyöriminen kentillä hole-in-one pulloineen ei varmasti tee lajista helpommin lähestyttävää. Olen itse työelämässä törmännyt useasti näihin ”urheilijoihin”, jotka sitten illalla umpitunnelissa kertovat peleistään. Lopetin oman pelaamisen näistä syistä.”

      Olipa muuten heikko syy lopettaa. Paraniko lajin maine ja loppuivatko känninkäisten avautumiset lopettamisesi myötä?

      ”Toiseksi golf on edelleen äärimmäisen kallis laji, ja lahjakkaimmat urheilijat jäävät auttamatta lajin ulkopuolelle.”

      Miten sen nyt ottaa. Minun golfkierrokseni hinnaksi tulee suunnilleen uimahallikäynnin verran, joten en kalliina pitäisi. Kolmesta lapsestani kaksi harrastaa golfia, kilpailevat myös, ja kyllä kukkaroni huutaa hoosiannaa, etteivät ainakaan jääkiekkoa harrasta…

      ”Täällä 90 % pelaa imagosyistä.”

      Roskaa.

    vittu2 says:

    Taas itkua kun golfareita ei huomioida saavutuksia palkittaessa. Vaikka olen innokas golfari, niin tosiasia on että etten ole nähnyt suomalaismenstystä golfin rintamalla sitten Ilosen amatöörimestaruuden, joten mistä pitää palkita?

    Vaikka en CT:tä nyt ihan luusereiden sarjaksi sanoisi, niin ei se myöskään ole maailman huippujen sarja. CT:n rahalistan voitolla ei pääsee nippa nappa 200 parhaan joukkoon! Missään muussa lajissa tätä ei pidetä kovin suurena menestyksenä…

    Ennenkuin joku ehtii puolustella golfaajien ”suurella määrällä”, niin totean vaan että jopa jalkapallossa on suomalaisia päässyt huipulle (vaikkei meillä kuitenkaan ole heitä joukkeellista) ja silloin puhumme lajista jossa on sata kertaa enemmän harrastajia kuin golfissa, joka edelleen on aika marginaalilaji globaalisti.

    Olen golfari henkeen ja vereen, mutta minua suorastaan hävettää nämä valitukset kun mitätöntä menestystä ei huomioida. Muissa lajeissa meillä on maailman ja Euroopan huippuja, tai minimissään edes mitalisija. Golfissa ei pärjätä edes ruotsalaisille. Onneksi ei järjestetä golfin Suomi-Ruotsi maaotteluja, tulos on suorastaan nöyryyttävä.

    Toivotaan Hatulle tsemppiä ja menestystä! CT on hyvä etappi matkalla, onnea siitä. Kenties jonain päivänä suomalainen pääsee oikeasti huipulle. Ovathan saman kylmän pohjolan ruotsalaisetkin siellä ajoittain päässeet käymään, joten mitään estettä ei pitäisi olla.

    Loitontaja says:

    Nyt olet V…u ihan oikeassa. Tämä intohimoisesti rakastamamne laji on vaan niin marginaalinen harrastus.
    Puhuitpa kelle vaan ei lajia seuraavalle Hattu- Tapiosta, never heard.
    Ei muuta kun Tapsalle menestystä ammatissasi, mutta ikävä kyllä paljon sinun täytyy tehdä vielä urotekoja ennen kuin sinut tässä hiihtäjien ja mäkihyppääjien maassa palkitaan.

    golftintti says:

    Niinpä niin. Suomalainen on nolla, kunnes on maailman huipulla. Matka huipulle ei ole minkään arvoinen, koska suomalaisenhan pitää olla heti huipulla, eihän se muuten ole kunnon suomalainen ja itsetunto nousee kohisten.
    Siirrytäänhän opiskelustakin suoraan johtajiksi, mitä sitä nyt välillä mitään muuta tekemään.
    Koskahan meillä opitaan arvostamaan sitä kovaa työtä, jota ammattiurheilu vaatii? Pitkää tietä kohti haavetta, jonka kuitenkin saavuttavat vain harvat. Jos yrittäjiä ei ole, ei tule myöskään menestyjiä. Tukea ja arvostusta tarvitaan koko matkalla, olalletaputtajia kyllä sitten löytyy, kun/jos menestystä tulee.
    Vähättelijöiden olalletaputukset voi laittaa omaan arvoonsa.

    onier says:

    Näitä urheilulajeja pitää verrata keskenään. Täytyy muistaa, että Hattu on nipin napin 200 pelaajan joukossa, ei silloin vielä voi puhua huippu-urheilusta. En tiedä yhtään urheilulajia, jossa urheilijaa arvostetaan hänen ollessaan kahdessadas listalla.

    GR says:

    Eipä taida tuo hehkutettu Lauri M:kaan olla 200 parhaan joukossa maailmassa, vaikka tosi hyvä pelaaja onkin. Saattaa sinne porukkaan päästä kuten Pulkkanenkin. Ei Suomen uusia golfkykyjä minusta kannata dissatakkaan. Ja V-nimimerkit eivät ole minusta hauskaa huumoria, paitsi jos satut olemaan ranskalainen ja se on sinun sukunimesi.