3.10.–10.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][20]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Talin ensimmäinen caddie 90v.

Pentti ”Pesa” Nurminen oli 11-vuotias pojankoltiainen kun ensimmäiset golfarit kesällä 1932 kurvasivat Talin pihapiiriin, jossa nuorimies silloin myös asui. Pesan isä hoiti nimittäin Talissa tuolloin sijainnutta Helsingin kaupungin sikalaa, joka paloi myöhemmin. Hienolla autollaan Taliin ensimmäisenä saapunut herrasmies oli nimeltään Charles P. Jensen, jota Talissa kutsuttiin ”Poika Jenseniksi.” Hänen isänsä, Charles R. Jensen oli taas juuri se mies jonka suurimpana saavutuksena voidaan pitää sitä, että hän sai Helsingin herrat innostumaan vanhasta pallopelistä nimeltä golf. Kun ”Poika Jensen” värväsi pikku Pesan mailapojakseen ensimmäiselle Talin kierrokselleen, alkoi samalla, suomalaisittain ottaen, melkoisen mittava ja monipuolinen golfura.

30-luvulla ohjelmassa oli lähinnä mailojen raahaamista ja pikkuisen caddiemasterin hommia. Sotien jälkeen vuonna 1948 hyväkäytöksinen ja tuiki tavallinen nuorimies valittiin – varmasti pitkän harkinnan jälkeen – silloin vielä herraseuran maineessa olleen HGK:n jäseneksi. Heti seuraavana vuonna Pesa kiitti kunniasta ja meni ja voitti seuran mestaruuden mikä merkitsi mm. sitä, että tämä mailapoika oli heti jäseneksi päästyään jo valmis tekijä. Asiaa sopi vähän ihmetellä siksi, että pojilla ei ollut lupa pelata kentällä kuin omien kilpailujensa yhteydessä kerran kesässä. Tässä yhteydessä on ehkä syytä todeta, että kaikki 1950 -70 -lukujen maajoukkueemme muodostuivat samanlaisista ”salaa” harjoitelleista entisistä mailapojista.

Pesa Nurminen oli 1950-luvun alkuvuosina maamme paras pelaaja voittaen silloisen tärkeimmän golfkilpailumme ja Erkko Trophyn edeltäjän Broman Cup’n kolmasti ja myös omakseen. Viralliset SM-kilpailut alkoivat vasta Suomen Golfliiton perustamisen jälkeen vuonna 1957. Vuonna 1960 Pesa oli nelimiehisen maajoukkueemme jäsenenä kun Suomen joukkue matkusti ensi kertaa Yhdysvaltoihin amatöörien MM-kisoihin kuuluisalle Merionin kentälle Philadelphiassa. Pesa Nurminen pelasi myös ensimmäisenä suomalaisena bruttona oman ikänsä (tai sen alle) kierrettyään kotikenttänsä 81-vuotiaana 80 lyönnillä 9 vuotta sitten. Seniorien Suomen Mestaruuksia Pesalle on kertynyt kaikkiaan 4 kappaletta.

Nuori golfliitto tarvitsi kasvaakseen eräänlaisia ”lähetyssaarnaajia” viemään golfin ilosanomaa maan eri puolille ja siihen hommaan Pesa Nurminen ryhtyi oman siviilivirkansa ohella ja päivärahapohjalla 50-luvun loppuvuosina. Turun Sanomien urheilusivuilla oli kesällä 1958 kuva jalkapallokentällä golfpalloja lyövästä Pesasta, joka hämmästytti, lehden mukaan, paikalla olleita turkulaisia tekemällä rautaseiskalla ”maalin” kentän toiseen päähän. Kun Kirkkonummen Sarfvikiin alettiin 1980-luvun alussa rakentaa Suomen ensimmäistä osakekenttää, valittiin koko projektin valvojaksi Pesa Nurminen ja kenttähän (Sarfvik Old) valmistui Suomen kolmantena 18-reikäisenä kesällä 1983.

Helsingin Golfklubin kapteenina vuodet 1985-86 toiminut Pesa Nurminen on viihtynyt Helsingin Pitäjänmäellä melkein koko ikänsä. Golfpuuhiensa lisäksi hän palveli vuosikaudet seudun suurta teollisuuslaitosta nimeltä Strömberg. (nyk.ABB) Tälläkin hetkellä hän asuu aivan Talin naapurissa Pajamäessä talossa, joka sijaitsee vain noin rautaysin päässä ongelmallisesta viheriöstämme numero 11.

Huomenna tiistaina (14.6) mies täyttää siis kunnioitettavat 90 -vuotta ja saa ainakin tältä bloginpitäjältä mitä sydämellisimmät onnentoivotukset.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)