26.9.–3.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][18]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Suomessa ei ole links -kenttiä

Eräässä Suomen Golflehden alkukesän numerossa oli maininta, että Yyterin golfkenttä oli maan ainoa links -kenttä ennen kuin mukaan tulivat Vuosaari ja Tapiola. Suomalaiselle golfyhteisölle on varmaan jo korkea aika selvittää, ettei aitoja linksejä täältä löydy ensimmäistäkään. Aidot linksit on maailmalla luetteloitu ja niitä on yhteensä vain 246 kappaletta ja meitä lähin löytyy Ruotsin kaakkoiskulmasta nimeltään Falsterbo. Pari ysireikäistä siitä läheltä on myös listalla eli Ljunghusen Old sekä Helsingborgin Viken. Tanskasta löytyy vain yksi ainokainen nimeltään Fanö. Eniten linksejä löytyy odotetusti Skotlannista, (84) Englannista (53) ja Irlannista.(58)

Näistä suomalaisista ”linkseistä” puhuttaessa täytyy todeta, että vähiten aitoa tunnelmaa löytyy sinänsä mainiosta Yyterin kentästä, joka kiertelee pääosin hiekkapohjaisella männikköisellä kangasmaalla. Paljon enemmän links -tunnelmaa löytyy pääkaupunkiseudun Vuosaaresta sekä Tapiolasta, mutta vanhoille kaatopaikoille rakennettuna niiltä puuttuvat aidoille linkseille tunnusomaiset monien metrien paksuiset hiekkapatjat sekä merenrantakentille tyypilliset ja usein jopa suolaisia tyrskyjä kestävät hienon hienot ruoholaadut. (fescue) Vuosaareen on jonkin aikaa sitten rakennuttu, oikean tunnelman luomiseksi, myös Skotlannista tuttuja bunkkereita, joissa etureuna on pinottu turpeilla jyrkäksi ja hankalaksi. Tämä tapa ei ole kuitenkaan kovin perinteinen ja sellaisia on rakennettu, viime vuosikymmeninä, vähän niin kuin pelotteeksi ja mm. siksi, että linkseillä puuttuvat yleensä meitä kaikkia niin usein rankaisevat vesiesteet.

Tarkistin muuten aitojen linksien listalta (migrantgolfer.com) pelaamieni ”aitojen” määrän ja niitä on tililleni kertynyt yhteensä 80 kappaletta!

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (11 kpl)

 • Jartsa says:

  Voi etta sitten niin… Pohjois-Amerikkojen linkseista 60% loytyy tosta meidan takapihalta. Ei voi valittaa!

 • Aito maito says:

  Aito links! Nyrkkeily on herrasmie ten laji! Söin tänään aidon pitsaa, huomenna juon aidon cuba libren, aito suomalainen maalaismaisema!

 • Eki Tietäväinen says:

  Links-termin liittäminen golfkentän nimeen pitäisi olla samalla tavalla EU-määräyksin suojeltu kuin sampanja ja karjalan piirakka. Nyt turhan monet golfkentät mainostavat itseään tällä laatukriteerillä joko esitteissään tai osana nimeään. Ja golfarit, jotka eivät ole eläissään oikealla links-kentälllä pelanneet, menevät retkuun. Kun katsoo Grönhögenin esittelyvideon näkee oitis, ettei se mikään links-kenttä ole. Onpahan vain tuuliseen paikkaan meren rannan tuntumaan rakennettu tasamaakenttä, joita maailmassa on tuhoton määrä. Videon perusteella kohde tosin vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta.

 • Veli Ponteva says:

  Oliko laskuissa mukana Pärny Bay Links, jota mainostetaan linksinä ja on kaiken lisäksi lähimpänä Suomea. Linksiä on kaiketi käytetty aika väljästi kautta aikojen. Katsoin jokin viikko sitten Poirot filmin, jossa tapahtumat olivat golfkentän reunoilla. SItä kutsuttiin filmissä linksiksi, mutta jokainen näki filmistä, että kyse oli sellaisesta metsä- puistokentästä. Ja filmi oli sentään brittien tekemä.

 • Saarnaaja 3. polvessa says:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Links_%28golf%29 Lassi on oikeassa. Vaietkaa. Hävetkää väärin markkinoijat (Tapiola, Vuosaari, Revontyuli yms.). Häpäisette golfin.

 • Jonne says:

  Käsittääkseni Tapiolan ruoholaatu on nimenomaan tämä fescue (ainoana Suomessa), korjatkaa jos olen väärässä.

 • Jussi A says:

  Jälleen kerran, taas Lassi kirjoittaa asiaa. Ruoholaatu ei tee links kenttää. Näiden ”kaatopaikkalinksien” pitäisi luopua links markkinointinimikkeistään. Korkeintaan linkstyyppinen olisi jotenkin hyväksyttävissä.

 • Metsäkenttämies says:

  Suomen Golflehti nyt kirjoittaa mitä ns. toimittajan mieleen juolahtaa… Vuosaari mainostaa itseään linkstyyppisenä kenttänä, Tapiolan kotisivuilta en koko links-sanaa löytänyt parin minuutin haulla. Yyteri puolestaan puhuu alkuväylien linksmäisyydestä. Mikään näistä kentistä ei ainakaan kovin näkyvästi mainosta itseään (aitona) links-kenttänä. Lassi voi siis olla ihan rauhassa, Suomessa ei ole links-kenttiä.

 • Pelisilmän puutetta.. says:

  Kirjoittaja aliarvioi suomen golfgenreä siitä etteikö pelaajat olisivat tietoisia mikä on aito Links. – siitähän ei ole suinkaan kysymys. Kentäthän pyrkivät erilaistumaan ja sitä kautta houkuttelemaan uusia ja vanhoja pelaajia lajin pariin. Tämä laji jos mikä on ns. isommissa ongelmissa kuin moni muu laji, joten kaikenlainen ”dissaus” lajin sisältä ei paranna markkinointia mihinkään suuntaa. Kirjoittajan kommentit lajin entisenä vaikuttajana siksikin hämmentää, kun melko usien menevät ns. tunnepuolelle ja omien kokemusten maailmaan. Arvostelujen sijaan ehdottaisinkin kehuja näiden mainittujen kenttien osalta -meillä on jo liikaakin perinteisiä golfbaanoja.

 • Diletantti says:

  Minusta Tapiolalla ja Vuosaarelle ei kannata olla yhtään kade. Ne ovat tehneet todellisen ympäristöteon, kun vanhat kaatopaikat on kunnostettu virkistysalueiksi ja minimaalisella julkisella rahoituksella. Lisäksi on saatu kaksi upeaa kenttää, joihin myös autottomat ja ajokortittomat nuoret voivat tulla pelaamaan. Niiden aikaansaama positiivinen imago golfille on ollut merkittävän positiivinen – ei tosin täysin korvaa sitä negatiivista imagoa, jonka Tali on saanut aikaan.