29.9.–6.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][17]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Sami Sarpakunnas

Suomalaisilla paljon pelissä Euroopan kiertueella

Kauden loppupuolella asetelma on kaikilla kiertueilla selvä, taistelu ensi kauden pelioikeuksista kiihtyy ja panokset nousevat. Luodaan siis blogin muodossa pieni katsaus suomalaisten tilanteeseen.

Ja tilannehan on sikäli tutun tuntuinen, että maanosan pääkiertueilla ET:llä ja LET:llä pelioikeutensa ovat tässä vaiheessa varmistaneet vain Mikko Ilonen ja LET:n puolella käytännössä myös Noora Tamminen ja Ursula Wikström.

Ilonen ja Wikström lukeutuvat rutinoituneisiin kestomenestyjiin ja nuoremmasta kaartista Tamminen on vakiinnuttanut paikkansa kiertueella.

LET:n kisakalenteri painottuu syksyyn ja jäljellä on vielä seitsemän kilpailua. Kun pelioikeutensa uusii LET:llä rahalistan 80 parasta, on lähtökohta loppusuoralla sikäli armollinen, että jo yksi nappionnistuminen voi riittää työpaikan varmistamiseen. Tällä hetkellä sijaa 80 pitää hallussaan Ranskan Sophie Giquel-Bettan 14 005 euron kausiansioilla.

LET:n kohdalla spekuloinnit kannattaa kuitenkin vielä hetkeksi unohtaa, sen verran paljon kautta on jäljellä. ET:llä tilanne on toinen, sillä suomalaisten kohdalla jäljellä on enää kaksi kisaa. Mikko Ilonen on näillä näkyminen osallistumissa molempiin, mutta pelioikeutensa puolesta hänen ei ole tarvinnut jännittää enää aikoihin.

Jo vuodesta 2001 ET:llä kilpaillut Ilonen on joutunut hakemaan pelioikeutta karsintojen kautta vain 2001 ja 2005. Neljällä viime kaudella lahtelainen on varmistanut työpaikkansa jo hyvissä ajoin ja tällä kaudella jännitettävää on enää siinä, yltääkö hän mukaan kauden huipentavaan kolmen kilpailun mittaiseen finaalisarjaan. Mukaan mahtuu rahalistan 60 parasta. Ilonen on sijalla 64, joten onnistumisia kaivataan kauden viimeisissä kilpailuissa.

Vaikka finaalisarjan raja on nimellisesti 60 parasta, otetaan sen marraskuun alussa käynnistävään Turkish Airlines Openiin mukaan 78 pelaajaa. Viikkoa myöhemmin Etelä-Afrikassa pelattavaan Nedbank Challengeen mahtuu sinnekin jotakuinkin saman verran osallistujia, joten Ilosen kohdalla onnistuminen kuluvalla viikolla Englannissa tai seuraavalla viikolla Portugalissa riittäisi suurella todennäköisyydellä pidentämään kautta ainakin kahdella kilpailulla. Molemmat kisat ovat ET:n mittavakaavassa jättiläisiä, sillä jaossa on kummassakin seitsemän miljoonaa dollaria.

Mikko Korhosen kohdalla tilanne on sikäli lohdullinen, että top 25 -sijoitus, joita nummelalaisella on tältä kaudelta tilillään kuusi, kuluvalla viikolla British Mastersissa takaisi erittäin suurella todennäköisyydellä työpaikan ET:lle ensi kaudeksi.

Viimeinen oljenkorsi on viikon päästä pelattava Portugal Masters, jossa palkintopotti on tuntuvasti pienempi. Jos Korhonen ei ansaitse kuluvalla viikolla Englannissa shillinkiäkään, vaaditaan Portugalissa paikkaa kärkikymmenikössä.

Viime kaudella Madeiralla voittoa juhlinut Roope Kakko on suomalaiskolmikosta suurimman haasteen edessä. Madeiran kisa oli palkintoarvoltaan niin pieni, että se turvasi Kakolle pelioikeuden vain kuluvaksi kaudeksi, kun suurempien kisojen voittajille suodaan voiton myötä kahden vuoden työrauha.

Kakko on urakoinut kauden mittaan 23 kilpailua, mutta 10 jatkopaikkaa on tuottanut tilille vasta reilut 128 600 euroa. Ensi kauden pelioikeuteen tarvitaan toinen mokoma, joten Kakon on pelioikeutensa varmistaakseen murtauduttava kuluvalla viikolla kärkiviisikkoon tai Portugalissa kahden parhaan joukkoon.

Pahimmassa tapauksessa Korhosen ja Kakon tiet vievät kohti marraskuun puolessa välissä tuttuun tapaan PGA Catalunyan kentällä pelattavaa, uuvuttavaa, kuuden kierroksen mittaista karsintafinaalia.

Korhonen on hakenut pelioikeutensa karsinnoista ällistyttävät neljä kertaa (2010, 2012, 2013 ja 2014), ja kaksi vuotta sitten hän oli koko finaalin paras. Kakko onnistui hankkimaan pelioikeuden karsinnoista vuonna 2010.

Karsinta on kuitenkin takuulla viimeinen asia, johon Kakko ja Korhonen haluavat kautensa päättää. Kahden seuraavan viikon aikana suomalaisilla on siis todella paljon voitettavaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

  • AnuM says:

    Totta, kaikilla riittää vielä työtä ja haastetta. Mutta sitä en ymmärrä miksi Ilosen Mikko jättää Portugalin väliin. Jokainen tonni tekisi hyvää ja jos on nyt sijalla 59 niin muutama takana olija saa tilaisuuden sysätä hänet jälleen 60 ulkopuolelle. Kyse on niin pienistä eroista sijoituksissa.
    Onko peli-ilo kadoksissa?