18.–26.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][6]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Unelmien peli

Sääntöviidakossa suhisee

Golfin säännöt ovat tulevan uudistuksen vuoksi isosti esillä ja syystä. Golf tunnetaan sääntöviidakostaan, joka on osittain vaikuttanut lajin imagoon negatiivisestikin.  Samalla ne tuovat kuitenkin lajiin pikantin säväyksen ja arvokkuutta. Uuden sääntömuutoksen myötä pyritään kehittämään lajia harrastajaystävällisempään suuntaan ja kehittämään pelattavuutta.

Myönnän, että golfsäännöt ovat kimurantteja ja sisältävät turhan paljon pieniä yksityiskohtia, joista kaikki eivät voi olla millään perillä. Sääntöjen monimutkaisuus on aiheuttanut varmasti hämmennystä, turhautumista ja turhaakin suukopua kentällä. Harva jaksaa alkaa googlettamaan kesken pelin, tai kaivaa sääntövihkosta esiin eri tilanteissa, jos sellaista bägistä edes löytyy. Kaikkia sääntöjä vain harva tietää ja tarvitseeko niitä kaikkia edes osata?

Ei tarvitse olla huolestunut, vaikka golfin sääntöjä ei heti hallitsekaan.

Golfissa suuri osa viehätystä on kuitenkin juuri pelaaminen, sanan todellisessa merkityksessä. Missä muussa lajissa säännöt tekevät pelistä niin moniulotteisen ja mielenkiintoisen. Säännöt mahdollistavat hyvin jännittävät hetket kentällä, esim. vesiesteestä joko lyömisen tai rangaistuksen ottamisen. Sääntöjä, pelaamista, elämyksiä, tuloksia, laskemista, huteja ja hittejä. Ihanaa jännittämistä. Tämän jännitteen luomiseen tarvitaan sääntöjä. Säännöt turvaavat myös tasa-arvoisuuden.

Vaikka koen olevani hyvin kaukana tiukkapipoisesta sääntösuorittajasta, niin arvostan perussääntöjä ja niiden noudattamista. Mielestäni jotkut pienet yksityiskohdat tuovat jopa arvokkuutta, kuten esim. lipun nostaminen pois, kun kaikki pallot lepäävät nätisti viheriöllä. Lipun nostaminen pois rauhoittaa tilanteen puttaamiseen ja puttipeli voi alkaa.

Välillä ihmettelen kuitenkin pelitilanteissa, kuinka tiukkoja sääntöjen suhteen voidaan olla. Monesti on tehnyt mieli puuttua tilanteeseen ja sanoa, että löysätkää lippaanne ja käyttäkää maalaisjärkeä. Jos joku nyt neuvoo huomaamatta toista kisassa vaikka mailavalinnan suhteen, niin onko se tosiaan ison kriisin paikka?

Perussääntöjen hallitsemisella pääsee jo pitkälle

En pidä siitä, että etenkään aloittelijoiden kohdalla ruvetaan pätemään ja olemaan sääntöpenttejä tai -pirkkoja. Ainakaan tavallisen kierroksen aikana, ellei jotain merkittävää tapahdu. Aloittelijoilla on ihan tarpeeksi tekemistä väylän loppuun pelaamisessa. Antakaa siis armoa uusille golfareille, älkää pätekö. Varsinkaan, jos pelaaja vaikuttaa muutenkin epävarmalta.

Golf perustuu muutenkin luottamukseen ja jokaisen omatuntoon. Onko golfin sääntöjä pakko noudattaa, jos ei ole tasoituskierros? Jos joku haluaa pelata rennommalla otteella ja potkaista pallon pusikosta väylälle niin hän saa mielestäni tehdä sen. Jos joku haluaa pelata kaikkien sääntöjen mukaan, niin suotakoon se hänelle. Yhteenvetona, pidän säännöistä, mutta en pidä pelaajista, jotka pätevät väärällä hetkellä tai puuttuvat toisen peliin, jos ei ole kyseessä kilpailu.

Mistä en pidä, on liuta paikallissääntöjä, joihin pitäisi pureutua ennen kierrosta tai kierroksen aikana. En ole törmännyt vielä kovin moneen pelaajaan, joka jaksaisi pureutua ennen kierrosta tarkasti paikallissääntöihin. Muutamat selkeät kenttäkohtaiset erityisohjeistukset, vaikka istutuksiin tai kasvillisuuteen liittyen ovat ok, mutta pidetään siinäkin järki. Voitaisiinko tehdä se sääntö sääntöjen tekemiseksi.

Lipun kanssa, kiitos.

Sääntöuudistuksessa oli muutamia kohtia, jotka herättivät huomioni. Koska pidän sujuvasta pelaamisesta, niin erityisen lähellä sydäntä uudistuksessa oli, että pallon etsimiseen käytetään vain 3 minuuttia.

Sen sijaan mietityttää hieman miksi lippu saa olla paikallaan griiniltä putattaessa. Pitääkö lippua asettaa pois ja takaisin montaa kertaan pelin aikana. Hidastaako se peliä?

Huvittaa pallon pudottaminen polven korkeudelta. Se tulee näyttämään koomiselta. En usko, että lopputulos eroaa kuitenkaan kovin paljon olan korkeudelta pudottamisesta. Toki se pitää pienen jännityksen edelleen asettamiseen verrattuna.

Sääntöjä tekee mieli pilotoida ja kokeilla jo tänä kesänä, vaikka ne astuvat voimaan vasta 2019. Ja mikä estää kokeilemasta. Kuka aikoo kokeilla myös? Minkä säännön sinä muuttaisit tai lisäisit?

Ja mites ne golfin kirjoittamattomat säännöt, kuten mulliganit? Ne ovat niin hyviä, että ansaitsevat myöhemmin oman postauksen.

Heli

@helipuhakka

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

  • KL1 says:

    Heli, tervetuloa lajin pariin!

    Golfin sääntöjä voisi mainiosti verrata matematiikkaan. Perusasioilla pääsee alkuun ja monesti maaliinkin, mutta koko kirjon hallitseminen vaatiikin jo huikean paljon enemmän. Kokemukseen molempien osalta perustuen uskallan myös väittää, että kiinnostus kummankin parempaan osaamiseen kasvaa ymmärtämisen halun myötä. Mitä paremmin ymmärrän, sitä useamman ongelman pystyn ratkaisemaan, ja mitä useamman ongelman pystyn ratkaisemaan, sitä vaikeampia ongelmia haluan ratkaista.

    Tsemppiä tulevaan kauteen Helille toivottaa,
    kansainvälinen liittotuomari