23.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][31]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Karri Kakko

Rocky Road to Jeddah: Saudi-Arabia haluaa golfkohteeksi, mutta matka on vielä pitkä

Muutaman kuukauden ikäinen, hidasviheriöinen kenttä. Hotelli, jonka huoneista ei saa valoja pois, ja suoraan jenkkilästä kopioidut supermarket ja klubitalo. Ongelmia piisaa, mutta raha ei maasta kesken lopu, ja siksi ET on täällä, kirjoittaa Karri Kakko blogissaan.

Euroopan kiertueen päätös järjestää kilpailu täällä Saudi-Arabiassa on ymmärrettävästi jakanut mielipiteitä. Luultavimmin mielipiteet ovat enemmän vastaan kuin puolesta. Tämä on ymmärrettävää, kun ajatellaan missä valossa Saudi-Arabia on näyttäytynyt hiljattain.

Kylmä fakta on kuitenkin se, että yritysten on oltava siellä missä niiden tuotteilla on kysyntää. Luonnollisesti myös ET pyrkii ottamaan tiukempaa jalansijaa siellä missä rahaa on tarjolla ja, jossa USPGA ei ole läsnä.

Huhujen mukaan Saudi-Arabialaiset järjestäjät olivat valmiita jakamaan 15 miljoonaa dollaria palkintorahaa heti ensimmäisenä vuotena. Se on liian hyvä tarjous ohitettavaksi. Euroopan Tourin oli kuitenkin sanottava ei palkintosummalle, joka olisi ollut liki kaksi kertaa Rolex-sarjan osakilpailua enemmän. Mikäli ET:n toimitusjohtajalla on tulospalkkaus, voisin kuvitella hänen pyrkivän sementoimaan tämän kilpailun todella syvälle kiertueen kalenteriin. Ehkä tulevaisuudessa Road to Dubai vaihtuukin sloganiin: Rocky Road to Jeddah.

Naispuolisten kädien osalta oli kahdenlaista näkemystä: kentällä saisi liikkua ilman kaapua, tai sitten ei.

Euroopan kiertue, joka jakaa myös edustamalleni ETCA:lle, eli European Tourin kädien järjestölle informaatiota ja ohjeistuksia, oli yllättävän passiivinen kilpailua edeltävinä viikkoina. Kisan alla oli puhetta charter-lennosta – ja tämän vuoksi kaikki jättivät lennot varaamatta. Kun asiasta ei sitten enää kuulunut mitään, alkoivat pelaajat ja kädit varaamaan lentoja itsenäisesti. Viisumit sen sijaan järjestyivät kaikille Saudien golfliiton avustamana Abu Dhabin ja Dubain kilpailuiden aikana.

Katuvaloja kentän laitamilla riittää.

European Tourilta tuli lopulta vain yleisluontoisia ohjeita muun muassa pukeutumiseen liittyen. Ensimmäinen suositus oli matkustaa pitkissä housuissa. Ei kuitenkaan kireissä farkuissa tai muussa muodot paljastavassa vaatetuksessa. Suuri myönnytys oli kuulemma ollut se, että kädit saisivat liikkua kentällä shortseissa. Klubille ei olisi kuitenkaan asiaa kuin pitkissä housuissa. Naispuolisten kädien osalta oli kahdenlaista näkemystä: kentällä saisi liikkua ilman kaapua, tai sitten ei. Sanomattakin selvää, että ilman kaapua ei klubitalolla tai kylillä liikuttaisi.

Ohjeiden ja erinäisten huhujen johdosta poistin puhelimestani kaiken epäilyttävän ja vähemmän epäilyttävän materiaalin. Selvähän se! Rajalla jokainen länsimainen ihminen joutuisi takahuoneeseen, jossa kasvojasi kärvennettäisiin hehkulampun valolla samalla, kun tullimies tutkii puhelimesi selaushistorian. Yksikin väärä kuvake tai kuva ja häkki heilahtaa välittömästi. Voitte kuvitella kuinka kiltisti kädit ja pelaajat jonottivat passintarkastuspisteellä, yhdessä valkoisiin liinavaatekaapuihin pukeutuneiden bangladeshilaisten pyhiinvaeltajien kanssa.

Toinen huhu tai totuus on se, että julkinen virtsaaminen on kielletty. Siitä saatavaa rangaistusta kaikki ovat tyytyneet vain arvailemaan. Monen kädin suunnitelma onkin nesteyttää keho niin, että tarpeille ei tarvitse mennä ainakaan niillä väylillä, joilla vessaa ei ole. Itselle nesteytys tulee olemaan hankalaa, sillä viimeiset seitsemän päivää vaivannut mahatauti tuo niin juoman kuin ruoankin hyvin nopeasti exit-luukun tietämille. En tohdi edes arvuutella minkä rangaistuksen voi saada julkisella paikalla kyykyttelystä? Onneksi ETCA:lla on kuuleman mukaan Vapaudu vankilasta -kortti käytössään.

Julkinen virtsaaminen on kielletty. Siitä saatavaa rangaistusta kaikki ovat tyytyneet vain arvailemaan.

Kauhukertomusten ja huhujen jälkeen on ollut jopa pettymys huomata, kuinka vähän Saudi-Arabia on eronnut ulkoisesti esimerkiksi Arabiemiraateista. Alkoholia ei mistään saa, mutta muutoin kaikki on huomattavasti vapaampaa kuin mitä meille uskoteltiin. On tietysti muistettava, että järjestäjille olemme käyntikortti maailmalle, joten varmasti meitä pyritään kohtelemaan mahdollisimman vieraanvaraisesti. Shortseissa saa liikkua vapaasti klubilla, naiset pukeutuvat normaalisti, läheisessä supermarketissa käydään ostoksilla ja bussi vie majapaikkoihin.

Rakenna kenttä ja sen ympärille paljon taloja on konsepti, jonka vielä uskotaan olevan kannattavaa liiketoimintaa. Tällä hetkellä tulevaisuuden visiosta muistuttavat vain katulamput, jotka seisovat valmiiksi tehtyjen katujen varsilla kuin odottaen asuntoa saapuvaksi. Näkymä iltaisin onkin hämmentävä, kun tuhannet katulamput värittävät autiota hiekkaerämaata. Klubitalo on alueen harvoja valmistuneita rakennuksia. Tyyliltään sen voisi helposti kuvitella Kaliforniaan. Juuri avattu on myös viereinen viereinen supermarket, joka on kuin suoraan Orlandosta paikalle lennätetty.

Alkuperäisten tietojen mukaan jokaiselle miehelle tuli olla oma huone.

Kenttä itsessään ei 18 pelatun reiän jälkeen herättänyt suurempia tunteita. Suurin pettymys hitaiden griinien jälkeen oli se, että lopulta vain kaksi reikää kulki meren rannassa. Griinien hitaus ei tavallaan ole yllätys, kun mietitään sitä, että kenttä on vasta muutaman kuukauden ikäinen. Ilmeisesti griinit saadaan nopeammaksi ja keskiviikkona stimp-lukema oli kuulemma jo 10 hujakoilla. Tuoretta kenttää onkin ehkä turha arvostella liian kriittisellä silmällä.

En ole koskaan käynyt olympialaisissa, mutta uskoakseni täällä on hyvin samankaltaiset tunnelmat, kun suorituspaikka ja infrastruktuuri on saatu juuri ennen kilpailuja valmiiksi. Tällä hetkellä alue on vielä kovin keskeneräisen näköinen ja oloinen. Pelaajat esimerkiksi asuvat kisaa varten avatussa hotellissa, jossa on myös omat ongelmansa. Esimerkiksi valojen sammuttaminen ei onnistunut Mikko Korhosen huoneessa lainkaan, Kim Koivun huoneessa sammuttaminen onnistui, mikäli painoi elektronisia kytkimiä oikeassa järjestyksessä. Keskiviikkona kello 04.00 soinut palohälytin ei sekään lisännyt vieraiden viihtyvyyttä.

Kädit sen sijaan on sijoitettu lähiöön, joka arvioni mukaan koostuu noin 80 kerrostalosta. Lukema perustuu siihen, että yhden kerrostalon seinässä on luku 80. Se on keskelle autiomaata kyhätty alue, ehkä muualta tuleville työläisille. Tarpeeksi kaukana golfkentästä ja sen reunoille rakenteilla olevista luxus-taloista. Kerrostalojen arkkitehtuuri muistuttaa kovasti venäläistä. Täälläkin on ollut omat ongelmansa, mutta kaikki mikä on puuttunut on myös korjattu, kuten vuotamaan yltynyt käsisuihku. Myös huonosti toimiva internet on luvattu korjata.

Kädit majoittuvat sosiaalisesti, mutta melko kompaktisti.

Minä ja Riku Mattila jaamme kaksi makuuhuonetta, keittiön ja olohuoneen käsittävän huoneiston kahden ruotsalaisen kädin kanssa. Tai paremminkin he ottivat meidät huoneistoonsa asumaan, kun ensin oli selvitetty, saako kaksi miestä nukkua samassa huoneessa? Alkuperäisten tietojen mukaan nimittäin jokaiselle miehelle tuli olla oma huone. Saimme kuitenkin luvan majoittautua samaan kämppään, vaikka nyt saman huoneen jakaakin kaksi miestä. Oletan, että meitä ei tästä rikkeestä pidätetä ja saamme elää tämän viikon pohjoismaisessa kommuunissamme.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

 • MrBond says:

  Ennakkoluulo on tarttuva tauti ja sitä syötetään tasaisesti median kautta. Hienoa lukea omakohtainen kokemus maasta jossa asuin jo yli 30 v sitten.
  Sopeutuminen oli helppoa kun kunnioitti paikallisia tapoja ja määräyksiä eikä ne normaalia elämää ja työssäkäyntiä rajoittaneet. Saudi-Arabia on ottanut harppauksen kohti vapaampaa yhteiskuntaa ja haluaa avata ovia vähitellen kasvavalle turismille ja golffareille.
  Maassa maan tavalla ja sillä pärjää aina. Jos jotkut rajoitukset ovat ongelma niin ei kannata mennä. Halpaa alkoholia saa muualta. Eiköhän ne ongelmat yleensä synnyt juopuneena ja puolenyön jälkeen.
  Menestystä kisaan ja kannattaa käydä Jeddan kultasoukissa ostoksilla.

 • golftintti says:

  ”Murhasta kuolemantuomion saanut filippiiniläinen nainen on teloitettu Saudi-Arabiassa, Filippiinien ulkoministeriö (DFA) tiedottaa. 39-vuotias nainen työskenteli Saudi-Arabiassa kotiapulaisena.

  Nainen määrättiin teloitettavaksi, koska tapausta ei voitu selvittää ”verirahalla”. Sharia-lain mukaan rikoksentekijä voi maksaa uhrinsa perheelle rahasumman ja välttää samalla kovan tuomionsa. Saudi-Arabian korkeimman oikeuden päätöksen mukaan verirahajärjestelyä ei voitu käyttää naisen tapauksessa.

  Filippiinien suurlähetystö avusti naista prosessin ajan, muttei onnistunut pelastamaan hänen henkeään. Ulkoministeriö esitti asiasta pahoittelunsa ja otti osaa omaisten suruun.”
  — teloituksia toimeenpannaan muissakin maissa, mutta voiko niissä selvitä hengissä rahalla?
  — Karrin jutussa alkoholin puuttuminen mainittiin, siitä ei valitettu.
  Mistä siis kommentti juopuneena olemisesta ja ongelmista ja halvan viinan perään haikailemisesta? Loppukevennys vakavaan asiaan?

 • golftintti says:

  Edellinen liittyi siis MRBONDin kommenttiin.