26.9.–3.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][18]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Riitelevät naiset.

Naisgolfarien ikioma ”Ryder” eli Solheim Cup pelattiin viime viikonvaihteessa Saksanmaalla. Ping -mailojen ”isän” Karsten Solheimin lahjoittamasta pokaalista on nyt kisattu jo 25 vuoden ajan ja aika usein ottelut ovat päättyneet riitasointuihin, milloin pienempiin, milloin suurempiin. Tämäkään vuosi ei tässä suhteessa ollut mikään poikkeus. Pahin kahakka sattui tällä kertaa lauantain nelipallopelin toiseksi viimeisellä reiällä kun amerikatar Allison Lee luuli saaneensa noin puolen metrin paluuputin. Nostettuaan pallonsa ylös sai hän kuitenkin kuulla eurooppalaisilta vastustajiltaan, että sitä ei ollut suinkaan annettu. Euroopan Suzanne Pettersen kutsui tuomarin paikalle, jolla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin julistaa Eurooppa reiän voittajaksi. Tapaus aiheutti aikamoisen mekkalan ja amerikkalaiset syyttivät vastapelaajiaan epäurheilijamaisiksi.

Minulle tuli heti mieleen sama ottelu vuodelta 2000, jolloin USA:n tytöt pyysivät Annika Sörenstamia uusimaan sisään menneen chipin koska hän oli ollut lähempänä reikää, eikä siis vielä lyöntivuorossa. Silloin vuodatettiin kyyneleitä Euroopan leirissä ja vastustajat olivat muka erittäin epäurheilijamaisia.

Tämän vuoden ottelussa oli muutakin kärhämää ja USA:n tytöt epäilivät mm. Euroopan varakapteenin Annika Sörenstamin antavan pelaajille sellaisia ohjeita joita vain varsinainen kapteeni saa antaa. Joissain aikaisemmissa otteluissa Annika oli nimittäin jäänyt kiinni sellaisesta teosta.

Takavuosina USA:n joukkueessa pelasi kiihkeä ja patrioottinen Dottie Pepper jolla oli tapana aina näyttävästi tuulettaa eurooppalaisten epäonnistuessa. Erääseen otteluun Pepperiin kyllästyneet eurooppalaiset olivat teettäneet häntä esittävän suuren ja pehmeän nuken. He ripustivat sen roikkumaan pukukoppiinsa ja aina kentälle mennessään he takoivat nukkea pari kertaa.

Suurin syy moniin ongelmiin näyttää olevan se, että hyvät golfarit pelaavat nykyään kovin vähän reikäpeliä, jonka säännöt kuitenkin poikkeavat heidän jokapäiväisestä lyöntipelistään jonkin verran. Vahvoilla on se joka nämä säännöt hyvin tuntee, eikä urheiluhengestä tai herrasmiesmäisyydestä ole mitään apua silloin kun toinen osapuoli vetoaa golfin sääntöihin.

Lauantaina kokemastaan ”vääryydestä” johtuen USA:n tytöt lietsoivat itsensä sunnuntaina sellaiseen hurmioon, että kahden päivän jälkeen selvästi johtanut Eurooppa kaatui lopulta yhdellä pisteellä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (7 kpl)

 • Vapaaherra X says:

  Onhan se yksiselitteisesti epäurheilijamaista käytöstä, jos reikäpelissä syntyy epäselvyyttä siitä oliko puolen metrin putti annettu vai ei, ja sitä ei myönnetä annetuksi.

 • Bob says:

  Tasoittava putti 17. reiällä? Ja puolimetrisethän on aina laitetty sisään…

 • vapaaherratar Y says:

  Te miehet ette aina muista että meillä naisilla kuukautiset vaikuttavat hyvin paljon tunnetiloihin, myös golfkentällä! Poikkeuksena hedelmällisyysiän ohittaneista, joita lienee suurin osa Suomenkin nais golffareita, pelaajista.

 • Junttilasta says:

  Ohhoh. On se golf vaan lajina jäykkä. Siis ihan jo tuo kohta ”USA:n tytöt epäilivät mm. Euroopan varakapteenin Annika Sörenstamin antavan pelaajille sellaisia ohjeita joita vain varsinainen kapteeni saa antaa” Ihanko oikeasti tuollaisia sääntökä on? Samaa joukkuetta ollaan ja vain joku päällikkövirkainen saa antaa ohjeita….. Tulee mieleen 1800-luvun yritysrakenne, jossa oli viisaus ja ohjeet johdossa ja muut vaan apinana tekee.

 • ... says:

  ”…tuomarin paikalle, jolla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin julistaa Eurooppa reiän voittajaksi.” Asiansa osaavalla tuomarilla olisi ollut tilaisuus pelastaa Solheim cupin, euroopan, USA:n ja naisgolfareiden kasvot. Dec-2-4/3

 • Kari Lahtinen says:

  Nimimerkille Junttilasta: Kyllä tuollainen sääntö todellakin on ja löytyy säännön 8 Huomautuksesta. Asiaa selvennetään lisäksi deccarissa 8-1/24. Ainoastaan yksi ja vain yksi nimetty henkilö saa antaa neuvoja muille pelaajille kuin omalle partnerilleen. Yleensä tämä henkilö on joukkueen kapteeni. Nimimerkille … : Kyseinen tuomari haastatteli kaikki nuo neljä pelaajaa ynnä heidän mailahenkilönsä eikä kukaan muu kuin Lee ollut kuullut mitään sellaista, joka olisi voitu tulkita reiän antamiseksi. Pelkkä selän kääntäminen ei oikein vastaa tuon D2-4/3 ajatusta väärin tulkitusta suullisesta lausahduksesta, joten sen taakse ei tuomari tuossa tilanteessa oikein voinut mennä.

 • sixties says:

  Viasatin Golfin Worldissa oli nyt Dunhillin jälkeen pitkä haastattelu Pettersenin ja myös asiantuntijoiden kanssa kyseisestä tapauksesta. Päällimmäisenä jäi mieleen että Pettersen ei oikeastaan enää pyydellyt anteeksi vaan olisi vain toivonut ettei koko tapahtumaa koskaan olisi ollut. Ja toinen huomio: ellei Allison Lee olisi nostanut niin nopeasti palloaan niin koko sekavaa tilannetta ei olisi syntynyt. En tiedä onko lähetetty jo aiemmin tuo pitkä pätkä ja varmaan pyörii vielä uusinta.Golfin etiketistä, kilpailuvietistä, säännöistä (varsinkin reikäpelistä) ja draamastakin kiinnostuneet, katsokaa.