16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Seppo "Buddha" Palminen

Pöhinä is back

Ystäväni, ne molemmat, olivat jo huolestuneita, että onko kynäni tylsynyt, kun moneen perättäiseen blogiin kertyi niin vähän ja lähes pelkästään myötäsukaisia kommentteja. Ei hätää! Viime perjantai osoitti, että olen edelleen iskussa. Kommenttien tasoa en ryhdy arvioimaan, mutta yksi oli vastauksen arvoinen.

Nimimerkki ”Ketutus” tähdensi oikein isolla V:llä, kuinka ”maltin

menettäminen ja negatiivisten tunteiden näyttäminen on kaksi eri asiaa. Joskus on hyvä päästää höyryä varoventtiilistä jollain sopivalla tavalla. Mietipä, onko esim. maailmanlistan ykkönen tehnyt niin joskus? Jos vain hymyilet jokaiselle paskalle lyönnille ja alistut, olet nolla.”

”Ketutuksen” ja minun välilläni on vain pienen pieni näkökulmaero: 180°. Minä sovellan itseeni samaa kaavaa, jota käytän muihinkin ympärilläni. Jos tarkoitukseni on saada minulle tärkeä ihminen onnistumaan missä tahansa toimennuksessa, voin olla satavarma, etten onnistu sättimällä, huutamalla ja haukkumalla. Enemmän yritän kannustaa ja rohkaista. Miksi sitten sättisin itseäni? Golfaajalla pitää olla kuin pitkän matkan vaeltajalla Timo Polarilla ”myönteinen huono muisti”.

Golfkentällä, kuten elämässä yleensä, ainoa, mihin voit vaikuttaa, on oma asenteesi. Kun sinulla on voimaa päättää omista reaktioistasi, mikään eikä kukaan voi kohdella sinua kaltoin. Ei pomo, ei puoliso, ei pelikaveri, ei golfkenttä. Stephen R. Covey kertoi löytäneensä kuin sattumalta huikean idean: ärsykkeen ja reaktion välissä on aukko. Niin henkisen kasvun kuin onnellisuudenkin avain on osata käyttää tätä sekunnin murto-osaa. Tuota taitoa kutsutaan vapaaksi tahdoksi.

”Ihmisen käyttäytyminen riippuu hänen päätöksistään, ei hänen olosuhteistaan.”

Kun huonon lyönnin jälkeen pidät itsesi henkisesti kasassa ja mielesi positiivisena, se on usein jopa palkitsevampi kokemus kuin totutun keskinkertainen lyönti keskelle väylää. Asenteen muuttamisesta on iloa myös sinulle, joka suhtaudut peliin tai elämään korostetun kilpailumielisesti. On nimittäin turha tuhlata energiaa sössityn lyönnin jälkeiseen tunteenpurkaukseen. Se nostaa adrenaliinisi aivan tarpeettomiin lukemiin ja vie rauhan seuraavalta lyönniltä, joka on aina tärkein.

Eräässä kirjassa, jonka nimeä en joidenkin lukijoitteni mukaan saisi blogeissani mainita, on kokonainen luku, jonka otsikko kuuluu: Voittaminen on sitä, ettei ikinä ruikuta. Siinä kirjassa kerrotaan paljon kärsivällisyyden taidosta. Buddhan sanoin: sinua ei rangaista vihasi tähden, sinun vihasi rankaisee sinua. Siksi, poista viha tunnevalikoimastasi. Viha, jos mikä, on oma valintasi.

Golfista ja elämästä nauttiminen on valinnanvarainen asia. Voit tietoisesti valita, nautitko vai et. Tunteisiin voi nimittäin vaikuttaa. Buddhalaiset ovat vakuuttuneita, että kielteiset tunteet eivät kuulu puhtaaseen perusolemukseemme. Pystyt pitämään tunteesi myönteisinä, jos haluat ja harjoittelet.

Toisaalta, nimimerkki Ketutus, jos todella nautit kiukuttelusta ja ruikuttamisesta, jatka ihmeessä. Kukaan ei tiedä sinua paremmin, mikä tekee sinut onnelliseksi. Päästä ihmeessä höyryä varoventtiilistäsi ja itke jokaista paskaa lyöntiäsi. Jos se antaa sinulle orgastisen nautinnon, tunnet itsesi varmaan kympiksi.

Kysyit, eikö maailmanlistan ykkönenkin tee joskus niin? Tekee. Entä sitten? Kaikki me näimme U.S. Openissa, kuinka turhautunut Rory McIlroy väänsi mailansa nuottiavaimen muotoiseksi. Ja kaikki me muistamme, kun Tiger Woodsin peli ja elämä olivat kovasti kadoksissa, hänen eniten käyttämänsä sana kentällä oli lyhyt ja se alkoi f:llä. Kummankaan golf ei kiukuttelusta parantunut ja molempia hävettää, koska he tietävät tasan tarkkaan, että ainoa asenne, joka toimii on cool.

Golf on epätäydellisyyden sietämistä, upea tapa kasvaa ihmisenä. Golf opettaa, ettei virheitä kannata pelätä, eikä niitä voi välttää. Tärkeintä on, miten suhtaudut virheisiisi.

Kielteisten tunteiden hallitseminen on tunne-elämän hyvinvoinnin salaisuus. Golfkenttä on tämän opetteluun oivallinen luokkahuone. Toinen, lähes yhtä toimiva, on viikoittainen bloggaaminen golfpiste.comin nettisaitilla.

Seppo Palminen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (14 kpl)