16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Ovatko pelaajat vahvempia vai pallo parempi?

Tämän päivän huippupelaajien ällistyttäviä lyöntipituuksia yritetään usein selittää sillä, että nykygolfarit ovat fyysisesti niin paljon vahvempia ja jäntevämpiä kuin takavuosien mestarit. Vielä elossa olevat vanhat pelimiehet kuten Jack Nicklaus ja Gary Player ovat kuitenkin aina olleet ehdottomasti sitä mieltä, että suurin syyllinen älyttömiin pituuksiin on aivan liian pitkälle lentävä nykypallo.

Löysin pari päivää sitten juuri ilmestyneestä lehdestä (Golf World 11/2017) tilaston jonka valossa näyttäisi siltä, että vanhat herrat taitavat sittenkin olla oikeassa. Jutussa vertailtiin kymmentä sellaista vanhaa pelaajaa, jotka ovat edelleen aktiivisia mm. eri senioritoureilla. Lehti on saanut käsiinsä ko. pelaajien keskimääräiset lyöntipituudet silloin kun nämä olivat 30-vuotiaita sekä samojen pelaajien nykymitat 20–30 -vuotta myöhemmin.

Tässä muutamia esimerkkejä:

Edelleen normaaleilla toureilla, sekä myös senioreissa pelaavan Miguel Angel Jimenezin draivien keskipituus oli kolmekymppisenä 245 metriä, mutta nyt, ikää on tullut lisää 23 vuotta, mutta metrejäkin melkein saman verran eli 19.

Saksan Bernhard Langer, joka niittää edelleen mainetta ja kunniaa senioritoureilla, löi 30 vuotta sitten, jolloin hän vei nimiinsä mm. kaksi Masters -turnausta, 18 metriä lyhyempiä draiveja kuin tänä päivänä. Senioritoureja koluaa myös tuttu ruotsalaistähti Jesper Parnevik, joka 1990-luvulla oli voittaa kaksi kertaa British Open’in. Nyt hänen draivipituutensa on – 22 vuotta myöhemmin – kasvanut 19 metrillä.

Kun Freddie Couples voitti Mastersin vuonna 1992, kantoivat hänen draivinsa keskimäärin 249 metriä, mutta nyt 25 vuotta myöhemmin peräti 26 metriä enemmän. Viiden muun vertailussa olleen pelaajan tulokset olivat täysin samansuuntaiset ja näistä huomio kiintyy itseään tunnetusti huonosti hoitaneeseen ja moniongelmaiseen kaveriin John Dalyyn, joka hänkin on saanut, sitten parhaiden päiviensä, jo ennestään pitkiin draiveihinsa vielä lisää mittaa.

Mitä tästä pitäisi oikein ajatella? Pelaajat ovat vanhentuneet ja kuihtuneet, mutta pallo lentää aina vaan pitemmälle. Näyttääkin vahvasti siltä, että syyllinen siihen, että vanhat hienot kentät ovat jääneet parhaille pelaajille aivan liian lyhyiksi on – yllä kerrotun todistusaineiston perusteella vain ja ainoastaan: PALLO.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)

    KL1 says:

    Tilander kirjoitti:
    ’Tämän päivän huippupelaajien ällistyttäviä lyöntipituuksia yritetään usein selittää sillä, että nykygolfarit ovat fyysisesti niin paljon vahvempia ja jäntevämpiä kuin takavuosien mestarit.’

    Jaa. Enpä ole juurikaan moisia selityksiä kuullut tai lukenut, sen sijaan välineiden kehittymisen olen niin nähnyt, kuullut, lukenut ja itse kokenut vaikuttaneen lyöntipituuksien kasvuun aivan merkittävästi.

    Toki todella pitkälle lyövät huiput kiistatta ovat paljonkin fyysisempiä kuin entisaikojen starat eikä tuon asian merkitystä voi aivan kokonaan sivuuttaa. Kyllähän esimerkiksi Tiger toi aivan uuden fyysisen elementin ammattilaisgolfiin läpimurtonsa aikoihin ja vielä sen jälkeenkin, mutta niin moni vähemmän fyysinen huippupelaaja on käsittääkseni hyötynyt välineiden kehittymisestä paljon enemmän kuin lisääntyneestä fysiikkaharjoittelusta, ainakin mitä lyöntien pituuteen tulee.

    Seniorigolfari says:

    No nyt löytyi selitys omien lyöntieni lyhenemiselle. Aktiivityöakoina sain pelata firman huippuluokkaisilla logopalloilla. Ne lensivät pitkälle. Eläköidyttyäni kalliit pallot vaihtuivat löytö- ja tarjouspalloihin, joita aikaisemmin rahtasin vain vaimolleni. Niiden takia lyöntieni pituus on pudonnut iän karttumisen mukana vuosi vuodelta 🙂

    Vakavasti sanoen, Lassi on ihan oikeassa tuossa analyysissaan. Nykypallot lentävät pidemmälle, koska ne ovat parempia. Niin ovat myös mailat. Yhteisvaikutuksellaan ne näyttävät ylikompensoivan pelaajien ikääntymisen negatiiviset vaikutukset. Se on hyvä asia. Taidanpa hankkia taas kunnon palloja, maksoi mitä maksoi.

    DuffMaister says:

    Mielestäni tämä aihe on aivan yhtä tarkeä tai hyödyllinen kun aurinkorasva Suomen kesässä. Välineet kehittyy joka mahdollistaa pallon lyömisen pidemmälle, daa… Nyt tulee se iso kysymys: MITÄ SITTEN???? Eiköhän se ole aikalailla fakta että kentän vaikeus määrittyy alueella alle 50 metriä kuppiin. Toistuvasti nähdään ET:llä ja PGA tourilla 3:n, 4:n jopa 5:n putin griinejä. Vaikka pitkälle on kiva lyödä, golf on tarkuuslaji, ei pituuslyöntikisa.

    alfie says:

    Lisäisin vielä sen että taitaa olla niin että väyläosumilla (driving accuracy percentage)ei ole juuri enää väliä kun vedetään avaukset gapwedge etäisyyksille ja sitten metriin griinillä. Fysiikkatreenit ja lihaskunnon kehittäminen luulisi olevan pelaajille itsestäänselvyys noin yleensä. Tietenkään sen vaikutuksesta lyöntipituuksiin ei ole vielä paljon tutkimusta vs. Pallo. Oma väittämä mailakehitykseen on että lyönti on tehty helpommaksi suorittaa, ennen vanhaan rauta 2 vs nykyajan hybridit, mutta vaikuttaako se oikeasti pituuksiin lainkaan who knows.