26.9.–3.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][18]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Old Man Par iski jälleen!

Kuvitteellinen, aina par’iin päätyvä vanha herra Par voittaa, päinvastoin kuin tämän päivän Tiger Woods, major -turnauksia melko tasaiseen tahtiin. Monet vähän naureskelivat kun Amerikan Golfliitto päätti viedä tärkeimmän kilpailunsa vielä kerran vanhalle, mutta nykyajattelun mukaan aivan liian lyhyelle kentälle. Lee Trevino, joka voitti siellä vuonna 1971, oli sitä mieltä, että jos kenttä on sateiden jäljiltä pehmeä, tulevat tämän päivän mestarit ”murhaamaan” sen. Kuten me kaikki saimme TV:stä todistaa, kenttä oli pehmeä alusta alkaen, mutta murhaajia ei löytynyt ensimmäistäkään. Hieno asia on, että saamme, ainakin kerran vuodessa, nähdä sankarimme todella kovissa olosuhteissa, missä he joutuvat suunnittelemaan reittinsä tiiauspaikalta viheriöille paljon normaalia huolellisemmin koska väylät ovat kapeita ja karheikkojen ruohot, heti väylän reunasta alkaen, pitkiä ja tuuhean ”mehukkaita.” Kun tähän lisätään vielä kumpuilevat ja tuulennopeat viheriöt, ei ollut ihme, että maailman huippuja nöyryytettiin, vuoden tauon jälkeen, taas oikein kunnolla. Ensi viikolla painajainen on kuitenkin muisto vain kun PGA Tour palaa päiväjärjestykseen. Järjestäjät pitävät nyt huolta siitä, ettei mestarien mieltä pahoiteta peräkkäisinä viikkoina. Lopputulos hoidetaan jonnekin 20 alle, koska suuri yleisö kuulemma rakastaa ”birkkuja” ja jotta Tourin slogan, ”These guys are good” tuntuu taas uskottavalta. Myös välinevalmistajat ovat taas mielissään kun mailat taas toimivat niin kuin on luvattu. Eilen päättyneessä Openissa, mitkään eivät tuntuneet toimivan. Eivät edes kaikkein anteeksiantavimmat mailat Nyt jännitetään sitä mitä tapahtuu kun maailman vanhin golfkilpailu, The Open käynnistyy runsaan kuukauden kuluttua Skotlannin upealla Muirfieldin kentällä, jossa tapahtuma vieraili viimeksi vuonna 2002. Viime vuosikymmeninä on nähty, että vanhat links -kentät vaativat, puolustuksekseen kunnon skottilaisen puhurin. Kauniina tuulettomina kesäpäivinä ne muuttuvat nimittäin hyvinkin leppoisiksi, mutta onneksi tällaisia päiviä ei siellä esiinny ihan joka vuosi ja tuskin koskaan neljänä päivänä peräkkäin. Phil Mickelson joutui jälleen tyytymään U.S.Open’in kakkossijaan ja nyt jo kuudennen kerran. Tässä yhteydessä kannattaa aina muistaa, että major-voittojen (18) ykkösellä Jack Nicklausilla on näitä kakkossijoja, neljästä eri majorista, yhteensä hämmästyttävät 19 kappaletta ja kolmansiakin 9. USGA teki taloudellisesti huonon ratkaisun tuodessaan tämänvuotisen pääkilpailunsa legendaariselle, mutta hyvin ahtaalle Merionille. Normaalisti aina loppuunmyyty kisa on ottanut tuollaiset 40.000 katsojaa/päivä kun nyt jouduttiin tyytymään lukuun 25.000. 60.000 varman katsojan menettäminen kavensi liiton tuloja noin 10 miljoonalla dollarilla. Se oli kova hinta siitä, että maailma sai nähdä tämän hienon kentän, mutta kulttuuritekona tietenkin vailla vertaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (9 kpl)

 • Harri Nyman says:

  Ensin säästä: Kun korkealle arvostamani selostajat Arkkola/Tilander olivat äänessä The Openin lähetyksissä niin sää oli ”ei täällä tällaista yleensä ole” eli ihan hyvää, tuota Muirfieldin 2002 kolmatta kierrosta lukuun ottamatta. Johtuneeko siitä, että suomalaiset vierailevat Skotlannissa/Irlannissa pelaamassa golfia keväisin/talvisin jolloin sää epäilemättä on vähemmän vieraanvarainen. Ja sitten US Openista. Olipahan TV-katsojan kannalta tylsä kisa, kun kaikki pelaajat vain yrittivät välttää virheitä. Eikä se raffikaan niin paha ollut, yleensä sieltä pääsi pois ehkä noin puolen lyönnin rangaistuksella. Todisteeksi Mickelsonin eagle raffista viimeisellä kierroksella. Itse kyllä katson mieluummin golfia jossa uskalletaan, edes välillä, ottaa riskejäkin.

 • Henry says:

  Arkkola/Tilander kuuluivat kieltämättä oleellisena osana -90-luvun lopun ja 2000-luvun alun Openeihin, kuten Pentti Lindegren MTV 3 -kanavan alkuaikojen golflähetyksiin, vähän sama kuin Juha Jokisen Wimbledon-selostukset! Kieltämättä tylsää katsottavaa kotikatsomossa, kukaan ei saanut oikeastaan yhtäkään puttia sisään, ja kun Mickelson löi vaan raudalla ulos 300-jaardisilla parnelosilla, niin olihan se tylsää katseltavaa, eivätkä raffit juuri rankaisseet.

 • Eckhart Tolle says:

  Muistaako Nyman, onko kukaan koskaan voittanut tai hävinnyt golfkisaa puolen lyönnin erolla?

 • Henry says:

  Pienemmälläkin erolla on hävitty/voitettu, hcp-kisoissa-ainakin scramblessa, ohjelma joskus erottaa voittajat jollain erolla 0.125, joten vastaus tähän kysymykseen on ”KYLLÄ”

 • Jack says:

  Koko kisa oli ihan p..seestä. Minua ei kiinnosta seurata tuollaista pelleilyä, jossa raffi on kasvatettu pelaamattomaksi ja greenit leikattu niin nopeaksi, että pallo kulkee miten sattuu ja hyväkin putti kääntyy mitä pienimmästä ruusukkeenjäljestä poikittain. Koko touhua voi luonnehtia sanalla: Golflotto. Parhaiten sai tällä kertaa veikattua muuan Rose-niminen engelsmanni. Samanlaiseen kuntoon saadaan ihan mikä tahansa kenttä Suomessakin samanlaisin toimenpitein.

 • Harri Nyman says:

  Ihan vain huvikseni kopion Muirfieldin sään tällä hetkellä http://www.weatheronline.co.uk sivuilta. Ihan loistava golfsää, taas kerran, toivottavasti The Openin aikana tuulisi edes vähän enemmän. ”Forecast: Kirkcaldy Region In the next few days, some sunny spells. Especially on Wednesday the weather is fine. Rain is not to be expected during the daytime. With a high around 19 degrees it”s cool.” Tuuli pahimmillaan 5-8 metriä sekunnissa, muutamia voimakkaampia puuskia tosin. Ei mitään Peuramaan keväisiin normaalituuliin verrattavaa. Mainittakoon että omat kokemukseni Skotlannista ja Irlannista (aina keväällä) ovat vähäiset, mutta aina on golfsää ollut OK, muutamia sadekuuroja lukuunottamatta.

 • Eckhart Tolle says:

  Olisi kaiketi pitänyt kysyä, onko kukaan koskaan saanut puolen lyönnin penaltya? ( mikähän softan toimintaan viittaava viisastelu tästäkin kysymyksestä seuraa?)

 • Henry says:

  Muirfieldiä odotellessa! Pelashan Jack Nicklaus siellä kerran 81 lyöntiä! (Muistaakseni)

 • Q8 says:

  Kentän Par on 70 ja ainakin jonkin lähteen mukaan CR/slope 73,5/144. Vain etutiiltä CR on 69,9. Vaikea kenttä siis, ehkä par luku on oikeasti liian alhainen. US Openin tilasto antaa keskiarvoksi 74,5526. Jos par olisikin ollut 71 tai jopa 72, niin yhtäkkiä voittaja olisikin ehkä -5. Ja old man par olisi kuopattu taas. Numerot on numeroita.