Blogit | Teemu Tyry |
19.5.2017

Naisilta on lupa odottaa menestystä

Huhti-toukokuun kilpailut ovat nostaneet tuloslistojen kärkipäähän ja otsikoihin pelaajia, joilla on ollut aiempien vuosien vastapainoksi urallaan hyvinkin synkkiä jaksoja.

Linda Henrikssonin, Tapio Pulkkasen ja Lauri Ruuskan kohdalla voidaan puhua jopa kolmesta nuoresta comeback-pelaajasta.

Lauri Ruuska ja Tapio Pulkkkanen ovat saaneet hienon startin kauteen. Kuva Vesa Koivunen.

Golflehdessä oli vuoden 2016 ensimmäisessä numerossa laaja artikkeli pommittajista Tapio Pulkkanen & Lauri Ruuska. Edellinen vuosi oli molemmille lähes täysosuma, odotukset tapissa kaudelle 2016.

”Hattu Tapio” ja ”Late” olivat tottuneet siihen, että parhaimman vireen löytäessään heillä oli kyky dominoida omia sarjojaan selvällä marginaalilla. Tätä media ja golfia seuraavat friikit odottivat parivaljakon astuttua isommille toureille.

Vaan kuinkas kävikään. Kaudesta 2016 muodostui molemmille odotuksiin nähden uran synkin. Siitäkin huolimatta, että Trackmanilla mitattuna molempien herrojen mailanpään nopeuden todettiin olevan PGA Tourillakin ykkösketjua.

Turhaa olisi kuitenkaan syyttää mediaa paineiden kasvattamisesta ja parivaljakon mahalaskusta.

Aurinko paistaa taas kirkkaana molemmille vuoden mittaisen kiirastulen jälkeen.

Tapio Pulkkasen toinen sija Turkissa (CT) ja kuudes tila Portugalissa (ET) tulivat miehen itsensä kertoman mukaan ehjän talvikauden ja yksinkertaistettujen ajatusmallien yhteistuloksena. Hattu Tapiolla oli melkoinen apina selässään vuoden 2013 keväästä kestäneen synkän CT-jakson myötä. Jos Pulkkanen saa vireen pysytettyä koneeseensa, ilonaiheita kauden mittaan tulee paljon lisää. ET:n kortin tavoittelu on täysin perusteltu tavoite.

Lauri Ruuska avautui surkean ensimmäisen ammattilaiskautensa jälkeen Golfpisteen sivuilla mainiossa kirjoituksessaan. Viesti oli selkeä, hän koki jääneensä paidan riisumisen jälkeen ilman ympärillään ollutta valmennus-ja kaveritiimiä.

Maiseman ja valmennustiimin vaihto ovat tuottaneet nopeasti tulosta. Season Golfin David Silva on tehnyt kovasti työtä Ruuskan itseluottamuksen parantamiseksi. Tässä tapauksessa myös svingin perusasioiden kertaaminen ja yksinkertaistaminen on tärkeässä osassa.

Linda Henrikssonin pitkä matka ammattilaisuran ensimmäiseen voittoon

Viimeisten vuosien tulosten perusteella varsin moni naisgolfia seurannut on pistänyt odotusten osalta Linda Henrikssonin nimen päälle ainakin lyijykynällä henkselit.

 

Linda Henriksson venyi uransa kirkkaimpaan saavutukseen Sveitsin 40 000 euron turnauksessa. Kuva: Tristan Jones/LET

Juniorina Linda Henriksson tottui menestykseen ja kultamitaleihin omissa sarjoissaan.

Muutto Halmstadin tähtien hautomoon opiskelemaan ja kehittämään peliä tuntui kuin rahan laittamiselta pankkiin.

Ammattilaiseksi siirtyminen oli Henrikssonille raskas. Hän jäi kolmosketjuun, pelin taso ei ole riittänyt LET:lla, haastajakiertueellakin nimi on löytynyt ensimmäisten vuosien jälkeen liian usein kaukaa kärjen takaa.

Torniosta lähtöisin oleva Linda on kuitenkin aina tavatessamme vakuuttanut tekemisensä intensiteetillä sekä uskolla omiin kykyihinsä.

Pasi Purhonen ryhtyi Henrikssonin valmentajaksi ja on saanut tämän uskomaan mahdollisuuksiinsa myös pelitilanteessa, jonka puutteen hän itse on kokenut ongelmakseen.

Voitto Sveitsin Let Access kiertueella seitsemäntenä ammattilaisvuonna tuli kliseenomaisesti kreivin aikaan.

Kuka tekee läpimurron LET:lla?

Suomalaisnaiset ovat viimeisten vuosien aikana jumiutuneet haastajan asemaan LET:lla Noora Tammisen ja Ursula Wikströmin hyvistäkin jaksoista huolimatta. Terävin kärki menee kuitenkin kaukana edellä.

Noora Tamminen ja Ursula Wikström ovat päässeet mittauttamaan tasoaan majoreihin ja olympialaisiin. Eroa maailman kärkeen on paljon, mutta LET:n kisan voittoon eväät riittävät hyvällä onnistumisella.

Minea Blomqvist-Kakko on kertonut löytäneensä uuden kevään golfiinsa. Viimeiset kahdeksan kautta ovat olleet raskaita, eikä paluu ET:n kärkitaistoihin tapahdu nappia painamalla. Supertähdet TV-sarja on tuonut Minnin taas takaisin otsikoihin. Suomalaiset muistavat vielä vahvalla hengen palolla läpimurtonsa tehneen teinitytön menestykset.

LET Access kiertueella Oona Vartiainen, Krista Bakker, Sanna Nuutinen ja viimeisenä Linda Henriksson ovat päässeet maistelemaan voittotunnelmia. Haastajakiertue tarjoaa pelimahdollisuuksia myös vähistä kisoista kärsiville LET:n pelaajille, sekä Hill Siden kisan kautta tasonmittarin myös amatööreille

Matilda Castren valmistautuu NCAA:n mestaruuskisojen jälkeen ammattilaisuransa käynnistämiseen. Minnin tavoin Espoon Golfseurassa varttuneen Castrenin meriitit amatöörikentiltä ovat kovemmat, kuin yhdenkään muun kotimaisen naisgolfarin.

Suomalaiset naisammattilaiset kiertävät hyvällä intensiteetillä LET:n ja Let Access Tourin kisoja.

Pääkiertueen osalta suvantovaihetta ilman ykköstiloja on kestänyt pian yhdeksän vuotta.

Suomalaiset totutettiin kirkkaaseen  menestykseen Minni Blomqvistin (2) ja Riikka Hakkaraisen LET-voittojen myötä vuosien 2004-2008 välillä.Blomqvist-Kakon valinta kauden tulokkaaksi 2004 ja majorien ennätys British Openissa kruunasivat kakun.

Annika Sörenstamin näytöspeli Kulloossa 2004 ja seitsemän perättäistä LET:n kisaa Talissa ovat edelliseten ohella naisgolfin historiamme kirkkaimpia palasia.

Peukut pystyssä toivon jonkun kotimaisen naispelaajan läpimurtoa seuraavan kolmen vuoden aikana.

Yllätysvoitto LET:n kisassa kuluvalla kaudella toisi hurjasti lisää puhtia suomalaisen golfin naisten vuoteen.

Kysymys kuuluukin, kenestä löytyy riittävästi leijonaa ja tappajaa oman normitason ylittämiseksi oikeassa paikassa?

Teksti: Teemu Tyry

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Tilaa Golfpisteen maanantaisin ja perjantaisin lähetettävä uutiskirje, niin pysyt ajan tasalla golfalan ilmiöistä ja uutisista! Tilaa kirje syöttämällä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään.

Kommentit

Oma kommentti