Phil Mickelsonin golfuran synkin päivä ei saanut supersuosikkia nostamaan kättä virheen merkiksi. Kuva: Getty Images
Blogit | Teemu Tyry |
17.6.2018

Miksi Phil Mickelson pyllisti US Openille?

Mickelsonin 48:s syntymäpäivä kauden kolmannessa majorissa oli todellinen ”moving day”.

US Openin kolmas päivä 2018 oli tapahtumarikkaudessaan ylivertainen.

Pääosassa oli syntymäpäiväsankari Phil Mickelson, mutta aivan eri syistä kuin yleisesti toivottiin.

Toivottua nousua kohden kärkeä ei tullut, 13:n reiän dramaattiset tapahtumat jäävät golfin historiaan Leftyn golfuran synkimpinä jättäen lajia seuraavien ajatuksissa kirvelevät kakkostilat US Openissa varjoonsa.

TV-katselijoille ympäri maailman tarjottu suora lähetys Phil Mickelsonin toilailusta Shinnecook Hillsin 13:n viheriöiltä sai katselijat täydellisen hämmennyksen valtaan.

Mitä ihmettä tapahtuu, onko Phil Mickelson mennyt täysin sekaisin putatessaan tarkoituksellisesti liikkeessä olevaa palloa?

Ensimmäinen oma ajatukseni, että Lefty oli saanut kolmannen kierroksen heikosta pelistään kyllikseen ja halusi keskeyttää kisan diskauksen kautta voiton ja kärkipään karattua US Openin yrityskerralla numero 27.

Myös kansainvälisen lähetyksen selostajat olettivat Mickelsonin suuntaavan viheriöltä kohden klubitaloa.

Mickelson hävisi itselleen

Peli kuitenkin jatkui ja Mickelson joutui virittämään kasvoilleen hymyntapaisen ilmeen, vaikka  sisältä riepoi varmasti syvältä.

Pettymys ja epäusko valtasivat mielen. Kisan suurin yleisönsuosikki ja miljoonien idoli oli hävinnnyt taiston itselleen.

Tapa jolla hän heitti pyyhkeen kehään, oli kuitenkin pöyristyttävä. Liian iso palanen nieltäväksi, ymmärrettäväksi tai hyväksyttäväksi.

Vaikka liikkuvan pallon lyöminen lukeutuu John Dalyn temppuvalikoimaan, kukaan ei olisi uskonut Phil Mickelsonin alentuvan moiseen tyylittömyyteen.

Kierroksen jälkeen antamansa ensimmäinen haastattelu 1,5 tuntia tapahtuneen jälkeen osoitti Mickelsonilta kyseenalaista tilannetajua.

Käsi ei noussut virheen merkiksi, Mickelsonin selitys sääntöjen ”hyväksikäytöstä” ja tästä johtuneesta liikkuvan pallon lyömisestä menivät jo farssin puolelle.

Arroganttia käytöstä, hetkellistä kunnioituksen puutetta lajin etikettiin ja US Openiin, jonka voittaminen on hänen suurin unelmansa golfuran kruunaamiseksi.

Mickelson näytti tempuillaan ja puheilllaan takapuolta US Openille, golfille ja kaikille lajia seuraaville.

Mitä Mickelsonin showsta seuraa?

”Mickelson moving ball shot” nousee käsitteeksi ympäri maailman. Tapa on jo nyt harrastelijoiden

keskuudessa käytetty, mutta harjoituskierroksilla sen käyttö voi yleistyä Mickelsonin esimerkin ja  ”ready golfin” hengessä.

Mickelsonin imago saa valtavan kolhun, pitkässä juoksussa yleisönsuosio säilyy, eikä järjestöilläkään ole syytä asettaa yhtä suurimmista kassamagneeteistaan jalkapuuhun.

Harva enää edes muistaa Phil Mickelsonin ärhäkkää hyökkäystä vuoden 2014 Ryder Cupin yhteydessä kapteeni Tom Watsonin toimintamalleja kohtaa. Tuolloin otaksuttiin Mickelsonin pelanneen itsensä takapihalle uransa jälkeiseen  Ryder Cup kapteeniuuteen.

US Openin episodi ei  muutaman vuoden kuluttua himmennä Mickelsonin sädekehää.

Shinnecookin 13:lta kootut videopätkät pyörivät opetus- ja viihdekäytössä vuosikymmeniä osana US Openin historiaa.

MIckelsonin yleisönsuosio säilyy ja paikka syksyn Ryder Cupiin on varsin todennäköinen.
Kuva Getty Images

Mickelson selvisi ilman diskausta, mutta oletettavaa on, että jatkossa pääkiertueilla vastaavaan törttöilyyn syyllistyvät talutetaan kierroksen jälkeen diskattuina parkkipaikalle.

Henkilökohtainen veikkaus on myös se, että Shinnecook Hillsin yleisö on jo sunnuntain finaalikierroksen aikana ikisuosikkinsa puolella, vaikka yksittäisiä epäasiallisia kannustushuutoja varmasti kuullaan.

Muutaman tunnin nukuttuani olen valmis antamaan Mickelsonille anteeksi. En pahoittanut mieltäni tai lopeta hänen  peukuttamistaan.

Tuli kuitenkin taas yllättävälläkin tavalla elävä esimerkki siitä, miten kovien paineiden ja odotusten alla suuretkin legendat murtuvat – ainakin hetkellisesti, noustakseen yllättävänkin pian uusiin sankaritekoihin.

USA:n pelaajien valtakausi jatkuu

Kuka voittaa US Openin.?

USGA:n on pakko pelata kentänvirittelyssä varman päälle. Viheriöt ovat saaneet riittävästi vettä, lipunpaikat ovat lauantaita helpompia, lauantain tapaiselta viheriöiden nopeutumiselta ja palamiselta koetetaan kaikin mahdollisin tavoin välttyä.

Edellytykset koville tuloksille ovat olemassa, voittaja tulla jopa kärkikymmenikön ulkopuolelta.

Dustin Johnson on ollut useammin kuin kukaan muu US Openin voittotaistossa vuodesta 2010 eteenpäin. Toinen ykköstila olisi maailmanlistan ykköselle ansaittu saavutus.
Kuva: Getty images

Kolme omaa nostoani ovat suosikkilistan kärkipäästä. Dustin Johnson, Brooks Koepka ja Patrick Reed.

USA:lla on hallussaan kaikkien miesten major-kisojen voittopokaalit sekä Ryder Cupinn pysti. Uskon tämän sarjan jatkuvan, vaikka henkilökohtainen suosikki on Henrik Stenson.

Teksti: Teemu Tyry

Kommentit

Täysin hyväksyttävä provokaatio, jolla haluttiin kaikkien tietoon onneton kentän viritys. Provo onnistui täysin. Mistään epärehellisyydestä ei ollut kysymys.

Lopeta Teemu turha piipittäminen, Phil M rikkoi sääntöä, sai siitä säännön mukaisen rangaistuksen ja piste. Etiketeillä ei ole asian kanssa mitään tekemistä, toinen piste!

On ymmärrettävää, että Mickelsson turhautui toivottomiin viheriöihin. Hänellä ei kuitenkaan ole oikeutta toimia sääntöjen vastaisesti, ei hänelle ole räätälöity omia sääntöjä, kun muiden on toimittava yhteisten sääntöjen mukaan.
Siinä mielessä Mickelsson toimi väärin. Arvostukseni häntä kohtaan putosi monta astetta, varsinkin kun hänen selityksensäkin menivät osin ylimielisyyden puolelle.

Siitä olen nimimerkki OKA:n kanssa samaa mieltä, että golfin sääntöjä olisi syytä muuttaa järjellisemmiksi.
Kanadalaisen Euroopan kiertueen toimitusjohtajan ideoita lyhyistä ja sähäköistä peleistä yleisön huvituksineen en kuitenkaan kannata.

Olen täysin eri mieltä, hyvä että pyllisty. Hienoa että joku myös näyttä turhautumisensa ja kertoo sen mitä muut haluaisivat.

Kenttä on täysin pölhö, liian vaikeaksi ja epärehelliseksi tehty. Onko näissä U.S Openeissa pakko valita tälläisiä kentttiä, joista pelaajat eivät pidä. Yritetään näyttää kuinka vaikeaksi peli saadaan metrin raffeilla, huvittavilla lipunpaikoilla jne. Varmasti jonkun mielestä kyllä, mutta enpä usko että pelaajat pitävät, ainakaan enemmistö kommenteista päätellen. Ja kun vielä kuulisi oikeat kommentit, mitä eivät tuomitsevan median takia uskalla tehdä.

Golfin kuva on muutenkin niin kankea ja vaikea typerien sääntöjen ja jäykkyyden takia, että tälläiset tuomitsemiset vaan lisäävät sitä. Onneksi sääntöjä muutetaan kun niitä ei kukaan osaa.

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.