Made in Japan - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Teemu Tyry

Made in Japan

Hideki Suzuki ja Mika Osmo ovat päässeet 1;5 vuoden aikana samalla aaltopituudelle ja entistä parempiin tuloksiin Suomen markkinoilla.Mizunon Suomen edustaja Mika Osmo kutsui Vanajanlinnaan illastamaan yhdessä perinteikkään tuotemerkin Euroopan golfpomon, Hideki Suzukin kanssa. 46-vuotias Suzuki on palvellut samaa isäntää jo 27- vuoden ajan ja hänen selkeä tavoitteensa on myöskin jäädä aikanaan Mizunolta eläkkeelle.

Kotimaansa lisäksi Suzuki on viettänyt kaksi vuotta USA:ssa vetäen paikallista Mizunon organisaatiota. Viimeiset 18 kuukautta Suzuki on vastannut Euroopan liiketoiminnnoista.

”Ajat ovat golfille ympäri maailman varsin haastavat. Mizunolla on niin vahva jalansija ja markkina-asema monissa urheilulajeissa ympäri maailman, että golfosastollamme on kovat paineet jo keskinäisessäkin kisassa talon sisällä”, Suzuki taustoittaa.

Olympiaisännäksi Mizunon esityksen pohjalta

Tapaamistamme edeltänyt viikonloppu (7-8.) oli Suzukille ja koko Japanille varsin merkityksellinen. Tokiolle myönnettiin vuoden 2020 kesäolympialaiset.

”Japanille kisat ovat todella merkitykselliset. Mizunolla olemme ylpeitä ja iloisia siitäkin syystä, että hakukomitean johdossa oli hallituksemme entinen puheenjohtaja Masato Mizuno, joka veti ansiokkaasti olympiakomitean kokouksessa Tokion presentaation. Ennen hakukomitean tominnan aloittamista, hänen oli luonnollisesti pakko jättäytyä pois Mizunon operatiivsesta johdosta”, Suzuki myhäili.

Loppusuoralla Tokio kukisti Istanbulin. Golf tulee olemaan kisojen ohjelmassa toistamiseen Rio de Janeiron jälkeen .Golfin osalta valinta meni monella muotoa ”hyvin”, sillä kontrasti Japanin ja Turkin golfkulttuurin välillä on hurja. Japanissa goflareita laskettiin olevan vielä muutama vuosi sitten noin 12 miljoonaa, luku on laskenut kolmanneksella kahdeksaan.

Turkissa aktiivisesti pelaavien asukkaiden määrä rajoittuu rohkeimmissakin arvioissa alle viiden tuhannen. Belek on komea golfkeidas-turisteille.

”Japanissa on havahduttu viimeisten vuosien aikana myös golfturismin elvyttämiseen. Muualla maailmassa on ollut harhaluulo, että kenttämme olisivat täynnä. Totuus on täysin toinen, vieraspelaajat ova monissa paikoissa elinehto. Varsin paljon kenttien omistuksesta on valunut muualle Aasiaan, ” Suzuki kertoo.

Donald, Ballesteros, Faldo ja Woods

Perheyritys Mizuno on perustettu 1906, ensimmäiset golfmailat tuotettiin kotimaan markkinoille 1933. USA:han Mizuno perusti tytäryrityksensä 1960-luvun alkupuolella

Suzukin puheissa ja esityksissä toistui vahvasti hänen ylpeytensä japanilaisuudesta.

”Mizuno on golfissa muodostunut monissa yhteyksissä synonyymiksi laadulle ja hyville tuotteille. Tämä on huoneentaulunamme jatkossakin”, Suzuki painotti.

NIck Faldo; Fanny Sunesson sekä Mizuno muodostivat 1990-luvun alkupuolella menestyksekkään paketin. Kuva vuoden 1992 Openista jonka Faldo voitti Muirfieldiissa.Kuva All Over Press.Maailmantähdistä Mizunon suurimpia nimiä ovat Luke Donald sekä Stacy Lewis. 80-ja 90-luvuilla mainetta brändille toivat myös Seve Ballesteros, Nick Faldo sekä Tiger Woods

Woods pelasi ammattilaisuransa alkuvaiheilla 1,5 vuotta Mizunon raudoilla, vaikka hänellä oli Titleistin kanssa jättisopimus. Mastersin 12 lyönnin erolla seuraavaan tullut ykköstila keväällä 1997 sinetöityi Mizunon tuotteilla.

Japanilaiset eivät maksaneet mitään tuosta jaksosta Woodsille. Merkki sai kuitenkin ilmaista mainosta varsinkin kotimaassaan, kun kuvaajat ikuistivat Tigerin työvälineet uutisoinnissaan.

” Se oli luonnollisesti iso tapaus, josta olemme saaneet kredittiä vielä pitkään tuon jälkeenkin monella tavalla. Muistan tämän tapahtuman erinomaisesti, sillä olin tuolloin USA:ssa”, Suzuki jatkaa.

Räätälointi on vakuutus

Euroopassa pomona 1,5 vuotta ollut Suzuki kävi ensimmäistä kertaa Suomessa esittelemässä vuoden 2014 tuoteuutuudet jälleenmyyjille. Vanajanlinna oli valikoitunut huolella kokoontumispaikaksi, sillä Linna Golfin ja Peltomäki Golfin toimitusjohtajat Petri Keskitalo sekä Juha-Pekka Peltomäki ovat tehneet Mizuno keihäänkärkenä yhteistyötä kaksi kautta.

Petri Keskitalo ja Juha-Pekka Peltomäki.”Rangella ja harjoitusalueilla meillä on tarjota pelaajille ensiluokkaiset pelipallot harjoituskäyttöön. Ne ovat varsin isossa roolissa myös mailojen räätälöinnissä” , Keskitalo määrittää.

Rautamailoissa Mizuno on Euroopassa ja Suomessa varsin vahva, epävirallisten arvioiden mukaan kolmantena Taylor Maden ja Titleistin jälkeen.

”Panostamme vahvasti ammattitaitoon ja jälleenmyyjien koulutukseen sekä mailojen räätälöintiin”, Suzuki painottaa.

Vuonna 2012 merkin raudoista ”fitattiin” 45 prosenttia arvon mukaan laskettuna. Volyymista vastaava määrä oli 40.

”Pidämme tärkeänä sitä, että kuluttaja saa fittauksen kautta varmuuden siitä, että mailat ovat hänelle sopivat. Tosiasia toki on se, että erittäin suurelle osalle pelaajista standardimitoituksella ja normaalijäykkyydellä varustetut mailat ovat osuvimmat. En usko, että tuo fittausprosentti enää nykyisestä kasvaa” Suzuki rehellisesti myöntää.

Suuri ero Aasian ja muun maailman golfmarkkinoissa on varsien pituuksissa ja jäykkyydessä.

”Aasialaiset ovat keskimäärin pienempiä. Siksi varret ovat lyhyempiä. Aasian stiff-vartinen maila on lähellä muun maailman regularia,” Suzuki tietää.

Matsuyama villitsee

Japanissa iloitaan suuresti myös siitä, että 21-vuotias Hideki Matsuyama tekee vahvaa tuloaan maailmanhuipulle. Nuorukainen oli kauden kolmessa majorissa kymmenes, kuudes sekä 19. Paikka syksyn Presidents Cupiin ( USA-Muu Maailma) aukeni ensimäisten joukossa, maailmanlistalla Matsuyama on 28. Edellisenä sunnuntaina hän kävi pitkästä aikaa kotimaansa kiertueella ja näytti maanmiehilleen kaapinpaikan.

Hideki Matsuyama vaikuttaa Ryo Ishikawaa potentiaalisemmalta lupaukselta. Majorien menestysreseptin hän on oppinut nopeasti; pelikin varmasti nopeutuu; eikä penaltteja majoreista ole jatkossa luvassa.Kuva All Over PressSrixoniilla pelaava Matsuyama on nyt ikä huomioiden maan kaikkien aikojen menestynein pelaaja, josta odotetaan perustellusti Japanin ensimmäistä major-voittajaa.

”Olemme todella iloisia ja ylpeitä hänen menestyksestään, vaikka Matsuyama onkin kilpailiijamme pelaaja. Menestyvät japanilaiset pelaajat antavat kotimarkkinoille virtaa, jota sinne totisesti tarvitaan. Japanissa on sama haaste kuin muualla. Laji mielletään kalliiksi sekä aikaa vieväksi”.

”Välineteollisuuden yksi tärkeimmistä avuista lajin kehittämiseksi on tuoda markkinoille tuotteita, jotka tekevät pelaamisen hellpommaksi ja täten miellyttävämmäksi kaiken tasoisille harrastajille”, Suzuki muistuttaa.

Mizunolle uskollinen yhden merkin mies on Englannissa komennuksella, joka suurella todennäköisyydellä päättyy ennen 2020 olympialaisia.

”Vaimoni ja molemmat lapset ovat Japanissa. Näen heitä vuoden aikana neljä kertaa. Kun olympialaiset pidetään maassamme, uskon ja toivon olevani kotimaassani. Ne osuvat Japaniin oletettavasti vain kerran elämäni aikana”, Suzuki laskeskelee.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje