Uusien naispelaajien sitouttaminen jäseniksi on golfin suuria haasteita myös tulevina vuosina.
Blogit | Teemu Tyry |
29.10.2017

Lisää kierroksia naisten pelaamiseen

Pääkaupunkiseudulla sijaitsevan golfkentän entinen puheenjohtaja määritteli kerran osuvasti naisten tärkeyden golfyhteisöjen hyvinvoinnille seuraavasti.

”Kun naisilla on kentällä ja klubitalolla kivaa, kaikilla muillakin on hauskaa.”

Golfseuroissa on naisjäseniä, juniori-ikäiset tytöt mukaan laskien 41 899, josta prosentuaaliseksi osuudeksi muodostuu 29,4.

Muualla Euroopassa jakauma miesten ja naisten välillä on prosenteissa hyvin pitkälti saman oloinen ja stabiili. Englannissa, Skotlannissa ja Irlannissa naisia on rekisteröitynä muita vähemmän, pitch & putt – kentillä naisia on näissä maissa kuitenkin runsaasti omissa karkeloissaan.

Suomessa on Ruotsin esimerkin mukaisesti lähdetty panostamaan naisten määrän kasvattamiseen. Maita yhdistää myös se, että lajiliiton puheenjohtaja on nainen.

Golfliiton ja sen naistoimikunnan kunnianhimoinen, tavoite on nostaa naispelaajien määrää 10 000:lla (netto) vuosien 2016- 2020 aikana.

Ruotsissa on puheissa ja haavekuvissa nostettu jopa esiin 50 / 50 jakauma golfkentillä tulevaisuudessa.

Minulla on ollut etuoikeus pelkästään peruskurssien, lajidemojen ja yksityistuntien kautta tutustuttaa golfiin varovaisen arvion mukaan 1500+ naispuolista pelaajaa.

Kursseilla naisten osuus on omalla kohdallani (1990-2013) ollut keskimäärin huomattavasti suurempi kuin seurojen jäsenmäärissä, mutu tuntumalla väittäisin, että koko jaksolla noin 45-50 prosenttia. Lajissa ensiaskelia ottavien pelaajien lähtökohdat, odotukset harrastuksen osalta sekä pähkäilyt miksi jatkaa tai jättää kokeilun tasolle ovat tulleet tutuiksi.

Naiset lähtevät mielellään kokeilemaan ja suorittamaan green cardia, sitoutuminen jäsenyteen ja pelaamisen aloittaminen ovat korkeamman kynnyksen takana.

Meneillään oleva kausi 2017 nimettiin Suomen golfissa naisten teemavuodeksi. Golfliiton Ladygolf-toimikunta on tehnyt ansiokasta työtä jo pitkään kehittäen yhdessä lady-kapteenien kanssa seuroissa tapahtuvaa nykyisten pelaajien aktivointia sekä uusien rekrytointia.

Naisten asema kotimaisilla kentillä on mielestäni keskimäärin erinomainen. Uudet pelaajat tutustutetaan ja peruskoulutetaan kohtuullisin kustannuksin, reitti jäsenyyteen, harjoitusryhmiin sekä kentille on mutkaton.

Väittäisin, että miesvaltaisessa lajissa tasa-arvo sukupuolten välillä toimii. Naisilla on kaikki edellytykset viihtyä ja pitää hauskaa golfin parissa, keskenään tai miesten kanssa.

Ladygolf-toimikunnan tavoitteen toteutuminen, nettona 10 000 naisjäsenen kasvu  merkitsisi siis 24-26 prosentin kasvua, riippuen siitä, otetaanko laskelmissa tytöt mukaan.

Nostin heti alussa peukun pystyyn asiasta kuultuani, vaikka pidän tavoitetta tällä aikavälillä epärealistisena.

Tavoitteet on hyvä asettaa korkealle, vaikka golfin osalta viimeisten vuosien toteutuneet luvut ja ennusteet pitäisivät hyvänä saavutuksena nykyisten jäsenmäärien säilyttämistä tai edes marginaalista kasvua.

Golfseurojen jäsenetujen kehittämisessä ja moninaistamisessa on jo otettu hyviä askelia. Kamppailu kuluttajien vapaa-ajan käytöstä käy tulevaisuudessa entistäkin kovempana, joten paikoilleen ei voi jäädä.

Niin hyvää työtä kuin kenttäyhteisöissä ja Ladygolf-toimikunnissa tehdäänkin, lajin markkinointi ulospäin kaipaisi mielestäni tuekseen nykyistä vankempia toimenpiteitä, jotka yhdistäisivät kaikkia golfalalla toimivia.

Naisten osuus pelikierroksista on 25 prosenttia

Naisten pelaamisen kehittämisen tärkeydestä puhuttaessa kaikki nyökyttelevät päitään.

Rumpua lajin ja pelaamisen puolesta pitäisi pärisyttää näkyvämmin läpi kauden nostaen valokeilaan ja tarinankertojiksi aloittelevia ja jo pelaavia erilaisen taustan omaavia daameja.

Naispelaajien määrä on maassamme laskenut viimeisen neljän vuoden aikana tuhannella.

Suunnan kääntämiseen takaisin kasvu-uralle on kaikki mahdollisuudet. Mittatikuksi ja tavoitteeksi voisi perusteellisesti nostaa naisten pelaamien kierrosten määrän kasvattamisen, jäsenten aktivoinnin yhteisen asian nimissä.

Päättyvällä kaudella naispelaajien ja tyttöjen osuus kaikista pelatuista kierroksista oli noin 25 prosenttia, eli huomattavasti vähemmän kuin heidän osuutensa jäsenmääristä (29,4).

Miehissä on tilastojen mukaan huomattavasti enemmän ”hevijuusereita” pelaamisen suhteen. Nykyisen  pelaamisen jakauman  75  (miehet) / 25 (naiset) tasapainottuminen edes parilla prosentilla olisi hyvä välitavoite naisgolfin kehittymiselle.

 

Teksti: Teemu Tyry

Kommentit

Olet sinä Cleveland lehmän hermoinen mies jos tuossa kuvaamassani seurassa olisit pelistä nauttinut.
Klubilla olen minäkin viettänyt rattoisia hetkiä nais-seurassa, se on kyllä totta, mutta täysin eri asia.

Tiedä häntä, mutta sen olen vuosien varella oppinut, että myöskään ja ehkä erityisesti golfissa ei hermoilu auta. On toki hienoa että naisseura kelpaa kuitenkin, millä klubilla tarkoitat, sitä en osaa sanoa. Any way, eiköhän tämä ollut tästä aiheesta. Nauttikaa seurasta kentällä ja toivotaan että saadaan kaikesta huolimatta lisää harrastajia hienon ja hermoja kasvattavan lajin pariiin.

Sovinismi ei sovi tähänkään aiheeseen, ikävä lukea tuollaista. Omat kokemukseni peleistä nais seurassa ovat pelkästään positiivisia, ei ole tarvinnut lähteä kesken pois, päin vastoin, seura on ollut myös mukavaa klubilla jälkipeleissä. Tuollaisilla kommenteilla ei Teemun hyvää aihetta saada edistymään, ala tarvitsee lisää naisia ja pelaajia kaiken kaikkiaan.

Sovinismia tai ei. Vierestä todistaneena kannustusta:”Hyvä Maija! Hieno lyönti!” No olihan se hieno lyönti, se kahdestoista lyönti par 4:lla. Eikä reikään jäänyt enää montaakaan metriä. Mulla tuli muita menoja taukokioskilla ja jouduin keskeyttämään kierroksen.

Joo myös naisten puolella tarvitaan nuorempia pelaajia mukaan. Loppu tuossa kommentissa on kuitenkin aika puhdasta sovinismia.

Mielestäni tärkeintä olisi saada naisgolfareiden keski- ikä muutaman kymmenen vuotta alemmas. Nykyisin se on suunilleen sama kuin keski paino.
Ei kukaan vähänkään lajiin vakavammin suhtautuva jaksa pelata kierrosta noiden ajan tappajien seurassa.

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.