26.9.–3.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][18]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Liian vähän yleisöä

Viime viikonvaihteessa pelatun Challenge Tourin Kytäjän osakilpailun jälkeen siellä täällä voivoteltiin yleisömäärien silmiinpistävää vähyyttä ja merkille pantiin myös, monien mielestä hyviä esikuvia kaipaavien, juniori-ikäisten lähes täydellinen puuttuminen.

Golfkilpailun yleisö muodostuu melkein poikkeuksetta lajin harrastajista, joille muitten pelin seuraaminen ei aina ole kovinkaan lähellä sydäntä ja jos vaihtoehtona on oma pelaaminen tai harjoittelu jää hyvien svingien katseleminen automaattisesti vähemmälle.

Onhan Suomessakin joskus saatu väkeä enemmän kentän laidalle ja mieleen tulee etsimättä Talissa muutama vuosi sitten järjestetyt naisten ET -osakilpailut, joissa omat tyttömme mittelivät taitojaan maanosamme parhaiden kanssa – välillä voittoisastikin. Katsojamäärät liikkuivat tuhansissa koska keskeisesti sijaitsevaan Taliin on aina niin helppo tulla vaikkapa julkisilla kulkuneuvoilla ja koska siellä myös pelin seuraaminen on vaivatonta. Talin tulevaisuutta pohtivien tahojen kannattaa siis pitää mielessä, että se on käytännöllisesti katsoen ainoa paikka jossa lajin suurtapahtumia on tässä maassa jatkossakin järkevää järjestää.

Mainiot kentät omistava Kytäjä on vähän kaukana ja jos olisi innokkaana halunnut seurata kaikki neljä päivää, olisi pääkaupunkiseutulainen joutunut ajamaan peräti 500 kilometriä, mikä tuntuu vähän paljolta.

Kytäjältä puuttui myös Suomen parhaimmisto, eikä ammattilaistemme kannalta tietenkään kovin hyvältä näyttänyt kun maan maine lepäsi siellä, taas kerran, Nokia River Golfin nuoren amatöörin, Erik Myllymäen harteilla.

Kytäjällä nähtyjen ulkomaalaisten pelaajien taitotaso oli varmasti aivan ET -luokkaa, mutta kun nimet ovat suurelle yleisölle täysin tuntemattomia, ei kiinnostus oikein herää. Ennen kuin sitä nimeä ja karismaa kertyy, he muistuttavat lähinnä virheettömästi työskenteleviä, mutta vähän kasvottomia robotteja. Sitten kun he pääsevät vihdoin pinnalle, ei heitä enää Challenge Tourilta tapaakaan. Roboteista tuli mieleen aito legenda Ben Hogan, jonka rautapeliä verrattiin joskus suureen koneeseen joka stanssasi peltilevystä kruunukorkkeja tehokkaasti ja virheettömästi eli vähän niin kuin suuri mestari – yli 60 -vuotta sitten – ”prässäsi” pallot rautamailoillaan kohti viheriöitä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (23 kpl)

 • Ihmetellen .. says:

  Ei taitamattoman golfliiton pitäisi tämän tasoisia kisoja jäjestää. Siellä on ”taidot” menneisyydestä. Villitkortit pitäisi jakaa tulevaisuuden lupauksille, ei sammuneille lupauksille, joilla tulevaisuus on takana. Lisäksi pitäisi varmistaa, että on vähintään kaksi kotimaista huippua vetämässä yleisöä. Tapahtumaa pitäisi myös osata markkinoida ammatitaidolla. Huh huh mitä menoa, on se Peltoniemi ”aivan loistava”.

 • Valistunut kadunmies says:

  Ei tämä markkinointi- tms. liiton kysymys ole. Lajikulttuuri on Suomessa ohut, ymmärrys lajista ja kisojen seuraamisesta keskimäärin vähäinen. Tästä syystä ei tajuta lähteä seuraamaan huippugolfia, lyömistä, paikanpäälle. Ja lisäksi valitettavasti suomalaiselle pitää olla se paikallinen stara aina mukana, ennen kuin kiinnostus edes orastaa. Fanitus ennen lajia, näinhän se meillä valitettavasti menee, mistä syystä ne paikalliset staratkin jäävät melko vähäisiksi määrältään.

 • Kari Lahtinen says:

  Lainaus lassin blogista: ” Katsojamäärät liikkuivat tuhansissa koska keskeisesti sijaitsevaan Taliin on aina niin helppo tulla vaikkapa julkisilla kulkuneuvoilla ja koska siellä myös pelin seuraaminen on vaivatonta. Talin tulevaisuutta pohtivien tahojen kannattaa siis pitää mielessä, että se on käytännöllisesti katsoen ainoa paikka jossa lajin suurtapahtumia on tässä maassa jatkossakin järkevää järjestää.” Tali on helsinkiläiselle keskeisellä paikalla, se on totta. Sekin on totta, ettei Tali kenttänä mitenkään täytä kansainvälisen kisan mittoja. Kaikki totuudet ovat suhteellisia ja jokainen uskoo omaansa. Itse en näe vaikkapa Challenge Tourin järjestämistä Talissa millään muotoa mahdollisena, en vaikka miten helppoa sinne olisi saapua bussilla. Ei MM-rallin osakilpailujakaan järjestetä Helsingissä vain siksi, että sinne on helppo tulla bussilla. Kyllä järjestämispaikan vaatimuksillakin on merkityksensä tapahtuman järjestäjän päättäessä minne tapahtumansa sijoittaa.

 • sixties says:

  Tali on upea paikka seurata golfia livenä, samoin oli – vaikkei yhtä hyvä mutta melkein -EGS. Tänä vuonna Erkossa oli kuitenkin vähemmän yleisöä kuin aikoihin. Jo pelaajien vuoksi olisi ollut kiva että kisaa olisi edes jollain tavalla markkinoitu. Mutta sponsorien putterit olivat nyt kylmiä.

 • Jackson says:

  Tuskin esim. Kytäjän sijainti on mikään este isojen kisojen järjestämiselle. Ryder Cup pelataan tänä vuonna Gleneaglesissa joka ei ole lähelläkään Lontoota eikä kyllä Edinburghiakaan. Tali on tietysti helsinkiläisille hyvä, mutta kenttä ilmeisesti ei täytä isojen kisojen vaatimuksia ja onhan alue muutenkin liian ahdas.

 • Hellurei says:

  Turha haikailla paikalle kotimaisia ”ammattilaishuippuja” jotka häviävät säännöllisesti amatööreille kotimaan kisoissa. Meneehän se maine siinä eikä selityksille näy loppua, vaikka ”kotisponsorit” tuntuvat uskovan ja tukevan ikuisesti!

 • Pekka Loikkanen says:

  Yhtenä syynä yleisökatoon voi olla yleinen Golfin suosion laskeminen. Toinen selvä syy on se että kisa vietiin jonnekin ihmeen Kytäjälle periferiaan. Jos halutaan lisätä yleisö menestystä ja suuren yleisön kiinnostusta, parhaita kenttiä ovat Tali, Tapiola tai Vuosaari. Yleisö, kuljetukset, ravintolat ja majoitus melkein draiverin kantaman päässä. Mitä yhteistä on 50 km hiihdolla ja Golfilla ? Molemmissa kilpailjat häipyvät metsään ja tulevat parin tunnin kuluttua takaisin. Mutta hiihdossa älysivät saada suuren yleisön kiinnostumaan kehittämällä sprinttikisat. Jotain vastaavaa golfiinkin.

 • Jussi Nurkkala says:

  Tali on hyvällä paikalla. Vielä kun saataisiin kenttä kuntoon ja kilometri lisää pituutta, niin kaikki olisi kohdillaan isoja kisoja varten. On täyttä utopiaa, että tuonmittaiselle mikkihiiri-kentälle voitaisiin myöntää edes CT-kisan järjestämisvastuu. Herää Lassi!

 • Aate says:

  Tali on ihanteellinen kenttä yli 70 vuotiaille miehille ja hyvinkääläisen proon nimeämille naispuolisille läpsygolffareille. Katsojia ei tulla koskaan saamaan golfkilpailuihin. Ne ovat rinnastettavissa Oulun tervahiihdon seurantaan. Talissa on jonkin verran ollut porukkaa, mutta vain vip-teltoissa, joissa niissäkin on pääasia ollut ryypiskely. Kukaan tervejärkinen ei lähde golfkilpailuja seuraamaan päiväksi, varsinkin kun siellä on pelaamassa vain kolmannen luokan vilttiketjun pelaajia.

 • maikki says:

  Kaikesta näistä samoista huomioista huolimatta CT:n kisa Linna Golfissa 2009 oli todellinen kilpailutapahtuma ja täynnä oikeaa urheilujuhlan tuntua. Väkeä, muuallakin kuin Vip-teltoissa, pelaajat nyt nimekkäitä, silloin eivät, kiinnostivat katsojia, etäisyys pääkaupunkiseudulta ei häirinnyt… Tunnelma Talissa lässähti kokonaan kahden ensimmäisen vuoden jälkeen. Vapaaliputkaan eivät auttaneet, paikka, historian havinasta ja keskeisestä paikastaan huolimatta, ei kalsealla tunnelmallaan houkuttele. Kilpailua tullaan katsomaan ehkä yhtenä, korkeintaan kahtena päivänä. Jos katsojia ei sen vertaa saada houkuteltua paikalle, on vika järjestäjissä, järjestelyissä ja markkinoinnissa, ei etäisyydessä eikä osallistujissa.

 • Jussi Aaltonen says:

  Hyvä Maikki. Linna Golf on ykkönen Suomessa, kyllä pääkaupunkiseudun ”kaatopaikkalinksit” voi unohtaa, samoin Talin, kun kisakentistä puhutaan. Tapiolassa ei ole edes klubitaloa. Kytäjä on isolla rahalla rakennettu ja suuresti mainostettu, mutta kumpikaan kenttä ei ole Linnan Golfin veroisia.

 • Flatus says:

  Eniten nähtävää on autojen parkkipaikalla; sinne vaan perheen nuorimmat haaveilemaan golfammatista. 🙂

 • Toivo says:

  Eipä taida Linna golf kauaa enää hengittää. Loppuu rahat. Velkaa on miljoonia ja osakkeitakin saisi jo ilmaiseksi, jos joku viitsisi ottaa sellaisia rasitteita kontolleen. Vastikkeen maksajia noi 300 ja vastike heiluu 1500 egun tienoilla. Aamupäivällä aina varattu firmatilaisuuksiin. P&P kenttä tänä päivänä.

 • Myyrä says:

  Keskustelun juonne paljastaa yhden oleellisen suomigolfin haasteen, sekä pelillisessä että järjestelymielessä: syvän nurkkakuntaisuuden eli omaa napaa pienemmästä reiästä maailmaa tiirailun.

 • Kysyjä says:

  Kerroppa kaiken tietävä Toivo, montako osaketta on Kyltäjän kentälle myyty? Taitaapi olla yksi suuri maksaja ja aika pieni määrä niitä muita maksajia? Ei kannattaisi henkseleitä paljoa paukutella.

 • Toivo says:

  Kysyjälle Lueppa minun kirjoitus tarkemmin. Minä puhuin sellaisista osakkeista, jotka maksaa vastikkeita. Suurin osahan osakkeista ei maksa vastikkeita, koska niitä ei ole otettu käyttöön. Kytäjällä on kaksi osakesarjaa, joista tämän toisen osakesarjan osakkeitten ei tartte maksaa yhtiövastikkeita. Nämä vastiketta maksamattomat kaiken lisäksi päättää asioista, kun niillä on enemmistö.

 • Katso Googlesta says:

  Pakko kojata edellä Toivon esittämiä virheellisiä väitteitä. Kannattaisi hieman selvittää asioita ennen kun niitä täällä kommentoi. (tiedot löytyvät Kytäjän www-sivuilta) – Kytäjällä on yksi osakesarja – Yksi ääni / osake yhtiökokouksessa – Vastike maksetaan jokaisesta osakkeesta eli jakaja kuluille on aina liikkeellä olevien osakkeiden määrä (1600 kpl). – Osakeyhtiö on velaton eli osakkeeseen ei kohdistu velkaa

 • Kysyjä says:

  Kiitos; ”Katso Googlesta”, luotin, että Toivolla on factatietoa myytyjen osakkeiden määrästä, mutta eipä ollut, vaan aloitti nokittelun. Kaikkien tiedossa on, että Kytäjällä on yksi osakesarja. Asiallisuutta ”Toivo”, tulevaisuuden tai menneisyyden.

 • Toivo says:

  Kysyjälle ja katso googlesta. Minä kommentoin Jussi Aaltosen ja Maikin kirjoitusta ja puhuin Linnagolfista, jossa on kaksi osakesarjaa, Viestissä 25.8 klo 12,33 puhuin linnagolfista. Kysyjä käänsi asian viestissään17,02 kytäjägolfiksi. Tarkkaan ottaen sanoin; eipä taida linnagolf enää kauaa hengittää…. klo12.33

 • Helovirta says:

  Olisin ollut kiinnostunut kisan seuraamisesta, mutta kilpailun kotisivuilla ei ollut minkäänlaista infoa siitä miten kilpailun seuraaminen käytännössä tapahtuu, tai maksaako se jotain tms. Ehkä itsestäänselvää, liiankin?!

 • Veli Ponteva says:

  Mitä, mitä, mitä? Olisiko Kytäjän CT kisaa ollut mahdollisuus mennä katsomaan. Voi harmi, nyt se on liian myöhäistä 🙁 Olisko Kytäjän CT-kisan kohdalla ollut ihan perinteinen ongelma – markkinointi. Talia aikanaan ihan oikeesti markkinoitiin, kumppanitkin lähettivät vapaalippuja ja kutsuja telttoihin. Kentän sijainnilla ja nimekkäillä (suomalais)pelaajille on toki merkityksensä, muttei yleisö ihan ilman markkinointia älyä tulla paikalle.

 • Bob says:

  Miltähän sivuilta Helovirta olet tietoa hakenut? http://www.vaconopen.fi/etusivu.html lukee keskellä boldilla sana ”ilmainen”.

 • Eetu says:

  Kyka helevatissa lähtee johonkin korpeen katsomaan jotain vilttiketjun golfkisaa, kun jo etukäteen tietää, ettei nämä suomalaiset edes pärjää kolmanneen luokan kisoissakaan. Samanlaisia lyöntejä ja tuloksia näkee oman clubin terassilta.