Lassi Tllander pohtii tuoreimmassa blogissaan USGA:n ratkaisua luopua U.S. Openin 18-reikäisestä uusinnasta. Kuva: Getty Images
Blogit | Tilander tuulettaa |
12.3.2018

Kunnon playoffit historiaan

USGA:n päätös typistää lippulaivakilpailunsa U.S.Openin tasapelit kahden reiän mittaisiksi arpajaisiksi, siirsi viimeisenkin kunnon playoffin historian hämärään. Viimeiseksi täysimittaiseksi uusinnaksi taisi jäädä Tiger Woodsin ja Rocco Mediaten kilvoittelu San Diegon Torrey Pines -kentällä vuonna 2008. Silloinhan Tiger tarvitsi itse asiassa 19 reikää toistaiseksi viimeisimpään suureen voittoonsa eli majoriin numero 14. Mikä sitten sai viimeiseen asti rimpuilleen USGA:n antamaan tässä asiassa periksi? Veikkaan, että he taipuivat median painostukseen, koska juuri tämä suuri joukko näytti kärsivän eniten, kun kotimatkaa oli siirrettävä kokonaisella päivällä. Pelaajille sillä tuskin oli paljoakaan merkitystä, koska heitä ei tarvinnut jäädä kisapaikkakunnalle yleensä kuin pari kappaletta.

Joskus ammoisina aikoina playoffit olivat jopa 36 reiän mittaisia ja vuoden 1931 U.S.Openissa, kun Billy Burke ja George Von Elm päätyivät 36 reiän uusinnankin jälkeen tasoihin ja kun mitään sudden death -käytäntöä ei silloin vielä tunnettu, jatkettiin uusintaa vielä toiset 36 reikää, jonka jälkeen Burke selviytyi, 144 reikää pelattuaan, yhden lyönnin turvin mestariksi ja 1000 taalan palkintosekin omistajaksi.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että nämä muutaman reiän pikauusinnat ovat vähän halpa tapa ratkaista tärkeitä kilpailuja. Urheilullisessa mielessä se ei ole paljon lantin heittoa kummallisempi. Rehellisempi tapa voisi olla se, kun nyt pitkistä uusinnoista on päästy, että julistetaan kaikki 72 reiän jälkeen samaan tulokseen selvinneet mestareiksi. Tietysti mestarien määrä vähän lisääntyisi, mutta mitäpä se haittaisi. Silloin jopa Colin Montgomeriellekin voitaisiin taannehtivasti myöntää pari major-titteliä.

Kommentit

Minä luulen, että katsojat ja mainostajat ovat ratkaisseet tämän asian. Heidän mielestään kisan jatkaminen päivällä on kohtuutonta

Oletetaan että 2 kärkipelaajaa on reiälle 72 tultaessa samassa tuloksessa.
Eli siis yksi reikä ratkaiseen voittajan – eikö sekin ole lantin heittoa ?

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.