4.–11.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][9]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Kun isokaan raha ei tahdo kelvata

Katselin viikonvaihteessa paikan päällä kaksi päivää Turkin kansallisen lentoyhtiön ET:n osakilpailua, joka on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä loppukauden, ainakin jaetun rahamäärän perusteella, tärkeänä pelinä. Nyt, kuudetta kertaa pelatussa kisassa mammonaa oli jaossa huikeat 7-miljoonaa euroa ja voittajakin kuittasi vähän toista milliä. Hämmästykseni oli melkoinen, kun huomasin kuinka vähän isotkaan rahamäärät enää kiinnostavat.

Nykyhuiput ovat viime vuosina rikastuneet sitä vauhtia, että raha ja sen lisää tienaaminen on kerta kaikkiaan lakannut kiinnostamasta. Äskeisen voittoisan Ryder Cup-joukkueen 12 pelaajasta vain kolme ennätti Turkkiin. Pelisuunnitelmiin eivät ilmeisesti lähivuosinakaan ehkä kuulu juuri muut kuin historiallisesti tärkeät kilpailut (majorit). Kun tänne Suomeenkin havitellaan ET:n osakilpailua, jossa palkintopottitavoitteet liikkuvat parhaimmillaankin – esimerkiksi Turkkiin verrattuna – jossain 10 prosentissa, niin sopii vain ihmetellä keitä sillä rahalla saataisiin paikalle – tuskin edes omia parhaitammekaan. Jälkimmäisen lausahduksen perustan sille, että kesällä pelatussa Ruotsin ainoassa ja pienehkössä ET-kisassa eivät olleet mukana Henrik Stenson, eikä Alex Norén, heidän kaksi parastaan.

Isot poisjäännit tekivät toki hyvää suomalasihuipuille. Kaukaa varamiesjonosta mukaan selvinnyt Tapsa Pulkkanen pelasi, sijallaan 10, itselleen pitkälti yli 100 000 euroa ja selvitti tiensä ensi viikonvaihteen suureen rahanjakotilaisuuteen Etelä-Afrikan Sun Cityyn ja toivottavasti sieltä edelleen Tourin loppupeleihin Dubaihin.

Mitä sitten Turkki ja sen mainio lentoyhtiö hyötyvät tilaisuudesta, johon he ovat jo vuosia niin paljon rahaa ammentaneet? Ehkäpä lähes kaikkialla maailmassa operoiva lentoyhtiö saa siitä jotain pr-hyötyä, mutta siinäpä se taitaa olla.

Belekin alue oli jo täynnä golfturisteja ennen kuin nämä ammattilaiskisat paikkakunnalla alkoivat ja tulee sitä jatkossakin olemaan. Pohjois-Euroopasta tulevalle golfturistille ei, aivan keskitalvea tai keskikesää lukuun ottamatta, löydy kätevämpää ja laadukkaampaa pelipaikkaa kuin Turkin Belek. Sattumoisin paikalla olevat golfturistit muodostavatkin aina kisojen tärkeimmän seuraajajoukon, koska maan omia asukkaita ei katsomoista löydy. Myös kisojen järjestelykoneisto muodostuu pääosin muualta tulleista.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

  • onier says:

    Lassi toteaa nyt kylmän tosiasian ET-kisojen haun kannalta. Turkissa oli palkintopotti 7 milj. euroa. Suomeen kaavaillulla kisalla palkintosumma olisi niin mitätön, että kisoihin saataisiin ainoastaan golfin häntäpään eli kolmannen luokan pelaajia. Ketä tällaiset kisat kiinnostaisivat muita kuin joittenkin clubien toimitusjohtajia, joitten kenttä ei edes soveltuisi ko. kisojen järjestelemisiin. Pitää vain pysytellä ct- kisoissa ja nekin ovat kohta historiaa Suomessa.

  • ripa58 says:

    Monelle mahdolliselle osallistujalle Turkin diktatuurin ihmisoikeuksien räikeät loukkaukset ovat liikaa. Minusta kisan jättäminen väliiin oli oikea päätös. Turisteilussa sama ilmiö näkyi viime keväänä Espanjassa: kentillä oli ruuhkaa, koska ihmiset eivät halunneet mennä enää Turkkiin ja Espanja oli ilmeinen vaihtoehto.