Kun Harry Vardon jäi laivasta… - Golfpiste.com

16.–23.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][16]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Kun Harry Vardon jäi laivasta...

Eniten majoreita voittanut eurooppalainen golfari Harry Vardon vieraili usein keväisin Yhdysvalloissa, pelaamalla siellä näytösotteluita ja antamalla golfklinikoita. Keväällä 1912 hänen tärkein sponsorinsa, Daily Mail -lehden omistaja Lordi Northcliffe, oli sitä mieltä, että tällainen hyväntahdon kiertue olisi jälleen paikallaan. Matkajärjestelyistä vastannut Lordi halusi varmistaa suurelle mestarille mahdollisimman näyttävän saapumisen uudelle mantereelle ja niinpä hän varasikin paikan suojatilleen neitsytmatkalleen lähtevästä loisteliaasta Titanic -laivasta. Kun kaikki alkoi olla valmiina matkaa varten, tunsi Harry Vardon itsensä, matkaa edeltäneellä viikolla, vähän huonovointiseksi. Mikään salaisuus ei ollut se, että mestari sairasti tuberkuloosia, jonka hoito piti hänet usein pitkiä aikoja poissa pelin parista. Vain paria päivää ennen matkaa hän sitten päättikin, että USA:n pelit saavat tältä vuodelta jäädä, peruen haikein mielin loisteliaaksi kuvittelemansa laivamatkan. Kylmiä väristyksiä tuntien hän sitten luki seuraavan viikon lehdistä kuinka Titanic oli illalla 14.4.1912 törmännyt jäävuoreen ja uponnut hyiseen Atlanttiin heti puolen yön jälkeen.

Seuraavana kesänä Harry Vardon ylitti Atlantin ja oli mukana siinä kuuluisassa U.S.Open’in kolmen miehen play-offissa, jonka voitti nuorukainen nimeltä Francis Quimet ja josta on tehty sekä golfromaani, että myös hyvän kritiikin saanut elokuva. Kaksi vuotta myöhemmin 1914 Harry Vardon voitti kuudennen kerran British Open’in ja vuonna 1920 hän pelasi jo 50-vuotiaana viimeisen U.S. Open – pelinsä häviten lopulta lyönnillä maamiehelleen Ted Ray’lle. Vardon johti kisaa kolmen kierroksen jälkeen, mutta voimat olivat jo sen verran ehtyneet, että viimeisen päivän kova urakka, 36 reikää, oli hänelle vähän liikaa. Samassa kilpailussa sijoittui muuten kahdeksanneksi eräs 18-vuotias amatööri Atlantasta nimeltä Bobby Jones. Harry Vardon osallistui siis U.S. Openiin kolmasti voittaen vuonna 1900, ollen play-offissa vuonna 1913 ja kakkonen vuonna 1920. British Open’in hän voitti kuudesti, oli neljä kertaa toinen ja kahdesti kolmas.

Harry Vardon on jäänyt golfin historiaan myös otteensa ansiosta, sillä The Vardon Grip on edelleenkin maailman yleisin tapa tarttua golfmailaan. Otteen alkuperäinen keksijä oli kylläkin mainio amatööri nimeltä Johnny Laidlay, mutta tunnetuksi asian teki sen ensimmäinen suuri käyttäjä Harry Vardon. Alun perin Jerseyn saarilta maailmalle lähtenyt Harry Vardon kuoli 66-vuotiaana keväällä 1937.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje