Hytösen kolumni - Golfpiste.com

16.–23.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][16]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Hytösen kolumni

Eteeni on harvoin sattunut niin tarkoituksellisesti ilkeämielistä juttua kuin se, jonka jouduin lukemaan uudesta Golf Digestin numerosta 3. Otsikossa mainitun tyypin kolumni tihkui kaunaisuutta ja vääriä tietoja siinä määrin, että ihmetellä täytyy, että se on päässyt niinkin arvostettuun golflehteen. Olisi luullut, että päätoimittaja – itsekin Talin jäsen – olisi viimeistään pysäyttänyt tämän täysin asiattoman, virheitä vilisevän vihamielisen purkauksen. Tässä jotain faktoja Talista eli asioita joista Joonas Hytösellä ei ole aavistustakaan. Helsingin Golfklubi vuokrasi Talin kartanon vuonna 1932 eli jo 14 vuotta ennen kuin alue tuli osaksi Helsingin kaupunkia. Siitä lähtien seura on pala palalta jalostanut aluetta siksi nykyaikaiseksi golfkentäksi mitä se tänä päivänä on. Se on rakentanut sitä puhtaasti omalla kustannuksellaan ja vastannut myös sen hoidosta. Helsingin tasoisessa kaupungissa on imagosyistä oltava kunnon golfkenttä ja kaupungin kannalta luulisi olevan vain hienoa, että golfarit itse ovat sellaisen rakentaneet ja sitä vuodesta toiseen kunnossa pitäneet. Toista on monen muun urheilulajin kohdalla, joissa kaupunki joutuu paitsi rakentamaan suorituspaikat, myös pitämään ne kunnossa. Esimerkkeinä uimahallit, urheilukentät, jäähallit jne. Talin jäsenmäärä on ollut jo pitkään kutakuinkin täynnä, mutta jonosta otetaan, lopettaneiden tilalle, uutta väkeä täysin demokraattisesti, arvoon ja ammattiin katsomatta. Seuran junioritoiminta on tehokkaampaa kuin missään muualla tässä maassa. Vieraspelaaminen on tehty helpoksi ja esim. jäsenen vieraana pääsee pelaamaan tänäkin vuonna 30 eurolla. Myös Talin tasoitusrajat eivät, ainakaan kansainvälisen mittapuun mukaan ole korkeita (24/30) Monien suomalaisgolfarien yksi syy laskea tasoitustaan on aina ollut juuri mahdollisuus päästä Taliin pelaamaan. Talin puolentoista tuhannen jäsenen joukkoon mahtuu tietenkin kaikenlaisia ihmisiä, mutta valtaosa heistä on varmasti aitoja ja hyviä tapoja kunnioittavia golfareita. Maan ensimmäisenä golfseurana talilaiset pitivät takavuosina jopa velvollisuutenaan levittää golfin tietoja ja taitoja nuorempiin seuroihin maan eri puolille. Golf Digestin uuden kolumnistin golfillinen ominaispaino selviää hänen haastattelustaan muualla samassa lehdessä. Hänestä on täysin OK jos pelikaveri potkii pallonsa parempaan paikkaan…

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (11 kpl)

 • Chip Greenside says:

  On käsittämätöntä miten tällaisten Hytösten sun muiden julkisuuden henkilöiden, joilla useimmiten ei ole pelistä mitään käsitystä, juttuja ja kolumneja on golfalan lehdissä runsaasti. Näiden kirjoittajien mielestä golfia pitäisi ”uudistaa”. Nämä uudistusehdotukset ovat aina sitä, että hitaasti pitää saada pelata, sääntöjä ei tarvitse noudattaa (voi keksiä jopa omat säännöt, joilla kaveripiirissä pelataan), etiketti on aivan p…eestä jne. Useimmiten kyseessä olevalla julkimolla on tasoitus yli kahdenkymmenen, pelivuosia vähän ja aikaa pelata esim 15 kierrosta vuodessa. Lukaiskaapa alan lehtiä sillä silmällä, niin huomaatte, että samat teemat toistuvat.

 • Matti Mutikainen says:

  Lainaus: ”Talin jäsenmäärä on ollut jo pitkään kutakuinkin täynnä, mutta jonosta otetaan, lopettaneiden tilalle, uutta väkeä täysin demokraattisesti, arvoon ja ammattiin katsomatta.” Tuo, Lassi kuten itsekin tiedät on valetta. Talin jono, se virallinen ei vedä käsittääkseen lainkaan vaan ne jonot jotka vetävät ovat jäsenten sukulaiset/lapset/ lahjoituksen seuralle tehneet sekä johtokunnan luottamushenkilöiden ”kaveri” jono. Kysäisin omaa tilannettani toissa kesänä. Paperit laitettu sisään huhtikuussa -92 ja ”normaalijonoissa tilanne oli status jonossa n. 400 edellä ja tilanne on jonossa muuttunut siten että edelle on tullut reilut 200 ihmistä jostain lisää. Eli tuo ”meidän normaalien jono ei vedä” ja ainoastaan ”kutsutut” / perheenjäsenet / lahjoituksen antaneet ja poliittiset päättäjät etenevät jonossa ja pääsevät jäseneksi. Aivan turha muusta puhua. Tiedän että esimerkiksi nykyinen ministeri/kaupungin liikuntatoimenjohtaja ym. ovat olleet ”ohituskaistalla, ymmärrettävästikin. Näin asiaa pitääkin hoitaa jotta kaikki Talin jäsenistön edut säilyvät nyt ja tulevaisuudessa.

 • Ants Pants says:

  Tali Ihantalan taistelussa ei onneksemme ollut yhtään Hytösen kaltaista tunaria. Siis mielestäni irvokasta käyttää kansallisylpeyttämme ” Tali Ihantalan taistelua ” tällaisen loanheiton välikappaleena. Olen Lassin kanssa samaa mieltä että Helsingin tasoisessa kaupungissa pitää olla kunnon golfkenttä jo imagosyistäkin ja imagosyistä niin Digestiven ei ole kyllä pitkän päälle fiksua kirjoittaa paskaa koska lukijat kyllästyy.

 • jyrke says:

  Tuossa Hytösen jutussa on tarkoitus golfilliseen toisinajatteluun ja näin ollen teksti on mitä loistavin. On piristävää lukea välillä muustakin kuin Minean tekemästä Major ennätyksestä jota näköjään hehkutetaan kaikissa lehdissä ja netti sivuilla. Ja mitä Taliin tulee niin kritiikki sitä kohtaan on aivan ansaittua.

 • Zacha says:

  Taisi tällä kertaa olla Hytösen vuoro ”herättää keskustelua provosoivalla artikkelilla”? Hyvä niin, sillä jutussa tuli paljon seikkoja, jotka pitäisi nähdä laajemmassa mittakaavassa kuin pelkästään Talin mollaamisena – monen ei-golfarin mielikuva koko golfista lajina on juuri tuollainen: elitistinen, ekslusiivinen, itseään parempina pitävien ihmisten leikkikenttä, jonne muilla ei ole asiaa kuin niillä jotka ”hyväksytään joukkoon”. Onneksi nykyään tästä imagosta ollaan jo pääsemässä hyvää vauhtia eroon, mutta olisikohan Tali juuri yksi niistä ”linnakkeista” jotka tätä vanhaa uskomusta pitävät edelleen yllä? Talin maaperän omistussuhteesta en itse tiedä tarkemmin, mutta jos kenttä on kaupungin omistamalla vuokramaalla täytyisi vuokranantajan sopimusta uusiessa arvioida tuottaako maaperä maksimaalisen rahallisen tai jollain muulla mittarilla mitattuna mahdollisimman hyvän tuoton. Eniten taitavat tällä hetkellä hyötyä ne harvat ja valitut, joilla pelioikeudet kiertävät vuodesta toiseen, sekä tietysti heidän ystävänsä, jotka pääsevät mainitulla 30 eurolla pelaamaan. Jos ei tunne oikeita ihmisiä saa maksaa tuplat, joka varsinkin on reilua. Itse en ole ikinä edes pyrkinyt Taliin jäseneksi, mutta mitä nyt tässä on vuosien varrella tullut kuultua ei Talin ”demokratia” taida olla ihan se sama sana mikä Nykysuomen Sanakirjasta löytyy. Ainakin tietyt tahot, joista saattaisi olla hyötyä kentän intresseille pääsevät tavispulliaisen ohi jonossa. Minkähän termin Nykysuomen Sanakirja antaisi tuolle toiminnalle? Arvauksia? Kor _ _ _ _ _ o? Antaa Hytösen vain kirjoittaa, en usko että hän on yksin mielipiteidensä kanssa. Golfkentän kohdalla puhutaan kuitenkin varsin suuresta pinta-alasta ja Helsingin keskustan läheisyydessä tämä tarkoittaa todellakin suunnattoman arvokasta maata. Vaikea uskoa että tästä maasta saisi kaupunki markkinahinnan mukaisen vuokran. Olisi varsin mielenkiintoista nähdä luvut – paljonko vuokraa maksetaan ja paljonko olisi markkinahinnan mukainen vuokra. Näiden erotus voidaan sitten jyvittää 1500 jäsenelle, jolloin nähdään paljonko Helsingin kaupunki kustantaa heidän harrastuksestaan?

 • sparecap says:

  Johonkin taisi Hytösen kolumni osua. Ikävää että Helsingin alueella ei ole maata vapaana, johon voisi golfkentän rakentaa. Paitsi tietenkin jos ”samaan rahaan” veisi Sipoosta golfkentän verran lisää maata.

 • Kari Kallio says:

  Kun olen kohtuullisella uteliaisuudella seurannut Talin ja talilaisten arvostelua, muistui mieleeni puolalaisten isäntieni näyttämä piirretty. Siinä kuvataan kommunistisen puolueen puolukokouksesta katonrajasta. Alussa osanottajien enemmistö ryöpyttää tuoluejohtoa. Seuraavassa kohtauksessa arvostelijoiden määrä on hieman vähenynyt. Syy: muutama on valittu johdon korokkeelle. Pari kohtausta myöhemmin on jäljellä enää muutama kiukusta punaisena puhkuva. Johdon korokkeella sen sijaan on arvostelijoiden väri muuttunut kaikilla samaksi. Näin hiljennettiin kritiikki neuvostovallan aikana Puolassa, jossa korkeatasoinen piirretty elokuva oli yksi tärkeä henkireikä. Kritiikki loppuu kun oma etu on hoidettu. Jäsenkriteereistä vielä sen verran, että HGK:n – kaikkien luettavissa olevien sääntöjen mukaan yksi tärkeä kriteeri on perhe, ei esimerkiksi aatelisarvo tai puolueen jäsenkirja. Perheemme jäsenet ovat joutuneet odottamaan vuoroaan neljästä kahdeksaan vuoteen. Tuskin tästä kehotuksesta on hyötyä, mutta jos haluaa perustaa mielipiteensä faktoihin, voi lukea HGK:n kotisivuilta seuran liikuntalautakunnalle lähettämän laajan aineiston seuran toiminnasta ja taloudellisesta panoksesta Talin kentän ja kartanon kunnossapitämiseksi. Samaa voi suositella Hytösen kolumnin julkaisseen Golf Digestinkin päätoimittajalle. Se voisi auttaa päättämään, pitäisikö seuran jäsenenä käyttää omaa asemaansa ja mediaa omien olettamusten ja mielipiteiden esittämiseen ja muiden valitsemiseen. Seuran oma lehti ja keskustelupalsta ovat jäsenille tarkoitettu foorumi seuraa koskevaan keskusteluun ja kritiikkiin. Koska hän ei ole käyttänyt tätä luonnollista mahdollisuutta hyväkseen, on motiiveja esittävä muualta.

 • toope1 says:

  Käsittämätöntä, miten kyseinen kolumni herättää närää Talin breesneviläisten golffareitten keskuudessa. Tätähän pitäisikin olla lisää; keskustelua. Jokainen, joka on pelannut Talissa, tietää kentän ja faciliteetit loistaviksi. Porukka vain sattuu olemaan vähän eri luokkaa. Älä siis Joonas hauku enää. Se sattuu.

 • Aina Pallo Hallussa ? says:

  Hytösen kirjoitus oli LOISTAVA!!! Kirjoitus oli Hänen näkemyksensä;ehkä hieman; mutta hyvä kumminkin. Talin papat ”omistavat” kentän.Siellä saa pelata silloin kun papat pitää siestaa;mieluiten yöllä ja pimeässä. Kaikkihan saa Talissa pelata,mutta GF on aivan JÄRJETÖN ilman alennuksia!!! Älä Sinä Lassi hermostu,jos joku vähän kritisoi Sinun ”takapihaasi”.

 • Hönö says:

  Harvoin, jos koskaan on nähty sellaista soopaa kuin tuo Lassin väite jäsenjonon ”demokraattisesta” käsittelystä. Jonossa ohitellaan suruttomasti suhteilla (Talilaista demokratiaa.) Itse olin aikoinaan yli 10 vuotta ko, jonossa ja näin miten jono ”vuoti”.. Ei tarvinne luotella tunnettuja politiikkoja, jotka ovat demokraattisesti jonossa oharin tehneet.. Talin jäsenyys on ”perinnöllinen”, koska uusi jäsen tarvitsee kaksi suosittelijaa vanhoista jäsenistä.

 • SPQR says:

  Ei mitään käsitystä koko artikkelista, mutta sen on täytynyt olla loistava kun Lassi suorastaan tärisee! Jospa Lassi Joonaksellakin on ollut kieli poskella, niin kuin hassusti joskus sanotaan.