Aulangon golfklubin Hugo-kentän synttäreitä juhlittiin Hämeenlinnassa lauantaina. Kenttää rakennettiin 1930-luvun loppuvuosina tähtäimessä vuoden 1940 Olympiavieraat. Isot kisat peruuntuivat sillä kertaa, mutta kenttä tuli valmiiksi ja sen muodolliset vihkiäiset vietettiin kilpailun merkeissä 15.9.1940. Kaikki osanottajat mailapoikineen tulivat Helsingistä ja parhaaksi selvisi joukon suurin ja lihavin mies, Eljas Erkko. Tämä taas sai paikallisen Hämeen Sanomien paikalla olleen urheilutoimittajan päättelemään kilpailuselostuksessaan, että juuri nämä avut ovat tässä, hänelle vielä tuntemattomassa pallopelissä tärkeitä. Seuraavana kesänä alkanut jatkosota lopetti golfin Aulangolla pitkäksi aikaa. Väylillä ja viheriöillä kasvatettiin mm. perunaa aina 1950-luvun loppuvuosiin saakka jolloin Talin kenttämestari Lauri Arkkola pyydettiin paikalle saattamaan golfkenttä alkuperäiseen asuunsa. Arkkola oli mukana jo silloin kun kenttää alun perin rakennettiin eli hänen oli suhteellisen helppo saattaa se entiselleen. Se britti, jonka kanssa hän alkuperäistä kenttää 1930-luvulla rakensi on, jopa nimeään myöten, jäänyt vähän mystiseksi. Asiaa Arkkolalta paljon myöhemmin udeltaessa hänen tiedetään tokaisseen, että ”kai se joku Smith oli.” Hämeenlinnalaiset ovat nyttemmin panneet vähän paremmaksi ja keksineet, että miehen etunimi olisi Fred. Olisihan se tylsää jos kenttäarkkitehdin kohdalla lukisi vain mitäänsanomaton Mr. Smith. Omistan laajan golfarkkitehtien matrikkelin, mutta en ole onnistunut sieltä löytämään yhtään Fred Smith -nimistä, enkä myös yhtään sellaista arkkitehtia jonka ansioluettelossa esiintyisi Aulangon kenttä. Kentän rakennuttaneen Suomen Matkailijayhdistyksen vanhoista papereista voisi asia selvitä jos nyt sellaisia voisi tallessa olla. Ilmeisesti ainoa Pohjois-Euroopassa 1930-luvulla liikkunut brittiarkkitehti oli tiettävästi mies nimeltä John Morrison. Hän työskenteli kuuluisan Harry Coltin toimistossa ja hänen kädenjälkensä näkyy esim. Tukholman Golfklubin Kevinge-kentällä ja Lunds Akademiska-kentällä Skånessa. Hän suunnitteli myös Hampurin legendaarisen Falkensteinin kentän. Tiettyjä yhdenmukaisuuksia olen näiden kenttien ja Hugon kesken näkevinäni. Hugo sai nykynimensä vasta muutama vuosi sitten kun uuden kentän myötä tuli tarve erottaa ne toisistaan. Ennen Aulangon hotellin tuloa tilan nimi oli Karlbergin kartano ja sen omisti eversti Hugo Standertskjöld. Vanha kenttä sai hänen etunimensä ja uusi hänen arvonimensä. Sukunimeä tuskin edes harkittiin. Sattuneesta syystä.
Aulangon Golfklubin viime vuonna ilmestyneen juhlajulkaisun sivulla 13 on kuva uudelleen rakennetun kentän kustannusarvioasiakirjasta vuosilta 1955-1958. Samassa asiakirjassa mainitaan että kentän on suunnitellut vuonna 1938 golfarkkitehti Fred Smith Lontoosta. Samaisella kaverilla on ollut sormensa pelissä lukuisten kenttien synnyn kanssa, esimerkkinä Norjan vanhimpiin kuuluva Stavanger.
Samainen mies on tosiaankin ollut vaikuttamassa usean kentän syntyyn mm. täällä Libanonissa ja Israelissa.
Hykkylä – kouluni ( Helsingin Kaksoisyheteislyseo ) on järjestänyt nyt jo XVII kerran jummppamaikkansa, Hugo Hirkin kunniaksi Hugo Hirki Invitational Trophyn koulun golfareiden kesken. Se pitää ehdottomasti vaikka 20 vuotiskisan kunniaksi v. 2013 pelata Aulangon Hugolla.