Harmittaa kuin pientä oravaa - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Teemu Tyry

Harmittaa kuin pientä oravaa

Golfari ja golfkisaa seuraava kokee kierroksen aikana tuntemuksia jotka menevät laidasta toiseen varsin nopeasti. Näin kävi myös Mastersia Augusta National-kentällä seuranneille suomalaisille. Kun toinen kierros läheni loppuaan ja Mikko Ilosen sijoitus ei odotusten mukaisesti noussut cut-rajan oikealle puolelle, oli tunnelma majatalossamme melkoisen apea.

Kun suklaata ei ollut saatavilla korkkasin harmitusoluen, illan aikana vielä toisenkin mutten kolmatta.

<a href=Mikko Ilonen ja Teemu Selänne kiersivät keskiviikkona yhdessä Augusta Nationalin par-3 kenttää." style="margin: 5px 0px;" id="104632">

Mikko Ilonen ja Teemu Selänne kiersivät keskiviikkona yhdessä Augusta Nationalin par-3 kenttää.

Mikko Ilosen kahden birdien lopetus toisella kierroksella nosti tunnelman suomalaisten katsojien joukossa hyvin korkealle. Myös Ilonen itse oletti tuloksensa riittävän jatkoon.

Toisen päivän tulostaso oli kuitenkin ensimmäistä parempi. Putoaminen lyönnin päähän tuotti varsin vierestä seuranneille tyhjän olon, suussa ollut karamelli vaihtui karvaaseen jälkimakuun. Teemu Selänne kiersi Mikon ryhmän mukana viimeiset yhdeksän reikää. Viimeisellä viheriöllä ”Finnish Flashin” tuuletukset ratkaisevaksi oletetun putin upottua olivat kuin olympialaisten pronssiottelusta.

”Aivan fantastista seurata tämä näytelmää. Jännittää enemmän kuin omissa peleissä,” Selänne myönsi viimeisillä väylillä.

Ilonen kutsui seurueeseensa kuuluneet taloonsa rennolle illalliselle, jossa pöydän kattamisesta vastasi koko viikon matkassa ollut kokki. Kierroksen jälkeen Ilonen oli jo ehtinyt vetää suunnitellusti fysiikkatreenin Pierre Johanssonin ohjaamana.

”Luonnollisesti putoaminen harmittaa, mutta olen oppinut käsittelemään näitä hakemalla esityksestä positiivisia asioita. Luonnollisesti teemme Timo Rauhalan kanssa analyysia viikosta, mutta negatiivisia tuntemuksia ja jossitteluja ei ole syytä kantaa mukanaan”, Ilonen purki tuntojaan.

Lyhyt analyysi Mikko Ilosen pelistä

Seurasin Ilosen harjoittelua ja pelejä Augusta Nationalilla varsin intensiivisesti viiden päivän ajan tehden myös kisakierroksista omat statistiikkani. Lyhyt analyysi on seuraava:

-Avaukset olivat kokonaisuutena pelin vahvin osa-alue. Suuri osa draiveista oli hyvin kontrollissa. Useat missatuista väylistä olivat niukkoja, vaikuttamatta mitenkään jatkolyönteihin. Torstain kierroksen kaksi huona avausta jäivät ainoiksi. Valitettavasti niiden myötä tulleet bogeyt lähtivät viemään tulosta väärään suuntaan.

<a href=Mikko Ilonen ja caddie Reginald Mokhosi jäävät nyt parin viikon kilpailutauolle. Kuva: Getty Images" style="margin: 5px 0px;" id="104621">”Draivit ovat Mikon parasta osa-aluetta yhdessä puttien kanssa. Pysyimme hyvin linjoissa, osa avauksista oli kuitenkin osumaltaan ohuita, mittaa jäi puuttumaan, mutta se ei ollut ongelma,” antoi caddie Reginald Mokhosi arvionsa.

-Väyläpuut, hybridi ja rautalähestymiset olivat vähintään tyydyttäviä. Kuumin lähestyminen putosi avauspäivänä 12:lla aivan reiän viereen, tuloksena birdie 50 sentin päästä. Toisen kierroksen sisääntulossa 13:n osittain topattu lyönti veteen vei mahdollisuuden birdieen.

15:lla Ilosen spooni 230 metrin matkalta oli linjasta oikealla. Katsomorakenteista tai tuolista tullut kimmoke veteen ja bogey oli epäonninen sattuma.

-Lyhyet nostot ja chipit Ilonen hallitsi mainiosti. Pelaaja oli kontrollissa kentän kanssa, eikä pelättyjä haasteita nopeuksien kanssa esiintynyt.

-Puttipelissään Iloselle tuli alkuvaiheilla epäkiitollisia tilanteita joissa hän ei onnistunut. Puttien missaamisesta tuli torstaina kierre joka vei tuloksen väärälle puolen paria.

Torstain puttitilasto kertoo olennaisen syyn karsiutumiseen. Mikko Ilonen puttasi 11 kertaa 1,5-5 metrin matkoilta. Keskimäärin matkaa oli reilusti alle kolme metriä. Yksi putti upposi.

Perjantaina hän upotti kuusi- ja kahdeksan metriset putit kahdella viimeisellä.

Vastaavasti hän missasi yhden reilun metrin mittaisen ylämäkiputin, ja kaksi 2,5 metristä jo ulosmenossa. Nämä olivat ainoat missatut viheriöt ulosmenossa, tulivat hyvän ”hyökkäysvaiheen” jälkeen.

”Puttipeliin tämä taisto kaatui. Keskimäärin Mikko on European Tourin parhaita puttaajia. Tämä ei ollut meidän viikkomme. Uskon vahvasti että hän on hyvässä tuloskunnossa heti seuraavissa kisoissa,” summasi Retsi Mokhosi viikon tapahtumat.

Näen tilanteen hyvin pitkälti samanlaisena. Mikko Ilonen pelasi kenttäpeliä tavalla, joka olisi kantanut normaalilla puttipelillä ja paremmilla pompuilla helposti 5-6 lyöntiä parempaan tulokseen.

Vaikka karsiutuminen Mastersista maistuu katkeralta, esitys on hyvä istuttaa isompaan kokonaisuuteen. Mikko Iloselle avautuu kuluvan kauden aikana vielä lukuisia mahdolisuuksia suurissa kisoissa.

Potentiaali riittää varmasti kärkisijoitusten tavoittelemiseen, jopa voittoihin. Mikko Ilonen on kahden viimeisen vuoden aikana voittanut kolme kisaa ja ollut major-kisassa seitsemäs. Maailmanlistan toistaiseksi paras sijoitus (37.) on golfin tapaisessa lajissa jäätävän kova saavutus.

Suomalaiset on totutettu menestykseen, jota huippugolfarit pystyvät faneilleen tarjoamaan vain aika ajoin. Nousuja ja laskuja tulee kaikille.

Malttia ja jäitä hattuun kotikatsomoissa ( ja kentänlaidalla). Mikko Ilosella on toivottavasti vielä suurimmat saavutukset edessään.

Jordan Spiethin näytöstä seuraamaan

Jordan Spieth oli Australian Openin päätöspäivänä täyttä rautaa. Kuva: Getty ImagesPöytä on Augusta Nationalissa katettu Jordan Spiethille. 21-vuotiaan menestyskulku viimeisten kuukausien aikana sekä kakkostila edellisvuoden Mastersissa luovat helposti mielikuvan siitä, että viiden lyönnin johto voi viikonloppuna kasvaa ja ennätykset ropista.

Kanssakilpailijat ja asiantuntijat suitsuttavat nuorukaisen lähipeliä ja henkisiä valmiuksia.

”Spieth on vahva, mutta ei tätä kisaa välttämättä vielä ole taputeltu. Uskon, että voiton eteen hän joutuu tekemään vielä kovasti töitä,” Mikko Ilonen ennusti.

Tiger Woods ja Sergio Garcia joutuvat sietämään toisiaan reilun neljän tunnin ajan. Mykkäkoulua he ovat pitäneet vuosikausia, oletettavasti tämä kierros ei tee poikkeusta. Woods loisti perjantaina, esitys on ollut toistaiseksi reilusti yli keskimääräisten odotusten.

Jonas Blixt piiskaa jatkossakin palloaan Cobran draiverilla. Kuva: All Over PressPohjoismaalaisista Spiethin kanssa kakkossijan 2014 jakanut Jonas Blixt (18.) on taas asemissa. Ilosen kanssa harjoituskierrosta pelatessaan sihti oli melkoisen kateissa. Ruotsalainen on hengen päälle saadessaan vahva etenkin lähipelissään. Blixt sai vielä perjantaina iltakymmenen jälkeen fysikaalista hoitoa Pierre Johanssonilta.

Jollei suomalainen pärjää, minä pidän aina peukkuja ruotsalaisille. Kakkostila on Blixtille taas täysin mahdollinen, voittokin, mikäli Spiethin askeleet sekoavat selkeässä johtoasemassa.

Keli on aurinkoinen (22 C) ja lähes tyyni. Sadekuurojen todennäköisyys on 66 prosentin luokkaa. Tuloksenteon kannalta toistaiseksi varsin ideaali. Alle parin mennään taas ja lujaa, jolleivat järjestäjät ole onnistuneet lipunpaikoilla ja viheriöiden kovettamisella sotkemaan tilannetta.

teemu tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)